Vilddjurets märke 666 – vaccin, mikrochip, eller något helt annat?

Streckkoder, sportdrycker, Internet och mikrochip är bara några exempel på saker som har pekats ut som Vilddjurets märke (666) som Uppenbarelseboken talar om. Det senaste året har även vissa hävdat att coronavaccinen skulle vara en del av detta märke på något sätt.

Många har känt sig oroliga över att i god tro råka göra något som visar sig vara en del i en antikristlig apokalyptisk plan. Men är vilddjurets märke verkligen något man kan ”råka” ta? Är syftet med att Uppenbarelseboken tar upp det att vi ska vara rädda – eller tvärtom känna oss lugna och hoppfulla?

För ett tag sen satte jag och Sarah oss ned för att prata med bibelforskaren Mikael Tellbe som är en av Sveriges ledande experter på Uppenbarelseboken. Han berättade om hur de tidiga kristna uppfattade Vilddjurets märke – och pekade på att även Jesus har ett märke som är minst lika viktigt att ha koll på!

Det blev ett väldigt spännande och lärorikt samtal som du också kan ta del av i årets första avsnitt av podden Jesusfolket! Finns där poddar finns eller här:

Tolv dokumenterade mirakler i vår tid Jesusfolket

Micael talar i Jönköping Vineyard om hur vi kan leva naturligt övernaturliga liv och använda vetenskap för att upptäcka Guds mirakler mitt ibland oss. Han berättar om tolv stycken väldokumenterade mirakler som har ägt rum de senaste åren – språkmirakler där människor talar språk de aldrig har lärt sig såväl som helanden som läkarna saknar vetenskaplig förklaring till. Till exempel får ni höra om fabriksarbetaren Åke som bara gått sex års folkskola men som plötsligt prisade Gud på latin, tiggaren Martine som blev fri från både blindhet och dövhet efter att missionärer bad för henne, och aktivisten Elise som blev helt frisk från cancer på ett sätt som hennes läkare inte kunde förklara. Micael pratar också om hur man ska tänka kring att inte alla blir helade och varför Gud verkar göra så många fler mirakler i Afrika som han gör i Sverige. Fler dokumenterade helanden: https://dokumenterademirakler.se/om/tillfrisknanden/  Fler dokumenterade språkmirakler: https://dokumenterademirakler.se/om/sprakmirakler/  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Tolv dokumenterade mirakler i vår tid
 2. Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener
 3. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus
 4. Dokumenterade språkmirakler är här! Men varför behövde den skrivas?
 5. Varför kyrkan har nycklarna till att motverka klimatkatastrofer

På grund av att min hälsa har varit svajig samtidigt som Sarah har fullt upp med masteruppsats kommer podden inte uppdateras lika ofta som förut, men vi har redan spelat in ytterligare ett avsnitt med Tellbe där vi undersöker vad Uppenbarelseboken säger om antikrist och Israel! Det kommer släppas om två veckor ungefär.

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

8 kommentarer

 1. Hoppas verkligen att detta så värdefulla och klarläggande samtal får stor spridning. Ser fram emot uppföljare.

  Mvh
  Berndt Isaksson

  Gilla

 2. Vad tror ni om dateringen av Uppenbarelseboken? Jag har känslan att många partiella preterister (som menar att stora delar av Upp. primärt refererar till författarens samtid eller nära framtid) föredrar en tidig datering (från 60-talet e.kr.), till skillnad från den vanligare dateringen (från 90-talet), som är vanlig både bland de som förespråkar en futuristisk tolkning (dvs. att stora delar av Upp. handlar om ”tidens slut”, som t.ex. dispensationalister), och bland mer liberala bibelforskare. Tror ni dateringen har någon betydelse för hur Uppenbarelseboken bör tolkas?

