Deltar i Gomorron Sverige imorgon

Uppdatering: Här är intervjun i Gomorron Sverige.

Tar emot Uppsala fredspris halleluja

Tar emot Uppsala fredspris halleluja

Fler och fler uppmärksammar barnen till hemlösa EU-migranter och deras situation. Jag har vid ett flertal tillfällen här på bloggen skrivit om hemlösa bebisar på Uppsalas gator och hur hemlösa barn från Östeuropa inte får något utbildning medan de är här i Sverige, vilket ökar risken att de döms till tiggeri som vuxna. Jag och några vänner har startat föreningen Stefanushjälpen som uppmärksammar dessa frågor och försöker hjälpa EU-migranterna praktiskt. Jag har skrivit debattartiklar i UNT och Dagens samhälle, blivit intervjuad av Sveriges Radio, och imorgon kommer jag få vara med i Gomorron Sverige i SVT 1 från klockan 07:15.

I fredags fick jag även Uppsala fredspris för mitt engagemang för de hemlösa romerna, vilket är rätt crazy. Tack Jesus!

Även Dagens Nyheter har uppmärksammat minderåriga EU-migranters rätt till utbildning, men på ett rätt negativt sätt. Tidningens huvudledare 22/10, ”Plågsam dissonans”, var ett riktigt lågvattenmärke. Ledarredaktionen uppvisar stor okunskap om den svenska skolan när den frågar sig om barnen till hemlösa EU-migranter ska gå i ”vanliga klasser” eller ”introduktionsklasser” – eller rentav ”tiggarklasser” (ett väldigt nedsättande uttryck). DN frågar sig hur det ska gå med språket, om de ska vara med jämnåriga eller placeras i årskurs ett direkt och hur det ska gå när de åker hem till Rumänien igen. På så sätt kommer DN fram till att barn till hemlösa EU-migranter, till skillnad från i princip alla andra barn i Sverige, inte ska få gå i skolan.

Sanningen är förstås att det redan finns strukturer för att ta emot invandrare i skolan, identifiera språk- och kunskapsnivå och även att hantera barn som ofta flyttar på sig. Rektorn Annika Hedås Falk uppmärksammar detta i en debattartikel på Dagens samhälle (23/10), och kritiserar DN för både bristande kunskap och för en provocerande människosyn. Att ledarredaktionen för Sveriges största morgontidning inte ens gör lite faktagranskning innan de attackerar samhällets svagaste är pinsamt!

About Micael Grenholm

Activist, apologist and author residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Love revival, peace, justice and evangelism.

Posted on 27 oktober, 2014, in Asylaktivism och altruism, Ekonomi och social rättvisa and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 14 kommentarer.

 1. Kör hårt mannen!

  Ditt arbete är värt så mycket!

  Gilla

 2. Bengt Johansson

  De politiskt korrekta och verklighetsfrånvända åsiktspoliserna i ”Gomorron Sverige” jublar säkert högt av glädje över att kunna bjuda in en likasinnad budbärare.

  Gilla

 3. Ja, det är ju väldigt enkelt att verka för frivilligt hemlösa i Sverige (de har ju hem i Rumänien) när man har kamerorna på sig. Under tiden glöms de verkligt hemlösa i de fattiga länderna bort. Människor som saknar ordentliga kläder och som svälter ihjäl. Alltmedan Svensson dövar sitt samvete genom att skänka slantar åt välgödda tiggare, som sms:ar på tygkuddar utanför ICA, med låtsaskryckor.

  Gilla

 4. Genom att skapa en plattform för fortsatt verksamhet i Sverige för de romska rumänerna så tar man bort ansvaret som Rumänien har att ta tag i sina egna medborgares problem. Varför skulle t.ex. Sverige bryr sig om sina egna svenska hemlösa, om det skapades en fristad för dem t.ex. i Holland?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rumanien-sviker-sitt-ansvar-for-romerna_8779168.svd

  Gilla

  • Tänk om man skulle ha resonerat likadant under 2VK. ”Att hjälpa judar som flytt hit tar bara ansvaret från nazityskland”. Förlåt för brott mot Godwins law, men extremer kan vara användbara för att illustrera poänger.

   Gilla

 5. Apppropå artikeln från daily mail om fattiga romer, så ska man kanske i ärlighetens namn klargöra att vi knappast vet om romen NN har rötter i dessa eländiga byar. De kan lika gärna härröra från mer välbärgade områden

  http://viola.bz/romanian-gypsies-living-luxury-lifestyle/

  Gilla

 6. Var har jag presenterat någon teori Micael? Jag har bara frågat vad du har för belägg för dina antaganden. Jag har en känsla av att mycket av Svenssons givmildhet gentemot romer mest bottnar i en omedveten amnesti för samvetet, för att slippa att engagera sig för dem som lider mest, och det är knappast dem som förmår att bila till Sverige. Riktigt fattiga har inte pengar för mat för dagen, långt mindre att lösa en bussbiljett från en stad till en annan.

  Gilla

 7. lena söderström

  Rumänien har allmän skolplikt för alla barn.Skolgången för romska barn blir eftersatt både pga myndigheternas inställning till romer och romernas egen inställning till skola.Här finns mycket att göra .På ort och ställe.Om Rumänien söker de EUbidrag som är tänkta att hjälpa romer är pengar inget problem.Hittills har landet inte gjort det.Finns fö svenskar som är på plats och jobbar åt rätt håll.

  Gilla

 1. Pingback: Hela Pingstens nyårslöften för 2015 | Hela Pingsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: