Åkesson och Ådahl ber inte för samma Sverige

åkesson om ådahl

I förrgår skrev SD:s partiledare Jimmie Åkesson på Facebook att han lyssnat mycket på min vän Simon Ådahls låt ”Jag tänker be för Sverige” den senaste tiden. Han länkar till ett youtubeklipp med låten och citerar: ”Det är något som hänt vårt kära fosterland. Jag tänker be för Sverige, be med mig.” Vidare uttrycker han sorg över hur Sverige sköts av regeringen, han tar äntligen avstånd från mordbränderna på asylboenden, och han uppmanar till bön för landet under allhelgonahelgen.

Inlägget har över 700 kommentarer och nästan 1500 delningar, och läser man vad folk skriver så framgår det med all önskvärd tydlighet att det finns väldigt många kristna Sverigedemokrater i det här landet, kristna som inte bara är glada att Åkesson ber till Gud utan som uttryckligen skriver att de ber att han ska bli statsminister, att SD ska få makten, att flyktinginvandringen ska stoppas. ”Thank you Lord Jesus for President Åkesson”.

Medierna var snabba med att kontakta Ådahl, och han svarade förstås att den inte handlar om SD-politik och att han inte på något vis stödjer Sverigedemokraterna, men att det är jätteroligt att Åkessson ber och att han hoppas att Åkesson blir frälst och lämnar sina åsikter. Ådahl har varit väldigt duktig på att kommunicera samma budskap till många olika medier, kristna som sekulära: SD är dåligt, bön till Jesus är bra.

Föga förvånande är kristna Sverigedemokrater rätt upprörda över Ådahls avståndstagande från SD, och vissa har på Facebook försökt framställa det som att Ådahl inte höll trycket från PK-media snarare än att Ådahl faktiskt är smart nog att inte sympatisera med en organisation som när Jimmie Åkesson gick med talade om ”etnisk homogenitet” i partiprogrammet och som vill stoppa 95 % av all invandring från ickevita länder. Och många är de kristna som inte alls förstår varför man ska ta avstånd från Åkessons inlägg när han bara ber en bön, Tommy Dahlman bloggar: ”Kritiken hade varit berättigad om han hade använt sången i ett propagandistiskt syfte. Men det finns inget som tyder på det.” Dahlman hälsar också till Åkesson att han gärna får citera någon av hans böcker utan risk för att Dahlman offentligt tar avstånd från honom.

I boken som jag och Stefan Swärd skriver om kristen tro, migration och främlingsfientlighet har jag snickrat på ett kapitel om SD:s (liberal-)teologi och hur SD-ledningen använder sig av kristen retorik trots att ingen av dem, möjligtvis med undantag för Björn Söder, är kristna. Åkesson själv har sagt att Gud för honom är normer och värderingar som exempelvis uttrycks i svenska lagtexter lika mycket som i Bibeln. Är det ändring på det nu, kommer Åkesson bli frälst? Förhoppningsvis, han är i så fall inte den förste som finner Jesus genom Simon Ådahls sånger, men att ”inget tyder på” att Facebookinlägget har något propagandistiskt, eller SD-främjande, syfte som Dahlman påstår stämmer inte.

Åkesson skriver: ”I den senaste partiledardebatten berättade jag däremot att jag för första gången under mina tjugo år i politiken hyser en känsla av hopplöshet. Det går såklart att spåra dels till hur landet just nu sköts av en verklighetsfrånvänd regering, dels till de effekter som årtionden av ansvarslös politik fått för det svenska samhället i stort. Vårt land slits isär, och nu är det tydligare än någonsin.” Bara om man bor under en sten kan man tolka ”ansvarslös politik” från Jimmie Åkessons mun som något annat än att ta emot många flyktingar. SD kallar sin extremåtgärd på 95-procentig minskning för ”ansvarsfull invandringspolitik”. När Ådahl sjunger att ”något har hänt” med Sverige syftar han inte på invandring, men onekligen är det det Åkesson tänker på när han beskriver Sveriges nedgång – han tänker sällan på annat.

Vidare skriver Åkesson: ”Ja, mycket i vårt land är alldeles galet. Ja, jag skriver under på att det är på väg att gå åt pipan. Jag förstår att frustrationen är påtaglig. Men: Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv?” Om ni inte har glömt det stod Åkesson med andra SD-toppar för endast två veckor sen och varnade för ”välfärdskollaps” och ”undantagstillstånd” på grund av invandringen, Paula Bieler sa att Sverige kommer ”dö” om det fortsätter. Därefter satte mordbränderna igång på allvar. När Åkesson nu säger ”jag skriver under på att det är på väg att gå åt pipan” är det knappast den svenska dataspelsindustrin eller Postnord han syftar på, det är invandringen.

Prästen Christoffer Abrahamsson påminner på Twitter om Jesu varning: ”Av frukten känner man trädet. De kommer förklädda som oskyldiga får men är glupska vargar.” (Matt 7:15-16). Det har tyvärr i frikyrkan funnits en svaghet för högerextremism, något Stefan Swärd utforskar i vår bok i ett kapitel om hur kristna betedde sig i Sverige och Tyskland på 30-talet. När man lever mitt i det kan det vara svårt att se hur extrem situationen är, men det slog mig vilken absurd tid vi lever i när jag förklarade för mina brittiska vänner i Jesus Army vad SD var:

”Well, they’re kind of like UKIP, only that they were founded by neo-Nazis and SS veterans. And they say that Arabs and Jews shouldn’t be too many in Sweden. And Hungary is their role model and their representatives want to control the media. Several Christians support them actually.”

Jag och Simon Ådahl gör det däremot inte halleluja. Här kommer avslutningsvis ett uppmuntrande vittnesbörd från Simon om hur Gud kan använda oss till att sprida Guds Rike i kraften av tecken och under:

63 kommentarer

 1. Tror du på Gud? Den svenska kyrkans politiska hatkampanjer gör att många lämnar kyrkan. Det är det du vill?

  Gilla

  1. Haha, läs gärna på om den tyska kyrkan under 30- och 40-talet, och hur de bekännelsekristna som motsatte sig högerextremismen var betydligt bättre på att följa Jesus än de ”tyska kristna” som vek sig för främlingshatet.

