Vad är problemet med framgångsteologi?

Man kunde tro, och hoppas, att framgångsteologin var på väg att dö ut i Sverige – men ju mer vi lever i en globaliserad värld och ”prosperity gospel”-predikanter bara är ett Youtubeklipp bort desto mer verkar den få fäste i svensk kristenhet igen, enligt min uppfattning. Och det är något som är väldigt farligt.

Den senaste tiden har det varit på tapeten väldigt mycket i media igen efter att Benny Hinn har tagit avstånd från sin tidigare undervisning, vilket är jättebra, men det är många fler som skulle behöva följa i hans fotspår…

Framgångsteologin är inte heller frånvarande från svenska predikstolar, ens i nutid. Häromveckan hörde jag en predikan från en pingstkyrka i Sverige som gick under rubriken ”Löftet om ekonomisk välsignelse”, och redan där fick ordvalen det att krypa i kroppen på mig. Gud ger inga löften om att vi människor ska bli rika, snarare tvärtom, och det är en väldigt destruktiv lära av flera anledningar att predika så.

Ett stort problem är att det inte längre gör så att kristenheten skiljer sig från den omgivande kulturen. Alla människor har ett begär efter att tjäna mycket pengar, så om vi börjar gå ut med det budskapet från våra kyrkor så skulle möjligtvis massorna flocka dit (vilket väl också är framgångsteologins syfte) men det är ett falskt evangelium. Då krävs det helt plötsligt i princip ingen omvändelse längre, man kan fortsätta leva som världen. Ingen kommer att imponeras av en kyrka som motiveras av samma saker som världen utanför den motiveras av; vad spelar det då för roll om Jesus är medlet för att jag ska få en bra ekonomi, eller om aktiemarknaden är det?

Framgångsteologin låter gammaltestamentliga löften om Israel och välsignelser, som dessutom oftast inte ens gäller ekonomi, bli allmängiltiga och gälla alla kristna – men det motsägs av i stort sett hela Nya Testamentet och Jesu undervisning om pengar. I NT lyfts rikedom aldrig upp som en välsignelse, utan snarare som en förbannelse att bryta sig loss ifrån. Pastorn John Piper, en av de i amerikansk kristenhet som hårdast kritiserar framgångsläran, brukar säga: ”Synden är inte att tjäna mycket pengar, men att vilja behålla mycket pengar” – och det tror jag är helt rätt. Vi kan fortfarande ha jobb med höga inkomster men vi ska inte göra det för att tjäna massa pengar åt oss själva utan så att vi ska kunna ge bort mer. Det är den bibliska principen.

Mitt största problem med framgångsteologin är dock egentligen inte vad det säger, utan vad det inte säger men som är underförstått. Som läran att du om du lever efter Guds vilja kommer att bli välsignad med både rikedom och god hälsa, vad innebär det för alla de fattiga kristna i exempelvis Afrika och Asien? Är de dåliga kristna? Och om man blir sjuk, är det då ett tecken på att man har en dålig tro? Ni känner säkert igen jargongen från Livets Ord i församlingens början, men lyckligtvis verkar de under Joakim Lundqvist mer och mer fjärma sig från den falska läran. I en intervju med Dagen för ett tag sedan sa trosrörelseledaren Jan Rosman att framgångsteologin aldrig har funnits i Sverige, och det är väl ingen chock att han säger det som själv är en representant för den rörelse som har förespråkat den. Trosrörelsen har via sitt eget förlag sålt litteratur på just det temat av Benny Hinn, Kenneth Hagin och Kenneth Copeland – och Ulf Ekman, och flera av dessa har även varit talare på Livets Ords egna konferenser. Det är historierevisionism att hävda att det aldrig har funnits i Sverige.

Även pastorn i predikan jag lyssnade på säger att Gud ger ”en viss kategori människor” säd (vilket i det här fallet enligt honom symboliserar pengar) så att de frikostigt kan ge vidare. Nåväl, om du väl ger bort de pengarna du får så är det fine – men problemet med de som predikar framgångsteologi är ju att de inte gör det! De ser pengarna som en välsignelse de fått från Gud och behåller det mesta för sig själva, och ursäktar det med att de bara behöver ge tionde, alltså tio procent, av sin inkomst och kan behålla resten för sig själv (vilket vi visade i ett inlägg för några veckor sedan är en tanke som helt går emot Nya Testamentet). Men det är väldigt destruktivt att måla upp någon sorts andlig elit bara för att de har pengar.

