Krossa status quo-teologin!

Jag har haft det mycket trevligt på Torpkonferensen – tillbett Gud, träffat vänner och peppat för evangelisation och egendomsgemenskap. Jag har också botaniserar bland billiga böcker för tio kronor styck och hittade en intressant teologisk reflektion från evangelikala sydafrikanska kristna som var emot apartheid. De skriver om hur kristna apartheid-förespråkare i deras tid, 1986, stod för en status quo-teologi som ständigt hänvisade till Romarbrevet 13 för att kväva kristet motstånd mot rasiststaten:

Närhelst offren för förtrycket försöka höja sina röster eller stå emot det, kastas Romarbrevet 13 i ansiktet på dem av dem som utnyttjar dessa förtryckarsystem. Romarbevet 13 används följdaktligen för att upprätthålla det rådande tillståndet, och få kristna att känna skuld då de utmanar orättvisor i samhället.

Detta är en intressant kontrast till dagens kristna högerextremister som inte vill underordna sig överheten (dvs. Löfven & c:o) utan ta över den och förändra den för att nå sin främlingsfientliga utopi. Men den mörka status quo-teologin är inte utdöd i Sverige för det. Utan den används i hög grad när lärjungar vill återuppväcka den förlorade apostoliska formen för lärjungaskap och församlingsliv.

Status quo-teologin är irrationell i och med att den ständigt använder nya argument, som ofta går emot varandra, beroende på sakfrågan. Så kan en status quo-teolog i ena stunden hänvisa till att de tidiga kristna gick till synagogan som argument för att behålla alla tusentals kyrkobyggnader i Sverige, och därmed utgå från att den apostoliska livsstilen är normerande, men i nästa stund argumentera emot den apostoliska egendomsgemenskapen (Apg 4:32-35) genom att påstå att den apostoliska livsstilen plötsligt inte är normerande! Att de tidiga kristna gick till synagogan för att evangelisera bekymrar inte status quo-teologen, för hens syfte är alls inte att eftersträva en biblisk livsstil utan att använda Bibeln för att försvara sin existerande livsstil.

Precis som i apartheidtidens Sydafrika så ställer sig status quo-teologin på maktens och de rikas sida. Den motsätter sig förändringar för jämlikhet, fattigdomsbekämpning och rikedomsbekämpning. Den motsätter sig också förändringar för evangelisation, miljövänlighet och lärjungaträning så fort de utmanar de priviliegerades bekvämlighet och lathet. Den tillåter lite välgörenhet, miljösymbolism och krimskrams för att döva de rika kristnas samveten, men spjärnar emot när apostoliska lärjungar vill återgå till den bibliska radikaliteten.

För status quo-teologin är det en ”utmaning” att säga att vi ska ge några kronor till dem som tigger på gatorna, men att säga att vi ska leva i egendomsgemenskap med dem och utjämna klyftorna, såsom Jesus och apostlarna skulle gjort, det är att gå för långt. Status quo-teologin är fokuserad på att predika det rika kristna vill höra, med så lite ifrågasättande som möjligt. ”Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen.” (2 Tim 4:3)

Det positiva är att status quo-teologin är så lätt att avslöja och vederlägga, eftersom den är motsägelsefull och obiblisk. Vi får be för många fler apostoliska kristna som vill återuppväcka Bibelns kyrka och det enkla, radikala och passionerade lärjungaskap som därav följer halleluja.

8 kommentarer

 1. Massmedia har tveklöst färgat din omvärldsbild. Vi vet att media är ett tillhåll för den kulturmarxistiska vänstern. Ska kristnas världsbild formas av gamla marxist-leninister?
  Majoriteten av dessa stöder mp, v och s i nämnd ordning.

  Exempel på kulturmarxistisk (= politisk korrekt) vokabulär i ditt inlägg: ”högerextremister, främlingsfientliga, hen”.