   All välsignelse!

   Gilla

  2. Många påstår att religion ofta ligger bakom krig och elände. Jovisst, det finns exempel på det och då handlar det alltid om att det är ledare som uppviglar till våld. Det är oacceptabelt. Att den som leden ett samfund eller en församling aktivt ägnar sig åt att aktivt förfölja ett politiskt parti är hårresande sjukt. Det är lika sjukt som när någon mobbare i småskolan drog med sig andra för att jaga en skolkamrat som var tjock. Det skulle glädja min om Michael och andra sade: Jag tänker sluta förfölja sådana som inte tycker precis som jag, nu skall jag ägna mig åt kärleksbudskapet. Låt oss hålla samman!
   Det finns just nu 57 kommentarer, det finns ett engagemang.

   Gilla

 2. Den delen av den tyska historien domineras av nationalsocialismen, något som jag tar starkt avstånd ifrån. Då kan man verkligen tala om främlingshat.

  Gilla

 3. Mikael, det finns bara ett Sverige och detta Sverige befinner sig i djup kris. Polisen är uppgiven och djupt oroad över att man inte har en aning om vilka som kommer in i Sverige. Skolorna och lärarna räcker inte på långa vägar och bostäder behövs byggas i storlek som en större svensk stad varje år. Men du Mikael är uppenbarligen både blind och döv för detta.

  Pengar tas från biståndsbudgeten och ges till de som haft tiotusentals dollar för att ta sig genom hela Europa för att få del av den välfärd som våra fäder under stor möda och slit byggt upp.

  Sverige har en flyktingpolitik som är både cynisk och inhuman. Dessutom har man bara flyktingstatus tills man nått första säkra land. Det finns med andra ord ingen som kommer till Sverige som är flykting per definition, trots att det matas i oss genom media. De som kommer är illegala migranter som felaktigt söker asyl efter att ha färdats genom ett antal säkra länder. Att människor vill ha ett bättre och tryggare liv förstår jag mycket väl, men då skall man benämna sakerna med sitt rätta namn.

  SD har den mest humana flyktingpolitiken genom att stödja FN´s flyktingläger med medel samt låta kvotflyktingar komma. Sveriges politik har orsakat mångas död i Medelhavet, genom att locka med fast uppehållstillstånd och höga sociala ersättningar. Men inte ens Löfvén tror på denna sin politik längre. Han aviserade redan dagen efter FÖ att detta inte räcker. Så är det min vän om man vill se verkligheten i vitögat.

  Gilla

  1. Hej SÅ! Två snabba frågor; förnekar du att Sverige är ett av världens absolut rikaste länder? Har Jordanien större kapacitet att ta emot flyktingar än Sverige?

   Invandrares remitteringar till släktingar i hemländer och flyktingläger uppgår till en tre gånger så stor summa som allt officiellt bistånd. SD vill som bekant sänka flyktinginvandringen med 95% och biståndet med 30%, så nej de är inte mest flyktingvänliga – flyktingarna får galet mycket mindre pengar än de får idag inte minst pga remitteringarna. Jag skrev om detta häromdagen: https://helapingsten.wordpress.com/2015/10/29/sd-ar-emot-bistand/

   Allt gott!

   Gilla

   1. Sverige befinner sig på ett sluttande plan ekonomiskt. Vi har en skyhög statsskuld och det aviseras skattehöjningar även kommunalt. Den invandring som sker nu är en tickande bomb så kommer att få stora konsekvenser. Idag behöver man inte gå till SD för att få argument för detta, det räcker med Radio & Tv och etablerade tidningsmedier. Så länge Sverige har denna signalpolitik när det gäller invandring, så kommer invandringen att vara extremt hög till Sverige. Men jag tror att när ryktet sprider sig genom invandrarna, att det är usla förhållanden i Sverige, inte alls som deras smugglare utmålade, så kommer invandringsströmmen att gå mer mot övriga länder.

    Fråga: Varför skall vi ljuga och kalla de som kommer för flyktingar när de är migranter?
    MVH

    Gilla

    1. Micael, du har inte svarat på min fråga.

     Det välfärdssystem av sjukvård och äldrevård, skolor och bidrag är inte tillverkat för att kunna fungera i den situation som är idag med hundratusentals människor som utnyttjar detta men aldrig kommer att bidra med en krona. Det kommer att falla ihop som ett korthus trots att vi anses som ett rikt land. Det är inte jag som säger detta utan ekonomer.

     Gilla

    2. Hej SÅ!

     På 80-talet kunde flyktingar flyga till säkra länder, med transportöransvaret har dock Sverige och EU i praktiken förbjudit dem att göra det (trots att flyktingar egentligen ska vara undantagna), vilket strider mot artikel 14 i FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. EU tvingar flyktingarna att ta sig genom land efter lan istället för att flyga till Sverige. Lyckligtvis definieras inte begreppet flykting av vilka länder man varit i, utan enligt Genevekonventionen är en flykting en person som känner välgrundad fruktan för förföljelse och död.

     Det är rätt bisarrt att du säger att Sverige inte har råd att ta emot flyktingar, men att Jordanien och Libanon ska fortsätta ta emot miljontals flyktingar? Är de länderna plötsligt rikare än Sverige? Kolla in den här grafen: https://helapingsten.files.wordpress.com/2015/10/skc3a4rmavbild-2015-09-01-kl-19-15-10.png?w=1184&h=728

     Hur i hela världen kan du i ena stunden argumentera för att Sverige inte har råd, och i nästa begära att bara fattiga utvecklingsländer ska ta emot flyktingar?

     Gilla

     1. Micael, du verkar vilja tillämpa Genevekonventionen som det behagar dig och din allt åt alla-ideologi. Den här konventionen säger naturligtvis ingenting om vad den asylsökande ”känner”. Dess regelverk förutsätter en saklig och ingående prövning av hans eller hennes påstådda asylskäl. De måste vara ”välgrundade”. I annat fall skulle alla som påstår sig ”känna” sig förföljda och förtryckta få asyl, vilket faller på sin orimlighet.

      Så här skriver EU-upplysningen:

      ”EU:s regler för att avgöra vem som är flykting finns i det så kallade skyddsgrundsdirektivet. Reglerna har sin grund i Genèvekonventionen som definierar flyktingar som personer som flytt sitt hemland på grund av en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, politisk åskådning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

      Enligt konventionen utgör flyktingskäl grund för att bevilja asyl. EU:s asylregler säger vilka som är flyktingar och därför ska få asyl. Förutom flyktingar i konventionens mening omfattas även personer med så kallat alternativt skydd av direktivet. Direktivet innehåller däremot inga regler om humanitära skäl.

      Skyddsgrundsdirektivet beskriver bland annat vad som är förföljelse och under vilka omständigheter flyktingens hemland inte ska betraktas som säkert. Det finns även riktlinjer för hur EU-länderna ska bedöma olika fakta och omständigheter i ett asylfall.”

      http://www.eu-upplysningen.se/faq/Fragor-och-svar/Asyl-och-invandring/Flykting-enligt-EUs-regler/

      Gilla

     2. Du jämför äpplen med päron. Av någon outgrundlig anledning förbigår du att Jordanien och Libanon får stora bistånd via FN:s flyktingorgan UNHCR. Det handlar alltså om en internationell finansiering av flyktingläger i de flyendes grannländer, där varje e krona gör minst hundra gånger större nytta än här hemma i Sverige.

      Gilla

     3. ”Från 1980 till 2006 har drygt en miljon uppehållstillstånd beviljats i Sverige, varav nästan alla permanenta, vilket skiljer Sverige från de flesta länder. Ett tillskott på en miljon utländska medborgare under så pass kort historisk tid är en stor del av en liten befolkning som Sveriges och när det gäller att ta emot asylsökande så toppar Sverige statistiken per capita i Europa.

      Därutöver utgör anhöriginvandringen nästan hälften, en halv miljon, av alla som får stanna. Tillsammans med den nästa största posten humanitära skäl (som nu kallas för ”särskilt ömmande”) uppgår denna invandring till två tredjedelar av alla beviljade uppehållstillstånd. Men dessa är inte kopplade till skyddsskäl och faller utanför ramen för asyl.

      Endast 22.000 eller 5 procent av de asylsökande har fått stanna på grund av de är flyktingar enligt FN:s konvention, som omfattar personer som löper risk att förföljas i hemlandet på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön eller sexuell läggning. Ytterligare 35.000 har kommit hit som utvalda kvotflyktingar, utsedda av Migrationsverket och FN:s flyktingorgan UNHCR när alla andra möjligheter ansetts uttömda.

      Kvot- och konventionsflyktingar är de enda grupper som är kopplade till FN-beslut när det gäller skydd och asyl. Men drygt åtta av tio asylsökande får sina permanenta uppehållstillstånd utan att de klassificeras som flyktingar. Istället får de stanna av humanitära skäl eller får asyl på nationella särtillägg som ständigt byter namn: ”flyktingliknade skäl”, ”de facto flykting”, ”skyddsbehövande”.

      Observera att den här debattartikeln är från 2008. Siffrorna för den eskalerande massinvandringen är betydligt värre i dag. Läs hela debattinlägget här: http://www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna/

      Gilla

     4. Micael, du argumenterar inte sakligt. Jordanien, Libanon eller Turkiet bekostar inte uppehället för flyktingarna. Det är FN och diverse hjälporganisationer som gör det i den mån de får medel. Om du lyssnade till SIDA´s representant som redogjorde för vad som skulle försvinna av bistånd om regeringen tog ännu mer av biståndspengarna för att bekosta invandringen. Det är en stor skam om de gör det. Hundratusentals barn drabbas och skolor måste stängas. Fy för en så omänsklig politik.

      Tyskland skickar tillbaka sina ensamkommande (skägg)barn från Afghanistan eftersom de inte har skyddsskäl. I Sverige tror man att alla kommer direkt från ett krig.
      Flyktingstatusen försvinner när man flytt från kriget i Syrien och kommer till första land där man inte längre är förföljd. Detta gäller oavsett dina krystade bortförklaringar.

      Läs vad visselblåsarna på Migrationsverket säger om de afghanska barnen:

      ”Merit Wager, välkänd debattör i asylfrågor, med stort kontaktnät bland tjänstemän på Migrationsverket (“miggor”), tog på söndagen upp Tysklands skärpta asylhantering i ett blogginlägg. Hon jämförde Tyskland med Sverige och gav följande kommentar:

      Detta är förstås väl känt också här, på Migrationsverket. Att afghaner ofta inte har egentliga skyddsskäl i lagens mening (än mindre är flyktingar, det vill säga har asylskäl). En betydande andel av afghanerna som kommer hit är dessutom vuxna men låtsas vara minderåriga. Och Sverige låter dem passera som ‘barn’… Många har mycket gott om pengar och reser också, så snart de fått det eftertraktade permanenta uppehållstillståndet, PUT, snabbt hem och hälsar på. Sedan besöker de kontinuerligt sitt hemland på skollov och semestrar och vid andra tider, ibland under långa perioder (enligt såväl miggor som personal på HVB-hem och i familjehem för dessa ofta vuxna män). Det är ju inte precis sådana personer som utlänningslagen har i åtanke när det gäller att ge människor internationellt skydd…”

      Varför måste migranterna ta sig från land till land för att komma just till Sverige? Jo därför att Sverige vill framstå som godheten själv och ger bättre villkor än andra länder. Men egentligen vill inte regeringen ha några fler invandrare, men de spelar med i detta godhetsspel liksom Tyskland. Ville man verkligen hjälpa så många som möjligt skulle man stänga gränserna och få medel till att satsa stort på hjälp till flyktinglägren i närområdena. Men det ger inte så många godhetspoäng.

      Gilla

 4. Den som älskar Gud och människor ser att det enda sättet för Sverige och för att kunna hjälpa så många som möjligt är att stoppa invandringen.

