Den tidiga pingströrelsens pacifism var massiv

Jag har nyligen läst ut Pentecostal and Holiness Statements on War and Peace av Jay Beaman och Brian Pipkin. Den är utgiven i serien Pentecostals, Peacemaking and Social Justice som organisationen PCPJ är ansvarig för. Flera av er känner säkert till att jag genom Guds nåd har blivit rätt så involverad i PCPJ, jag ansvarar bland annat för deras hemsida.

På Hela Pingsten har vi flera gånger uppmärksammat pacifismen i den tidiga pingströrelsen. Med hänvisning till Beamans bok från 1989, Pentecostal Pacifism, har vi bland annat hävdat att två tredjedelar av amerikanska pingstgrupper var officiellt pacifistiska.

Det stämmer inte, avslöjar Beaman i den nya boken. Nästan alla var det.

81778380_10157416822432839_6013315945135603712_o (1).jpg

Att vapenvägra var lika pentekostalt som att tala i tungor och att läsa Bibeln. Det var något alla pingstvänner förväntades göra. Beaman och Pipkin visar på hur pacifism var en självklarhet inom helgelserörelsen, som pingströrelsen kommer ifrån, och hur samfund efter samfund upprättade officiella pacifistiska bestämmelser i samband med första världskriget både i USA och i många andra länder. Några amerikanska exempel:

Assemblies of God
WHEREAS we, as followers of the Lord Jesus Christ, the Prince of Peace, believe in implicit obedience to the Divine commands and precepts which instruct us to “Follow peace with all men,” (Heb. 12:14); “Thou shalt not kill,” (Exodus 20:13); “Resist not evil,” (Matt. 5:39); Love your enemies,” (Matt. 5:44): etc. and
WHEREAS these and other Scriptures have always been accepted and interpreted by our churches as prohibiting Christians from shedding blood or taking human life;
THEREFORE we, as a body of Christians, while purposing to fulfill all the obligations of loyal citizenship, are nevertheless constrained to declare we cannot conscientiously participate in war and armed resistance which involves the actual destruction of human life, since this is contrary to our view of the clear teachings of the inspired Word of God, which is the sole basis of our faith. (Weekly Evangel, 4 aug, 1917, s. 6).

Church of God in Christ 
We believe the shedding of human blood or taking of human life to be contrary to the teaching of our Lord and Savior, and as a body are adverse to war in all its various forms. (Walter J Hollenweger, “Black Pentecostal Concept,” Concept Journal, nr. 30 (juni 1970) ss. 27-28).

Church of God (Cleveland, TN)
If any of our members should in any way advocate war, or try to persuade any of these registrants to go on to war, or urge or enthuse them into a desire to fight, such members will be considered disloyal to the Church and alas to the Church of the Bible, and a continuance of the same may lead to the necessary action (expulsion) under our laws and principles. (“War Notice,” Evangel, 4 aug. 1917, s. 3).

Detta står i rätt stor kontrast till idag, när Assemblies of God-medlemmen Sarah Palin blir känd som vapenälskande politiker och när väldigt många inte ens känner till att pingströrelsen trodde på ickevåld än gång i tiden. Här i Sverige har vapenvägrartraditionen pågått en längre tid, men i USA är den som gott som bortblåst.

Varför? Beaman och Pipkin presenterar en rad möjliga anledningar. Den ursprungliga biblicistiska motiveringen i vapenvägrarfrågan byttes med tiden ut mot en hänvisning till den enskilda kristnes samvete (ss. 26-27). Detta var mer relevant för medelklassamerikanen, som i allt högre grad utgjorde pingströrelsens bas under efterkrigstiden (s. 28).

Pingströrelsen var en expansiv, missionerande rörelse som ständigt eftersträvade nya konvertiter. Det gjorde att många som hade stridit under första världskriget kom att gå med i rörelsen (s. 32). Författarna pekar även på hur den postmilleniala eskatologi som dominerade helgelserörelsen utbyttes mot en premillenial (som involverar Israelteologi, svartmålning av exempelvis EU och Ryssland, med mera), och med det följde en mer pessimistisk framtidssyn och en tro på att Gud kommer använda framtida krig för att utföra sina syften (ss. 33, 49).

Detta rimmar väl med Roger E. Olsons analys som vi har publicerat här tidigare. Genom att pingstvänner blev rikare och mer uppsugna i tidsandan (eller åtminstone ena halvan av den, på grund av vänster-högerskalans tudelning av den västerländska tillvaron) övergav de något som deras andliga förfäder betraktade som ett självklart resultat av andeuppfyllelse: att vägra döda andra människor.

När Jesus inte mottogs i en samarisk by föreslog Jakob och Johannes ”Herre, vill du att vi ska kalla ner eld från himlen som förtär dem?” (Luk 9:54). Jesus tillrättavisade dem förstås, och enligt vissa handskrifter sa han ”Ni vet inte av vilken ande ni är. Människosonen har inte kommit för att fördärva människors själar utan för att frälsa dem.”