Något som ofta lyfts fram som ett försvar från den framgångsteologiska sidan är att vi ska väl inte sträva efter att vara fattiga? Även pastorn i den pingstpredikan tar upp och förlöjligar det argumentet. Och det är väl också det enda de har den minsta lilla poäng i – vår strävan ska nämligen inte vara att bli varken fattig eller rik (Ords 30:8) utan att leva i förnöjsamhet. Men det är inget argument för att vi ska söka rikedom, det lyfts ju upp som något lika dåligt som att sträva efter fattigdom. Den bibliska hållningen är att ha en generös livsstil, att vara nöjd med det man har och ge bort sitt överflöd – inte behålla det.

Överlag är det oerhört mycket cherry-picking som krävs för att försöka få ihop den krystade framgångsteologin. Man lyfter fram verser som talar om välsignelser och att vara rik och får dem att bara handla om pengar, men nonchalerar helt när Bibeln (oftare) talar om rikedom som något farligt som man bör akta sig för. 15 procent av det Jesus säger i evangelierna handlar om ekonomi, och för det mesta är det för att förmana de som strävar efter rikedom. Man skulle kunna stapla flera A4-sidor fulla med bibelord som talar negativt om rikedom, men det ska egentligen inte behövas. Det räcker med att läsa vad Jesus säger om ämnet. Vill man ändå ha ett litet axplock på bibelverser om vårt förhållande till pengar kan man titta här: Luk 6:24, 1 Tim 6:9-10, Jak 5:1-6, 1 Joh 3:17. Det finns som sagt många fler, men bara dessa exempel talar för sig själva.

Det är dock inget som borde förvåna oss om framgångsteologin är på frammarsch igen, det skulle kunna ses som ett tidstecken för att vi lever i den yttersta tiden. Bibeln talar om att människor i kyrkan i den sista tiden kommer att vara upptagna med sig själva och med pengar, så troligtvis är det bara något som vi mer och mer kan förvänta oss:

”Det skall du veta, att i de sista dagarna blir tiden svår. Då kommer människorna att tänka bara på sig själva och på pengar; de blir skrytsamma, högmodiga, fräcka, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, ogudaktiga, kärlekslösa, oförsonliga, fulla av förtal, obehärskade, våldsamma, främmande för allt gott, svekfulla, hänsynslösa och inbilska. De älskar njutningar mer än Gud. De bär fromheten som en mask men vill inte veta av dess kraft. Håll dig borta från dem.” (2 Tim 3:1-5)

Det är dock inget hinder för oss att arbeta emot det, snarare tvärtom. Vi är kallade att vara ljus i mörket och peka ut villoläror – och det är verkligen dags att förpassa framgångsteologin där den hör hemma en gång för alla: på den kristna historiens soptipp. Mest genom att visa på ett annat sätt att leva, men också med att vara raka med vad Bibeln kallar synd.

Kategorier: Etiketter: , , , , ,

37 kommentarer

 1. Några frågor!

  Vill Gud att hans barn skall ha framgång?
  Vill Gud att hans barn skall misslyckas eller lyckas?
  Var står det att man skall ge bort sitt överflöd ?

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn!

   Det beror på vad man menar med framgång. Ekonomiskt/materiellt så tror jag inte det, Israel hanterade aldrig sina sådana välsignelser särskilt bra heller.

   Jag tror att det är alldeles för enkelspårigt att måla upp det som antingen lyckas eller misslyckas, det handlar inte om det. Som sagt, det är inte fel att göra karriär och tjäna pengar, men det innebär bara att man blivit försedd med ännu mer tillgångar att förvalta på ett gott sätt och inte samla på sig en ännu större pengahög för sig själv.