  Frågan är väl också om Sydafrika har blivit ett bättre land idag än tidigare under ”apartheid”, ärligt talat?
  Vad jag vet har levnadsstandarden sjunkit sedan kommunistiska ANC tog makten. Våldet och kriminaliteten har exploderat, våldtäktsfrekvensen bland de högsta i världen. Fyra tusen vita farmare har mördats och vita är idag en utrotningshotad förtryckt minoritet. Sydafrika är intressant på det sättet att det visar på följderna av kommunistisk politik, och vad vi kan förvänta oss i t. ex Sverige om utvecklingen fortsätter som hittills med massinvandring från problemländer som Afrika och Mellanöstern.

  De svarta under vitt styre i Sydafrika hade det bättre än i andra afrikanska länder. Sydafrika var tidigare Afrikas högst utvecklade land med bäst välfärd för flertalet.

  Du verkar strunta i att Gud har skapat svenska folket och alla andra folk i enlighet med Apg 17:26-27 och berättelsen om Babels torn och detta i ett bestämt syfte, att nationerna ska motverka det antikristliga världsriket.

  På tal om den sista tidens Antikrist. Eftersom marxism-leninism är nära förbunden med sionism, bägge skapades av antikristna judar, kan jag tipsa om en sevärd film: ”Marching To Zion” Jag vet att så kallade kristna sionister läser din blogg men jag vet inte hur du ställer dig till ”kristen sionism”, som också innebär att i likhet med de sionistiska tidningarna Dagen och Världen idag, man främjar massinvandring och ”mångkultur”, det vill säga folkmordspolitik på etniska svenskar som inom en nära framtid om inget händer blir i minoritet i sitt eget land.

  ”Marcing To Zion”:

  Gilla

 2. Hej Micael! Jag vill än en gång tacka för dina inlägg. Jag är så starkt övertygad om att du har en kallelse från Gud som är något utöver det vanliga! Jag tror att du är vår tids Johannes Döpare och du har fått en gåva att vara modig och få tala Guds ord rakt in i vår vardag. Jag vill att du ska veta att din blogg utmanar mig mer än jag tidigare upplevt i mitt liv och jag tar utmaningarna på allvar som en utmaning från Gud. Jag ber om Guds allra rikaste välsignelse över dig och att du ska få fortsätta att sprida evangelium Många varma hälsningar Elsemarie Hallqvist, Örebro

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 3. Torsten, det var Frankfurtskolan som uppfann begreppet ”rasism” och hittade på att man skulle kalla motståndarna för ”rasister”. Franfurtskolan i sin tur gav upphov till vad vi vanligen kallar ”politisk korrekthet” men som egentligen och mer preciserat borde kallas kulturmarxism.

  Läs mer om kulturmarxismen här:

  https://morklaggning.wordpress.com/2015/04/20/kulturmarxism/#more-13144

  Läs mer om ”judisk rasism?” här:

  https://janmilld.wordpress.com/2015/06/17/judisk-rasism/

  Gilla

 4. Jan, om du slutar läsa avpixlat, fria tider och andra rasistiska forum så
  kan dina konspirationsteorier förhoppningsvis försvinna och dimman lätta.

  Ps, tipsa gärna de andra i SD-gänget om mitt råd.

  Gilla

 5. Jan, om du syftar på min kommentar i din suspekta blogg ”tänd ett ljus” så visar
  det bara hur pinsam du är. Tål ingen kritik och censurerar allt som ifrågasätter
  dina förvirrade tankegångar.

  Du skulle i så fall raderas från alla kommentarer p g a rasism. Som den höger-
  extremist du är så tycker du att apartheid är värre i dag för att ”vita” drabbats
  än den helt omänskliga apartheid som fanns tidigare i Sydafrika. Man blir mörk-
  rädd när du sprider denna unkna uppfattning. Förstår att din idol är Margaret
  Thatcher som också hyllade apartheid i gamla Sydafrika.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s