  Gilla

  1. Hej! Jag visste inte att dateringen utmanades av vissa preterister – själv har jag aldrig sett någon anledning att ifrågasätta att den skrevs på 90-talet. Jag gissar att man föreslår en tidigare datering pga idén att 666 syftar på Nero. Men det intressanta som Tellbe pekar på är ju att Upp 12 beskriver saker som redan har hänt, inklusive församlingens födelse. Vilddjuret uppenbarar sig omedelbart efter detta. Så into nog med att Uppenbarelseboken till viss mån beskriver Johannes samtid, det beskriver även hans dåtid – och hans framtid. Det kluriga är att avgöra vad som är vad.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Det var ganska nyligen jag blev varse om att det finns en strömning som förespråkar en tidigare datering, bland annat när jag kollade igenom Bruce Gores föresläsningar om Uppenbarelseboken:

    Bruce Gore är en presbyteriansk bibellärare i Spokane, och förespsråkar bl.a. en form av partiell preterism och en tidig datering av Uppenbarelseboken. Jag delar inte alltid Gore’s tolkningar, och som sagt är den tidiga dateringen en minoritetsuppfattning.

    Gilla

 3. Ett tecken på att man är farligt ute när det gäller tolkningen av Uppenbarelseboken tror jag är om man tolkar den av politiska motiv. Typ, som för att försvara en viss ideologi i nutiden.
  Att injecera datatrafik i kroppen är ett steg för långt för mej. Jag kommer aldrig gå med på det. Oavsett om det betyder att jag blir portad från saker eller inte.

  Gilla

 4. Mikael Tellbe har ett liknande samtal (som det han hade med pastorerna Micael och Sara) med pastor Ljung i Immanuelskyrkan, dvs ett samtal om hur Uppenbarelseboken ska förstås och läsas. Även detta mycket intressant.

  Berndt Isaksson

  Gilla

 5. Nu har jag lyssnat på podden och tycker att det var mycket intressant. När det förklarades att ”märket” kan vara från de tatueringar vid tiden som visade ens tillhörighet till slavägare etc tror jag att det klarnade något om vad som menas med märket. Att t.e.x slavar var märkta för att märket skulle visa vem man tillhörde. Sådant finns även idag. Såg ett tv-program om ett traffickingoffer som var märkt av den som sålde henne. Givetvis tillhör inte de människorna vilddjuret för att de har märket. De är ju tvingade att ha märket. Exemplet (bilden) visar således endast varifrån märket kommer och att det handlar om ett ägande och en tillhörighet.

  Och då tänker jag så här (som en reflektion utifrån podden) att Jesus som vi vill tillhöra tvingar ingen till sej. När man kommer till honom är det av fri vilja. Det är det ena. Om man sedan tänker på exempelvis 1 Tim 6:9-10 ”De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång. Kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har vissa kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande” så tänker jag att man ju själv väljer att ”tillhöra” kärleken till pengar eller inte. D.v.s man märker sej själv och väljer själv vad och vilka man tillber/hyllar/lovprisar.

  Det innebär (pröva/kritiskt granska mina ord ) att det har varit för stort fokus på ett märke som ”flyger på oss” utifrån då det i självaste verket handlar om att låta märka sej själv med rätt märke från Jesus. På så vis skyddas man mot att bli märkt av vilddjurets idéer som att t.e.x älska pengar . Detta inlägg är inte emot pengar, tänk på tempelskatten tex, utan nu talar jag om var man har sitt hjärta och sin tillhörighet.

  Hur kan man ”upprätthålla” sitt märke, sin tillhörighet? Om man läser Upp 7:14 står det ” De har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod”. Det handlar om människor som bekänt sina synder och tagit emot Jesus som frälsare. Att bekänna sina synder och ta emot Jesu frälsning är första steget att ta emot det rätta märket, visa sin tillhörighet. Vem man tillber.

  Jag tror alltså nu, utifrån det som sades i podden i kombination med egna slutsatser av det, att vi kan sluta vara oroliga för att pådyvlas ett märke som skulle skilja oss från Gud. Eller som det sades i podden: vi använder ju redan chip o.s.v När vi vill tillhöra Jesus och vara märkt av honom så får vi vara det och världsliga yttre saker kan inte påverka våra Jesusmärken. När man tar emot Jesus har man tagit emot det livsviktiga märket. Det märket kan inget rå på. Inte heller vilddjurets märke kan rå på det och därför behöver vi inte fundera så mycket på vilddjurets märke utan mer fokusera på vad som kännetecknar Honom som vi tillhör och tillber. Då kommer det märkas i våra liv 🙂

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s