Aletheias SD-teologi bygger inte på Bibeln

David Nyströms debattartikel om den frikyrkliga främligfientligheten har inte bara fått svar från Gunilla Gomér utan också från Daniel Forslund från bloggen Aletheia, som förmodligen är Sveriges största SD-sympatiserande kristna blogg. De har tidigare publicerat en konspirationsteoretisk, SD-hyllande text som jag kritiserat här, här och här. Nå, Forslunds Dagen-artikel, titulerad ”Man kan vara kristen och nationalist”, har en rad problem som jag skulle vilja bemöta:

Forslund hänvisar bara till ett enda bibelord, Apg 17:26, vilket han menar att Bibeln inte ”motsätter sig nationalism”. Bibelordet lyder: ”Av en enda människa har han [Gud] skapat alla människor och folk till att bo över hela jorden, och han har fastställt bestämda tider och gränser inom vilka de ska bo.” Det är en vanlig proof text hos nationalister och invandringskritiker- det är ordet ”gränser” man gillar – och är ett typexempel på när man tar ett bibelord ur sitt sammanhang och tolkar in något som författaren inte menade.

Dessa ord yttras av Paulus i Athen, och hans poäng tydliggörs i vers 27: ”Det gjorde han för att de ska söka Gud och kanske kunna treva sig fram och finna honom, fast han inte är långt borta från någon enda av oss.” Paulus förklarar alltså för grekerna att den Gud han predikar är universell, Han är inte bara relevant för judar. Att få detta att handla om nationalism är helt befängt, eftersom nationalismen är utopisk medan det Paulus uttrycker är realistiskt. Det vill säga, Paulus konstaterar att Gud har bestämt tider och gränser för alla människor och folk. Alla. Ingen exkluderad. Hur än ett land ser ut är det alltså alltid Gud som har bestämt dess gränser och livslängd.

Paulus uttrycker här en liknande tanke som den han senare kom att skriva om i Romarbrevet 13: ”Det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är tillsatt av honom.” Ofta har folk misstolkat det som att Gud tillsatt just vår överhet och om det politiska läget ändras är överheten inte längre gudagiven, men Paulus själva poäng är att alla överheter är insatta av Gud. På samma sätt har Gud definierat alla länders gränser och tider, oavsett om de är mångkulturella (som Romarriket) eller monokulturella, gudsfruktiga eller avgudadyrkande. Och invandring kan inte ändra på det – Paulus är med nationalistiska mått mätt en invandrare när han som turkisk jude yttrar detta i Grekland. Missionsbefallningen (Matt 28:18-20) förutsätter migration, att kristna går ut till nya folk och blir en del av dem. Enligt det judiska tankesätt som Paulus är präglad av är det inte så att invandrare inte blir en del av folket, utan de ska älskas och behandlas som infödda (3 Mos 19:33-34).

Nationalismen, en ideologi som fick fäste i Europa först på 1800-talet, är utopisk i och med att den vill rensa statsgränser på olika språk och kulturer – nationalismen strävar efter nationalstater med ett folk, ett språk och en kultur. Är detta en ideologi kristna verkligen ska promota? Forslund uttrycker sig försiktigt i sin debattartikel – han säger inte att kristna ska vara kristna utan att de kan vara det, att det inte finns något motsatsförhållande mellan kristendom och ”kärleken till mitt fosterland”. Anledningen till att han inte säger att kristna ska vara nationalister är förstås att Bibeln aldrig uppmanar kristna att vara nationalister – därav också den extremt magra bibelförankringen i Forslunds text.

För ärligt talat, var är Jesus och apostlarna nationalister? Det hade funnits fog för det eftersom Israel var ockuperat av Romarriket, men Jesus, Paulus och Petrus talade om att betala skatt till kejsaren och underordna sig honom (Matt 22, Rom 13, 1 Petr 2). Var de då romerska patrioter (eftersom Romarriket var ett mångkulturellt imperium handlar ”kärlek” till och hyllande av det inte om nationalism utan patriotism som inte nödvändigtvis har nationalismens monokulturella ideal)? Knappast, Jesus var tydlig med att Pilatus var ond (Luk 13:1ff), Han bejakade att tullindrivarna var syndare (Matt 9:11-12) och den tidiga kristna rörelsen blev känd för att de förkunnade att en annan än kejsaren är kung (Apg 17:7).

Jesus predikade inte någon nationalistisk eller patriotisk propaganda för något världsligt rike utan talade om att Guds Rike, där både judar och hedningar är välkomna, är det som spelar någon verklig roll. I hans efterföljd talade lärjungarna om att de är gäster och främlingar på jorden (Hebr 11) och att vårt medborgarskap är i Himlen (Fil 3:20). Guds Rike är helt enkelt inte av denna världen (Joh 18:36).

Forslund präglas av en konstantinsk syn på kristendomen, han vill ha ett ”kristet land” till och med när majoriteten av Sveriges befolkning inte är kristen (ca 85% tror inte på Jesus i Sverige idag). Han hävdar att Olof Palme förvandlade Sverige från ett kristet till ett mångkulturellt land genom att ändra grundlagen på 70-talet, men snälla nån – Sverige är inte kristet om de flesta inte är kristna, och Sverige är mångkulturellt om det finns många kulturer. Alla demokratier kommer ofrånkomligen bli mångkulturella eftersom de garanterar åsikts-, religions- och föreningsfrihet.