   Det står på rätt många ställen i Bibeln, mycket i formen att man ska ta hand om de fattiga. Orkar inte lista massa ställen nu men du kan titta på det här klippet om du vill ha några exempel: https://youtu.be/8beeQCvz4VU 12.25 in i klippet 🙂

   Allt gott!

   //Jakob

   Gilla

   1. Jakob!

    För mig är framgång inte att jag ger tionde eller offer för att bli övermåttan välsignad, utan framgång är att allt det Gud vill för mig och genom mig blir till!

    Ingen stans i NT kan jag se att man skall ge ut av sitt överflöd man får in, däremot står det att man skall ge det som Anden manar att ge i alla fall enligt Paulus.
    Gud kan faktiskt säga att man skall spara, vilket han har gjort till mig och därför har jag kunnat köpa ett hus så att jag idag har hälften av boendekostnaden mot vad jag hade innan jag köpte huset, halelulja Gud är god.

    Om Gud vill att någon skall ha både ny bil, nytt hus och segelbåt, är inte det upp till Gud i så fall?

    Bb

    Gilla

    1. Lyssnade du på klippet jag delade? Där tas det upp väldigt många exempel, både från GT och NT, på att vi som kristna bör vara frikostiga med våra pengar för att hjälpa de fattiga. Och då räcker det inte bara att vänta på något Guds tilltal varje gång man ska ge bort pengar, utan det ska vara en generell hållning att vara generös. Hittar du inte heller det i Bibeln?

     Du har rätt i att det är svårt att dra alltför generella riktlinjer kring saker – det kan som du säger vara så för någon att Gud kallar en till att handla med sina pengar på ett visst sätt (för att Han har en plan som är större än våran, och går över våra tankar med vad vi ska göra med pengarna).

     Jag ställer mig däremot ganska tveksam till att Gud skulle kalla någon att köpa en ny bil, ett nytt hus eller en ny segelbåt – mer än i väldigt få undantagsfall. Det är ju de ursäkter som många predikanter använt inom framgångsteologin för att ge dem möjlighet att få sina församlingar att köpa nya jetplan till dem, så jag är nog bara väldigt negativt inställd till den typen av retorik.

     Gilla

 2. Tycker det är lite dumt att ha Benny Hinn som bild nu när han själv tagit starkt avstånd från det hela.
  Den typen av omvändelse är väl värd att respektera.

  Gilla

  1. Här är Benny Hinn från den 13 sep 2019, alltså någon dryg vecka efter det påstådda avståndstagandet.

   Spola fram till 26:22 där han predikar om ”financial prosperity” samtidigt som det visas ett nummer i rutan med vars hjälp tittarna ska skänka pengar. För om de bara ”sår” lite, så kommer de att få skörda rikedomar, berättar Hinn.

   Gilla

   1. Hej Johan,

    Tack för ditt inlägg.

    Vad är då en biblisk omvändelse?

    Tror att vi finner ett exempel hos en som utropar ”Herre, skynda att svara mig, min ande förgås!” Det är en profet i Bibeln som utropar detta i sin bön till Herren. En annan profet i Bibeln bekänner ” ”Ve mig, jag förgås! För jag är en man med orena läppar .”

    Hoppas jag har fel men Hinn är vid det här laget mycket långt från omvändelsens väg?

    När man väl har gått in på syndens väg blir det svårare och svårare att bryta. Jag utsattes själv för frestelse tidigare i år som ledde mej in på syndens väg igen. Så kom jag i mörkret till ett vägval där Herren stod och räckte ut sin hand till mej. Dock ville han se hur jag själv valde. Det var inte så dramatiskt som det kan låta. Bara bedrövlig och smutsig känsla inombords som jag inte ville leva med så jag sa ”okej” och bröt med den synden. Om jag forsatt mitt uppror hade jag förhärdats vid det här laget och inte suttit här. Eller så hade jag kanske suttit här och på något sätt försökt försvara min synd.

