Mitt kollektiv är med i Dagen

image
Foto: Linnéa Jimenez, Dagen

Min favorittidning Dagen har gjort ett mycket bra reportage om kristna kommuniteter och kollektiv. Mitt eget kollektiv – Kollektivet, i Uppsala – har fått stort utrymme. Ett utdrag ur artikeln om oss:

Kollektivet har funnits i fyra år. Några har flyttat in och andra har flyttat ut. I dag bor totalt fem killar i åldrarna 22-28 år i Kollektivet. Förutom Johannes och Micael är det Dan-Jakob Fundell, Christoffer Kullenberg och Andreas Lundström. Alla är studenter, bor tillsammans och delar en kristen tro. Men där stannar likheterna. Med olika bakgrunder, intressen och personligheter är de en lika brokig skara som lägenheten de bor i. Någon gillar ordning och reda, andra tycker om att ha kreativt kaos, vissa älskar att laga mat, någon vill helst undvika matlagning. Alla går i olika kyrkor och anledningarna till att de valt att bo i kollektiv skiljer sig också.

– För mig var det bara för att det var praktiskt och för att hyran var bra. Sedan drogs jag till att alla är så olika, vi är kristna som tycker helt annorlunda om saker. Jag älskar det. Det blir spännande samtal, säger Dan-Jakob.

Men för Micael är kollektivlivet och gemenskapen något helt annat än en praktisk fråga.

– Jag vill helst leva i fullständig egendomsgemenskap. Men då vill jag göra det med riktigt fattiga människor. Jag känner många EU-migranter som jag skulle vilja hjälpa på det sättet. Då skulle vi kunna välsigna varandra, säger han.

Enligt Micael är det lättare att låta Gud bli en del av vardagen när man lever i ett kristet kollektiv. Varje kväll samlas alla i vardagsrummet för gemensam andakt. Och den här kvällen är inte ett undantag. Någon tar fram en gitarr och börja spela. Micael delar ut ett A4-papper med texterna till olika lovsånger. Men ingen läser på pappret. Sången ”Revelation Song” har alla lärt sig utantill. Med värme och innerlighet börjar alla sjunga på engelska: ”Helig, helig, helig, är Herren Gud allsmäktig. Han som var, är och kommer.”

Efteråt är det bön och bibelläsning, ett kapitel ur Bibeln varje dag. Dan-Jakob förklarar att de försöker hålla samlingarna korta. De vill göra det så enkelt som möjligt för att fortsätta hålla sig motiverade. Men det är inte ovanligt att det blir teologiska diskussioner eller samtal om livet efteråt.

– Tron blir inte ett evenemang, utan en del av livet. Den enkla strukturen vi har fungerar. Det betyder väldigt mycket att få be med andra kristna varje kväll, säger Micael.

– Vi pratar om saker som hänt under dagen och ber för helande – och Gud svarar.

Här kan ni läsa hela artikeln.

6 kommentarer

 1. Dagen är synnerligen väl redigerad, både som papperstidning och webb. Och man är ständigt på tå! Många lokala tidningar har en del kunskap att hämta där.

  Du har sagt mycket om kollektiv, särskilt fördelarna med det. Skulle vara intressant med en uppföljning kring utfallet.

  Gilla

 2. I anslutning till artikeln listades en del Svenska kommuniteter. Där såg jag till min förvåning att inte en enda katolsk kommunitet fanns med. Jag gillar dock att kommunitetslivet är vid god vigör i landet.

  Gilla

 3. Varför ”mitt” kollektiv? Varför inte ”vårt” kollektiv? Hör inte det till kollektivitetens själva essens att det är ”vi” snarare än ”jag”?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s