Sälj vapen till Islamiska Staten!

Debattartikel som blivit refuterad av Aftonbladet, Expressen och Nyheter24.

Johannes Widlund och Micael Grenholm
Johannes Widlund och Micael Grenholm

Islamiska Staten är en diktatorisk skurkstat som bedriver folkmord på minoriteter och korsfäster barn. Därför vill vi att Sverige normaliserar sina relationer med och börjar sälja krigsmateriel till Islamiska Staten, skriver Micael Grenholm och Johannes Widlund, studenter i freds- och utvecklingsstudier.

Regeringens beslut att säga upp vapenavtalet med Saudiarabien har fått kritik, bland annat av vd:arna för Svenskt Näringsliv, SEB, Volvo, Nordea och andra storföretag (DN 6/3). De skriver “Den grundläggande svenska inställningen har varit och bör förbli att handelsutbyte är ett betydelsefullt verktyg för att främja utvecklingen av mänskliga rättigheter och demokrati.”

Utrikesminister Margot Wallströms (S) ord om att Saudiarabiens piskrappstortyr av en regimkritisk bloggare var att använda “medeltida metoder” har också kritiserats, inte när det yttrades utan nu två månader senare, eftersom Saudiarabien blev upprörda och tog hem sin ambassadör.

Vi håller med om att all handel, inklusive handel med vapen, främjar mänskliga rättigheter, och att vi bör vara väldigt försiktiga med att väcka auktoritära regimers vrede. Därför vill vi att Sverige normaliserar sina relationer med och börjar sälja krigsmateriel till Islamiska Staten (IS).

IS har, liksom Saudiarabien, fortfarande en viss väg att gå när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Det är en diktatorisk skurkstat som bedriver folkmord på minoriteter och korsfäster barn. Därför är det också av yttersta vikt att vi sträcker ut handen och inbjuder IS att ta del av våra välutvecklade vapen och andra handelsvaror. Det är självskrivet att handel är vägen att gå för att både bejaka den svenska trovärdigheten och de mänskliga rättigheterna i området.

Margot Wallströms uttalande den 10 oktober 2014 om att IS begår “barbariska dåd” måste givetvis tas tillbaka – även om hon har rätt i sak så är sådana uttryck oacceptabla i diplomatiska sammanhang. Likaså är hennes attityd om att “komma åt finansieringen av IS verksamhet” och stoppa den orimlig, ty all handel leder alltid och överallt till den humana människosyn vi i Sverige stolt proklamerar.

Nu kanske någon invänder att vi är helt galna som vill sälja vapen till en diktatur som våldsamt bryter mot mänskliga rättigheter, och det är ju förvisso ett bra argument. Enligt regeringens riktlinjer för vapenexport, den av riksdagen antagna politik för global utveckling (PGU) och FN:s Arms Trade Treaty som Sverige skrivit under, så ska vapen inte exporteras till länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Så vi får nog i slutet av denna debattartikel ändå ångra oss och ta avstånd från alla tankar om att sälja vapen till Islamiska Staten.

Det vore ju när vi tänker efter helt absurt att påstå att vapenexport till en patriarkal diktatur som torterar och avrättar ideologiskt avvikande skulle bli ett människorättsälskande paradis genom vapenhandel, eller hur? På en punkt har dock vd:arna har helt rätt, Sveriges trovärdighet står på spel.

Micael Grenholm och Johannes Widlund

Studenter i freds- och utvecklingsstudier på Uppsala Universitet

5 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s