Hatet mot romerna som ledde till förintelsen

gypsy-kids

Idag är det 70 år sedan Auschwitz befriades av sovietiska trupper, tillika förintelsens minnesdag. Det vansinnesdåd när nazister och deras sympatisörer massmördade sex miljoner judar, en halv miljon romer och över 250 000 funktionsnedsatta, homosexuella och andra ”icke önskvärda”. I mitt arbete i Stefanushjälpen har jag kommit i kontakt med många romer som fortfarande blir diskriminerade och åsidosatta i Östeuropa, och tar sig till Sverige för att be om pengar på gatorna.

På grund av detta engagemang blev jag inbjuden till mitt gamla gymnasium Katedralskolan idag för att föreläsa om romernas situation historiskt och idag. Ni kan se hela föredraget i videoklippet ovan. Jag talade om hur romerna var slavar i Rumänien fram till 1850, hur nazisterna i Tyskland spred hatretorik och myter om de romer som tvingades tigga, och hur illa ställt det är för romer i Rumänien idag:

 • En av sju unga romer i Rumänien har aldrig gått i skolan.
 •  30 procent av romerna i landet kan varken läsa eller skriva.
 •  Färre än 30 procent har ett jobb.
 •  84 procent saknar antingen el, avlopp eller rinnande vatten där de bor.
 •  Risken att tvingas gå och lägga sig hungrig är fem gånger så hög bland romer som andra rumäner.

Så nu har vi många fattiga människor på våra gator, och vi kan inte fly vårt ansvar då Sverige är dubbelt så rikt som Rumänien och långt mindre korrupt. Vi ska möta de som tigger med Jesu kärlek, omfamna dem och hjälpa dem, inte sprida myter, förakt och hets mot dem. Som förintelseöverlevaren Hèdi Fried säger:

Så snart man delar in folk [i bra och dåliga] är det fara och färde. Det slutar med gas.

Vi ska vare sig förakta judar, romer, muslimer eller några andra. Vi ska passionerat älska och välsigna alla människor och betjäna dem såsom vi hade betjänat Kristus själv. Ju fler som delar den inställningen, desto mindre risk för ett nytt europeiskt folkmord.

4 kommentarer

 1. Micael, kan såklart inte låta bli att koppla detta till:
  ”Auschwitz begins whenever someone looks at a slaughterhouse and thinks: they are only animals.” Theodor Adorno (citat från boken Eternal Treblinka http://www.powerfulbook.com/index.html)

  Men jag tänker att det samma gäller människor. När vi ser människor som ”bara tiggare”, ”bara romer”, ”bara zigenare”, ”bara djur” blir det som det blev.

  Låt oss inte göra samma misstag igen, ”We won’t be able to offer the same excuse for the second time, that we didn’t know.” Dr. Helmut Kaplan (från samma bok) vare sig när det gäller människor eller andra kännande individer.

  Gud välsigne ditt opinionsskapande!
  /suri (imorgon ska mamma och jag se filmen Schindlers list dagens uppmärksammande till ära)

  Gilla

 2. Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:
  Har som vanligt ägnat dagen åt att i bön och stillhet ägna tid och tankar åt det fruktansvärda som blev synligt för 70 år sedan. Dagen har ibland avslutats med en, mer eller mindre välskriven betraktelse. Känner att jag inte klara av det i år, men då kommer Micael Grenholm till hjälp!
  Håll till goda!

  Gilla

 3. Tack, Michael. Ett värdigt inlägg dagen till ära. Fin text också i Dagen skriven av FUBs ordförande om hur förintelsen började med funktionshindrade barn och sedan vuxna.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s