Vet amerikanska pingstvänner idag vilken Ande de har?

7 kommentarer

 1. Det är naturligtvis befogat att ta till hårda metoder (våld, vapen, sanktioner o.dyl,) så länge det har sin förankring hos Gud.

  Några exempel då det varit befogat att ta i med hårdhandskarna är:

  Ärkeängeln Mikaels strid mot Safan och hans änglar
  Joshuas strider som bebodde Kaanans land
  De som stred mot en av de antikrister som funnits, Adolf Hitler, och hans Nazister
  Atombomberna över Hiroshima/Nagasaki var, tyvärr, nödvändiga
  Den iranska general som gudsmannen (?) Trump förkortade livet på med några år för att förhindra ännu fler dödsoffer av denne ondskefulle general

  Listan kan göras lång på rättfärdiga strider.

  Även Jesus tog till lite hårdare metoder när han rensade upp bland försäljarna på tempelgprden

  Hur många liv som nu tas i Sverige är vår statsminister, Löven, ansvarig för med sin apati-politik, där ingenting görs ? Många fler än Trump, men Löven gömmer sig och blundar, men det gör inte Trump som är mycket öppen med sin politik, och vi får tacka alla Kristna Pentecostals i USA att dem röstat fram denne Israelvänlige president

  Gilla

  1. ”Israelvänlige president”

   Huruvida han är vänlig mot landet Israel eller inte kan inte jag bedöma.

   Däremot behöver man inte se många timmars dokumentärer om Trumps ageranden, uttalanden och livsval för att betvivla hans trohet till Israels Gud.

   Den som älskar Israels Gud handlar inte som Trump.

   Därutöver håller jag med dej i de delar som man kanske kan jämföra med den svenska lagen om nödvärn.

   https://www.blueletterbible.org/kjv/rom/12/18/t_conc_1058018

   Gilla

   1. Hej Ulrika,
    Jag vill inte diskutera Trump för mycket, men du får gärna ge exempel på tvivelaktigt handlande av Trump (under den tid han varit president), annars blir det ju lite svårt att förstå.

    När det gällde hans Israelvänlighet hade jag främst hans insatser att förhindra att Iran eliminerar Israel från kartan med kärnvapen i åtanke.

    Vad jag menade var att det ibland krävs att det brukas hårda metoder, förutsatt att det är Guds vilja. Jag skulle exempelvis gärna se lite hårdare tag mot gängkriminaliteten i Sverige (men om det är Guds vilja vet jag inte)

    I övrigt gillar jag inte våldsamheter av något slag

    Guds välsignelse till dig

    Gilla

    1. Mikael W,

     ”du får gärna ge exempel på tvivelaktigt handlande av Trump ”

     Vill du först själv se ? Gå in på svtplay och fyll i ”trump” i sökrutan. Då får du fram två dokumentärer om Trump som båda är mycket informativa.

     Gilla

     1. Svt är ju vänsterliberalt och därmed bannlyst hos mig. Inte konstigt att svt gör ett negativt reportage om Trump….ungefär som innehållet i Aftonbladet. ….dvs mycket vinklat och icke trovärdig journalistik….s.k fake-news

      Gilla

      1. På så vis,

       Den ena dokumentärens orginaltitel är ” The Trump dynasty.”

       Den andra dokumentären som visas verkar vara svensk ja. Innehåller många uttalanden av amerikaner inklusive trumps egna ord. Jag tycker dokumentären tar in olika sidor av verkligheten där var och en må stå för vad den själv säger och gör. Inklusive människan Trump. En sak jag tycker är extra gott med den dokumentären, som handlar mycket om migranterna, är att den svenske journalisten skildrar hur Herren verkar bland en del av migranterna. Äkta väckelseskildring är sällsynt i svensk tv av svenska journalister ja.

       Gilla

 2. Det vore intressant att titta på hur vapenvägran hänger samman med synen på politiskt engagemang. Det verkar som om vissa rörelser som är vapenvägrare av principiella skäl – som t.ex. Jehovas Vittnen – också avvisar politiskt engagemang, eller är ”politiskt neutrala”. Som jag ser det är det en ganska logisk konsekvens, eftersom staten ytterst är en våldsmakt och politik därmed ytterst handlar om att med våld eller hot om våld förändra samhället.

  Annars är det intressant det här med ”medelklassifieringen” av pingströrelsen (eller kristenheten i stort). Även om jag kan hålla med om att vissa av förändringarna i sak varit positiva (jag tror inte det generellt är fel att staten upprätthåller en poliskår eller ett försvar), ligger det absolut en fara i att man smygande anpassar sig till majoritetssamhällets värderingar. I dag säger frikyrkan: ”Vi har det ni söker”. För 100 år sedan sade frikyrkan: ”Ni söker efter fel saker”.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s