    Gilla

    1. Tack för ditt svar. Jag är inte troende, så för mig finns det ingen synd i teologisk mening, men däremot finns det bra och dåliga saker som vi kan göra gentemot oss själva och våra medvarelser. Som jag ser det, finns det i den hebreiska bibeln en annorlunda syn på synd och omvändelse, jämfört med den som senare kom att bli den vanligaste kristna synen. I de hebreiska texterna är omvändelse något som alla människor beskrivs vara kapabla till. Den som hamnat på avvägar kan alltid ”vända om” och hitta tillbaka till Guds väg. Och Gud verkar kunna förlåta dem som vänder om. Det är en syn som i mina ögon beskriver människan som kapabel och ansvarig. Den traditionella kristna synen är i mina ögon mer pessimistisk. Ofta beskrivs människan här som ofrånkomligt syndig och hjälplös i en fallen värld. Det är bara genom att tro på Jesus och bekänna honom som Herre som syndbefrielse och verklig omvändelse kan ske. Själv anser jag att denna syn tenderar att göra människan oansvarig, eftersom synden ofta beskrivs som ofrånkomlig (utan Jesus). Jag är också mycket tveksam till om detta verkligen var den syn som Jesus själv hade. Vad handlar exempelvis den långa Bergspredikan om? Den handlar i första hand om hur vi bör handla gentemot våra medmänniskor. Jesus säger här inte ett ord om att vi först måste bekänna honom som Herre. Han säger heller inte att vi människor sitter hopplöst fast i synden. Tvärtom: ”Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig.” Jesus ger här uttryck för en optimistisk människosyn, som jag ser det. Ett annat slående exempel är liknelsen med fåren och getterna i Matt 25. Inte heller här säger Jesus något om att tro eller nåd måste till för att någon ska bli insläppt i Guds rike. Det är våra handlingar som avgör saken.

     Mvh Johan

     Gilla

     1. Johan,

      Jag är ingen lärare i teologi men jag vill gärna hjälpa till om jag kan öka kundkapen om Herren Jesus Kristus. Fortsätt att pröva det som sägs och görs för även troende är endast människor. Även Benny Hinn fastän han själv vid det här laget inbillat sej vara en gud?

      Får ta en bit i taget och skrev ”omvändelse” i sökrutan hos folkbibeln. Då ser man att omvändelsen till Herren predikas i såväl GT som i NT.

      Exempel:

      GT: ”Jag ska lära överträdarna dina vägar så att syndare omvänder sig till dig.”

      I GT talade Herren genom sina Profeter.

      NT:”Petrus svarade dem: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni Den Helige Ande som gåva.”

      I NT talde Herren genom sina Apostlar.

      Mötet mellan Johannes Döparen och några fariseér som kom till Johannes för att låta döpa sej är intressant. Johannes säger till dem ”Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. ”

      Ville Johannes se att dopkandidaterna bar omvändelsen frukt innan han ville döpa dem?

      Vad är då omvändelsens frukt frågar man sej? Johannes trosbroder och vår ”hednaapostel” förklarar det för en grupp Galater: ”Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet mildhet, självbehärskning. Sådant är lagen inte emot.De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär. Om vi har liv genom Anden, låt oss då också följa Anden. Låt oss inte vara fåfänga, inte utmana varandra och inte avundas varandra. ”

      Gud vill hjälpa oss att vara på hans väg så han vill inget hellre än att vi ska be om den hjälpen. Det var därför han sände Den Helige Ande till oss. Den Helige Ande vet vad vi behöver och i bönen får man bekänna vad man gör fel och få hjälp att bättra sej. Det kan låta pessimistiskt men när man med Herrens hjälp får vända om och får smaka på de frukter som följer av omvändelsen blir man ju tex glad och fridfull. Och för varje omvändelsevända mer tålmodig och mer trogen.

      För en troende är ”frukten trohet” att vara trogen Herren.

      Noterade du ”De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär.”

      Ska vi skicka det vidare till Hinn? 🙂

      Gilla

     2. Johan, du skriver att du inte är troende, men du ägnar ändå tid för diskussioner med Kristna på en Kristen blogg.

      Det är ju inget fel i det, men jag undrar ändå om du inte skulle vilja bli frälst? Det är bara Jesus Kristus som kan frälsa dig och föra dig in i evigheten. Vill du ta emot Jesus i ditt hjärta Johan? Du behöver inte svara mig här. Det räcker med att du svarar ja till Jesus i ditt inre…..så enkelt är det Johan

      Gillad av 1 person

      1. Nej tack. Som jag hoppas framgick av mina synpunkter kring synd och omvändelse är kristen tro inget som lockar mig personligen.

