Vad är ekumeniskt med att United går med i EFS?

Skärmavbild 2018-02-08 kl. 11.05.06

Något som jag verkligen imponeras av i historien om att församlingen United i Malmö lämnar Pingst och går till EFS är att pastor Magnus Persson på bara några år har fått med sig 70 % av församlingen på tanken att lutherdomen är grejen. Förvisso är passionerad övertygelse smittsam, och United kanske har en kultur såsom många andra församlingar av att Pastorn Har Rätt, men det är fortfarande väldigt imponerande!

Precis som med Ulf Ekmans konvertering till katolicismen är detta något som är en naturlig följd efter flera års öppen utveckling, men som ändå väcker många känslor när beslutet blir definitivt. Pingstledaren Daniel Alm skrev ett mycket fint och respektfullt inlägg som samtidigt uttryckte lite sorg och frustration över beslutet, inte minst för att han upplevde att Pingst FFS lämnats lite utanför processen.

Andra är glada, och en hel del säger att detta är en framgång för ekumeniken. Men sakta i backarna. Jag har full förståelse om du jublar över förändringen för att du tycker att EFS är vettigare än Pingst av den ena eller andra anledningen. Men säg inte att det är bra för att det är ekumeniskt, för i så fall är du antiekumen om du inte jublar när en Missionskyrka börjar predika framgångsteologi, eller när en EFK-församling går med i Plymouthbröderna och tvingar kvinnor att ha huckle.

Som Daniel Alm påpekar har Magnus Persson med vänner gjort en teologisk kursändring – från troendedop till barndop, från allmänt prästadöme till prästvigning av pastorer.* Och att byta åsikt är inte att vara ekumenisk, det är att byta åsikt.

Det är givetvis hedervärt att man klarar av att erkänna att man tidigare har haft fel och ändrar sig offentligt – många undviker det så långt det är möjligt. Men värdet i ekumenik ligger i att vi lägger mindre viktiga saker åt sidan och fokuserar på kärnan i kristendomen – att sprida evangeliet, hjälpa de fattiga, uppfyllas av Anden. Att säga ”Samfundet jag trodde hade rätt har fel” är inte ekumeniskt i sig, det är att säga att man har ändrat sig.

Inte för att förändring behöver vara dålig. Jag å min sida är otroligt tacksam att lutherdomen förändrades från sina våldsbejakande, auktoritära rötter till att bejaka frikyrkliga värden såsom demokrati, ickevåld och karismatik. Men anledningen till att jag tycker att det är bra är inte för att det är ekumeniskt, utan för att det är bra – det är en mer trogen efterföljelse av Jesus än vad statskyrkorna ägnade sig åt.

Jag tycker det är bra att Uniteds beslut väcker en debatt om samfundsskillnader och teologi, men låt oss då diskutera vilken teologi som är den rätta snarare än att fastna i en retorik om att de som stöder United är ekumeniska och att de som är kritiska inte är det.


*Luther talade förvisso också om ett allmänt prästadöme, genom att låta präst betyda två olika saker. Men medan pingstvänner traditionellt tillåter att alla troende delar ut nattvard eller döper för att vi alla är präster, är lutherskt prästerskap betydligt mer likt det katolska.

4 kommentarer

 1. Personligen tycker jag att denna kursändring är fasansfull! Det betyder ju att United måste acceptera svk teologi, där homoäktenskap och andra konstigheter ingår.

  Bb

  Gilla

  1. Sakupplysning: Det betyder det inte alls. EFS är en självständig missionsrörelse inom Svenska kyrkan, som generellt står för en traditionell äktenskapssyn. EFS är, precis som de traditionella frikyrkorörelserna, en del av väckelserörelsen. Att bottna i en luthersk teologi är alltså inte detsamma som att anamma vare sig Svenska kyrkans folkkyrkotanke eller liberala (och därmed i grunden olutherska) hållning.

   Gilla

 2. Hej Olof!

  Vad är problemet, enligt dig,med äktenskap mellan homosexuella? Vad menar du med en oluthersk hållning?

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

 3. Låt alla gå ihop med alla så blir kärleken mer påtaglig. En Gruppkram utan särskiljning och diskriminering. Varför diskriminerar du andra när du inte erkänner dem som kristna? Är inte ateister kristna, har de inte Kristi kärlek i de goda gärningar de gör? ÄR inte buddismen kristuscentrerad? Finns inte evangeliet i härdsmältan av kristen tro? JO tron är universell och alla är Guds barn. hm hm…Låt EFS omfamna United. United we stand, divided we fall…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s