SVT låter fortfarande inte svenska folket få höra om Messias på nyår

”Ring in den tid då andarna befrias 

ur själviskhetens sammansnörda band. 

Ring mörkrets skuggor bort ur alla land; 

ring honom in, den bidande Messias”.

Så lyder den avslutande raden i dikten Nyårsklockan som läses på Skansen varje nyårsafton. Det vill säga, man läser dikten, men sedan flera år tillbaka skippar man just den avslutande versen.

Men det var annorlunda i år (eller ja, förra året tekniskt sett). Sofia Helin inkluderade den bortklippta versen – med en ändring. Hon sa ”och ring in den tid då ljuset oss befria” istället för ”ring honom in, den bildande Messias”.

Pastorn Linda Alexandersson läser upp diktens ursprungliga version.

Det är förstås inte så konstigt. Sverige är ett sekulärt land där de flesta inte tror på Kristus (vilket är det grekiska ordet för Messias). Och Nyårsklockan har redigerats förut av Jan Malmsjö med flera. Helin sa till Expressen:

”[J]ag tog mig friheten att ändra de allra sista meningarna ‘om den bidande Messias’, vilket betyder den Messias som vi alla väntar på. Jag hade läst den så, om jag läste den i kyrkan. Men på SVT i dag, med alla möjliga trosinriktningar och ateister som lyssnar, så tänkte jag att det blir vackert att ändra till ‘ring ljuset in’ i stället. Då får det en betydelse som kan ena, för att vi ska orka lite till mot ljuset.”

Problemet är bara att det ateistiska ljuset och Messias är lika lite jämförbara som en eldfluga och solen. Det vi kan hoppas på från en ateistisk världsbild är mer hälsa och global rättvisa under de decennier vi har kvar. Gott så. Det Jesus Messias utlovar är inte bara fred och rättvisa här och nu utan i evigheters evighet, en fantastisk framtid utan lidande, död och förtryck.

Det ateistiska ljuset slocknar, inte bara för oss själva utan för hela mänskligheten. Om sju miljarder år slukas vår planet av solen ifall ateismen är sann, och därefter väntar universums värmedöd då allt ljus bokstavligen utplånas.

Det ljus Kristus erbjuder oss lyser för alltid. Han skyddar och helar från allt som skadar. Han låter oss upptäcka längden och bredden och höjden och djupet av Guds kärlek och skaparglädje, han bjuder oss in till ett expanderande rike där vi aldrig upphör att häpnas av hans godhet.

Jag förstår att Helin vill respektera dem som inte tror på Messias. Men det är nog framför allt de som behöver påminnas om att han erbjuder något mycket större än allt annat.

Omslagsbild: Jan Malmsjö läser Nyårsklockan på Skansen 2013. Foto: Frankie Fouganthin, CC 4.0.

2 kommentarer

    1. Samtidigt låter SVT svenska folket få höra om Messias på tv-gudstjänster varje söndag året runt. Det kan vi vara tacksamma för!

      Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s