       Gilla

       1. Det är din fulla rätt att tacka nej till den gåva Jesus vill ge dig, att få dina synder förlåtna och ett evigt liv tillsammans med vår Skapare.

        Den gåvan/nåden/erbjudandet gäller ända fram till den dag Jesus rycker upp de sina för att mötas i rymden, en dag som närmar sig

        Gilla

       2. Det beror helt på vilken bok och vilket kapitel du läser. Jag förstår att du läser Paulus. Men om du läser vad Jesus själv säger i sin längsta undervisning om den yttersta tiden (Matt 25) så kommer saker att ske på ett helt annat sätt. Då kommer jordens alla folk att samlas inför Människosonen och han kommer att sortera alla till höger respektive vänster. Och ingen kommer att förstå vad som egentligen händer. Både de som sorterats till Guds rike och de som sorterats till den eviga elden kommer förvånat att ställa frågor. Så om du litar på vad Jesus säger, bör du alltså inställa dig på att bli rejält förvånad.

        Gilla

        1. Johan, om du inte tror på Jesus (som du hänvisar till vad han sagt) och bekänner dig som en troende Kristen, så har du inte fått ta emot den Helige Ande, som öppnar våra ögon när vi läser bibeln, så du bör nog inte tolka bibeln åt mig.

         Ägna dig instället till det du tror på. Vad du tror på vet jag inte, men kanske tror du på din egen vishet (???).

         Mycket märkligt är det ändå att du läser och skriver på en Kristen blogg. Du söker inte Sanningen och vill ingenting ta emot, och du har ju ingenting att ge någon som redan är uppfylld av den Helige Ande. Sä, varför ägnar du din tid åt att läsa heliga människors kommentarer? Du slösar bort den korta tid du har kvar, men återigen, det är din fulla rättighet att välja mellan liv och död

         Gilla

        2. Att helig ande skulle ge troende en korrekt förståelse av Bibeln motsägs effektivt av de djupa oenigheter som råder mellan kristna människor kring hur Bibeln ska läsas. Se bara på alla tolkningar som olika kristna personer presenterar i detta forum. Fast du kanske menar att det bara är du som har den där anden. Och att alla som inte läser Bibeln exakt som du gör är falska kristna?

         Gilla

         1. Johan,

          Som det sades så öppnar Den Helige Ande våra ögon.

          Det sades inte att Den Helige Ande låter oss veta allt som Gud vet. För vad vore vi då?

          Med anknytning till artikelns tema får du extra gärna svara på just den frågan då den är ett av svaren på frågan med problemen i framgångsteologin där det råder sk ”uppenbarelsekunskap”. Människor, främst stora ledare, tror i sin enfald att de får uppenbarelser som är från Gud fast de inte är det. Om man vill pröva sej själv eller andra efter en uppenbarelse är bibelns ord facit.

          Har du redan glömt att jag sagt dej att även troende bara är människor?

          Om du läst noga här på bloggenkan du även ha uppfattat att tron handlar om relation och inte om ett vetande. Vi tror på Honom som vet men vet inte allt han vet.

          Så vad låter han då oss veta? Som en god kärleksfull Fader kan det både meddelas individuellt i den enskildes bön och i en samling om hela samlingen behöver veta. Tänk dej att du varje morgon kliver upp i ett hus med en kärleksfull Fader i närheten även om Fadern inte syns. Tänk dej att Fadern som vet vad du behöver börjar kommunicera med dej om det och du får genom Den Helige Ande som bor i den troende möta Fadern i behoven.

          I början av trosvandringen är kommunikationen tätare än senare. Som det brukar vara mellan ett barn och en förälder. Små barn mycket kommunikation. Större barn mer sällan men kring vuxnare behov.

          En troende får ett bibelord till tröst, vägledning, fostran osv medan en annan troende i denna stund får ett annat bibelord. Eller ett tilltal från Den Helige Ande som man senare ser stämmer med ett bibelord och då får bekräftat att det var Den Helige Ande som talat.

          Gilla

         2. Johan,
          Jesus är min Herre, och du hänvisar till denne Jesus fastän du inte tror på Honom. Du refererar till bibeln, vars innehåll du förkastat, och nu hänvisar du till mina systrar och bröders tankegångar på den här bloggen, människor som du sannolikt inte lyssnar till.

          Jag är en extremt logiskt och analytiskt tänkande människa men jag förstår ändå inte dina intentioner. Det är bättre du diskuterar med någon annan eftersom dina tankegångar inte leder till något av värde om du lägger fram dem för mig.
          Återkom gärna om du vill diskutera vetenskap, teknik eller något annat, men då i ett annat forum. Jag vill gärna vara din vän, trots dina för mig ologiska tankegångar, men låt oss stanna här nu käre Johan och vara goda vänner

          Gilla

 3. Jag förstår hur du tänker, men jag resonerade som så att eftersom jag så tidigt nämnde honom som ett positivt exempel så ansåg jag det som tillräckligt för att markera att bilden inte vill svartmåla honom. Jag valde den mest för att han varit så mycket i ropet den senaste tiden och att hans omsvängning var det som fick mig att skriva inlägget 🙂

  Sedan är det ju så som Johan Franzon skriver att man får bedöma omvändelsen efter frukten den ger. Det är lätt att säga att man tar avstånd från något men om det inte visar sig i praktiken så är inte de orden mycket värda. Jag vill avvakta och se vad som händer, för jag vill också dra mig till minnes att Hinn vid flera tillfällen tidigare fördömt sin tidigare undervisning för att sedan ändå fortsätta predika framgångsteologiskt. Jag hoppas den här gången är annorlunda, men tar det inte för givet.

  Gillad av 1 person

 4. Bra artikel. Klart att framgångsteologi har släppts fram o förkunnats i Sverige, främst genom Trosrörelsen. Mvh

  Skaffa Outlook för Android

  ________________________________

  Gilla

 5. Med hjälp av predikanten O Hallesbys häfte ”Är du omvänd?” får man hjälp att förstå vad som menas med att tro.

  Hallesby utgår från 1 Joh 1:9: ”Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. 9 Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. 10 Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare, och hans ord är inte i oss.”

  Valde visst att ta med versen innan och efter också.

  Varför börjar hon tala om tron nu då? undrar kanske någon.

  Jo, för att tron uttrycks i bekännelsen att vi är syndare och Herren den ende rättfärdige.

  Och jag vill gärna att den som har varit eller är i kontakt med en församling där man predikar ”framgång” på något vis (ekonomiskt, socialt, hälsa eller vilket område i livet som helst) jämför det som predikas med det som bibleln säger om tro.

  Läs bibeltexten igen som citeras ovan från 1 Joh 1:9. När hörde du någon predika det senast? Predika vad som är kristen tro?

  Hur mycket som än sägs emot där ute i predikostolarna så blir det aldrig sant om det inte stämmer med vad bibeln säger.

  Du tror för att du har Jesus som din Herre, eller hur? Inte för att du har en bra eller dålig ekonomi. Inte för att du har en bra eller dålig hälsa.

  Vi blir aldrig bättre än när vi bekänner våra synder för honom. I den bekännelsen visar vi att vi behöver Honom som vår frälsare, att vi tror på det Han undervisar oss. Ja, allt som vi visar att Han är Vägen , Sanningen och Livet.

  Är man mindre gift när man har ett stort huslån? Är man mindre gift när man är sjuk? Är man mindre gift om man har social fobi? Kommer troheten och kärleken till uttryck beroende av status och livets förhållanden?

  Gilla

  1. En kommentar på min egna kommentar, typ fördjupning eller korrigering beroende på hur man ser det.

   Jag skrev ”Vi blir aldrig bättre än när vi bekänner våra synder för honom. I den bekännelsen visar vi att vi behöver Honom som vår frälsare, att vi tror på det Han undervisar oss. Ja, allt som vi visar att Han är Vägen , Sanningen och Livet.”

