SD är emot bistånd

Bild från Oliver Jonssons blogg 99 SD-problem

Debattartikeln i dagens UNT.

Sverigedemokraternas politiska retorik går ofta ut på att bistånd är bättre än att ge asyl. Samtidigt är de det enda riksdagsparti som vill sänka biståndet.

Att de sällan ifrågasätts för detta av media och andra partier är ofattbart och gör att många går på deras retorik om att ”vilja hjälpa på plats”, trots att partiet egentligen är biståndskritiskt.

Ända sedan SD kom in i riksdagen har deras biståndspolitiska ambition varit att sänka biståndsbudgeten med cirka 10 miljarder kronor, från en procent av bruttonationalinkomsten (BNI) till 0,7 procent. Syftet är att få mer pengar till inrikespolitiska poster som försvaret. Denna politik ligger fortfarande fast: på SD:s hemsida kan man ännu läsa att de vill sänka biståndet till ”0,7 procent av BNI, vilket innebär att [SD] möjliggör en besparing på omkring 10 miljarder kronor.”

Det som kan verka förvirrande är att SD före valet aviserade att de vill öka biståndet till FN:s flyktingorgan UNHCR med 8,5 miljarder kronor. Detta belopp åsyftar dock hela mandatperioden, så det som de vill stryka från biståndsbudgeten under samma period är cirka 40 miljarder kronor.

Det innebär många nedlagda biståndsprojekt runtom i världen, och grundtanken med biståndet – att rika länder stödjer fattigare – byts ut mot att de fattiga betalar för SD:s flyktingbistånd.

UNHCR har vid flera tillfällen avvisat tanken att bistånd till dem innebär att rika länder kan strunta i att ta emot asylsökande.

I stället har organisationen gång på gång manat Europa att öppna lagliga vägar för flyktingar och avlasta de ofta fattiga länderna i konflikters närområden.

När SD argumenterar för att bistånd till flyktingläger är ”billigare” än att ge asyl och att man därmed ”hjälper fler” med bistånd än med asyl, använder de oftast en matematik som på fullaste allvar kan liknas med lågstadienivå.

Partiets biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid har hävdat att biståndet kan hjälpa hundratals gånger fler flyktingar jämfört med asylen, baserat på UNHCR:s budget i kontrast till vad Sverige lägger på asylmottagning.

Men skillnaden i valutastyrka eller priset på arbetskraft är inte tresiffrig mellan Sverige och länder där UNHCR verkar, utan anledningen till att UNHCR spenderar mindre pengar per flykting är helt enkelt att deras hjälp är mycket mindre och har sämre kvalitet än vad Sverige kan erbjuda på flyktingboenden.

Att peka på att UNHCR hjälper fler flyktingar än Sverige blir då lika revolutionerande som att Sverige skulle kunna hjälpa alla Europas pensionärer för samma kostnad som vi i dag betalar ut till svenska pensionärer, om de fick bo i tält och äta majsgröt sju dagar i veckan (likt i flyktingläger).

Ett ännu större problem är att SD helt och hållet blundar för remitteringar, de gåvor som invandrare skickar till sina släktingar. Globalt ligger dessa på en tre gånger så hög nivå som allt officiellt bistånd från OECD-länderna, och Global Utmaning har visat att remitteringar är utbrett även bland flyktingar i Sverige.

Enligt dem har remitteringar förmodligen varit en av de viktigaste inkomsterna för irakiska flyktingar under 00-talet.

Motsättningen mellan bistånd och invandring är alltså falsk, eftersom invandrare ger bistånd.

Detta, tillsammans med SD:s önskan att minska biståndet, gör att deras tal om att hjälpa på plats är tom retorik som bara försöker rationalisera deras invandringsfientliga agenda, och jag hoppas att media och företrädare för andra partier blir bättre på att genomskåda detta.

Läs även Staffan Landins granskning av SD:s nyaste biståndsutspel, som jag inte hade läst innan jag skrev den här artikeln (skickade in den för en månad sen).

13 kommentarer

  1. Hej botwid! Ja visst är hat dåligt!! Därför är det viktigt att distansera sig från SD eftersom de ständigt hetsar mot flyktingar och romer.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Är det ok att hetsa mot sverigedemokrater då? Vart är din kristna syn när det gäller dessa människor, eller har dessa sk, rasister (vilket jag knappast tror de flesta är) förbrukat Guds nåd?

    Det är mobbing som vi ser nu i Sverige, åt ena hållet verkar den accepterad, folk förlorar sina jobb för att de röstar på ett sätt, sina vänner, släkt. Vi lär detta till våra barn att det är ok.

    Gilla

       1. Är Micael statsminister nu? I så fall: HURRA! Men stod det fascister i denna bloggpost? Knappt 20 % av röstberättigade är säkert inte fascister eller rasister, men i SD samlas nu dessa grupper tillsammans med missnöjesröstare som förr var med i Ny Demokrati. SDs rötter är dock klart nazistiska, för en mycket kort tid sedan (inte som centerns 70 år gamla Bondeförbundsrötter).

        SDs partiprogram är ofta rasistiskt, sällan fascistiskt i Mussolini-mening, men nog finns dessa tankar också där. SDs ”identitetsprat” är mer nationalistiskt dock med en tydlig anstrykning av nazistiska idéer men de är ju mer högerextrema än socialistiska (röstar för skattesänkningar och vill alltid sänka skatten och minska demokratisk styrning av välfärden i många fall), så fascistiskt är kanske fel epitet.

        Eftersom SD välkomnar viss invandring, från rätt länder, de som de anser liknar Sverige mest-dock inte romer, är de inte invandringskritiska utan rasistiska i sin profilfråga.

        Gilla

 1. Ja, ibland undrar man vad mediernas agenda egentligen är? De framställer det som att en majoritet av ”folket” är rasister( vilket är befängt och inte belagt i någon statistik) men att de själva är emot denna ”folkvilja” trots att just deras bevakning undviker att ställa de rätta frågorna till SD-topparna. Till exempel kan man undra över varför de inte tar upp med större kraft att SD-toppar uppmuntrar mordbrand och att SD inte alls vill ”hjälpa på plats”, SD vill inte hjälpa någonstans. De vill bara hjälpa sig själva.

  Gilla

  1. Media eliten är ofta opurtunister tror jag som tjänar pengar åt Schibsted eller bonnier skandaler och mord säljer, små hacka på SD i kanten går väl för sig. ska det vara något som vågar anfalla dom stora drakarna headon krävs det idealister som inte är rädd om karriär och pengar. Media folket försöker väl blåsa upp sig själva mellan varven att dom är totalt oumbärliga för det ”demokratiska samtalet” som….tja ibland är små sant men mest sant är nog att tidningarna går inte så bra och journalisterna får ju försöka verka oumbärliga i sin ”kamp för ett gott samhälle”. men ska någon ta riktiga nappatag med dom stora får det blir något annan.Tror jag.

   Gilla

   1. Ja, det där med att de vill vara oumbärliga för det demokratiska samtalet och att de framställer sig som ensamma riddare mot den kompakta ondskan stämmer ofta.

    Jo, det måste nog var Jesus och hela hans frälsningsarmé som tar den striden.

    Gilla

 2. Till Alma :

  Du vet vad jag menar du behöver inte ironisera. Att jag skulle påstå att Micael är statsminister vet du mycket väl om att jag inte menar du behöver inte va elak

  Gilla

  1. Jag talade inte om tidigare uttalanden av statsråd utan om denna bloggpost och du svarade med ett ironiskt skämt plus glad emotikon. Ursäkta om du blev ledsen, det var inte min mening och det är inte ironiskt menat.

   Gilla

   1. Tycker det är tråkigt när folk lägger ord i ens mun, blir inget konstruktivt då. Jag syftade på situationen i vårat land. Och hur vissa spär på hatet mot sverigedemokrater, som om det vore något gott i sig. Att kristna gör skillnad på människor, samtidigt som man påstår sig försvara alla människors lika värde är för mig obegripligt.

    ”De påstod att de var visa, men de blev dårar”

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s