  Gilla

   1. Micael, skillnaden är att till Jordanien och Libanon flyr människor, men till Sverige migrerar dom. Hur har du samvete som kristen att stödja Sveriges politik som lägger ut enorma summor på en enda person som istället med samma summa skulle kunna hjälpa mångdubbelt fler i närområdena? Dessutom skryter man med denna inhumana politik.

    Gilla

 5. Micael Grenholm, du vill framstå som den rättfärdiga och fullkomliga kristna representanten, men du drar dig uppenbarligen inte för att smutskasta och sprida lögner om Jimmie Åkesson och SD. Ännu en gång har du här fallit i diket av lögner, konspirationsteorier, guilt by association-argumentering och fördomar mot dina hatobjekt.

  Du påstår bland att SD ”vill stoppa 95 % av all invandring från ickevita länder”. Det är en ren lögn. Mig veterligen säger SD ingenting i principprogrammet om den vita hudfärgen. Det påståendet har du hämtat ur luften. Däremot är det ingen hemlighet att partiet på goda grunder har en restriktiv inställning till migration från utomeuropeiska länder, inte minst av kulturella skäl.

  Och för vilken gång i ordningen kommer du dragande med ditt utslitna rasistfascistnazist-kort? Den retoriken tillhör inte bara felargumentet guilt by association. Fulgrepp av det slaget är att betrakta som förtal och hör definitivt inge hemma i en seriös diskussion. Sådana fantasifulla försök till kopplingar får dig bara att framstå i en rent pinsam dager.

  Ironiskt nog kritiserar du också Åkesson och andra höga SD-företrädare för att de för några veckor sedan varnade för en kollaps för välfärden som följd av massinvandringen. Det gjorde de naturligtvis helt rätt i. Under de senaste dagarna har till och med socialdemokratiska ministrar varnat för att Sverige inte längre klarar den här extrema invandringen. Några av dem är Margot Wallström, Anders Ygeman och Morgan Johansson. Har du verkligen missat det?

  I övrigt instämmer jag till hundra procent i SÅ Gerdvalls inlägg.

  Gilla

  1. Hej Bengt!

   SD vill inte stoppa flyktinginvandringen med 95%, och folk flyr inte från länder som USA, Australien eller Belgium utan från ickevita länder som Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan etc. Så SD:s gamla mål om ”etnisk homogenitet” gäller fortfarande, fast man uttrycker det inte offentligt av förklarliga skäl.

   Häromdagen släpptes Global Wealth Report som sa att Sverige har världens sjätte rikaste hushåll. Vi är ett av världens rikaste land. När både Åkesson och ateisten Johansson säger att vi inte ”klarar” invandringen blåljuger de, vi har kapacitet upp till öronen. Jag gjorde en video om detta häromdagen:

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Sverige är långt ifrån rikt. Vänta bara tills bostadsbubblan spricker , och det kombinerat med en okontrollerad invandring från tredje världen som dränerar skattepengarna.

    Vips så har Sverige kommit något närmare medelmisären globalt sett. Det är ju de vissa politiska krafter vill, göra det sämre i tron om att vissa får det bättre, när det i själva verket blir betydligt sämre för allihopa.

    Att någon har det bättre än någon annan beror inte alltid på orättvis fördelning , utan om viljan att jobba hårt och bygga upp något bra. Sen ska det komma massa viktigpettrar som knappt lyft ett finger för skatteintäkterna i landet diktera hur man ska ösa dessa över människor som inte gjort något mer än att ta sig hit. Många gånger som ekonomiska migranter, än flyktingar.

    Det verkar inte vara några problem att islamistiska terrorister tar sig in och växer sig starkare i landet heller, eller andra psykopater som springer på varuhus och knivar ner första bästa.

    Varför betalar jag skatt? Inte är det för att hjälpa falska asylsökande med att få gratis bostad och andra sociala bidrag, inte är det för att hjälpa avgudadyrkare att breda ut sin falska religion i mitt hemland, inte heller är det för att ge skydd åt terrorister som våldtagit och huggt huvudet av små barn. Men i dagens Sverige så går mina skattekronor rakt ner i fickan på dessa människor. Och det enda parti som verkar förstå att detta är vansinne är SD , tyvärr. Nu verkar ju andra ledande partier medge att de skitit i det blå skåpet och varnar även de för systemkollaps.

    Varför är det så svårt att förstå att människor som vill en illa, ska inte ha något att göra i Sverige? Varför tar ingen tag i det? Varför blir man kallad rasist när man påpekar det? Det är en galenskap

    Gilla

    1. Intressant att du förnekar att Sverige är ett rikt land, Samuel! Jag har upptäckt att det är väldigt vanligt bland invandringsmotståndare. När Credit Suisse i sin Global Wealth Report i år sa att Sverige har världens sjätte rikaste hushåll, tror du att de

     a) ljög?
     b) inte förstår något om ekonomi?

     Här är rapporten: https://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/?fileID=F2425415-DCA7-80B8-EAD989AF9341D47E

     Guds välsignelse!

     Gilla

      1. Hej igen Samuel! Det var inte ett svar på frågan. Vi har fortfarande världens sjätte rikaste hushåll, och världens 17:e högsta BNP per capita, oavsett vad finansministern säger. Anekdotisk bevisföring kan inte omkullkasta fakta. Svaret på din fråga är förstås att finansministern vill att Sverige fortsatt ska vara ett av världens rikaste länder, dvs. hon vågar inte höja skatterna och minska BNP-tillväxten. Det är lite som om Joakim von Anka skulle ta ett lån för att slippa röra pengarna i sin gigantiska pengabinge, för att inte riskera att bli av med några pengar. von Anka är dock fortfarande världens rikaste anka, en girig anka dessutom som inte vill dela med sig.

       Gilla

       1. Om jag lånar 5 miljoner till ett hus, med 3% ränta. Då är inte jag rik, utan fattigare än var jag va innan lånet. Har ju precis gått back med 3% på 5mille per år. Banken vill fortfarande ha sina 5 miljoner med extra kebabsås. Och vad händer om bostadsbubblan spricker, nu är huset värderat till 3 miljoner, och jag har fortfarande en skuld på 5.

        Det sitter folk än idag och betalar av sina skulder från förra kraschen på 90 talet. De lever inte rika liv kan jag lova dig 🙂

        Gilla

      1. Samuel, finansministern syftade på alliansregeringens skattesänkningar, inte att Sverige skulle vara något himla u-land. Och hushållsskulder är ju en indikation på rikedom, inte fattigdom! Rika hushåll lånar mer, de fem länder som har större hushållsskulder än Sverige är länder som Danmark, Nederländerna och USA. http://www.oecd.org/eco/outlook/39698857.pdf Menar du på fullaste allvar att de skulle vara världens fattigaste länder? Kolla på wikipedias lista på länder med högst utlandsskulder: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt Är Afrika världens rikaste kontinent plötsligt?

       Jag tycker det är ganska fantastiskt att du dessutom blankt avvisar riktiga fakta om hur rika Sveriges hushåll är och vår BNP per capita som är 17:e högst i världen. SCB konstaterade 2007 att 17% av befolkningen är nettomiljonärer: http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Hushallens-ekonomi/Inkomster-och-inkomstfordelning/Hushallens-tillgangar-och-skulder/83216/2007A01K/Tidsserietabeller-19992007/Miljonarer-19992007-nettoformogenhet-Antal-och-andel-respektive-ar-Korrigerad-2010-03-22/ Hur är det möjligt i ett land som inte är rikt?

       Gilla

       1. Ok sakta i backarna nu, har väl aldrig påstått att vi skulle tillhöra världens fattigaste länder. Däremot kan det mycket väl bli så framöver om saker och ting fortgår som det gör idag.

        Jag avvisar inget av det ovan, men skillnad på äpplen och päron. En framtida kris kan komma av den förda politiken och lånehysterin.

        Man kan ju inte begränsa sitt tänk en dag i taget, utan man måste ju kunna förutse konsekvenserna, det är konsekvenserna av att spendera de pengarna som du hänvisar att vi har jag varnar för.

        Gilla

        1. Då är vi rätt överens ändå Samuel – Sverige är ett av världens, ja världshistoriens, absolut rikaste länder, men visst kan det bli fattigare. Det har jag inte förnekat. Men det är ju bättre att ett av världens rikaste länder blir fattigare istället för ett fattigt land. Vi har mer resurser att hantera ökade kostnader eftersom vi är ett av världens absolut rikaste länder.

         Gilla

         1. Dessutom är det alltid så historiskt sett att de länder som tar emot invandrare tjänar på det i längden. men som kristen spelar det naturligtvis mindre roll. Vi ska ju inte ge för att få.

          Gilla

   2. Om SD hade verkat för ett etniskt homogent samhälle hade det varit en extremt dålig strategi att exkludera allt och alla som uttrycker eller försöker normalisera sådana ståndpunkter, och ha personer med invandrarbakgrund på alla nivåer i partiet, eller velat öka mottagandet av kvotflyktingar till Sverige.

    Däremot så lever inte människan av bröd allena. Vi som inte bara tycker att den västerländska, judeo-kristna civilisationen är dålig för att den är ”konstantinsk” vill förstås gärna bevara det samhälle där du är fri att prata om Jesus med din granne och där grundläggande kristen etik nog ändå ses som självklar för de flesta. Fråga gärna dig själv om du hellre hade bott i ett muslimskt land.

    Ja, det finns mycket pengar i Sverige, trots att många lever under svåra förhållanden. Om man sedan tycker att det vore moraliskt att ta andra människors pengar och ge till de som anser sig vara på flykt trotts att de korsat uppåt tio säkra länder på vägen är en annan femma. Kanske blir det lite mindre lätt att säga sådana saker om det inte är dina anhöriga som inte får vård eller hjälp från det allmänna samtidigt som alla typer av offentliga verksamheter ställs om för att serva de mestadels unga friska männen som söker lyckan och välståndet i Sverige.

    Gilla

    1. Hej Zeth!

     ”Nolltoleransen” är ett spel för gallerierna som SD:s f.d. kanslichef Daniel Assai berättat om. Kent Ekeroth får ju sitta kvar oavsett hur mycket rasism han uttrycker. Nolltoleransen utesluter folk som inte sympatiserar med partiledningen, som SDU, eller som är allmänt besvärliga, men var tredje SD-kandidat sympatiserar ju med vad Mattias Karlsson kallat ”ideologiskt avvikande” organisationer.

     Jag är nyfiken på vilka länder du tycker flyktingarna ska ta sig till om inte till det rika Sverige? Hur ser en rättvis fördelning av flyktingarna ut?

     Gilla

     1. Hej Micael!

      Eftersom jag själv har jobbat på kansliet och känner flera av våra rikspolitiker har jag en lite annan bild av det hela än Assai. Jag är rätt övertygad om att det finns en genuin vilja att få bukt med sånt. Jag tycker inte heller att Assai är riktigt trovärdig eftersom han ljuger hela tiden. Bland annat är hans föregivna titel som vice kanslichef hans eget påhitt.

      Du måste titta på hur den där undersökningen i Expo gjordes. Det mesta rör att folk gillar eller delar saker från Fria Tider. Jag gillar inte dem och var troligen en av de som tog strid mot den sajten först (https://sdkuriren.se/insandare-dags-for-klarhet-kring-fria-tider/). Men att man delar eller gillar något behöver förstås inte innebära att man har gjort någon djupgående analys av vad det är för en sajt eller annat som står där.

      Jag tror att det absolut bästa och mest kostnadseffektiva är att hjälpa i närområdet, inte att ge asyl till de som har resurser att ta sig till välståndet i norra Europa, och många gånger inte ens är från Syrien. Asylrätten innefattar inte rätt att välja asylland. Vi i Sverige ska göra vår del genom att ta emot kvotflyktingar och hjälpa på plats.

      Gilla

 6. Vi kan skriva spaltkilometer om hur man förhåller sig till ett visst svenskt parti och det leder enbart till splittring och osämja. Kyrkan skall sprida kärleksbudskapet och inte hat. Jag inser att det är bättre att handla på ett sätt som ger mer utbyte för oss och utsatta. Denna helg har vi satt in en stor summa pengar till UNHCR. Jag önskar att fler gjorde detsamma och gräver ner stidsyxan.

  Gilla

 7. I mitt tycke bryter den där typen av tendensiös och demoniserande svartmålande av människor mot det åttonde budet så väl som kärleksbudskapet. Du vet mycket väl att SD varken kan liknas med nynazister eller driver politik mot judar, särskilt i jämförelse med de andra partierna. Demoniseringen av SD:are drabbar många människor i vardagen. Det går jättebra att kritisera SD:s politik utan att upprepa baktal från samma mainstream-media som förmodligen tycker att du så väl som alla andra troende kristna är kvinnofientliga och homofober, och aldrig skulle ge oss kristna en rättvis chans att säga vad vi menar heller.

  Gilla

  1. Tack, Zeth, för en utomordentligt välformulerad replik! Den sammanfattar tydligt vad många kristna Sverige-vänner känner för Micael Grenholms upprepade och grundlösa attacker mot SD.

   Jag hoppas att både han och hans lärjungar snarast möjligt inser att deras hatpropaganda är allt annat än ”kristligt”. Lögner och förtal har fortfarande inget som helst stöd i Jesu lära eller Bibeln i övrigt.

   Gilla

   1. Tack Bengt! Så är det verkligen.

    Tänker på alla gånger mainstream-media ljugit om exempelvis uttalanden från påven. Hur många gånger har de inte velat framställa troende kristna som kvinnohatande homofober och bakåtsträvare? Med mera. Tycker att alla troende ska fråga sig om samma krafter helt plötsligt är sanningsenliga när de beskriver SD? Kommer ”Inte Rasist Men” eller Aftonbladets ledarsida ge en rättvisande bild av Jesu lära, även i den tappning som kanske Micael och hans vänner förespråkar?

    Och förstås, om det är dessa krafter som kommer att leda Sverige närmare Jesus? Tyder den förda politiken på att Sverige är Europas mest kristna land? Är det SD som skapat familjens devalvering, avkristningen eller aborttalen? Är det de krafter som driver på för den pågående folkvandringen genom Europa som står upp för kristna värderingar?

    Man behöver inte ge sitt stöd till SD för att inse att de största hoten mot de värden som utgår från bibeln kommer någon annanstans ifrån. Var glad för att det äntligen finns ett parti där man exempelvis kan vara pro-life på allvar och inte behandlas som paria som i KD.

    Gilla

 8. ”Varje gång jag hör det där ‘Sverige är ett rikt land-argumentet som någonting som ska motivera en generös invandringspolitik blir jag så upprörd. Om Sverige var ett rikt land i den meningen att vi har hur mycket resurser som helst så förstår jag inte varför vi nedmonterat välfärden de senaste 25 åren.

  Varför finns det inga bostäder för unga? Varför är det brist på äldreboenden? Varför har vi plågat de sjuka genom att försämra sjukförsäkringen? Och nu plötsligt efter 25 års nedskärningar i välfärden har vi blivit ”ett rikt land” där resurserna är oändliga. Men vår ”rikedom” är endast reserverad för de nyanlända. Ge mig åtminstone en lögn som jag kan tro på!”

  Så klokt och tänkvärt skrev Nima Gholam Ali Pour nyss i ett inlägg på Facebook

  Gilla

  1. Hej Bengt! Så du och Nima förnekar att Sverige är ett rikt land? Det är fascinerande hur välspridd den konspirationsteorin är. Jag uppfattar den främlingsfientliga rörelsen som närmast ett Vänsterparti när den talar om välfärden – brist på äldreboenden! dåliga sjukförsäkringar! – men till skillnad från vänstern skyller man inte på skattesänkningarna på 140 miljarder eller de 1,2 biljoner kronor som Sveriges 150 miljardärer sitter på, utan då är man väldigt höger och argumenterar för att de rika inte ska behöva dela med sig av fruktan från sin möda – sparka ut invandrarna istället!

   Allt ramas in i en myt om att Sverige inte skulle vara rikt, utan någon som helst reflektion om ojämlikhet inom landet eller det faktum att vi medan välfärden har minskat har krymt staten och minskat skatterna. Jag tror inte ni drivs av logik utan helt ärligt ett hat mot främlingar. Och det behöver ni omvända er från så att ni blir helgade av Jesus halleluja!

   Gilla

   1. ”Hat mot främlingar”? Så brukar du alltid låta när de sakliga argumenten är slut. Lika säkert som amen i kyrkan kastar du ut det kortet. Med samma tyngd och relevans kan jag i så fall påstå att du drivs av ett hat mot Sverige och svenska folket. Du behöver omvända dig.

    Gilla

    1. Också funderat på det, att man så lätt kastar ur sig sådana grova anklagelser att man hatar främlingar.. det är ohederligt och förtal. Hur kan någon som inte ens känner en personligen göra den analysen.. att det kommer från våldsvänstern förstår jag, men när kristna representanter börjar att sprida förtal och lögner om andra ..ajajaj

     Gilla

    2. Nja. Det är nog en produkt av olika saker som finns i frikyrkan. Känner många inom frikyrkan som vittnar om en säregen blandning av progressivism blandad med intolerans mot alla som känns avvikande. Kanske därför ni är så bra på att splittras hela tiden. 😀

     Det är naturligtvis så att en kostnad i budgeten som tillåts skena nästan fritt både får konsekvenser för välfärden så väl som människors egenmakt. Det är ingen magi som gör att SD både kan sänka skatter och satsa på de svagaste i samhället. Om man nu nödvändigtvis ska se det som en motsättning.

     Har faktiskt hittills bara dejtat systrar som haft någon form av utländsk bakgrund. Kom gärna på SD-möte och träffa människor från hela världen som förenas i de värderingar som gjort att vi kan evangelisera så väl som prata strunt om andra som Micael gör här med skriften i högsta hugg. 🙂

     Gilla

  2. Tack Bengt för en klok kommentar. Det samhällskontrakt som skapats under lång tid där ingen skall behöva fara illa utan få utbildning, sjukvård och äldrevård kan bara fungera under vissa premisser. En sådan premiss är att flertalet bidrar med arbete som genererar skatteinkomster. Med arbete räknas då inte s k åtgärder eller låtsasjobb. Den nuvarande arbetslösheten är mycket större än vad som redovisas eftersom man talar om sysselsättning istället för lönearbete.