   Om man läser bibelcitatet jag använder så ser man att ”och renar oss från all orättfärdighet. ” är ett uttryck för något pågående i presensform. Något ”fortlöpande.” En process. Så kan man då utifrån artikelns tema undra: Hur kommer den rättfärdighetsprocessen till uttryck? Fick vi rabatt i mataffären för att vi denna vecka varit mer rättfärdiga än veckan innan?

   Gillad av 1 person

  1. Det är inte det jag säger, vilket du säkert hade sett om du noggrant läst vad jag skrivit. Vad jag menar är att jag tror att det är ytterst sällan som Gud kallar oss till specifika stora inköp – och att vi istället ska ha en grundhållning som är att vi lever generöst och inte strävar efter att samla pengar på hög. Jag har inte uttalat mig i termer av att husköp skulle vara fel eller liknande.

   Gillad av 1 person

  2. Björn,

   Jag blev nyfiken på om du menar hus som en fristående byggnadsmodell ”kontra” radhus och lägenhet eller om du menar bostad, hem etc?

   Kollade in några bibliska lexikon och där står hus med som ett exempel på släkt. I en bibelvers kan vi läsa om Josef (Marias man) ”Så reste också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad som kallas Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt.” (Luk 2:4)

   ”Huset” eller släkten från Abraham till Josef presenterar Aposteln Matteus för oss i inledningen av Matt kap 1.

   Matteus vittnar även i Matt 13:55 ”Är det inte snickarens son? Heter inte hans mor Maria och hans bröder Jakob och Josef och Simon och Judas? ”

   Vilket slags bostadshus kan man tro att en snickarfamilj på två vuxna, 5 pojkar och några systrar (ej specificerat antal i bibelversen) hade? Det var nog inte tal om egna rum utan pojkarna i ett, flickorna i ett och föräldrarna i ett?

   Jag har en liten arkeologisk ådra och gillar att tänka på hur man bodde förr. Som hos tex Josef och Maria. Eller förr? Det är många hem som fortfarande liknar deras och inte har glas i sina fönstergluggar osv?

   Gilla

   1. Ulrika!

    Jag och min fru har köpt en villa med arendetomt. Villan har 5 rum, kök, uterum och inredd källare. Boytan är 130 kvm. Med detta sagt så menar jag hus som är fristående, med eller utan arendetomt.
    Skulle vi hyra en lägenhet på ca 60 kvm så skulle vi få betala ca 6-7 tusen och även mer om lägenheten är typ nyproduserad.

    Ser du ett problem med att köpa hus, radhus, eller lägenhet?

    Bb

    Gilla

    1. Björn,

     Kan vi be berörda om ursäkt för att vi sidospårar från ämnet och återgå till skribentens fråga om problemen med framgångsteologin?

     Har du en tanke om problemen i framgångsteologin?

     För att ändå svara på din fråga till mej så instämmer jag med de som redan svarat att det är tillåtet att köpa bostad.

     Gilla

  3. Det är klart du ska äga ett hus Björn. Var ska man annars sova???
   Man kan visserligen bo på ett hotell eller en resort, men det blir trist i längden

   Som Kristen skall man efterlikna Jesus, som sa att i Guds hus finns många rum. Det kan bara betyda en sak Björn, att du ska skaffa dig en stor lyxig herrgård….med många rum (och några bi-hustrur som kung Salomo)

   ”I min Faders hus äro många boningar; om så icke voro, skulle jag nu säga eder att jag går bort för att bereda eder rum (Joh. 14:2)”

   Gilla

   1. Mikael W!

    Mar 10:29  Jesus svarade: ”Sannerligen säger jag eder: Ingen som för min och evangelii skull har övergivit hus, eller bröder eller systrar, eller moder eller fader, eller barn, eller jordagods, 
    Mar 10:30  ingen sådan finnes, som icke skall få hundrafalt igen: redan här i tiden hus, och bröder och systrar, och mödrar och barn, och jordagods, mitt under förföljelser, och i den tillkommande tidsåldern evigt liv.

