Gävleborgspolisen hittar på miljonbelopp

Romer i Rumänien
Romer i Rumänien

Sverigedemokraternas officiella Facebooksida skriver:

”Expressen går idag ut med information om att polisen i Gävleborg larmar om det omfattande organiserade tiggeriet, där ligorna omsätter mångmiljonbelopp.”

De länkar sedan till den här artikeln som har den klickvänliga rubriken ”Polisens spaning visar: Tiggeriet är organiserat.” Om man dock läser själva artikeln, och inte bara spekulerar utifrån rubriken, ser man att det faktiskt inte finns några bevis för ”ligor [som] omsätter miljonbelopp”. Att SD drar den slutsatsen är snarare ett resultat av fördomar och missförstånd staplade på varandra.

Skillnad på organiserat tiggeri och kriminellt tiggeri

För det första, organiserat tiggeri är inte samma sak som kriminellt tiggeri. Detta har påpekats många gånger om av både hjälporganisationer och polis. Det är i själva verket väldigt vanligt att människor som tigger organiserar sig inom familjerna. DN skrev förra året en uppmärksammad artikel om att organisering kan vara ”att de reser tillsammans, att de lånar pengar för att göra resorna, att de kanske har en struktur för vilka platser som används, var de ska sitta, att de kanske cirkulerar på varandras platser för att hålla andra tiggare borta, att de hjälper varandra, att de åker ihop familjer eller hela byar och organiserar färden upp till Sverige för att det ska kosta mindre och bor ihop för att vara mindre ensamma, skydda sig och minska på kostnaderna.”

Vidare skrev de: ”DN… har aldrig påstått att tiggeriet inte skulle vara organiserat (i den innebörden att organiserat betyder just organiserat och inte organiserad brottslighet). Tvärtom har poliser i vår granskning alltid uppgett att det är organiserat men inte på ett sätt som är kriminellt, det vill säga olagligt enligt svensk lag.”

Inte minst genom SD:s EU-valkampanj, som kämpade mot det ”organiserade tiggeriet” genom att föreslå tiggeriförbud, så har detta begrepp kommit att ses som synonymt till ”kriminellt organiserat tiggeri.” Många har då argumenterat mot SD med att säga att ”organiserat tiggeri finns inte” – och begreppsförvirringen är igång.

Det som Gävleborgspolisen har upptäckt är att tiggeriet i norra Gävleborg till stora delar är organiserat, men de kan inte säga hur mycket av det som skulle vara kriminellt. Och detta står i själva artikeln som SD delade! Lars Fredin, tf. polisområdeschef i norra Gävleborg, säger till Expressen:

– Man kan inte dra alla över en kam. Det vi kan ser är att det är ett otroligt vitt spektrum. Det finns helt klart människor som är i stor nöd och människor som utnyttjas. Men man måste fråga sig: Har det begåtts brott? Och det har det knappast, ur polisiär synvinkel. Möjligen skatteteknisk, säger Lars Fredin.

Det skattetekniska syftar på följande:

Om du säger åt tio personer att tigga åt dig och du tar pengarna, då kommer saken i ett annat läge, säger skattejuristen Pia Blank till Hela Hälsingland.

Polisen får mothugg

Detta betyder inte att kriminalitet inte existerar. Fattigdomen är inte vacker, och flera av de bulgariska EU-migranterna har anmält brott:

Personer ur gruppen har anmält flera brott. Unga män har hävdat att de tvingats lämna ifrån sig sina pass. Om uppgifterna stämmer skulle det kunna vara ett tecken på människohandel, att man vill kontrollera personernas rörelsefrihet. Andra uppgifter talar om prostitution inom gruppen och även att tiggare hotat varandra i konflikter om platser att tigga på.

Vår kommentar på detta är densamma som den vi skrev i Metro angående Kalla fakta – alla former av brottslighet är oacceptabel, och när en fattig människa utsätts för människohandel är det ett argument för att hjälpa dem, inte mot att hjälpa dem. SD:s viktigaste politiska förslag är att förbjuda tiggeri, och det hjälper inte dem som är utsatta för människohandel ett dugg utan de förs bara vidare till andra länder. Vidare har vi mött mängder med EU-migranter som har sina pass och ID:n på sig och som inte har några rörelsehinder. Så återigen, som Lars Fredin sa, alla kan inte dras över samma kam.

Expressen har i artikeln som SD delade frågat rättsexperten Sven-Erik Alhem om vad han anser om uppgifterna, och han svarar:

– Det finns en uppenbar risk att många oskyldiga drabbas. Allmänheten kan läsa detta som ett slutresultat, men så är det inte. Detta är ett embryo till något som synes skulle kunna leda till rättsliga mål, säger han och fortsätter:

– Jag är rädd för att de här misstankarna inte håller rättsligt, säger Sven-Erik Alhem.

Om det stämmer eller inte får framtiden utvisa. Det är överhuvudtaget svårt att bevisa brott när det gäller den här gruppen. Men SD hoppas snabbt till slutsatsen att det handlar om ”ligor [som] omsätter miljoner”. Detta kommer från en annan uppgift i Expressen-artikeln:

”Omkring 150 EU-migranter bor tillsammans på en camping utanför Söderhamn i Gävleborgs län. Där har de bott i ett och ett halvt år, något som beräknas ha kostat över en miljon kronor.”

Pinsamt nog bestrids detta av just denna camping, något Aftonbladet rapporterar:

När Aftonbladet ringer upp campingplatsen får vi en annan bild av EU-migranternas läger. Där bor just nu ett 40-tal personer från Bulgarien. Mestadels barnfamiljer, säger mannen som driver campingen.

