Egendomsgemenskap, evangelisation och enkelhet: Jesus Army i England

Frida och Micael på äventyr
Frida och Micael på äventyr
Holy Treasure-kommuniteten
Holy Treasure-kommuniteten

Jag och min kära vän Frida Lindberg njuter av en två veckors sabbatsvila i Kettering, centrala England, där vi besöker den fantastiska kyrkan Jesus Army. Vi får bo i ett av deras kommunitetshus, Holy Treasure, tillsammans med tre bröder och tre systrar som bestämt sig för att leva som apostlarna med allting gemensamt. Det är som ett litet frikyrkligt kloster, med gemensamt konto, gemensamma måltider och gemensam bön, men istället för helgondyrkan och sakramentsteologi så är det desto mer gitarrlovsång och evangelisation, och jag och Frida stormtrivs.

Vi anlände till Kettering i förrgår och fick ett varmt välkomnande av Huw Lewis, som både leder församlingen i Kettering och är en av fem nationella apostoliska ledare, och de andra i kommuniteten. Jesus Army är en husförsamlingsrörelse där de olika kommuniteterna intar centrala roller. Varje stad har varsin församling, ”congregations”, som består av en eller flera ”church households” som ofta inkluderar varsin kommunitet, och de är i sin tur uppdelade i två-tre cellgrupper. I Kettering är det alltså sex som bor i kommuniteten, därtill är ett tjugotal till överlåtna medlemmar, och därutöver har du folk som dyker upp på mötena och sympatisrerar med kyrkans idéer.

De som är med i kommuniteterna har sålt sina bostäder och allt vad de äger och gett pengarna till kyrkan. Därefter behöver de aldrig se en räkning mer – kommuniteten funkar som en förening där en eller två har koll på ekonomin och sköter den på ett transparent sätt. Det går att få fickpengar om man behöver, men annars får man mat, kläder och det mesta man behöver.

Trevliga Jesus-hippies
Trevliga Jesus-hippies

Frida vid korset
Frida vid korset

Jag pratade med Paul som varit med i kommuniteten i sjukt många år och han berättade hur det verkligen gör det enkelt att leva enkelt – man inser att man inte behöver så mycket. De har ingen TV, ingen wi-fi och inga datorspel, men de har väldigt mycket vänskap, frid och böneliv.

Stressen rinner verkligen av en när vi är här, även om vi inte kan hålla oss från att gå ner till det lokala cafét för lite internetuppkoppling en gång per dag (måste ju hålla er uppdaterade, eller hur?) Jag får här både tid och inspiration till min bok. Yeah, you heard me, min bok halleluja. Ett amerikanskt förlag ringde upp mig för några månader sen och undrade om jag kunde skriva en bok om föreningen av karismatik och aktivism. Jag har valt att skriva om dessa hänger ihop i kyrkohistorien, och den preliminära boktiteln är Ancient Miraculous Jesus Hippies. Jesushippiesarna här i Kettering är väldigt exalterade när jag berättar om projektet.

Imorgon kväll börjar Alive Festival, en nationell samling för hela rörelsen i Northampton här i närheten. Jag kommer hålla er uppdaterade på vad som händer här. Ju mer tid som jag spenderar här, desto mer sugen blir jag på att starta en Jesuskyrka i Sverige.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s