Förvandlingens mirakel

jesus-lifts-us-up.jpg

En del av den här sidans agenda är ju som dess underrubrik antyder att förena frälsning, mirakler och aktivism. I mina egna ord; att det kristna livet ska vara ett enda liv, som det är tänkt.

Gud är både övernaturlig och naturlig. Om Gud konstruerade allt från detta Universum av massa osedda naturlagar till hela vårt mänskliga känslospann – så är Han en övernaturlig Gud på det sätt att Han fanns innan allt skapat, och därmed står över det.
Han är också naturlig, då allt det vi kallar naturligt har utgått från Gud.

Tydligast visar det sig i Inkarnationen, Gud blir människa. Han skrattar, gråter, har bra dagar och mindre bra dagar.

När Jesus lämnar jordelivet blir hela Han ett exempel för oss att följa, och i den Helige Ande så har vi möjlighet att leva som Jesus gjorde. Det är en process och områden i våra liv får mogna i sinom tid, men det är viktigt att komma ihåg att Jesus aldrig skulle levt ut ett liv vi inte hade möjlighet att likna.

En aspekt av Jesu undervisning och liv var den personliga helgelsen; den enskilda individens rörelse mot ett mer gudfruktigt liv, eller kort och gott ett förvandlat hjärta.

En stor problematik på Jesu tid var just att det fanns stora religiösa grupper som i teorin höll fast vid allt som ansågs gudfruktigt och rätt, men i praktiken inte skilde sig i gudfruktighet från någon med en annan religiös eller avsaknad av religiös tillhörighet.. Vilket självklart fick människor att ifrågasätta både de religiösa människorna och den Gud de hävdade var verklig.

Så här har det pågått i alla tider. Människor säger sig tillhöra Gud men deras liv visar något annat.

I all strävan efter att leva det där naturligt övernaturliga liv tillsammans med Jesus, kan vi ibland tappa bort det centrala, och blunda för de största mirakel som sker i våra liv. Jag pratar om när vi får genombrott i vad Paulus beskriver som Andens frukt:

”Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så gör ni inte vad köttet begär. Köttet söker det som är emot Anden, och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra så att ni inte kan göra det ni vill. Men om ni leds av Anden står ni inte under lagen. Köttets gärningar är uppenbara: sexuell omoral, orenhet, orgier, avgudadyrkan, ockultism, fientlighet, gräl, avund, vredesutbrott, själviskhet, splittringar, irrläror , illvilja, fylleri, vilda fester och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så ska inte ärva Guds rike. Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet , mildhet, självbehärskning. Sådant är lagen inte emot.” (Gal 5:16-22)

Detta är en långt mycket bättre måttstock på andlig mognad än nåde och -tjänstegåvor är. I 1 Kor kan vi läsa om en församling som har fler gåvor än de flesta kristna församlingar idag har.. Och ändå blir de hårt tillrättavisade av Paulus, då de inte bottnar i kärlek. Han går till och med så långt så han säger att de där gåvorna är inte värda något alls, om inte fundamentet och drivkraften är kärlek.

När du lägger ner din stridsyxa, väljer självbehärskning och tålamod istället för gräl och avund.. Då har Guds mirakel skett i dig.

När du söker frid istället för splittring.. Då har Guds mirakel skett i dig.

När du uppriktigt önskar gott för, och älskar de människor som vill sänka dig.. Då har Guds mirakel skett i dig.

Låt oss aldrig tappa blicken på det som är det viktiga: att bli mer lika Jesus.
Den inre förvandlingen kommer alltid först, sen de yttre manifestationerna. Be därför att ditt hjärta ska bli fyllt med Hans kärlek och att du ska få riktigt fastna i Hans godhet, så att du kan älska människor på samma sätt som Jesus.

/Emil Norberg

Posted on 22 juli, 2017, in Övrigt, Jesu liv. Bookmark the permalink. 9 kommentarer.

