Sveriges migrationspolitik är som Hungerspelen

hunger games

Många har med rätta reagerat på rapporterna om hur dåliga Migrationsverket är när de ska bedöma om människor är kristna eller inte. Nyligen avslöjade Dagen att Migrationsverket kallade Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan för ”sekter” och hävdade att en iransk familj som besöker båda församlingarna inte kan vara genuint kristna.

För ett år sedan uppdagades det att tjänstemän ställt absurda frågor till konvertiteter såsom ”Hur många delar består Nya Testamentet av?” och ”Vad säger kristendomen om skärselden?” Sveriges kristna råd har vädjat till Migrationsverket att utbilda dem om vad kristendomen handlar om, för de verkar ha otroligt dålig koll.

Eftersom konsekvenserna av detta är så ödesdigra för dem som utvisas är det av yttersta vikt att vi protesterar. Vi har bibliska mandat att välkomna och älska invandraren (3 Mos 19:34), och att i synnerhet hjälpa dem som delar vår tro (Gal 6:10).

Samtidigt oroar jag mig för att vi inte går tillräckligt långt i våra protester. Grundproblemet är inte att Migrationsverket har dåliga metoder för att bedöma vilken religion människor har. Grundproblemet är att de bedömer vilken religion människor har överhuvudtaget.

Det är som att vi befinner oss i Suzanne Collins roman Hungerspelen och klagar på att vissa barn får orättvist dåliga förutsättningar att överleva dödsarenan, snarare än att ifrågasätta varför den rika eliten utsätter dem för detta från första början. Varför har ens Migrationsverket en religiös gallringsprocess?

Du som läser detta vill inte tvingas bevisa din kristna tro för att slippa bli tvångsförflyttad till ett fattigt och farligt land. Ingen vill det. Om vi menar allvar när vi säger att vi följer Jesus, om vi verkligen vill behandla alla människor som vi själva vill bli behandlade (Matt 7:12), så kan vi inte acceptera att den svenska staten tvångsutvisar människor till länder som UD starkt avråder de egna medborgarna att resa till.

Som jag och Stefan Swärd visade i vår bok Jesus var också flykting är svensk migrationspolitik inte utformad efter någon slags kapacitetsbrist (vi är ett av världens rikaste länder) och inte heller efter en genuin altruism (det är fortfarande förbjudet för flyktingar att flyga). Nej, den är utformad efter att bevara den stora ekonomiska ojämlikheten mellan länder med vit majoritetsbefolkning, och övriga. Det är därför amerikanare inte behöver bevisa sin religiösa tro när de invandrar.

Vi måste fortsätta protestera mot system som utsätter våra syskon och medmänniskor för livsfara. Men låt oss inte bara kritisera reglerna i Hungerspelen, utan låt oss ifrågasätta varför spelen arrangeras överhuvudtaget.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s