Forslund avslutar sedan med ett resonemang om att SD:s sympatisörer egentligen inte vill utvisa flyktingar utan ”annan typ av invandring”. I så fall är det inte så smart av dem att stödja SD eftersom Jimmie Åkesson sagt att han vill utvisa syriska flyktingar till Syrien, och flera höga SD-företrädare har nyligen ondgjort sig över de flyktingar som tar sig till Europa – Kent Ekeroth som sitter i riksdagen för SD har sagt att de ska se till att flyktingarna inte kan eller få komma in. För att uppnå sitt mål att minska invandringen med 90% måste SD givetvis utvisa flyktingar tillbaka till krig och förföljelse och splittra familjer genom att stoppa anhöriginvandringen, ifrågasätter man det vet man inte vad SD står för.

Forslund menar att ”sunt förnuft och lättare kunskaper i nationalekonomi” har fått honom att stödja SD. Jag undrar om de lättare kunskaperna inkluderar det faktum att EU har nio gånger mer pengar än Turkiet, Egypten, Jordanien och Libanon, samtidigt som EU tar emot mindre än en tjugondel så mycket syriska flyktingar som dessa fyra länder? Jag undrar om Forslunds nationalekonomiska kunskaper inkluderar att utvecklingsländer tar emot 80% av världens flyktingar samtidigt som vi i Sverige är så rika att om alla levde som oss skulle vi behöva 3,7 jordklot?

Skärmavbild 2015-09-01 kl. 19.15.10

Det här är inte biblisk kristendom, det här är egoistisk, främlingsfientlig smörja. Jag hoppas den dagen kommer då Aletheia ångrar sig och tar avstånd från dessa klavertramp.

39 kommentarer

 1. Forslund använder precis samma bibelord som Ku Klux Klan och andra ”Vit Makt” grupper använder här i USA. Vidrigt!

  Gilla

  1. Christopher Alam: Hoppas innerligt att det är någon som skriver i ditt namn och inte den riktige Christopher Alam som häver ur sig sådant skitsnack. Jag kan väl för Guds skull värna om vår nations bästa utan att bli ihopkopplad med Ku Klux Klan.

   Gilla

  2. Oerhört trist att läsa detta Christopher. Jag måste säga att jag har mycket svårt för hur du formulerar dig gentemot oliktänkande, och sättet du avslutade vår vänskap på kommer jag aldrig begripa. Väldigt fegt och ryggradslöst gjort, speciellt av en man i din position. Jag har bett min bror meddela dig min syn på det nästa gång ni ses.

   Gilla

  3. Helt riktigt, Christopher. Apg 17:26 används ofta av apartheidförespråkare, eftersom man tänker sig att de ”gränser” Paulus nämner inte går att korsa (trots att Paulus själv var invandrare). SD förespråkar ju också en modifierad form av apartheid, mellan stater, så det är inte konstigt att deras kristna anhängare driver samma felaktiga tolkning av Apg 17:26 som Ku Klux Klan.

   Gilla

   1. Här är ett exempel på när KKK hänvisar till Apg 17:26: https://books.google.se/books?id=fhcnmDIQOW8C&pg=PA281&lpg=PA281&dq=acts+17:26+ku+klux+klan&source=bl&ots=2zTZvK-5fV&sig=OmimK1eisghfCjOkKhmso3K4A-s&hl=sv&sa=X&ved=0CD4Q6AEwBGoVChMI9OXnlqfjxwIVRGQsCh0iRgGw#v=onepage&q=acts%2017%3A26%20ku%20klux%20klan&f=false

    Och här är ett exempel på hur reformerta i Sydafrika använde Apg 17:26 för att försvara apartheid: http://www.reformedreflections.ca/series/south-africa-5.html

    Både amerikanarna och boerna är ju ättlingar till invandrare så tankegången kan ju inte ha gått särskilt långt, men rasister tänker sällan särskilt mycket.

    Gilla

  4. Ursäkta, men jag ser detta uttryck ofta: ”Vit makt”!
   Är det vita människor som vill ha makt?
   Vilka är det de vill ha makt över? På vilket sätt?
   Är man ”vit makt” om man vill bli lämnad ifred?
   När du väl har definierat ”vit makt” kan du svara på frågan:
   Är du själv för eller mot ”vit makt”, och varför i så fall?

   Gilla

    1. Hej Micael,
     Det enda som liknar ett ”mål” i länken du skickade var det här:
     ”Begreppet white supremacy kom 1902 och är teorin att vita människor är ärftligt överlägsna och därför har rätt att styra över svarta människor. Termen var relativt ovanlig tills 1950-talet, när händelser i södra Afrika och de amerikanska sydstaterna gjorde att termen togs upp.”

     Det verkar förfärligt, men var finns dessa människor som vill ha tillbaka slaveriet? Vem vill styra över svarta och hur? Och vad i allsindar har det med den där kkk-bibelversen att göra? Och vad gör den i bibeln? Finns den med i godkända översättningar?

     Gilla

 2. Micael: Du kan tjäna några billiga poäng bland dina vänstervänner på denna post och jag ska försöka skriva lite mer utförligt svar när jag kommer åt en riktig tangentbräda.

  Säger dock detta nu från mobilen: A) Aletheia har ingen teologi då vi är flera skribenter även någon är mer tongivande. B) Huruvida denna post är biblisk eller färgad av din generations vänsterpropaganda ber jag att få återkomma till.

  Mvh
  Daniel

  Gilla

  1. Daniel Forslund, när ska du omvända dig från din bittra, egoistiska cynism? Du har inget stöd i Bibeln eller klassisk kristendom för dina rasistiska åsikter. Du är så långt ifrån kristen människosyn som en människa kan komma. Din ideologi är mycket lik Ku Klux Klans och Apartheid-regimens i Sydafrika, men du vägrar se det i din eviga självömkan.

   Daniel, du borde inse att det är dags att vända om från den olycksväg du slagit in på. Du borde tacksamt ta emot förmaningar som kan rädda dig. Du borde tacka Micael som fortfarande orkar samtala med dig. Du borde också ta en bloggpaus och tänka igenom vad du sysslar med.

   Men tyvärr verkar ditt hjärta förstockat av bitterhet orsakad av dåliga erfarenheter från Livets ord. Många har sårats där men få bär lika usel frukt som du. Om det är till glädje för dig är din blogg Aletheia ett tydligt bevis på att LO sannerligen sådde onda frön. Hat och illvilja mot främlingar och andra kristna är ingen frukt av Gud. Jag måste säga att jag tycker uppriktigt synd om dig.

   Gilla

   1. Väldigt kärlekslöst skrivet. Om det är detta du kallar förmaning, kan det vara dags att se sig själv i spegeln. Det som ska känneteckna kristna är Kristi sinnelag. Det gäller dig och Micael oxå. Sättet debatten förs på, görs inte syskon emellan utan ser mest ut att ske mellan bistra fiender. Evinnerligt trött på självutnämnda profetet och apostlar. På kärlekslösa blogginlägg och kommentarer. Folk som dömer andra stenhårt bakom ett tangentbord. Det är obegripligt. Var finns den inbördes kärleken? Var finns den goda tillrättavisningen? Jag håller inte med det Daniel skriver i den omnämnda artikeln, men anser att personangrepp av det slag du begår Anna-Lena passerar gränsen. Du må tro att du har rätt, men du stänger öronen på dem du spyr galla över, när målet borde vara att få dem att lyssna.

    Gilla

    1. Jag tror inte Daniel lyssnar bättre om jag lindar in sanningen. Jag börjar tröttna på att man inte får kalla saker för sitt rätta namn, rasism är rasism, om än i kristet omslag.

     Gilla

     1. Läs igenom ditt första svar en gång till och fundera igen. Jag är trött på linda in den jag också; Självutnämnda apostlar o profeter. Översittare, självgoda, självrättfärdiga. Folk som i sina inlägg visar på avsaknad av Andens frukt. Människor som stämplar bröder som fiender. ”Många har sårats där men få bär lika usel frukt som du.”, ”Du är så långt ifrån kristen människosyn som en människa kan komma.” Ser du inte vad jag menar? Hur väl känner du honom? ”Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek”. Menar Jesus bara dem som tycker som vi? Att tillrättavisa; vad innebär det i Jesu namn? Alma-Lena, jag har sagt att jag inte håller med Daniel, men den självrättfärdiga, kyliga attityd du uppvisar….

      Gilla

      1. Har jag sagt något om mig? Att jag skulle vara perfekt?

       Och om Daniel och hur väl jag känner honom: Naturligtvis känner jag Daniel genom det han vill att jag ska känna till,, dvs hans offentliga skriverier och en radiointervju. Aletheia är sällan uppbygglig läsning och när Daniel själv skriver är det som sämst. Läs själv och bedöm. Texten i Dagen om att kristna kan vara nationalister är också avslöjande, men det är en helhet av hans skriverier som får mig att skriva att han drivs av bitterhet.

       Daniels texter karaktäriseras av bittra angrepp på andra kristna främst Livets ord och katoliker, men även hårda angrepp mot tex Micael och Stefan Swärd fyller spalterna. Senast läste jag ett angrepp på fadern till den lille pojke vars drunknade kropp startade en våg av indignation från oss som inte är rasister och nationalegoister. Texten var en hemsk läsning där Forslund förde vidare lösa rykten från hatsajter i det bruna träsket helt okontrollerat.

       Jesus kallade till och med folk för huggormsyngel, jag säger inget sådant till Daniel jag uppmanar honom att vända om från den olycksväg han slagit in på. Det vore grymt att inte göra det anser jag. Daniel kampanjar så mycket hårdare och mindre inkännande på Aletheia och andra ställen så jag antar att han klarar att höra att han är stadd på en olycksväg.

       Jag tackar dig för att du tar tid att läxa upp mig. Min vana är inte att vara så här skarp, men i Daniels fall har så många försökt med vänlighet och det har bara skuffat honom ännu längre ut på högerkanten.Se bara hur han bemöter Micael här-sin vana trogen. Det Daniel predikar är ett falskt evangelium där avguden NATIONEN står i centrum och inte Jesus. Jag är inte felfri, långt ifrån och jag uttrycker mig inte alltid perfekt, men jag gör det faktiskt av omsorg. Omsorg inte bara om Daniel utan också om kyrkan som bara inte får gå vilse i denna fråga.

       Gilla

      2. Sen måste man få lov att vara ärlig också, något som fick mig att allvarligt överväga att helt lämna den kristna gemenskapen var just Aletheia och ett gäng gubbar hos stefan Swärd.

       Vi har ju bibeln att förhålla oss till som säger att vi ska sprida dom GODA nyheterna och bygga upp varandra, dra folk till jesus men när kristendom fokuserar på hat och mörker och i huvudsak jaga andra kristna är det upp till oss att be-dömma . Undervisningen är tämligen undermålig tycks det mig i många samfund vad vi kristna är kallade att göra här i världen, några tar på sig att vara hädelsejägare osv sådant trams är INTE att tjäna jesus som herre och mästare.

       Gilla

  2. Jag respekterar delvis det Micael håller på med. När han vill tillämpa Jesu budskap till alla eller vissa, om att sälja allt och ge åt de fattiga, så är det intressant att någon tar Jesus på orden och tillämpar evangeliets ord radikalt. Hoppas det fungerar!

   Dock blir det lite fel om han ska använda Sverige som ett redskap, en hävstång för att ge lite extra kraft åt sina goda gärningar. Sverige är inte Guds rike, utan en jordisk nation som vuxit fram genom årtusenden, med ett verkligt existensberättigande. Att Jesus skulle vara med och heja på det sammetsfolkmord som nu pågår på svenskar och alla närbesläktade nationer, tycker jag är magstarkt. Är det Jesus som förmanar Island och Estland att öppna portarna för det alla vet i tidens längd blir ett folkutbyte?

   Jesu budskap om att förneka sig själv är och måste vara ett individuellt budskap. Även när det riktas till nationer är det individerna Jesus har i åtanke.

   Jag vill passa på att berömma Micael för att han håller en hyfsad ton. Han brukar inte använda ”Katla-luren” (de ord som smitts under 1900-talet för att kväsa all opposition och signalera vem som kan fråntas sina mänskliga rättigheter). Visserligen är ”välsignelserna” i slutet av budskapen ungefär som Ekmans smileys efter att han twittrat någon på näsan, men det är ingen stor sak och något man får stå ut med när man debatterar.Jag tror att Micael är genuint kallad av Gud och önskar honom all lycka i framtiden.

   Gilla

 3. Forslund, du är ännu ett SD-troll som försöker verka seriös med dina skruvade
  och hemsnickrade analyser från SD´s kristna slöjdverkstad. Vilken sanslös smörja
  du krystar fram i bloggen Aletheia, jag har visserligen bara läst två av dina sk alster,
  men det var fullt tillräckligt för att inse att här har vi ännu en SD cyniker som saknar
  all form av empati och verklighetsförankring.

  Gilla

 4. Två kopparmynt i all ära, Daniel,

  fast jag tar lärdom av kritiken ni fått – och fasta på:

  ”(Lk. 16:4, 9). In the parable, Jesus likens God to the manager’s master, a rich man. All the world’s wealth belongs to God. Jesus is interested in teaching that we should use God’s money to make friends, that is, we should give it away to help the poor. (In another place Jesus says: “Lay up treasure in heaven,” a teaching about giving to the poor.) Notice that the master praised his fraudulent manager (Lk. 16:8): God loves it when we give His money away![] When money fails, that is, when we die, we’ll have a friend upstairs who will take care of us” (Källa: http://jewishstudies.eteacherbiblical.com/cataloging-the-new-testaments-hebraisms-parts-1-5/ under rubriken Cataloging the New Testament’s Hebraisms: Part 3 d.v.s. långt ned)

  Kan det vara därför pingstoffret ska bakas med jäst, tro?

  – undrar fröken Cissi

  Gilla

 5. Kan bara stämma in i vad Daniel Forslund skriver angående aletheia. Jag är en av skribenterna på aletheia, och jag är inte sverigedemokrat. Faktum är att jag anser det sorgligt att kristna väljer att rösta på sverigedemokraterna.

  Däremot anser jag att det finns en politisk naivitet när det gäller invandring och integration. Jag har varit fritidspolitiker och jag har debatterat frågan för ett antal år sedan. Det finns en enorm okunskap mycket på grund av att många politiker är välmående medelklass och har ingen direkt identitet till integrationsproblematik.

  Jag har dock valt att inta kyrkans roll som alltid är att göra gott mot alla. Men det innebär samtidigt att jag kan inte inta en politisk aktivism som Micael väljer göra emot sverigedomokraterna. Vi måste välja spår här anser jag!

  Sedan är det sorgligt att se hur kristna inte ens kan läsa statistik angående invandringen, då avser jag te x Stefans Swärds blunder för nåt år sedan när han skrev sina artiklar.

  Vi som kristna gör bäst i att varken vara nationalister eller för den delen vänsteraktivister. Vi är kyrkan och har en roll, den kommer vi komma in i mer tror jag framöver, vi kommer inte ha något val när klimatet hårdnar.

  Allt gott till dig Micael för det du gör, det har jag största respekt för även om jag inte delar din syn på ägande.

  Hls Jonas Rosendahl, teologistuderande

  Gilla

 6. Ja, det var mycket att tugga på – både posten i sig och glödheta kommentarer från t.e.x. Alma-Lena.

  Ni kan klistra hur mycket etiketter på mig ni vill, men Gud känner mitt hjärta och jag själv har en hyfsad koll. Vet inte riktigt var jag ska börja. Min post hade med Sverige att göra. Micael lyfter fram problematiken med att EU totalt skulle kunna ta mycket fler flyktingar.

  Mycket av det du säger kan jag ju hålla med om. Även jag har vissa ”vänsteråsikter” emellanåt v.g. solidariteten på olika plan.

  Gränsfrågan är komplex och kan ses från en rad olika aspekt.

  1.) Ja, vi kan ta fler flyktingar i Sverige rent geografiskt. Till att börja med håller jag då med vänsterblocket som vill jämna ut flyktingmottagandet mellan kommunerna. Det är ju patetiskt hur lite flyktingar vissa kommuner tar.

  2.) Solidaritetsproblemet ligger ju även högre upp – på EU plan. Samma sak här. Fler länder behöver tvingas ta in fler. Snabbt.

  MEN, det hjälper föga när många redan nu på förhand bestämt sig för att de ska till Sverige även när de fått asyl i andra länder, eller har möjlighet att söka. Alltså oavsett hur vi försöker tvinga andra länder att ta fler så har Sverige fått något slags paradisstatus i flyktingvärlden.

  Det kan vi ju på ett plan vara stolta över och kanske hoppas någon slags gudomlig välsignelse för. Samtidigt så finner jag flera problem med detta.

  Svenskar över lag (nu talar jag inte om kristna som bör ha en annan hållning) är inte så generösa under ytan. Den som uttrycker detta allra bäst är Expressenjournalisten Anna Dahlberg:

  Citat: ”En våg av solidaritet väller fram i spåren av flyktingkrisen. Men den hjälp som nyanlända har störst behov av är det tyvärr skralt med i Sverige.

  Något fantastiskt inträffade i veckan. Över hela kontinenten öppnade människor sina hjärtan som en reaktion på de tragiska bilderna på 3-årige Alans drunknade kropp och massflykten mot Europa. Här hemma har vi sett hur insamlingar slår rekord och hjälpcentra blir nedringda av människor som vill hjälpa till.
  Det är inte bara främlingsfientligheten som har trängts tillbaka, utan även likgiltigheten. För det finns mycket som vi kan bidra med – från att göra situationen drägligare i närområdet, där de flesta av världens flyktingar trots allt lever, till att bli språkstödjare, faddrar eller ordna idrottsaktiviteter för dem som har kommit hit.
  Men hur viktig den sortens frivillighjälp än är så räcker den inte. De nyanlända måste också släppas in i det svenska samhället – på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och i våra skolor. Och där har viljan att hjälpa till hittills varit betydligt mindre.”

  Läs gärna hela posten här (http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/orkar-vi-oppna-vara-hjartan-pa-riktigt/) eftersom hon för fram en stor del av min egen oro på ett mycket bättre och konstruktivt sätt än vad jag lyckas med (onekligen att döma av denna post)

  Det kommer oroliga tider ekonomiskt i kölvattnet på både dåligt ledarskap i Sverige och den globala ekonomin vi numera är inflätade i vare sig vi gillar det eller ej. Märk mina ord! Jag kommer påminna om detta i vinter.

  Kombinationen öppna gränser och en havererade ekonomi kommer att få förödande konsekvenser i Sverige. Jag befarar att den sanna rasismen, främlingsfientligheten och ”ondskan” som alla tror sig se i SD:are kommer med råge från stora delar av svenska folket när detta sker.

  Visst – både nu och i detta läge har Guds församling ett ansvar. Men vi är en försvinnande del procentuellt sett jämfört med den stora ateistiska/agnostiska skaran som styr landet.

  Ja, det finns mycket att säga om detta. Ni gör säkert ett gott arbete där i Uppsala bland nyanlända. Är själv engagerad i en ”multikulturell församling” och tror på att skiljelinjen är riven mellan jude och grek, svensk och syrier enligt bibliska principer.

  Men, misstaget så många kristna gör är att blanda ihop kyrka och stat. Statsfinanserna har samma begränsningar som plastbåtarna antal passagerare. När gränsen överstigs kapsejsar båten vare sig det rör sig om ett gäng flyende från Syrien eller Sveriges ekonomi och samhälle i stort.

  Kanske tycker någon att risken är värd att ta. Som en lite mer pragmatiskt lagt företagsledare anser jag att det vore mer sunt att jobba på solidariteten inom EU’s medlemsstater och ta hand om dem vi redan misslyckats med att integrera, än att ösa på mer.

  Antagligen kommer ni fortsätta sätta etiketter på mig. Framtiden kommer att visa vem som hade rätt. Är öppen för att det är jag som tvingas ”krypa till korset”.

  Mvh
  Daniel

  Gilla

 7. Som vanligt håller jag med Micael och jag uppskattar verkligen den här bloggen! Jag ber om Guds rikaste välsignelse över dig och jag tackar honom för det mod han gett dig!

  Gilla

 8. Hej allesammans,

  Det är bra att Michael är generös med sina egendomar och givmild, men Sverige är som han själv påpekar, inte ”ett kristet land”, och står inte till Michaels förfogande att dela ut till bättre behövande.
  Jag tycker dock att Michael Green gör ett allvarligt argumentationsfel när han argumenterar för massinvandring till Sverige utifrån ett Gudsrikesperspektiv och blandar ihop Sverige med Guds Rike.. Sverige är inte Guds rike. Sveriges gemensamma rikedom står inte till kristnas förfogande att dela ut till ”bättre behövande”.

  Gud har gett människan vissa fri- och rättigheter, däribland äganderätten, organisationsfrihet (freedom of association som ger människan frihet att välja vilka hon vill slå sig samman med – inte ens Gud tvingar samman människor på det sätt som Michael Green förespråkar). Idén om massinvandring för att utjämna skillnader i rikedom strider mot bl.a. dessa mänskliga fri- och rättigheter. Massinvandringen är dessutom eventuellt ett medel att begå folkmord på europeiskättade nationer (dvs om uppsåt finns, och uppsåt kan även vara likgiltighetsuppsåt), eftersom den tillämpas på alla, och enbart på dessa nationer. Folk och folkslag finns, och har vissa rättigheter till självbestämmande och frihet, som undermineras av massinvandringen.

  En människa utan rätt att låsa om sig är inte fri. Ett folk som inte får värna om sina gränser är inte fritt.

  Gilla

  1. Micael Grenholm argumenterar mot att kristna ska stoppa flyktingar att få en fristad i denna text. Där har Micael helt rätt. Kristendomen ger inga kryphål för främlingsfientlighet eller att av någon orsak alls inte bistå en nödlidande som ber om hjälp. På goda grunder argumenterar Micael här för det omöjliga i att en kristen sympatiserar med SD, ett parti som har främlingsfientlighet och nationalism överst på agendan.

   Gilla

  2. Hej Stretto! Att begreppet ”mänskliga rättigheter” missbrukas är ingen nyhet men det här är ändå något av det värsta jag har sett. För att försvara mänskliga rättigheter ska vi alltså utvisa människor till krig, förföljelse och fattigdom? Du har inte funderat på flyktingarnas rättigheter? Hoppas Gud ger dig insikt om detta.

   All välsignelse!

   Gilla

   1. Det är absolut mänskliga rättigheter jag talar om. Äganderätten ÄR en mänsklig rättighet. Att kunna fly är också en rättighet, men man har inte rätt att ta sig in vartsomhelst som man själv bestämt sig för. Man har inte rätt att kräva en plats i det där landet man drömmer om.

    Flykting är man så länge man flyr ifrån fara. En syrier som flyr undan bomberna till Turkiet, eller som när Josef, Maria, och Jesusbarnet flydde bort från Herodes inflytande.

    Men när man bestämt sig vart man ska, och inte nöjer sig med mindre än den plats där man kan casha in miljoner, så är man *inte* flykting längre, utan har förvandlats till något som heter *migrant*.

    Precis som våra medier, missbrukar du ordet ”flykting”.

    Måste också passa på att säga att jag tror du fått fattigdomsbekämpning om bakfoten. Fattigdom försvinner inte genom att man tar från de rika och ger till de fattiga. Faktum är att detta bara skapar fortsatt beroende och gör att den fattige går på en ännu större smäll längre fram.
    Dessutom är människan belöningsmotiverad. Tar du bort belöningen för den som ivrigt anstränger sig, planerar, offrar sin tid, kanske t.o.m. skjuter upp familjebildning, etc, och ger det till folk som har en helt annan syn på livet, så försvinner motivationen och kreativiteten för alla.
    Det är ett koncept som prövats under 1900-talet och misslyckats kapitalt. Konceptet med, ”fly till Europa och få ett bättre liv”, är bara en globaliserad variant av kommunismen, och om kommunismen misslyckades kapitalt så kommer migrationismen att ta en ände med förskräckelse.

    Take care

    Gilla

 9. FN:s konvention för förhindrande av folkmord:
  I artikel II definieras som folkmord vissa uppräknade gärningar under förutsättning att de förövats i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan. Gärningarna som räknas upp i konventionen är
  Att döda medlemmar av gruppen
  Att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada
  *Att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång*
  Att genomföra åtgärder, som är avsedda att förhindra födelser inom gruppen
  Att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp.
  […]
  Massinvandringen till vår nation och *alla* med oss närbesläktade nationer kan liknas vid ett sammetsfolkmord, som till största delen äger rum utan våld. Det handlar istället om att ändra förutsättningarna för vår överlevnad så att vi försvinner inom några få generationer.

  Gilla

 10. Jag kan känna ett obehag inför grabben Micael Grenholm. Han verkar ha tagit sig ett stort uttrymme och eftersom svensk kristenhet står i ett ledarlöst vakum just nu tror han sig säkerligen ha rätten att kliva upp i rampljuset. Sanningen är dock att micael är en mycket andligt och erfarenhetsmässigt omogen grabb som borde ta minst fem stora steg tillbaka. Men troligen blir det svårt när han nu fått smak på rampljuset.

  Hans utläggningar om flyktingar och Svensk politik är bissart omogna och insiktslösa. Jag önskar honom allt det bästa men jag sörjer att han tar en plats som inte är hans och jag sörjer de okunninga som lyssnar på hans och hans osmorda gelikar. Men tiden är inne för falska profeter och ulvar i fårakläder, så är det med den saken.

  Gilla

 11. allan trallan: Det var ord och inga visor.

  Här har ni alla en klockren analys av läget och en mer spekulativ, men oerhört intressant.

  Tror Micael vill väl, men är en produkt av någon slags blandning av politisk och religiös korrekthet. Han är dessvärre inte ensam utan i gott sällskap av en rad kristna ledare som inte tänker längre än näsan räcker.

  Är massmigration positivt för Sverige?
  http://www.dagen.se/debatt/%C3%A4r-massmigration-positivt-f%C3%B6r-sverige-1.394142

  IS, våra politiker och media krattar manegen för ett Storisrael
  http://memra.me/2015/09/10/is-vara-politiker-och-media-krattar-manegen-for-ett-storisrael/

  Både Pelle Polhua och Stretto Dardanelli här i kommentarsfälten uttrycker sig 100% bättre än i mitt tarvliga försök i Dagen Micael reagerade på. Tack till er båda. Kanske ni istället kan bidra till att poletten trillar ner för en och annan då jag totalt misslyckades.

  Mvh
  Daniel

  Gilla

  1. Hej igen Daniel! Intressant att du tycker att Strettos resonemang om folkmord på vita och att asyl skulle strida mot de mänskliga rättigheterna är 100% bättre än din debattartikel… jag skulle säga att det är sämre. Poluha å andra sidan tycker jag argumenterar precis som du – bara ett enda Bibelord, Apg 17:26, och jag tycker att jag redan har argumenterat ovan om varför Paulus inte talar om invandring i det talet. Därtill går Poluhas debattartikel mest ut på att återge Collier.

   Jag kan min Collier, jag har ju läst utvecklingsstudier och där ingick flera böcker av honom. Flera dåliga böcker, I might add 🙂 Han är väldigt kontroversiell och kritiserad bland utvecklingsteoretiker, bland annat för hans idéer om att fattiga länder inte kan bli demokratiska (vilket han påstår i Wars, Guns and Votes). Han har en tendens att sällan referera till andra än sig själv i sina böcker, som ofta saknar fotnoter.

   I vilket fall, själva situationen han och Poluha beskriver stämmer förstås, men implikationen att Europa kan välja att ge asyl åt en flykting som om det vore ett lotteri är helt förvrängt. Alla som känner en välgrundad fruktan för förföljelse ska garanteras asyl enligt flyktingkonventionen. Det är därför Europa försöker hindra flyktingar att komma hit från första början, för när de väl är här får exempelvis de allra flesta syrier asyl eftersom deras hemland brinner.

   Visst är länder som Turkiet och Libanon säkrare – frågan är dock hur länge – och de är sjukt mycket fattigare, som ju grafen ovan visar. Jag tycker det är obegripligt att man ena stunden klagar över att ett av världens rikaste länder, Sverige, måste sparka ut fler flyktingar för att vi inte har råd, och sen har man inga problem med att Jordanien tar emot fem gånger fler flyktingar än hela EU!

   Gilla

 12. Alla de och ,och det är flertalet, förstår inte Paulus eftersom de inte accepterar att Paulus liksom hans Herre levde i en judisk kultur under en jordisk ockupationsmakt dvs under Romarriket Av detta skäl måste dessa beskriva ett rike så att åtminstone en del judar och en del proselyter förstod vad som är ett rike i Guds ögon Den makt och auktoritet som utgår från konungen i Guds rike är absolut och den etableras i ändens tid dvs när alla knän är
  böjda och dödens makt är fråntagen människan som inte längre står under denna tidsålder herrens inflytande. Uppståndelsen dvs förstlingsfrukten gäller alla människor De som inte accepterar detta uppstår till dom övriga till liv i Gud. Detta är ett evigt budskap som Paulus
  förmedlar.Det som Abraham såg på Moria Berg och vars löften gäller alla folk, inte alla människor., och sträcker sig ända till Ändens tid på berget Sion i Jerusalem Därifrån kommer Dvids Son regera dvs Jeshua Messias ,kallad Jesus av många.som försöker få bort Konunga titeln. ersätta Församlingen med en egen konstruktion med egna ”fäder” utan skrifterna .Dessa missbrukar Herrens undervisning och Paulus undervisning och t.o.m
  föraktar Lagen dvs Moses undervisning.En del hamnar i Rom en del i e n påhittad himmel
  HERRENS UNDERVISNING:” Om inte föstår när jag talar till om jordijska ting hur skall ni då förstå när jag talar till om himmelska ting” Detta är Den Evige Konungens Ord som kommer åter och intar sin plats SION DVS Guds rike på Jorden i Jerusalem
  SABBAT SHALOM hälsar Jan och Leila jjhWikholmQQ

  Gilla

 13. Egentligen tänker jag att man i allmänhet inte ska trötta ut sig alltför mycket med intellektuella argument gentemot sånna här antagonister. För med all logik i världen kan man inte övertyga mer en nån kort sekund. Dessa människor är generellt inte satta av Gud i sin position och drivs mer av ”ideologi” och ”känslointryck” bakom ideologierna och känslorna står andemakter och dessa vänstertomtar är blott marionetter i dessa makters regi. Skulle en lögnens-pelare så falla reser sig en annan lika fort igen.

  Jag tycker att man ska sörja sånna som micael, välsigna och be för dom men man bör nog se att problemet ligger på en annan nivå. (inte av kött och blod utan..).
  Egentligen är allt väldigt tragiskt, vore han inte en fånge för fienden så skulle han garanterat kunna uträtta mycket gott för Herren.

  För att skrapa lite lätt på ytan bara så hade Sverige hade kunnat vara en sådan export av sanning och evangelium som i sin tur leder till upprustan av hela världen, men som bibeln lär så räcker det med ett surt äpple för att göra hela korgen sur, och nu tar vi in en mängd demontilllbedjare i kultur och religion. Sverige kommer i den här takten gå sönder och det är snart. I gamla testamentet finns mycket visdom att finna om hur Gud (Jesus) lärde Israel att förhålla sig som nation och emot andra folk och gudar, Se hur Israel sedan kunde bevaras homogent och bli till ett ljus för alla folk. Märk väl också vad jungfrurna som var visa sa till de ovisa. Sa dom kanske självklart ta all vår olja för här har vi alla lika värde? Nej bibeln och Gud lär att var sak har sin plats, det finns en tid när man ska gå två mil för den som ber en att gå en. Men det finns en klar tid när man ska säga nej när någon som inte levt upp till Guds krav ber att få ens olja.