– Min uppfattning av de som bor här är att det är olika familjer. De bor så i husen och åker ut familjevis när de åker ut på morgonen.

Från hans synvinkel är det mycket som inte verkar stämma i artiklarna om polisens rapport. Enligt polisen är EU-migranterna 150 stycken, men så många har de aldrig varit.

– Som mest var de i slutet av januari. Då var det 120 och utav dem var 45 barn.

Han säger också att de första checkade in på campingen i augusti, för nio månader sedan. De ska alltså inte ha bott där i ett och ett halvt år.

Han berättar att polisen var på campingen och tittade i mars, tillsammans med räddningstjänsten, socialtjänsten och miljökontoret. Men när han läste om detta kände han inte igen sig.

Han vet inte var polisen fått uppgiften om att EU-migranterna skulle ha betalat över en miljon kronor för boendet på campingen.

– Mig har de inte pratat med så jag vet inte hur de kommit fram till det. En miljon? Det stämmer inte på långa vägar, säger han.

Avancerad matematik

Gävleborgspolisens menar också att lägret som kollektiv omsätter 10 miljoner kronor. Hela Hälsingland, som började med att sprida den här nyheten, skriver ”EU-medborgarna i lägret uppger till polisen att de tjänar runt 300 kronor per dag på sitt tiggande. Enligt polisens uträkningar innebär det att människorna i lägret omsätter mer än 10 miljoner kronor under ett år.”

No shit Sherlock. 300x150x365=16 miljoner. Ta bort helger och du får drygt 10 miljoner. Avancerad matematik från Gävleborgspolisen. Problemet med detta resonemang är att en tiggares inkomst fluktuerar extremt mycket – något som de flesta som jobbar med den här gruppen känner till. Var man sitter, vilket väder det är, vilket kön man har och många andra saker gör att ens dagliga inkomst kan variera kraftigt från dag till dag. Givetvis kan man försöka göra uppskattningar, men det är oerhört svårt att generalisera detta och beräkna ett helt kollektivs årsinkomst baserat på vad några av dem får in på en dag.

Och minns vad campingchefen säger: de som bor på campingen tillhör olika familjer, de har aldrig uppgått till 150 stycken och de har inte bott där ett år. Så polisens beräkning är extremt simplistisk och troligtvis helt fel. Den är dessutom populistisk – sätt tio svenskar i samma minibuss och du har en grupp som förmodligen omsätter miljonbelopp, eftersom medelårslönen i Sverige är 350 000 kronor före skatt. Det är lätt att komma upp i miljonbelopp om man klumpar ihop massa människor som inte nödvändigtvis har nåt med varandra att göra.

Att SD sen rent ut kallar dessa familjer ”ligor”, är extremt problematiskt. De som drabbats av att pass tas ifrån dem och att de tvingas tigga kan inte helt enkelt klumpas ihop med alla barnfamiljer som bor på samma plats, hur hemskt det än är. Det gäller att vara försiktig med generaliseringen – nåt som förvisso inte är SD:s starka gren, men som vi andra bör vara måna om.

En artikel som Sverigedemokraterna inte har delat på Facebook är Expressens Nu backar polisen – är inte organiserat tiggeri. Där skriver de i ingressen:

Polisen backar nu från att det ska röra sig om organiserat tiggeri.

Dessutom säger man sig inte veta varifrån siffran på tio miljoner kommer i från.

– Jag har pratat med honom och han säger att han inte pratat om tio miljoner utan att han har pratat om att i ett förhör har det kommit fram att man får in mellan 80 kronor och 300 kronor på en dag, säger Liselotte Ström, polisområdeschef Gävleborg.

De skriver vidare:

Enligt polisen tjänar tiggarna på den omtalade campingen i Gävleborg omkring tio miljoner kronor. Lars Fredin berättade under måndagen hur man kommit fram till den summan.

– Det är inte vi som har kommit fram till den. De har ju själva uppgett att de tjänar de här 300 kronorna per dag. Multiplicerar man det med antal EU-migranter på campingen, så hamnar man någonstans i den nivån, sa han då.

Hur många tiggare rör det sig om?

– Ja, vi har uppskattat dem från 100 till 150 i den här gruppen. Det är en ren matematisk siffra, jag kan inte säga om den stämmer.

Enligt Nyheter 24 så har Gävleborgspolisen talat med tre (3) EU-migranter när de ”beräknat” vilken inkomst de har. Det är ju fullkomlig idioti. Att påstå att 150 pers, varav 45 barn, alla tjänar 300 kronor per dag för att tre (3) av dem säger att de tjänar mellan 80 och 300 kronor per dag, är bisarrt.

Nyheter 24 intervjuar också Sören Lundgren från Svenska kyrkan som har nära kontakt med EU-migranterna på campingen och betonar att ”det här är inga ligor utan vanliga människor”, och sajten länkar till en tidigare artikel från Hela Hälsingland som handlade om polisinsatsen som ligger till grund för utredningen, där Polisens presstalesman säger ”Vi vill höra om de kan ha blivit utsatta för någon form av brott, som till exempel människohandel. Men vi har inte fått några indikationer på att så skulle vara fallet.”

Vissa säger nu att polisen från början sa sanningen men att de på grund av press från ”PK-maffian” och liknande nu tar tillbaka sitt påstående mot bättre vetande. Jag hoppas dock att ovanstående genomgång gjort det väldigt tydligt att påståendena redan från början var extremt dåligt underbyggda, och att fördomar och överdrifter har staplats på varandra för att än en gång sparka på några av de mest utsatta i vårt samhälle.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s