Teologiska, faktamässiga och moraliska problem med Gunilla Gomérs debattartikel

Skärmavbild 2015-09-01 kl. 10.07.09

Gunilla Gomérs debattartikel i Dagen idag ”Inte ens Jesus räddade alla” innehåller mängder med problem. Här är några av dem:

Teologiska problem

Gomér gör fyra subtila bibelreferenser: Matt 25 om dessa mina minsta, 1 Kor 14 om ordningens Gud, 1 Kor 13 om kärlekens natur och Luk 23 om rövaren på korset. I alla dessa fall verkar hon vara mest intresserad om vad som inte står i bibelorden snarare än vad som står där, detta gäller i synnerhet de två senare bibelorden: 1 Kor 13 säger inte att kärleken är självutplånande, kravlös och gränslös, och Luk 23 säger inte att båda rövarna blev frälsta.

Gomérs tankegång om Matt 25 är grumlig, hon frågar retoriskt ”Vem är då mina minsta, som kristen och som politiker?”, och utifrån diskussionen som kommer sedan i debattartikeln verkar hennes poäng vara att det främst är svenska pensionärer, cancersjuka, missbrukare etc snarare än flyktingar från andra länder – samtidigt som hon i början betonade att hon hjälpt människor av olika etniciteter privat.

Bibelordet om ordningens Gud handlar förstås om församlingen, och Gomér glömmer att de problem hon nämner finns i ännu högre grad i utvecklingsländer, där flyktingarna hamnar om Väst inte tar emot dem (segregation orsakas ju för övrigt framför allt av de som har pengar och makt). Poängen om att 1 Kor 13 inte talar om gränslös kärlek funkar inte eftersom andra bibelord talar om att Gud har just gränslös, självuppoffrande kärlek som vi är kallade till att efterlikna. Åtminstone ska vi älska invandraren som oss själva och räkna den som infödd (3 mos 19:33-34).

Att en av rövarna inte blev frälst har förstås inget med hur vi ska hjälpare invandrare att göra – rövaren ville inte ha ”hjälp” från Jesus, medan de flyktingar som knackar på vår port i allra högsta grad vill ha vår hjälp. Jesus har knappats några kapacitetsbegränsingar att frälsa människor.

Motsägelser

Gomér vinglar mellan att argumentera för att det skulle hjälpa flyktingarna att utvisa dem och sen skicka bistånd, för att sedan prata om att vi ”inte kan hjälpa alla”. Det är alltså oklart om hon verkligen vill hjälpa flyktingar eller om hon anser att de förtjänar mindre hjälp än exempelvis svenska pensionärer och cancersjuka. Hon pratar om problemen med att urskilja ”verkliga skyddsbehövande, från kriminella, terrorister och asylbedragare”, och verkar använda det som argument för att utvisa även de skyddsbehövande – det vill säga, hon erkänner att de är skyddsbehövande men vill inte ge dem skydd.

Idén om att vi hjälper fler ”på plats” genom bistånd i närområdet kräver väldigt mycket bistånd för att efterlevas. SD:s nuvarande förslag är att ge två miljarder om året till UNHCR medan tio miljarder skärs från hela biståndsbudgeten (SD vill som enda riksdagsparti att biståndet ska minska från 1% av BNI till 0,7%), och mängder med miljarder från invandringen. Det hjälper bara ”fler” om det hjälper mycket mindre. Om flyktingarna i UNHCR:s läger ska få samma standard som asylsökande i Sverige eller pensionärer på äldreboenden, med sylt på pannkakorna och allt, krävs enorma biståndsökningar på tiotals miljarder kronor. Är inte säker på att det är det Gomér efterfrågar.

Faktafel

Gomérs syltkommentar är så vrickad att jag inte vet var jag ska börja… hon argumenterar alltså för att utvisa flyktingar till fattiga och krigsdrabbade länder och försvarar det med att pensionärer måste få sylt till sina pannkakor? Det borde inte spelar någon roll, men för att rätt ska vara rätt: Pensionärerna i Rågunda kommun får visst sylt. Det är en myt som sprids på rasistiska bloggar att Sverige inte skulle ha råd med sylt till pannkakorna på äldreboenden.

Sverige är överhuvudtaget ett rikt land, något varken Gomér eller hennes SD-kompisar i Dagens kommentarsfält verkar förstå. Och nej, vår statsskuld är inte ett argument för att vi egentligen skulle vara fattiga, något jag skrev om för över ett halvår sen här.

Gomérs uppgift om att vi tar emot 20 Strömstadkommuner med flyktingar varje år ger en siffra på 200 000 flyktingar. Förra året kom 81 000 asylsökande, varav endast 31 500 fick uppehållstillstånd.  Enligt en rasistisk blogg uppgick dock den totala invandringen 2014 (asyösökande, anhöriginvandrare och arbetskraftsinvandrare) till 200 000. Detta är inte samma sak som 200 000 flyktingar.

Även om det var det är det dock fel att Sverige inte skulle ha kapacitet att ta emot 200 000 om året. Sveriges befolkning fördubblades under 1800-talet, från 2,4 miljoner till 5,1 – USA:s befolkning femtondubblades under samma tid. Ett glesbefolkat och rikt land som Sverige har en stor befolkningsökning framför sig innan vi slår i taket, frågan är mer om vi vill ta emot invandrare snarare än om vi kan.

Moraliska problem

Det är tydligt att Gomér har mycket lättare att känna empati med infödda svenskar än med invandrare: pensionärer, cancersjuka och psykiskt sjuka nämns med omsorg medan ensamkommande flyktingbarn är ett problem för att de är för många. Att pensionärer inte skulle få sylt framställs som ett problem; att deportera flyktingar till krig problematiseras dock inte.

Men vem skulle Jesus egentligen utvisa till krig? Hur kan ett rikt land utvisa flyktingar till fattiga länder med hänvisning till att vi inte har kapacitet. Det är inte bara oärligt, det är omoraliskt. Jordanien tar emot fyra gånger så många syriska flyktingar som EU, men de har bara två tusendelar så mycket pengar som EU:

Skärmavbild 2015-08-29 kl. 13.27.21

Att ta emot flyktingar är det enklaste sättet att avlasta utvecklingsländer från flyktingkrisen. Vi har pengarna, vi har systemen, vi har kapaciteten, allt som behövs är hjärtat. Och just det verkar Gunilla Gomér ha svårt med.

24 kommentarer

 1. Det är inte ärligt att jämföra Sverige idag med USA och Sverige på 1800 talet. Hur många svenskar är villiga att återgå till en levnads standard som fanns då? Hur ser arbetsmarknaden ut nu i jämförelse med då? Osv. Jag såg uppdrag gransknings reportage från ett flyktingboende där en man från Syrien visserligen uttryckte tacksamhet men att sitta på ett rum på en flyktingförläggning var så demoraliserande att han i princip kunde tänka sig att åka någon annan stans. Människor som kommer till Sverige har ofta en låg utbildningsnivå och här kräva det nästan alltid högskolor utbildning för att hitta arbete. Vårt välfärdsystem är inte anpassat för hög invandring. Hjälp i hemländer är mer effektiv / krona och hjälper fler människor klara livhanken än om vi skulle ta emot dem här. Politik handlar om att välja. Ingen familj skulle prioritera andras barn framför sina egna oavsett hur mycket andra lider. Man hjälper andra så gott det går och vet att ansvaret är andra familjens. Det är likadant med länder. Sverige har en skyldighet att hjälpa andra men först och främst finns regering och riksdag till för dem som är medborgare.

  Gilla

  1. Hej Dan!

   Det är sant att Sverige är mycket, mycket, mycket rikare idag än vad vi var på 1800-talet och till och med vad USA var då per capita, och det gör ju att det är ännu lättare för oss att ta emot invandrare idag. Vi har mycket större kapacitet att ta emot flyktingar än Jordanien och Libanon som tar emot tokmycket flyktingar i dagsläget trots att de är fattiga länder. 1800-talsexemplen är fortfarande relevanta för det visar att all befolkningstillväxt är möjlig – befolkningstillväxt leder alltid till ekonomisk tillväxt eftersom man har fler arbetare och konsumenter i ekonomin. Och låg utbildning – det hade verkligen de som invandrade till USA på 1800-talet, ”ändå” blev det världens rikaste land.

   Kul att du gillar bistånd, det gör jag också. Jag tycker vi borde öka biståndet tiofalt så vi kan lindra nöd och rädda liv i ännu högre grad. Det finns dock ingen anledning att sparka ut flyktingar till krig för det, det är bara sadistiskt och ondskefullt att utvisa folk till krig. Bättre är att vi både tar emot flyktingar och ger bistånd. Bistånd är bra men det stämmer inte att det skulle vara billigare än invandring – om vi ska betala för samma levnadsstandard, trygghet och välfärd i flyktingläger som det flyktingar åtnjuter i Sverige blir det ännu dyrare med bistånd eftersom allt måste byggas upp från grunden där. För övrigt vet du väl att SD vill sänka biståndet med 30%, de hycklar när de säger ”hjälp på plats” för egentligen gillar de inte bistånd.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Har du någon fakta på att befolkningstillväxt alltid leder till ekonomisk tillväxt ? Sett på hur utvecklingen ser ut så blir fler och fler brancher mindre beroende av människor för tillverkning och i den mån det behövs människor så är det oftast inte direkt i produktionen.

    Det är möjligt att ekonomin på 1800 talet och framåt krävde mycket arbetare men idag ser det inte ut så därför går det inte att direkt överföra dina funderingar till hur samhället ser ut och fungerar idag.

    Fler människor leder inte heller till fler konsumenter det finns en orsak till att fattiga länder har ett dåligt fungerande socialt system. Att mätta alla fattiga i vissa länder är helt enkelt inte möjligt och det är åt det hållet Sverige går.

    Det som krävs för många flyktingar är mindre konflikter därför behöver många länder oerhört mycket kriksmateriel och träning för att kunna upprätthålla ordning.

    Varför tycker du att vi i Sverige skall betala för samma levnadsstandard och trygghet för andra länder ? Jag tänker att vi har en skyldighet att se till att människor inte svälter ihjäl och bara det är en kostnad så stor att Sveriges ekonomi inte kan bära den.

    Om vi skall öka invandringen tycker jag att vi sådana fall ska ge tillfällig trygghet under 10 år och sedan kan vi skicka tillbaka människor så att de kan bygga upp ett liv i sina hemländer. I vissa fall skulle vi även kunna ge vapenträning och grundläggande förståelse för hur demokrati fungerar.

    Gilla

 2. Tack för din replik, Micael. Jag blir mörkrädd när jag ser hur många kristna som inte bara sväljer SD:s retorik utan även vänder ut och in på sig själva för att försöka få det kompatibelt med en kristen tro och människosyn.

  Gilla

 3. Hur ser du på integrationsproblemen i Sverige? No-go-zoner, hårdhänt internkontroll i en del invandrargrupper o dyl? Har du några tankar om hur det ska hanteras /lösas?

  Gilla

 4. Håller med att integrationen brister på många punkter i Sverige, men det kan inte vara ett argument för att inte visa barmhärtighet mot människor som flyr krig. Såg expressens första sida idag om lille Aylan 3 år liggande på en strand. Blir oerhört illa berörd och kan inte förstå hur individer helt plötsligt blir siffror och statistik. Att människor radikaliseras i förorten är absolut ett problem och är oacceptabelt. Men att vi i europa låter barn dö i krig med argumentet att vi har integrationsproblem, rimmar illa med ordet barmhärtighet.

  Micael; din debattartikel i Dagen idag är riktigt bra. Tonläget är inte provocerande utan manar till att ta det du skriver på allvar. En fråga bara; du hänvisar till att ingen led brist, med hänvisning till ett Bibelord. Men insamlingar gjordes till Jerusalemförsamlingen för att de led brist. Paulus skriver om att han förmår att lida brist och leva i överflöd; allt p g a Herrens kraft. Den stora utmaningen ligger ju i att Bibeln faktiskt talar om egendomsgemenskap. Hur gör vi med det ordet? Där tycker jag ditt starkaste argument är. Även om det skulle innebära att lida brist, så talar ju Bibelordet om egendomsgemenskap.
  Jag blev glad av ditt respektfulla tonläge. Mycket svårare att avfärda det du skriver då.

  Gilla

 5. Martin jag måste nog hålla med Anna. Om vi ser till vilka behov de människor har som kommer till oss så är det rent ut sagt ondskefullt att låta dem komma hit och sedan låta dem sitta o ruttna i en flyktingförläggning i flera år i sina olika trauman som de har från kriget. Hur ser psykvården ut i Sverige idag ? Den fungerar inte särskilt bra och vad leder det till ? Jo incidenter av det slag som skedde i västerås i IKEA.

  Dessutom måste prioriteten vara att så få människor som möjligt dör på medelhavet då bör den största delen av stödet gå till de flyktingförläggningar som finns i direkta närområdena. De flesta människor som flyr gör det inte av bekvämlighet utan för att de fruktar för sina liv i sitt hemland. Det krävs massor med pengar till soldater i syrien i först o främst kurder men även andra som står upp och försvarar sina hem dit bör pengar skickas så mycket och så fort som möjligt.

  En förutsättning för att Sverige skall kunna fortsätta bidra med resurser är att vi har ett fungerande samhälle och tyvärr så verkar det gå åt fel håll på många ställen. Vill vi kunna ta emot ännu fler flyktingar bör vi först och främst se på arbetslösheten och skapa så många jobb som möjligt för att fler skall kunna försörja sig och det kräver starka satsningar på utbildning eftersom de som kommer hit oftast har låg utbildningsnivå.

  Gilla

  1. Dan. Du må se statistik och kostnader, men försök inte inbilla mig att det är mer obarmhärtigt att hamna i sverige än att få sin familj slaktad i krig. Barmhärtighet är ordet. Kan vi inte enas kring att mänskligt liv är okränkbart, kan vi aldrig ha ett konstruktivt samtal. Är ett treårigt barn uppspolad på en strand i turkiet mindre värt än ett treårigt barn med svenska föräldrar?