   Kommer det ett stort antal människor som skall utnyttja detta men inte bidrar tillräckligt, så kan det inte fungera. När det inte finns bostäder idag, inga arbeten men hundratusentals människor som skall försörjas inte bara i sju år (som gällde tidigare) till de fick arbete, utan i de flesta fall hela livet. Man kan då inte pumpa in hundratusentals nya människor utan att systemet krackelerat. Det har redan börjat inom vissa områden och det kan gå snabbt. De som har pengar kan alltid köpa sig vård, tandvård och äldrevård, men vi får då ett enormt segregerat samhälle med stor klyftor som vi inte ens kan föreställa oss idag.

   Gilla

   1. Tack själv, SÅ Gerdvall, för dina kloka bidrag i den här tråden!

    Nationalekonomen Tino Sanandaji har både på sin blogg och på Facebook gjort fullständigt mos av den falska myten om den ”lönsamma invandringen” i Sverige. Han har också tydligt vederlagt falsariet att de nyanlända är i arbete inom sju år efter ankomsten.

    Det påståendet bygger på en ren vandringssägen. Enligt Sanandaji handlar det i verkligheten om 8–9 innan HÄLFTEN av invandrarna har kommit i ”sysselsättning”. För den etiketten räcker det med blott en timmes arbetsliknande aktivitet per vecka!

    Läs Tino Sanandajis rapporter på hans blogg för att få det förklarat mer exakt.

    Gilla

 9. Jag fick ett mail nu på morgonen med en bild, ingen text:

  Varken Löfvén eller Åkesson är några demoner som vill någon illa. Vi måste vara realister och inse att hur rika vi än är finns det ändå en bortre gräns för hur mycket vi kan skänka. Politikerna uppgift är att förklara hur de vill fördela den hjälp vi kan ge till lidandet i världen. Alla kan inte få allt!

  Gilla

 10. Måste bar säga! Kristna är det mest patetiska på denna jord.
  Blir fruktansvärt illa berörd av vissa kommentarer angående åkessons vilja till att be. Fattar ni inget, detta kan vara hans vät till en övertygelse och tro på Jesus.

  Bb

  Gilla

  1. Håller med dig, Björn. Anar hyckleri när det gäller människosyn här. Får inte rum några ”tullindrivare” i resonemangen. Bara vissa som är lika mycket värda o ska mötas med respekt.

   Gilla

  2. Hur är det med läsförståelsen Björn och Martin, Micael, Simon Ådahl (och jag för den delen) önskar inget högre än att Jimmie Åkesson ska bli frälst. För Gud är inget omöjligt och en dag kanske han är den som förvarar romer som hotas av vräkning. Det ber jag för! Gör ni detsamma så kan detta land bli förvandlat. En Jimmie som gör en Sackeus och ångrar sig även i praktisk handling är precis vad Sverige behöver idag.

   Gilla

   1. Så det är på detta viset man vinner över en ”modern sackeus”, demonisera och undvika att tilltala direkt utan istället ta det via en privat blogg? Är nyfiken på hur effektiv den evangelisationsmetoden. Hos mig personligen saknar det trovärdighet. Det är fint att ni ber för Jimmy. Fortsätt med det. Hur skulle du kunna veta att vi inte ber för Jimmy redan? Ser du dig själv och Micael som förmer än vi andra?

    Gilla

    1. Ja eller så gör man som Micael gör: angriper åsikterna inte personen.

     jag och Micael ser oss som syndare frälsta av nåd precis som alla andra syndare frälsta av nåd, var hittar du något som indikerar något annat?

     Gilla

     1. Svara gärna för dig själv. Micael löser nog att argumentera för sin egen sak. Jag orkar faktiskt inte diskutera mer. Av era inlägg så ser jag personligen mest självgodhet. Anar ingen förkrosselse och ingen attityd utav lyssnande. Att du inte ens verkar se det i dina egna inlägg? Detta är min upplevelse när jag läser. Men antagligen kommer du slänga det tillbaka utan att ens reflektera över hur denna blogg och kommentatorsfält representerar evangeliet.

      Gilla

  1. Menar du fullt allvar med länken till den här totalt verklighetsfrånvända insändaren? Charlotta Huldts logik är ju helt enastående. Ekonomi lär knappast vara hennes starkaste sida. Det har tagit mer än tusen år att bygga Stockholm. Nu föreslår hon att det under 95 år ska byggas lika många nya städer i samma storleksordning. Tänker folk aldrig innan de talar eller är det doktrinen som ligger som ett skynke över dem?

   Sverige är inte underbefolkat. Däremot lider Sverige brist på kunskapsnivå, innovationer, industrier, arbetsvilja och välfärd. Att öka folkmängden är bara meningslösa dumheter. Sverige gick bäst under 50-, 60-, 70- och 80-talen. Nu är vi fler än då, och Sverige går allt sämre.

   Då återstår bara själva trolleritricket hur 94 miljoner nysvenskar skall bli självförsörjande i ett nafs. Det är liksom förutsättningen för att ekonomin skall gå ihop. Men ekonomi var nog inte skribentens starka sida. Men det är ju klart – vi har gott om fjällsluttningar i Norrland. Kanske är det där som skribenten vill att de nyanlända ska bygga sina bostäder och bli självförsörjande?

   Påståendet att de nyanlända ska börja betala skatt efter sju år i genomsnitt är ett falsarium som bygger på en vandringssägen. Enligt nationalekonomen Tino Sanandaji tar det i snitt 8–9 år innan HÄLFTEN av invandrarna att komma i så kallad sysselsättning.

   För den etiketten räcker det med en timmes arbetsliknande aktivitet per vecka. Dessutom planar kurvan ut efter ytterligare några år, och den visar att fyra av tio invandrare aldrig kommer i sysselsättning eller arbete. Läs gärna Tino Sanandajis blogg. Han har skrivit en hel del i det ämnet.

   Gilla

   1. Märkligt att 100% av de invandrare jag känner (inte så få) antingen haft jobb direkt eller arbetar efter bara något år i Sverige, både på högbetalda jobb som läkare och som hotellstäderskor, inom vården, restaurangbranschen och som bussförare. Mina franska vänner är de som klarat sig sämst och de vikarierar mer än heltid i skolor runtom i kommunen och har eget företag som har högsäsog under sommaren. Ingen från Mellanöstern eller Afrika är arbetslös. Miret från Eritrea har tre jobb. Hur förklarar du det?

    Tino Sandaij är ytterst ifrågasatt av andra experter på området. Men jag förstår att han är din favorit, han citeras alltid av dem som sympatiserar med SD och annan främlingsfientlighet.

    Gilla

    1. Alma-Lena, Tino Sanandaji är nationalekonom och är Sveriges kanske främste expert på frågor i ämnet invandring. Han bygger sina artiklar på logiska slutsatser utifrån kända offentliga uppgifter och fakta, bland annat Migrationsverket och Statistiska centralbyrån (SCB).

     Nej, han är definitivt inte ”ytterst ifrågasatt av andra experter på området”. Däremot är han en modig sanningssägare. I motsats till de flesta verklighetsfrånvända politiker vågar han gå mot den politiskt korrekta strömmen. Och även om han vore starkt ifrågasatt så betyder det naturligtvis inte att han därmed skulle ha fel i sina slutsatser och artiklar.

     Vad som i övrigt pekar starkt på att han talar sanning är att ingen i den offentliga debatten hittills har kunnat beslå honom för falska påståenden och ännu mindre för lögner. På sin blogg och här på Facebook har bara under det senaste året avslöjat ett flertal falska påståenden och ren kampanj-journalistik i bland annat Dagens Nyheter och SVT.

     Läs mer här: http://detgodasamhallet.com/2015/10/02/tino-sanandaji/

     Och här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tino_Sanandaji

     Ditt osakliga gult by association-argument mot Sanandaji håller heller inte. Han är politiskt oberoende och vågar tala sanning och presentera fakta i ett ”känsligt” ämne i ett förryckt land. Just därför uppskattas han av många SD-sympatisörer.

     ”SD och annan främlingsfientlighet”? Ja, den typen av fula meningskonstruktioner upprepar SD-hatarna som ett mantra, oftast i brist på sakliga och relevanta argument. För dem är även fakta och sanning – otroligt nog – synonymt med negativa omdömen som ”rasism” och ”främlingsfientlig”. Ridå.

     Gilla

 11. Hej Michael.
  Du menar säkert väl men har du tänkt på vad som kan hända om muslimer blir en majoritet i vårt land. Hur går det för de kristna kyrkorna då? Tänk på att den radikala islamismen blir starkare och starkare.

  För en tid sedan tvingades Lettland under press från Sovjet-EU att ta emot 300 muslimer. Genast uttalade en representant för islam i Lettland att om 50 år kommer Lettland att vara islamskt och då blir det andra bullar. Strategin skulle vara att muslimerna föder fler barn än lettländarna. Lettland har ca 2,5 miljoner invånare.

  Har du tänkt på de sociala konsekvenserna av massinvandringen? Har inte de ständigt återkommande kravallerna i Stockholm, Göteborg och Malmö lärt dig något? Har inte de senaste händelserna i Paris och USA lärt dig något.

  Tyvärr har muslimerna från Mellanöstern det väldigt svårt att anpassa sig till det västerländska samhället. Många vill inte anpassa sig utan kräver att vi anpassar oss till dem. Har du någonsin fått en påpekan från en muslim som mer eller mindre beordrar dig att ta ned landets fana med ett kors i för att han känner sig kränkt av den?

  Tänk också på att det finns många fattiga, sjuka, gamla och arbetslösa i detta land som lever under usla förhållanden men det är inga politiker som engagerar sig för dessa. Tvärtom, ett parti som Moderaterna gör allt för att ytterligare försämra för dessa med stöd av Centern, Liberalerna och ”Krist”demokraterna. Är det någon som ber och engagerar sig för dessa?

  Sossarna och deras bundsförvanter Miljömupparna och Kommunisterna (med fler skelett i skåpen än SD) är inte ett dugg bättre.

  Norrland behandlas som en koloni av makthavarna i Stockholm. Flera tusen människor har tvingats flytta därifrån för att det inte finns jobb och landet plundras på sina naturtillgångar. I ett befolkningsutbyte av Sovjetmodell tvingas arbetslösa norrlänningar, främst begåvade ungdomar att flytta söderut. Istället ersätts de av invandrare främst från Mellanöstern som har ännu sämre förutsättningar att få jobb i Norrlandslänen än de som tvingats flytta. De blir bidragsberoende. De flesta av dem vill inte ens bo i Norrland utan i storstäderna söderut. Nu ska de konkurrera med den inhemska befolkningen om de få jobb som finns och kanske få ”genvägar” till dessa. vad sänder det ut för signaler och vilka blir de sociala och politiska konsekvenserna av detta?

  Jag är inte SD-are men tycker att det ligger något i deras kritik mot en massinvandring som skapar politiska och sociala problem.

  Jag tror också att hjälp i närområdet är bättre än en invandringspolitik som bara hjälper ett fåtal och som ställer till problem i mottagarlandet. Dessutom borde FN ställa krav på länder som Saudiarabien och shejkdömena vid Persiska viken att hjälpa sina bröder och systrar. Dessa länder har en betydligt större rikedom än vad hela Europa har. Varför ska det splittrade och av arbetslöshet drabbade Europa ta smällen?

  En bekant sade till mig på 80-talet att ”nästa stora världskonflikt kommer att stå mellan islam och den västerländska civilisationen”. Med tanke på utvecklingen i Europa och Mellanöstern hade denne person rätt.

  Historiens dom kommer att bli mycket hård mot de som av islam inflytande i vårt land!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s