Demokratins problem och bibliskt ledarskap

Nytt avsnitt av Jesusfolket! Vad en majoritet tycker är inte alltid vad Gud tycker, så även om det finns många positiva aspekter av demokratiskt styrda församlingar finns också risker. Ledare riskerar att vilja stryka majoriteten medhårs snarare än att utmana dem att följa den minoritet som evangelister, aktivister och profeter ofta utgör. Hur kan vi förändra detta?

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook!

4 kommentarer

 1. Under era visioner för er egendomsgemenskap skriver ni:”Alla som överlåter sig till kommuniteten fattar beslut tillsammans”

  Här skriver ni: ”så även om det finns många positiva aspekter av demokratiskt styrda församlingar finns också risker.”

  Hur vill ni ha det?

  (Det är ju er kommunité så jag undrar bara eftersom ni kör ert projekt publikt)

  Gilla

  1. Hej Ulrika! Vi argumenterar inte i podden för att avskaffa demokrati, utan vi poängterar att demokrati har vissa oundvikliga problem som man måste vara medveten om och hantera. Demokratiskt ledarskap fungerar bäst i mindre grupper som har en tydlig vision för lärjungaskap, än i stora grupper där i princip vem som helst som kallar sig kristen kan vara med.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. I en familj har personerna olika roller och uppgifter. Den som har rollen och uppgiften får bestämma hur och när arbetet utförs. Det är klart att det står övriga fritt att uppmuntra, komma med önskemål och hjälpa till.

    I en församling har personerna olika roller och uppgifter. Under årsmöten etc väljer församlingens medlemmar de som som ska leda församlingen under året. Det är klart att det står övriga medlemmar fritt att uppmuntra, komma med önskemål och hjälpa till.

    I ett samhälle , exempelvis en kommun, väljer kommuninnevånarna de som ska leda kommunen under kommande valperiod. Det är klart att det står invånarna fritt att uppmuntra, komma med önskemål och hjälpa till.

    Det kommer alltid finnas problem med demokrati men det är det minst dåliga alternativet tills Herren kommer med sin Teokrati.

    Jag vill dej så himlaväl. Bygg ditt eget bo och delta därutöver i församlingsliv och samhälle / föreningar etc efter tid och intresse. Annars kommer bara människor att utnyttja dej. Det finns gränser!

    Gilla

 2. Har klurat en stund (lång) över passagen om storlek på församling. Micael sa något i stil med att ”vi vet att en skolklass med mer än 30 elever blir dysfunktionell, varför skulle det vara annorlunda i en församling?”.
  Jag funderar kring skillnader mellan de bägge samlingarna: den påtvingade, åldershomogena skolklassen som saknar Kristi hjärtelag, jämfört med den (rimligen) rejält diversifierade, frivilliga samling som dragits samman av just Kristi sinnelag.

  Dock säger min erfarenhet att du har ganska rätt: det finns ett spann av antal som man kan förvänta sig fungera, och andra antal utanför detta spann.
  För få personer: kan inte bli en komplett församling, dvs med alla gåvorna i praktik samtidigt. Jag tror att det finns ett minimiantal omkring 12-15p.
  För många människor: då bildas det mindre grupper av likatänkande. Diversifieringen övergår i partibildning, i homogena partier. De som inte passar i något parti ramlar ur. Osv.
  Jag tror att risken för dysfunktionalitet i en församling börjar bli påtaglig vid ca 50p, för att bli en oundviklig sanning efter kanske 100. Beroende på ledning, givetvis, men efter 120p minns jag inte att jag under >50 års studerande av ledare och följare har sett någon ledare/ledningsgrupp som kunnat leda hela gänget.

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s