 1. Kalevi Wilkman

  Hej Emil.
  Håller med i mångt och mycket i det du skriver. Men det där att ”Gud blev en människa” klingar falskt, lika falskt som hela treenighetskonceptet, med tanke på den bild som Bibeln förmedlar till oss om Jesus.
  Istället för GUD dvs. Fader (JHVH) så talas det hela tiden om bara Jesus, man ber till Jesus rätt uteslutande.
  Är inte det att gå förbi Gud den Allsmäktige, det känns faktiskt att man förolämpar honom?

  Det betyder naturligtvis inte att vi inte skulle älska och ära Jesus, Fadern kräver det av oss. Det heter ju i Psalm 2: 12
  ”Kyss sonen så att han (Fadern) inte blir förtörnad och ni förgås på er väg, ty hans (Faderns) vrede blossar lätt upp. Lyckliga är alla som tar sin tillflykt till honom”.

  MVH: K. Wilkman

  Gilla

  • Hej Kalevi.
   Jag tror att diskussionen om treenighet inte riktigt hör hemma i det här inlägget. Den här bloggen och alla dess skribenter skriver under på någon av de klassiska trosbekännelserna som säger att Jesus helt och hållet är Gud och helt och hållet är människa.
   Allt gott!

   Gilla

 2. Kalevi Wilkman

  Hej Emil, tack för svaret. Men är det då så att avvikande meningar får inte förekomma?
  Men vad ska man tro?
  Hur som helst så avslutar jag då den här diskussionen men vill avslutningsvis sätta några bibelord i pränt först – hoppas att det går för sig.

  I Joh. 7: 16, 17 säger Jesus själv: ”Min lära är inte min, utan hans som har sänt mig, Om någon vill göra hans vilja skall han förstå om min lära är från Gud, eller om jag talar av mig själv.

  Matt. 20: 23 ”… platserna till höger och vänster om mig kan jag bara ge dem som har bestämts därtill av min Fader”.

  Luk. 21: 42: Fader, om du vill det så ta bort denna bägare från mig. Men låt din vilja ske, inte min”.

  Joh. 6: 38 ”Ty jag har inte kommit ner från himlen för att göra vad jag själv vill uta för att göra hans vilja som har sänt mig”.

  1 Kor. 11: 3 ”Nu vill jag att ni skall veta att Kristus är varje mans huvud, att mannen är kvinnans huvud och att Gud är Kristi huvud.

  Bibeln själv ger en klar och tydlig bild av vem och vad Jesus är. Därför förkastar jag de sk. ”kyrkofädernas” påhitt av 3-enig gud som en styggelse.

  Här med avslutar jag denna diskussion här, om jag inte uppmanas till att fortsätta den.

  Allt gott, mvh: K. Wilkman

  Gilla

 3. Kalevi Wilkman

  Hej
  Jag tog bara fasta på det som Emil skrev, att Gud blev en människa, ville bara kommentera det.
  Men jag ska försöka tänka lite extra på att välja de lämpligaste inläggen/trådarna för eventuella kommentarer. Tack för påpekandet, Micael. Allt gott.
  MVH. K. Wilkman

  Liked by 2 people

 4. Anders Åberg

  ”han bor i ett ljus som ingen kan nalkas” Vad kan det vara annat än solen.
  Det stärker ytterligare tanken att Gud är en solgud, precis som dom gamla egyptiska förlagorna och att Jesus vandring på jorden stämmer ganska bra med zodiaken och solens vandring över himlavalvet.

  Gilla

 5. Anders Åberg

  Solgud således, med dom gamla vanliga tilläggen som all världens gamla påhittade gudar brukar ha.

  Gilla

 6. Hej!
  Om du kollar lite längre upp så ser du att ett annat Jehovas vittne redan fått svar. Som en upprepande summering: vänligen håll dig till ämnet. 🙂

  Allt gott!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: