Vikten av vänners välsignande vägledning

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 16.45.31
Kollektivkompisar

Mycket av det jag gör är ensamarbete: skrivande, läsning, videoskapande och internetevangelisation till exempel. Men det som verkligen bär mig i det jag gör är dels den Helige Ande och dels fantastiska syskon och vänner som jag regelbundet umgås med. Den sociala aspekten av lärjungaskapet är livsnödvändigt.

Jag älskar att bo i kollektiv och hänga och be med andra troende. Min husförsamling Mosaik har varit otroligt viktig under mina år i Uppsala och har varit till enorm uppbyggelse. Vännerna i Pannkakskyrkan, Diakonia och Stefanushjälpen har inspirerat och tränat mig på ett fantastiskt hjälpsamt sätt. Min familj är livsviktig och stöder och bär mig när det går både bra och dåligt, och så har jag sedan bara några veckor tillbaka en underbar flickvän, Sarah, som fyller mig med energi och hopp.

Så när jag möter syskon som hävdar att de inte behöver någon församling och att de fungerar bäst som lärjungar på egen hand blir jag alltid ställd och bekymrad. Det går inte. Gud skapade inte församlingen för att vissa skulle strunta i den. Till och med när de tidiga kristna gick ut på kortare missionsresor sa Jesus åt dem att gå två och två (Luk 10:1). Paulus levde i celibat men hade alltid resesällskap och missionsteam.

Hebréerbrevet förmanar oss att inte överge församlingens sammankomster utan ”uppmuntra varandra” (10:25). Paulus undervisar länge och väl i första korinthierbrevet om hur församlingen är en kropp och hur de olika kroppsdelarna kompletterar varandra. ”Ögat kan inte säga till handen: ‘Jag behöver dig inte’, inte heller huvudet till fötterna: ‘Jag behöver er inte.’ Nej, tvärtom är de delar av kroppen som verkar svagast så mycket mer nödvändiga.” (1 Kor 12:21-22).

Nå, jag är fullt medveten om anledningen till att vissa kristna flyr församlingen: dåliga och hemska erfarenheter. Det är en fullständigt förståelig emotionell reaktion att dra sig undan andra sociala gemenskaper av rädsla för att bli illa behandlad igen. Men på lång sikt kommer ensamheten vara ett ännu större problem. Och det är så onödigt när det finns mängder med goda, hälsosamma församlingar där man inte bara är medlemmar utan syskon och vänner.

Vänlighet är en Andens frukt (Gal 5:22) och vänskap är vad som karaktäriserar Jesu relation med sin församling (Joh 15:15). Så med denna något sentimentala bloggpost vill jag verkligen uppmana er att investera tid och energi i er församling och ta vara på era relationer. Var vänliga, vänner 🙂

8 kommentarer

 1. Grattis grattis till allt det bra Micael =) ser att det dyker upp alltfler husförsamlingar här i Sverige som jag tror är bra , om man exempelvis har dålig erfarenhet av kyrkor som uppträder för bossigt , jo gemenskap är viktigt , teoretiska teologiska utredningar på kammaren, kan i värsta fall bli hårda och lagiska och fungerar inte i verkligheten ibland levande människor, gemenskapen blir ju då en prövosten vad som är rimligt.

  Gilla

 2. Vad tänker M Grenholm om asperger syndrom, ( autism) diagnos hos person i kollektivet?. Det är en petson som har social olikhet. Tror du att man kan inkludera?

  Gilla

  1. Hej Siv! Det är väldigt viktigt att de välkomnas och inkluderas. Jag är väldigt inspirerad av hur L’Arche-kommuniteterna inkluderar funktionshindrade och människor med psykisk ohälsa på ett kärleksfullt och uppbyggande sätt.

   Gilla

   1. Har du erfarenhet av att försöka inkludera aspberger personer? Det är inte så lätt om de inte vill till att börja med. Viljan kommer efter ett tag när de börjar förstå hur allt fungerar, alltså behövs framförhållning, tålamod av en ledare. Asperger personer behöver social träning och att hitta en trygg fysisk plats som är lite privat. Jag är mån om att kristna försöker förstå den här diagnosen. Dessa människor har inte alltid förmåga att vara trevliga och kan även vara motsatsen. Det finns nog en del okunniga som skulle vilja driva ut demoner.

    Vad är L’Arche-kommuniteterna för något? (franska?)

    Siv

    Gilla

    1. Siv,
     Även om du har en avvisande inställning, oavsett anledning, så bör du nog inte överge spåret att aspberget har demoniska orsaker. Tyvärr, så känner jag inte till några med de rätta kunskaperna i Sverige, men jag vet att i USA finns det kristna grupper som arbetar med detta. Sök på ”arrested development spirits”, dvs utvecklingshämmande demoner.

     Ämnet är mycket komplext och beror på skador på själen som uppkommer under vår uppväxt, ända från befruktningsögonblicket tills vi dör. Det kan anses att alla lider av sådana skador, men för det mesta kan vi leva med detta genom livet utan att det hämmar oss allt för mycket. Symtomen finns även beskriven i Bibeln, t.ex. hur Saul gömmer sig bland trossen när man ska kröna honom till kung (1 Sam. 10:22).

     Thomas

     Gilla

 3. Vem är du Tomas, miina frågor var riktade till M Grenholm? Jag vill höra vilken beredskap kollektivet har på olikheter och specifikt asperger syndrom. Om någon med den diagnosen dyker upp känner ni igen det då. Det här kan vara mycket känsliga individer. Hur hanterar ni det rent praktiskt?

  Gilla

 4. Man ”arbetar” med dessa frågor? Exakt hur arbetar man? Försätter man sig i trans?

  Verkar mer vara New Age än kristen tro, mer gnosticism med det så spännande ”andliga” mot det lite småfula materiella.

  Läs gärna Magnus Malms senaste bok.

  Vad tillför dessa spekulationer?

  Hur förklarar dessa utvecklingshämmande demoner problemen bättre än miljö och gener?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s