Earth Hour och påvens skor: kraften i symbolhandlingar

En timmes elfasta och vanliga skor istället för påvetofflor kanske inte gör så mycket i sig självt, men vi ska inte underskatta kraften i symbolhandlingar.

Detta inlägg är även publicerat på God Jord.

Ikväll är det jordtimme, en högtid jag evigt kommer förknippa med när brandkåren stormade in i Uppsala Missionskyrka för att den strömlösa konserten som jag och andra Diakoniaaktivister arrangerade där förlitade sig för mycket på stearinljus. Inte minst de i ljusbäraren som vi råkat placerat rakt under en brandvarnare.

Ibland har jag hört folk klaga på att Earth Hour inte förändrar något – en timmes nedsläckta lampor är en spott i havet vad gäller nödvändiga klimatåtgärder, och det riskerar att bli en form av ”slacktivism” som ger människor gott samvete att leva klimatsmutsigt resten av året.

Jag håller inte med.

955px-Canonization_2014-The_Canonization_of_Saint_John_XXIII_and_Saint_John_Paul_II-14036966125-

Om jag säger påven Franciskus och social rättvisa, vad tänker du på då? Förmodligen på vilken hippiepåve vi har nu, hur han engagerar sig för de fattiga och kritiserar ohejdad kapitalism. Ändå så skiljer sig hans åsikter kring miljö och rättvisa knappt alls från den tidigare påven Benedictus XVI.

Varför uppfattar då de flesta av oss att dessa två män är väldigt olika? Dels har de olika personligheter: Benedictus är reserverad och akademisk medan Franciskus är extrovert och folklig. Men framför allt uttrycker Frasse sin syn på enkelhet och hållbarhet i praktiska symbolhandlingar. Han bär normala skor istället för de traditionella rödtofflorna, han har ett kors av järn istället för guld och framför allt så väljer han att bo på ett av Vatikanens vandrarhem istället för i det Apostoliska Palatset.

claiborne

Dessa enkla val gör ju inte enorm skillnad i sig själva, men symbolvärdet är otroligt kraftfullt. Samma sak gäller de väckelsemöten aktivisten Shane Claiborne vill anordna utanför Liberty University, världens största evangelikala universitet vars rektor stöttar Trump. Jag intervjuade Shane om detta för en dryg vecka sen och han var tydlig med att placeringen av tältmötet utgjorde en symbol för att utmana Trumpismen med evangeliet.

På samma sätt är det med Earth Hour. När vi släcker lamporna ikväll 20:30-21:30 deltar vi i en global, tyst manifestation som betonar vikten av att rädda klimatet. Hur mycket el du sparar spelar ingen roll, det viktiga är budskapet. Akta dig för att tillkalla brandkåren dock.

PS: Max erbjuder halva priset på vegansk snabbmat under kvällens Earth Hour! Passa på att pröva deras nya veganska nuggets om du inte gjort det än.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s