Halva himlen är vår – premiär för Jesusfeministpodden!

Vad skulle hända om kyrkan tog jämställdhet på allvar istället för att endast behandla det som en intressant fråga? Vågar vi ens spekulera i vad kyrkan förlorat på att ha reducerat kvinnor till avelskor i två tusen år? Vad är könsmaktsordningen och på vilket sätt skapar frikyrklig girlpower passiva kvinnor? Kan man verkligen vara feminist och kristen? Välkommen till Jesusfeministpodden!

Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, feminism, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.

13 kommentarer

 1. Intressant pod. Har börjat lyssna och kommit fram till där ni presenterar era teser. Har en fråga om er tes att i Guds rike råder jämställdhet mellan man och kvinna. Vill med intresse följa resten av podden och redan nu ställa en fråga. Hur förhåller sig er tes i relation till denna bibelvers?

  ”Nu vill jag att ni ska veta att Kristus är varje mans huvud, att mannen är kvinnans huvud och att Gud är Kristi huvud.” (Från 1 Kor 11)

  Gilla

   1. Björn,

    Vi får vänta på svaret.

    Hur kommer ”huvudets funktion” för mannen respektive kvinnan till uttryck?

    Gilla

  1. Hej Ulrika! Kul att du börjat lyssna på vår podd! Naturligtvis har vi tänkt kring versen du refererar till. Vi har redan spelat in ett framtida avsnitt som behandlar ämnet, är osäker vilket datum det kommer men någon gång under hösten. Så fortsätt lyssna 🙂

   Gilla

 2. Att vi har ett lika värde man och kvinna är ju självklart, men resten tror jag är en världslig tankegång som kristna antagit, jämställdhet, jämlikhet har inte med människovärdet att göra.
  Jämställdhet innebär jämlikhet mellan män och kvinnor enligt wikipedia.

  Det kan inte bli jämställt, eller jämlikt mellan könen, Gud har inte skapat oss på ett sådant sätt, man och kvinna är olika med olika funktioner och så skall det vara, om inte så ruckar man på skapelseordningen.

  Gillad av 1 person

  1. Björn,

   ” om inte så ruckar man på skapelseordningen.”

   Är det bara jag som upplever att den naturliga underordningen som bibeln talar om mellan olika grupper just håller på att ruckas på flera håll o kanter. Om man tex tittar på denna vers om underordning:

   ” Förmana tjänarna att underordna sig sina herrar i allt, att tjäna dem helhjärtat och inte säga emot…” (Från Titus 2)

   I modern översatt mening kan nog versen användas till hur man som arbetstagare ska förhålla sig till sin arbetsgivare. Har man en arbetsgivare som ger en förutsättningar till ett bra jobb och i allt väsentligt visar omsorg är det lätt att som arbetstagare underordna sig. Är det däremot en dålig arbetsgivare kan det i sämsta fall vara helt omöjligt att underordna sig någonting. Underordningens förutsättning, i bibeln, bygger helt på ömsesidigt förtroende, annars ruckas ordningen direkt och övergår då till en o-ordning som inte kräver underordnande.

   Gilla

 3. Hej,

  Jag förstår att ni vill göra det bättre för kvinnor och det är ju bara bra. Men jag funderar hur ni ser på den skapelseordning som enligt Paulus beskrivning är patriarkal. Hela Bibeln och mänskligheten har ju mer eller mindre varit patriarkal, förrän de senaste åren. Ni tror inte det finns en risk att man gör våld på Bibeln om man läser den med ett radikalfeministisk tolkningsraster, för att man vill att den ska säga vissa saker? Är det inte bättre att läsa de stycken i Bibeln som talar om kvinna och man utifrån sammanhanget?

  1 Mos 3:16 Till kvinnan sade han: ”Jag ska göra din möda stor när du blir havande. Med smärta ska du föda dina barn. Till din man ska din åtrå vara, och han ska råda över dig.”

  1 Kor 11:3, 7-9 ”Nu vill jag att ni ska veta att Kristus är varje mans huvud, att mannen är kvinnans huvud och att Gud är Kristi huvud. … Men kvinnan är mannens ära, för mannen kommer inte från kvinnan utan kvinnan från mannen. Och mannen skapades inte för kvinnan, utan kvinnan för mannen.”

  Ef 5:22-24 ”Ni hustrur, underordna er era män så som ni underordnar er Herren. En man är nämligen sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud och själv Frälsare för sin kropp. Så som församlingen underordnar sig Kristus, så ska kvinnorna i allt underordna sig sina män.”

  Kol 3:18 18 ”Ni hustrur, underordna er era män, för så bör det vara i Herren.”

  1 Tim 2:11-15 ”En kvinna ska i stillhet ta emot undervisning och helt underordna sig. Jag tillåter inte att en kvinna undervisar eller gör sig till herre över mannen, utan hon ska vara i stillhet, eftersom Adam skapades först och sedan Eva. Och det var inte Adam som blev förledd, utan kvinnan blev förledd och gjorde sig skyldig till överträdelse. Men hon ska bli frälst under det att hon föder barn, om hon fortsätter att leva anständigt i tro, kärlek och helgelse.Det är ett ord att lita på.”

  1 Tim 3:2, 12 ”En församlingsledare måste vara oklanderlig, en enda kvinnas man … En församlingstjänare ska vara en enda kvinnas man.”

