Kyrkorna som bekämpade corona bättre än FN

För några veckor sedan modererade jag ett panelsamtal som Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice arrangerade om pingströrelsen och coronaviruset. Samtalet inkluderade forskare som Jörg Haustein, Andrea Johnson och Daniel Isgrigg och inkluderade många spännande jämförelser av hur pingstvänner reagerade på pandemin spanska sjukan för hundra år sedan jämfört med corona (något jag själv också har skrivit om), hur amerikaner är mer konspirationsteoretiskt lagda än resten av världens pingstkarismatiker, med mera!

I detta inlägg vill jag dock lyfta fram vad Niclas Lindgren sa i samtalet. Niclas är direktor för PMU, den svenska pingströrelsens biståndsorganisation, och berättade om hur de hjälpte World Pentecostal Fellowship att föra ut information om COVID-19 till miljontals pingstvänner i Afrika, Asien och Latinamerika.

Niclas berättade att sekulära biståndsorganisationer och FN-organ hade haft svårt att nå ut till pingstvänner med sådan information då tilltron till dem är rätt låg. Men när pingstledare själva berättade hur man håller hygien och varför det inte är syndigt att komplettera bön med läkarvård så fick det stora resultat!

Detta visar att sekulära biståndsorganisationer måste samarbeta med kyrkor i krislägen. Bara för att FN har ett högt förtroende i Sverige behöver inte det se ut så i resten av världen. Det bästa sättet att nå troende kristna i majoritetsvärlden med livräddande information är att gå via de kyrkliga kanalerna.

Niclas berättade också om hur coronaviruset har förstört livet för miljontals fattiga. Jag visste att coronaviruset var dåliga nyheter för världens fattiga länder… men att det var så här illa hade jag inte kunnat ana!

Antalet människor som är beroende av humanitärt stöd kommer fördubblas i år från 179 miljoner till 400 miljoner. Antalet människor som riskerar kritisk hunger kommer också fördubblas upp till 265 miljoner om inget görs (och i dagsläget är bara 28 procent av nödvändiga humanitära åtgärder finansierade).

Över en miljon barn yngre än fem år kommer dö i år på grund av pandemin. FN räknar med att vi förlorat fem år av global utveckling i ett svep sedan viruset och den ekonomiska recessionen slog till.

Biståndsorganisationer som PMU behövs nu mer än någonsin. Om du inte redan är månadsgivare – se till att prioritera det!

Precis som med klimat- och flyktingkrisen är det de allra fattigaste som drabbas hårdast även av corona.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s