    Bb

    Gilla

    1. Bra kommentar av dig Björn!
     Om Jesus skall kunna ge dig hundrafalt åter om du överger ditt hus, så måste du rimligen köpa dig ett hus först (eller en välskött herrgård)…..en bra affärside

     Gilla

     1. Mikael W!

      Jag förstår att du skojar, kul!

      Jag tror inte att kristna skall sträva efter rikedom, det blir girighet av det.
      Men en längtan efter den frihet som ett hus och egen tomt kan ger tror jag Gud vill besvara så länge det är hans vilja. Allt handlar om hans vilja och den viljan måste den troende böja sig under. Gör man inte det blir resultat oftast dåligt. Att gå sin egen väg, att följa sitt eget hjärtas lust, begär och väg är inte den smala vägen.

      Allenast goda gåvor och fullkomliga skänker ger Gud!

      Bb

      Gilla

      1. Hej Björn,
       Javisst är det så, att jag skojar lite med dig…..,men om jag får byta från att vara skämtsam till allvarsam, så är det just det jag rekommenderar dig att göra som jag själv gör…..köper hus och ger bort.

       Dock, jag är personligen helt ointresserad av pengar för min egen del (bortsett från pizzapengen…..jag måste ju äta), men jag kan gå i garanti för att de resurser (tid, pengar mm) som jag sår in i Guds rike får jag mångfalt åter från Herren.

       Jag kan däremot inte gå i garanti för att det rör sig om en avkastning som är hundrafalt av den enkla anledning att jag aldrig bokfört och räknat på det…..men det skulle inte förvåna mig om det är hundrafalt, för det står väl så (?) i bibeln

       Guds rika välsignelse till dig Björn

       Gilla

 6. Ulrika!

  Jag ser många problem med framgångsteologin och tar avstånd från den.
  Med framgångsteologi menar jag där en troende själv kan skaffa sig framgång i ex ekonomi genom att agera på förvrängda bibelcitat såsom sådd och skörd, given ock eder skall bliva givet, tiondet, osv.
  Även den undervisning där det menas att man kan få det man vill ha genom att tala ut ordet. ja det finns mycket mer.

  Däremot tror jag att Gud ger framgång, dvs framgång i sina planer och vilja.

  Bb

  Gilla

 7. Jag tänker att en bostadslös kristen inte tror fel. En sjuk människa ska inte bekänna sig frisk och sedan skuldbeläggas om hon inte blir frisk. Hela prosperity gospel är bara en hjälpligt kamouflerad sekulär självhjälpsbok med mycket New Age -pjämmer därtill. Dessutom används den av predikanter för att berika sig själva på förtvivlade människors bekostnad. Ingen lära skämmer ut kristendomen mer än denna heresi. Idén kommer direkt ifrån avgrunden. Bara kasta bort denna villolära!

  Gillad av 1 person

 8. Man kan undra vad Johannes menade när han skrev så här till sin älskade broder:

  ” Från den gamle till hans älskade Gajus, som jag älskar i sanningen. Älskade broder, jag hoppas att det går väl för dig i allt, och att du är frisk liksom det står väl till med din själ. Jag blev mycket glad när bröderna kom och vittnade om den sanning som finns hos dig, hur du lever i sanningen. Ingenting gläder mig mer än att höra att mina barn lever i sanningen. ” (3 Joh 1:ff)

  ”Går väl för dig i allt” Vad kan Johannes menat med det?

  Ett parallelbibelställe som berättar om en människa som är välbehållen är det här:”Tjänaren svarade: Din bror har kommit hem, och din far har slaktat den gödda kalven, eftersom han har fått honom välbehållen tillbaka.” (Luk 15:27)

  Den förlorade sonen som kommit hem till pappa igen. Förmodligen luspank och hungrig. Förhoppningsvis ångerfull och på bättringsvägen. Notera att den förlorade sonen redan trots det dåliga skicket anses vara ”välbehållen tillbaka” av sin pappa. ”Han har fått honom välbehållen tillbaka.”

  Gilla

 9. Men tänk så många nya namn som Trosrörelsen förmedlat in i Livets Bok. Det tackar vi för. Sune-

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s