  Vidare så vallfärdar folk över Sveriges gränser som inte bara vill tillbe andra gudar (indirekt satan) Utan dessa folk vill ta över sveriges hela styre och införa sharia lagar som omöjligör helt för framtida mission från Sverige som har tidigare varit plattform för ett andligt godisregn över hela världen. Och då finns det snart inte så många ställen kvar att stå på för Guds folk att predika och välsigna, för dom ställena som fanns tyckte sånna som micael och herr Swärd att dom kunde ge bort på eget bevåg.

  Det humoristiska är att dessa väller in i Sverige medans dom verkligt fattiga och dom verkligt förtryckta får stanna kvar i närområdet och lida på ett klart värre sätt.

  pust det finns nog en miljard till argument. Men det viktigaste att förstå är nog att denna villfarelsen som kräks ut genom media, politiker och pk-folket är andlig och bör primärt bemötas med andliga muskler. Många av villolärarna är våra bröder och systrar. På en gång villfarare på en gång villfarna..

  Och för den delen, villfarelsen måste komma men ve den i vilken genom den kommer..

  Fader jag kommer till dig nu i Jesu namn och jag ber att du ska lösa min lilla bror micael från det mörkrets fäste han står i. Jag ber att du ska ge honom mod och kraft att se sanningen in i vitögat. Hjälp honom att stå stark och veta att du är värd att börja om från början för när man har gått fel.. Ge honom ödmjukhet och kraft att göra det Gud.! Lös honom från alla lögnens argument och tankar. Far möt honom nu och ge honom nytt liv i dig. Riktigt, äkta liv som består inte sånt som ger lön här på jorden. I Jesu mäktiga namn, berör han nu med din kärlek och kraft. Amen!

  Gilla

 14. Jag tycker egentligen inte att man behöver blåsa upp sig och bli så förfärligt andlig (med drakar och demoner i främlingarna eller sin meningsmotståndare) utan man kan hellre ställa sig jordnära frågor, som hur har Sverige utvecklats under den här tiden vi haft massinvandring, och vad blir prognosen framöver? Har vi rätt att finnas till som folk? Är mångfald en styrka? Vill svenskarna egentligen ha invandring? I så fall går väl svenskarnas flyttlass rimligen i riktning mot invandrardominerade stadsdelar? Några tankar bara…

  Det är inte fel att vara ärlig och tydlig med vad man VILL. Egentligen lurar vi folk om vi inte är tydliga med detta.

  Gilla

 15. Det är en psykologiserande artikel som bekräftar Micaels världsbild och patologiserar och idiotförklarar kritik mot massinvandringen i precis samma ton som våra massmedier gjort under hela hans uppväxttid.


  Vill han bli lite utmanad och få lite nya tankar att bita i kan han t.ex. lyssna på den här psykologiprofessorn som beskriver unika tendenser hos europeiska folk. Även han psykologiserar, fast från diametralt motsatt håll!

  Särskilt intressant blir det när han dissekerar den självfientlighet som är så betecknande för de västliga nationerna. Han följer dessa tendenser genom historien, i Storbritanniens historia och i de kristna rörelser som vuxit fram i just dessa västliga nationer: puritaner, kväkare, m.fl.. Han presenterar även en möjlig rot till dessa egenskaper i de levnadsvillkor nordeuropeiska samlar och jägarfolk levt under, under istiden.

  – individualism
  – skuldkänslor och samvetskval, snarare än skam inför gruppen
  – egalitarianism – jantelagen
  – idealism & moralism
  – universalism
  – Altruism som tenderar att bli patologisk ”Älska din nästa mer än dig själv, älska din nästas barn lika mycket som dina egna, eller ännu mer. Känn dåligt samvete om du älskar dina barn mer än andras”

  Det där med istiden blir ganska långsökt, men mycket av hans beskrivning av vår nära historia och samtid är ändå väldigt träffsäker. Lyssna igenom hela budskapet och ni kommer säkert att få många intressanta tankar att bita i.
  Om inte annat kan ni ju få lite inblick i hur en del såna däringa vitmaktmänniskor resonerar… 😉 och fundera ut argument tills när ni ska ”ta debatten” med dem.

  Gilla

 16. Eftersom jag märker att Micael (trots sin relativt schyssta ”ton”) gärna använder sig av en del oschysst debatteknik, som guilt-by-association, sätta etiketter på motståndaren för att diskreditera honom/henne istället för att bemöta argument, så kanske det bör tilläggas att jag inte har något med aletheia-gänget att göra, och att jag postade föredraget med MacDonald efter Daniel tackade för mitt tidigare inlägg. Han vill nog inte förknippas med detta föredrag, så jag vill passa på att försäkra att Daniel /Aletheia och jag, inte har något med varandra att göra.
  MVH

  Gilla

 17. Hej! Du missförstod mig Stretto, mitt inlägg var riktat primärt till riktiga kristna som är medvetna om den andliga verkligheten likväl som den fysiska. Sekundärt var den bitvis också riktad till Micael. Kan du inte sammankoppla med det som yttrades så tillhör du icke målgruppen och bör inte engagera dig vidare. Jag kan föra dialog och debatt även på din nivå men det var aldrig min avsikt denna gången.

  Önskar allt gott till allt och alla!

  MVH

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s