   Gilla

 6. Jag har aldrig sagt att jag inte vill ta emot flyktingar. Det är vår solklara plikt! Men jag vill ställa den frågan jag gjorde, därför att jag tycker detta tema är väldigt viktigt. De berömda två tankarna i huvudet – samtidigt.

  Gilla

  1. Vad är mest konstruktivt ? Att utrota Isis och först och främst se till att förhållandena i flyktinglägren är så bra som möjligt eller att lägga pengar som kunde ha räddat liv på mottagning av flyktingar i Sverige ? Kostnaden för att ta emot en flykting skulle kunnat rädda tusentals i närområden. Är 10 räddade barn i närområdet mindre värda en ett uppspolat på en strand ?

   Världen kommer få räkna större och större flyktingströmmar just därför att fattigdomen i världen minskar och informationen om hur välfärdssamhället fungerar sprids. Alla länder i EU måste ha samma regler annars kommer de allra flesta söka sig till Sverige och Tyskland den kostnaden kan vi inte bära.
   http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11842760/Prepare-yourselves-The-Great-Migration-will-be-with-us-for-decades.html

   Gilla

   1. Utrota du IS, jag kan tyvärr inte det, jag hjälper dem jag kan i stället. Att motivera icke-agerande med att vi inte utrotat IS är ju bara dumt. ”Gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt” har varit en kristen åsikt i alla tider.

    Dessutom finns många belägg för att befolkningsökning är bra för ekonomin och att invandring bär sina egna kostnader i det långa loppet. Europa behöver invandring pga låga födelsetal. Italiens befolkning kommer vid seklets slut att ha sjunkit med 86% om bara italienare skulle få bosätta sig i landet.

    Gilla

  1. Hej Anna! Jag är som du kanske vet en upptagen man, har ägnat veckan åt bland annat plugg och församlingsläger. Jag får flera kommentarer varje dag på mina bloggar och hinner inte svara på alla. Men eftersom du ber mig ska jag försöka svara på din när jag får tid, även om det förstås är svårt att begränsa sig när frågan är så bred.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Ok. Då ser jag fram mot ditt svar 😄 Att jag envisas med det, beror på att jag tycker kristna mediaaktörer, undvikit frågan, och enbart varnar mot främlingsfientlighet. Men det bör ju inte förvåna någon, att man reagerar på de mer eller mindre laglösa tillstånd som finns. Det betyder inte att man är främlingsfientlig! 😄

    Gilla

    1. Som sagt svar på din fråga finns tex här:http://www.gp.se/kulturnoje/1.2821530-henrik-arnstad-fem-myter-om-sd-och-invandringen

     Sedan är Micael och hans församling ett bra exempel på integration i vardagen, ta exempel här från bloggen och gör skillnad själv.

     Några konkreta tips: de flesta kristna församlingar och kyrkor är miljöer där nyanlända både är välkomna och gärna är med. Det finns uppsökande verksamhet dagtid under veckorna och har man inte tid med det kan man tex erbjuda skjuts till gudstjänst på söndag och bjuda hem nyanlända på kyrkkaffe.

     Anmäl intresse till din hemkommun om att bli särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande flyktingbarn.

     Läxhjälp för nyanlända anordnas av många studieförbund, kyrkor och Röda korset.

     Svenskundervisning: till min skola kommer pensionärer till svenskundervisningen för IM-språkelever för att konversera på svenska. Röda korset anordnar svenskundervisning för asylsökande man behöver vara tala svenska för att vara till hjälp där.

     Många kommuner har fadderverksamhet dit man kan anmäla sig för att få nyanlända vänfamiljer.

     Något udda: jag svarade på en kontaktannons i det lokala annonsbladet ”Finns det någon som vill lära mig om livet i Sverige?” vi blev vänner för livet.

     Gilla

     1. Uppskattar ditt engagemang, men föreslår att du slutar spamma nu med Arnstad. Det var Micael jag frågade 😄

      Gilla

      1. Jag trodde du var seriöst intresserad av integrationsfrågan, Arnstad tar upp forskningsläget kring den frågan och jag gav dig praktiska tips om hur du själv kan vara del i integrationen. Men du vill enbart diskutera saken med micael och det är helt okej för mig.

       Gilla

       1. Ja, jag vill gärna höra hans tankar om det. Inte diskutera, faktiskt. Det att du deler samma länk flere ganger i samma tråd, är spam. En gang hade räckt. Och jag har läst den. Och det var goda tips du gav.

        Gilla

    2. Glömde nämna lokala FN-föreningar som jobbar aktivt med detta.Rädda Barnen likaså. Huvudsaken är att vi alla fattar att integration är just en sådan sak vi alla kan jobba för medan det är ganska få av oss som kan krossa IS militärt.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s