Förvandlingens mirakel

jesus-lifts-us-up.jpg

En del av den här sidans agenda är ju som dess underrubrik antyder att förena frälsning, mirakler och aktivism. I mina egna ord; att det kristna livet ska vara ett enda liv, som det är tänkt.

Gud är både övernaturlig och naturlig. Om Gud konstruerade allt från detta Universum av massa osedda naturlagar till hela vårt mänskliga känslospann – så är Han en övernaturlig Gud på det sätt att Han fanns innan allt skapat, och därmed står över det.
Han är också naturlig, då allt det vi kallar naturligt har utgått från Gud.

Tydligast visar det sig i Inkarnationen, Gud blir människa. Han skrattar, gråter, har bra dagar och mindre bra dagar.

När Jesus lämnar jordelivet blir hela Han ett exempel för oss att följa, och i den Helige Ande så har vi möjlighet att leva som Jesus gjorde. Det är en process och områden i våra liv får mogna i sinom tid, men det är viktigt att komma ihåg att Jesus aldrig skulle levt ut ett liv vi inte hade möjlighet att likna.

En aspekt av Jesu undervisning och liv var den personliga helgelsen; den enskilda individens rörelse mot ett mer gudfruktigt liv, eller kort och gott ett förvandlat hjärta.

En stor problematik på Jesu tid var just att det fanns stora religiösa grupper som i teorin höll fast vid allt som ansågs gudfruktigt och rätt, men i praktiken inte skilde sig i gudfruktighet från någon med en annan religiös eller avsaknad av religiös tillhörighet.. Vilket självklart fick människor att ifrågasätta både de religiösa människorna och den Gud de hävdade var verklig.

Så här har det pågått i alla tider. Människor säger sig tillhöra Gud men deras liv visar något annat.

I all strävan efter att leva det där naturligt övernaturliga liv tillsammans med Jesus, kan vi ibland tappa bort det centrala, och blunda för de största mirakel som sker i våra liv. Jag pratar om när vi får genombrott i vad Paulus beskriver som Andens frukt:

”Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så gör ni inte vad köttet begär. Köttet söker det som är emot Anden, och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra så att ni inte kan göra det ni vill. Men om ni leds av Anden står ni inte under lagen. Köttets gärningar är uppenbara: sexuell omoral, orenhet, orgier, avgudadyrkan, ockultism, fientlighet, gräl, avund, vredesutbrott, själviskhet, splittringar, irrläror , illvilja, fylleri, vilda fester och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så ska inte ärva Guds rike. Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet , mildhet, självbehärskning. Sådant är lagen inte emot.” (Gal 5:16-22)

Detta är en långt mycket bättre måttstock på andlig mognad än nåde och -tjänstegåvor är. I 1 Kor kan vi läsa om en församling som har fler gåvor än de flesta kristna församlingar idag har.. Och ändå blir de hårt tillrättavisade av Paulus, då de inte bottnar i kärlek. Han går till och med så långt så han säger att de där gåvorna är inte värda något alls, om inte fundamentet och drivkraften är kärlek.

När du lägger ner din stridsyxa, väljer självbehärskning och tålamod istället för gräl och avund.. Då har Guds mirakel skett i dig.

När du söker frid istället för splittring.. Då har Guds mirakel skett i dig.

När du uppriktigt önskar gott för, och älskar de människor som vill sänka dig.. Då har Guds mirakel skett i dig.

Låt oss aldrig tappa blicken på det som är det viktiga: att bli mer lika Jesus.
Den inre förvandlingen kommer alltid först, sen de yttre manifestationerna. Be därför att ditt hjärta ska bli fyllt med Hans kärlek och att du ska få riktigt fastna i Hans godhet, så att du kan älska människor på samma sätt som Jesus.

/Emil Norberg

Kategorier:

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s