Äktenskapet en styrka i livet

” 18Herren Gud sade: ”Det är inte bra för mannen att vara ensam. Jag skall göra en medhjälpare åt honom, en som är hans like.” 19 Herren Gud hade format alla markens djur och alla himlens fåglar av jord. Han förde fram dem till mannen för att se vad han skulle kalla dem. Så som mannen kallade varje levande varelse, så skulle den heta. 20 Och mannen gav namn åt alla boskapsdjur, åt himlens fåglar och åt alla markens vilda djur. Men åt mannen fanns ingen medhjälpare som var hans like.

21Då lät Herren Gud en tung sömn falla över mannen, och när han hade somnat tog han ut ett av hans revben och fyllde dess plats med kött. 22 Och Herren Gud formade en kvinna av revbenet som han tagit av mannen och förde henne fram till honom. 23 Mannen sade:

”Denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta kvinna, ty av man har hon tagits.” 24Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött. 25 Och mannen och hans hustru var båda nakna utan att blygas för varandra.” 1 Mos 4:18-25

img_8331

Gud har sedan tidernas begynnelse haft en tanke kring äktenskap och relationen mellan man och hustru. Jag tror att en av svagheterna i vårt individualistiska samhälle är att vi även i kristna äktenskap väljer att köra våra egna race. I tider kommer diskussioner upp om singellivets stigma i frikyrkan, vilket kräver sin debatt. Men jag tror att vi ska vara otroligt försiktiga att dra på väldigt stora växlar på den debatten. Nej du blir inte en hel person när du gifter dig. Helhet finns bara i Kristus. Men det finns det väldiga välsignelser att faktiskt ha en partner vid sin sida.

Något som är söndrande för hela vårt samhälle är familjer där alla lever separata liv.

Man lever separat fast man bor under samma tak. Man och hustru går liksom om varandra, barnen lever sina liv och man ”möts” aldrig som familj. Det skapar slitsamma konflikter som pyr under ytan. Man brukar säga att ”a family that prays together stays together” men så enkelt är det självklart inte. Bönen i sig är inte nog. Ett äktenskap är ett beslut, ett förbund. I nöd och lust. När jag och min fru Lina skulle gifta oss så pratade vi om våra prioriteringar och under årens lopp har de mer och mer smält samman. Vi prioriterar familjen och våra medmänniskor framför ”ekonomisk framgång” dvs ingen av oss vill jobba 100% då vi vet att det skulle hindra oss från att engagera oss fullt ut i andra människor och i församlingen.

Gemensam kallelse

dsc_0415

Lina i undervisningstagen på Ralingsås

Jag tror att när det gäller kallelse så är det något man delar med sin partner. Därför är jag så otroligt glad att stå tillsammans med Lina och dela både församling och mission ihop. Det finns inget härligare än att få betjäna människor ihop, vare sig det är vid vårt middagsbord eller på en kampanjscen bland onådda folkgrupper. I onsdags fick vi förmånen att tala över ämnet ”Open heart, Open Home, Open Heaven” på Ralingsåsgården i Aneby för andraårseleverna som går TEAM. Det var så otroligt berikande att med ett hjärta dela det Gud lagt på vår familj.

När vi är bland onådda folkgrupper så märker jag vilken välsignelse det är att Lina predikar. Hon når verkligen in till folkets hjärtan och inte minst kvinnorna bara äääälskar Lina! Ju mer åren går desto tydligare tycker jag det är att vi är kallade som par även om vi har olika personligheter och till viss del olika gåvor. Men vi kompletterar varandra på ett fint sätt.

I torsdags så hade vi för första gången HjärtaFörHuset i vår församling. Det är vår månatliga bön- och visionskväll. Där delade  vi om vad vi som ledare tror att Gud har för oss framöver, Lina delade med hjärta och passion om hur Gud lagt nysvenskar på våra hjärtan. Jag kunde inte ha levererat det tilltalet på samma sätt som Lina gjorde! Det är en styrka att stå tillsammans som familj. Ett hjärtslag.

Lina det här blev visst på många sätt en hyllning till dig, du ska veta att jag är stolt över att vara gift med dig, du förundrar mig varje dag! Ingen människa på jorden förstår sig på mig bättre än du! Du och jag FÖR världen!

Låt oss som Kristi kropp som aldrig förr be för äktenskapet!

Andreas Cucca

2 kommentarer

  1. Vilket underbart fotografi av er, Andreas och Lina. Man blir alldeles glad och varm när man ser på det. En bild av mannen och kvinnan. Brudgummen och bruden. Symboliken Kristus – församlingen. Mannen som kvinnans huvud liksom Kristus är församlingens huvud. Bilden djupnar ju mer man tittar på den och samtidigt reflekterar över Bibelns bildspråk.

    Samtalade häromdagen med en kristen man om den eskalerade skilsmässostatistiken och hans förklaring är att par inte kan försonas om man inte har Kristus. Och jag tror honom. Jag har erfarenhet både från relation utan Kristus och relation med Kristus. Utan det sistnämnda har man inte heller nåden, förlåtelsen och barmhärtigheten.

    Min morfar sade nästan aldrig ett ord. Men efter att han begravt sin hustru efter 60 års äktenskap reste han sig upp under minnesstunden och sade: ”Någon kanske undrar hur vi kunde leva så länge i vårt äktenskap och svaret är: förlåtelsen.” Sedan satte han sig ner igen och lät församlingen själva dra slutsatserna av detta korta men gedigna vittnesbörd.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s