  1 Pet 3:1, 7 ”På samma sätt ska ni hustrur underordna er era män… På samma sätt ska ni män leva förståndigt med era hustrur, som är det svagare kärlet…”

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du läser bibeln! Vi har också läst bibeln och kommer att diskutera verserna ovan i framtida avsnitt.

   Gilla

 4. ”Vågar vi ens spekulera i vad kyrkan förlorat på att ha reducerat kvinnor till avelskor i två tusen år?”

  Detta låter inte särskilt ödmjukt i mina öron. Detta hör till vår tidsanda, man avskriver tidigare generationers arbete som värdelöst och upphöjer sig själva till stjärngenerationen. Vilket högmod och avfall…feminism, som den definieras i vår tid, och som politisk idé, har aldrig haft, har inte, och kommer aldrig ha en plats i Guds Rike.

  Äkta femininitet däremot, har jag inget emot. Men vår tids så kallade ”feminism” hatar det.

  Man måste sätta Herren Jesus framför politik. Hans rike tillhör inte denna världen.

  Gilla

  1. Pansaralf,

   Ja, om man funderar en stund på alla kvinnor man mött i olika sammanhang, miljöer, nationaliteter, åldrar, yrkesgrupper osv finns det få saker som alla kvinnor har gemensamt som den grundläggande önskan att vara en bra mamma (eller avelsko om man så vill använda den beskrivningen.) Ingen mamma man mött har ångrat att man avelskoat. Det man ångrar är sådant som handlar om att man prioriterat fel i tid och engagemang. tex lagt ner för mycket tid på karriär i stället för att vara hemma mer med barnen. Den sortens reflektioner som visar att barnen, trots alla politiska försök att övertyga om motsatsen, betyder mest för de flesta kvinnor.

   Gilla

 5. Ulrika!

  Du skriver: Hur kommer ”huvudets funktion” för mannen respektive kvinnan till uttryck?

  Det första som är av betydelse i ett äktenskap är att båda underordnar sig Gud, är honom trogna och lydiga. Att vara lydig går inte om man inte hör hans röst, så att höra är det viktigaste! Man kan nämligen inte underordna sig Gud om man inte har hört vad han vill, men när man hört kan man det, När man förstår som också är viktigt, vad han vill så är lydnaden nästa steg.

  Nästa viktiga sak är att underordna oss under varandra, vilket betyder att ingen sätter sig över den andre och försöker styra genom makt, hot, kontroll, eller manipullation.

  Att kvinnan skall underordna sig mannen och vara honom lydig i allt missförstås ofta då bibelordet blivit lösryckt ur sitt sammanhang.
  Ordningarna är Guds och gäller, men utan Andens ledning blir det kött och diktatoriskt.

  Det som jag sett i mitt äktenskap och som tydligen är av Gud, är att jag inte kan göra vad som helst utan fruns medgivande och lika dant är det för min fru. Vi måste vara överens i varje steg.

  Hur går då detta till? Jo vi båda har valt att lyssna till Gud, underornar oss det han visar och gör det vi tillsammans förstår att han vill. Jag kan ex komma med ett förslag, min fru blir tydligt tvekasam och förnimmer att det inte är rätt. Eftersom hon inte känner igen Gud i mitt förslag kan jag inte göra våld på henne och utifrån att vara huvud säga att vi ändå skall göra det jag tänkt, Gud ger inte sitt bifall till det. Däremot kan det var så att jag faktiskt har rätt, men frun är inte där ännu, ja då får jag vänta tills hon är där och säger ja.

  Amo 3:3  Vandrar två tillsammans utan att de kommit överens?

  Bb

  Gilla

  1. Björn,

   Tack för ett ypperligt svar. Tror du har rätt.

   Även i 1 Kor 7 finner vi hur det hänger på bådas gemensamma vilja: ”Håll er inte borta från varandra utom möjligen för en tid med bådas samtycke,”

   Och i följande vers hur det hänger på bådas vilja kring Guds: ” Och en tretvinnad tråd brister inte så lätt. ” (Från predikaren 4)

   Gilla

 6. Tack för att ni lyfter ett intressant ämne, att ni inte kallar män för onda, och igenkänner att vi är skapta olika.

  Att ha lika rättigheter kan väl alla skriva under på, behöver väl inte vara feministiskt? Känner ofta att det blir fokus på att kvinnor ska få någon särskild behandling och få komma in i sammanhang bara för att de är kvinnor. Det tycker jag är minst lika fel som det motsatta, att stänga ute någon för att den är kvinna. Att få samma förutsättningar och tävla på lika villkor, viktigt. Alla vinner ju på att tex ha den mest kompetenta statsministern, inte för att den är man eller kvinna. Hade vi haft en kvinna som velat bli statsminister så kunde vi ha det, precis som England och Finland. Jag tror avsaknaden av kompetenta kvinnor är orsaken, att vi har få kvinnor som vill betala det priset som krävs för att komma till de positionerna. Jag tvivlar alltså inte på att kvinnor kan, jag tvivlar på att de vill betala priset. Men jag kan ha fel. Om sen jämställdhet ska kunna mätas, hur då, att endast räkna poster och se till att kvinnor har 50/50 av all höga positioner, det kan ju knappast vara en bra indikation på jämställdhet!? Jag lyssnar vidare med förväntan.

  En sak till, att Clinton skulle förlorat för att hon var kvinna kan ju debatteras. Hon förlorade för att hennes idéer var omtyckta endast hos en del av befolkningen koncentrerad kring större städer och inte spridda över alla stater. En kvinna hade kunnat vinna valet 2016 om det inte hade varit Clinton helt enkelt.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s