Deltar i Gomorron Sverige imorgon

Uppdatering: Här är intervjun i Gomorron Sverige.

Tar emot Uppsala fredspris halleluja
Tar emot Uppsala fredspris halleluja

Fler och fler uppmärksammar barnen till hemlösa EU-migranter och deras situation. Jag har vid ett flertal tillfällen här på bloggen skrivit om hemlösa bebisar på Uppsalas gator och hur hemlösa barn från Östeuropa inte får något utbildning medan de är här i Sverige, vilket ökar risken att de döms till tiggeri som vuxna. Jag och några vänner har startat föreningen Stefanushjälpen som uppmärksammar dessa frågor och försöker hjälpa EU-migranterna praktiskt. Jag har skrivit debattartiklar i UNT och Dagens samhälle, blivit intervjuad av Sveriges Radio, och imorgon kommer jag få vara med i Gomorron Sverige i SVT 1 från klockan 07:15.

I fredags fick jag även Uppsala fredspris för mitt engagemang för de hemlösa romerna, vilket är rätt crazy. Tack Jesus!

Även Dagens Nyheter har uppmärksammat minderåriga EU-migranters rätt till utbildning, men på ett rätt negativt sätt. Tidningens huvudledare 22/10, ”Plågsam dissonans”, var ett riktigt lågvattenmärke. Ledarredaktionen uppvisar stor okunskap om den svenska skolan när den frågar sig om barnen till hemlösa EU-migranter ska gå i ”vanliga klasser” eller ”introduktionsklasser” – eller rentav ”tiggarklasser” (ett väldigt nedsättande uttryck). DN frågar sig hur det ska gå med språket, om de ska vara med jämnåriga eller placeras i årskurs ett direkt och hur det ska gå när de åker hem till Rumänien igen. På så sätt kommer DN fram till att barn till hemlösa EU-migranter, till skillnad från i princip alla andra barn i Sverige, inte ska få gå i skolan.

Sanningen är förstås att det redan finns strukturer för att ta emot invandrare i skolan, identifiera språk- och kunskapsnivå och även att hantera barn som ofta flyttar på sig. Rektorn Annika Hedås Falk uppmärksammar detta i en debattartikel på Dagens samhälle (23/10), och kritiserar DN för både bristande kunskap och för en provocerande människosyn. Att ledarredaktionen för Sveriges största morgontidning inte ens gör lite faktagranskning innan de attackerar samhällets svagaste är pinsamt!

14 kommentarer

  1. Får instämma i gratulationen. Ditt arbete känns än mer angeläget då man läser alla kommentarerna du får.

   Gilla

 1. De politiskt korrekta och verklighetsfrånvända åsiktspoliserna i ”Gomorron Sverige” jublar säkert högt av glädje över att kunna bjuda in en likasinnad budbärare.

  Gilla

 2. Ja, det är ju väldigt enkelt att verka för frivilligt hemlösa i Sverige (de har ju hem i Rumänien) när man har kamerorna på sig. Under tiden glöms de verkligt hemlösa i de fattiga länderna bort. Människor som saknar ordentliga kläder och som svälter ihjäl. Alltmedan Svensson dövar sitt samvete genom att skänka slantar åt välgödda tiggare, som sms:ar på tygkuddar utanför ICA, med låtsaskryckor.

  Gilla

  1. Hej Stefan! Här har du en inblick i hur många romers hem ser ut i Rumänien: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2424296/At-home-Roma-Remote-villages-people-struggle-terrible-poverty-continue-traditional-way-life.html

   Se det som en möjlighet, inte ett problem, att vi kan få välsigna människor med jobb, bostad, utbildning och sjukvård! De som tigger på gatorna är med mycket få undantag väldigt fattiga, så säger polis, myndigheter, organisationer och andra inblandade.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  1. Tänk om man skulle ha resonerat likadant under 2VK. ”Att hjälpa judar som flytt hit tar bara ansvaret från nazityskland”. Förlåt för brott mot Godwins law, men extremer kan vara användbara för att illustrera poänger.

   Gilla

  1. Haha, dina teorier om att romerna som tigger skulle vara rika egentligen är att slåss mot väderkvarnar, Stefan. En fråga: varför sätter sig inte rika svenskar ner och tigger? De hemlösa romerna i Uppsala är i de flesta fall från Valea Seaca utanför Bacau. Hans Lindholm och Ed thomas från Lötenkyrkan åkte dit i somras, jag har sett bilder och filmer som de tagit. Det är u-landsnivå i den byn – fallfärdiga hus, ingen asfalt, enorm arbetslöshet. Den bilden delas av Hoppets stjärna, http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/hoppets-stjarna-startar-hjalpprojekt

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  2. Känns väldigt troligt att man väljer att bo i en gammal bil i Sverige inför vintern om man har så fint hem som väntar där hemma…

   Gilla

 3. Var har jag presenterat någon teori Micael? Jag har bara frågat vad du har för belägg för dina antaganden. Jag har en känsla av att mycket av Svenssons givmildhet gentemot romer mest bottnar i en omedveten amnesti för samvetet, för att slippa att engagera sig för dem som lider mest, och det är knappast dem som förmår att bila till Sverige. Riktigt fattiga har inte pengar för mat för dagen, långt mindre att lösa en bussbiljett från en stad till en annan.

  Gilla

 4. Rumänien har allmän skolplikt för alla barn.Skolgången för romska barn blir eftersatt både pga myndigheternas inställning till romer och romernas egen inställning till skola.Här finns mycket att göra .På ort och ställe.Om Rumänien söker de EUbidrag som är tänkta att hjälpa romer är pengar inget problem.Hittills har landet inte gjort det.Finns fö svenskar som är på plats och jobbar åt rätt håll.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s