Det kristna hoppet är ännu bättre än frälsta själar

”Jag vet vilka planer jag har för er, säger Herren. Det är planer för välgång och inte något ont, för att ge er en framtid och ett hopp.”

Det är Guds löfte till sitt folk i Jeremia 29:11. Men vad innebär detta hopp mer konkret? Det predikade Sarah om i Mosaik igår! 

De flesta gånger Nya Testamentet nämner ordet hopp handlar det om hoppet om de dödas uppståndelse och evigt liv (Tit. 1:2, 1 Kor. 15:19). Jesus dog och uppstod för att vi ska uppstå likt honom, och det gör att kristna inte behöver frukta döden (1 Thess. 4:13, Hebr. 2:15). I själva verket kommer det eviga livet var långt mer fullkomligt än det vi erfar nu, utan någon sjukdom, plåga och död (Upp. 21:4).

Men det är inte en kroppslös himmel Bibeln beskriver där våra själar flyter omkring i en immateriell tillvaro. Nej, det bibliska hoppet är ett hopp om kroppens uppståndelse (Apg. 24:15). De som går in i Guds rike får oförgängliga, odödliga kroppar (1 Kor. 15:42-44). Vi kommer inte vara spöken utan förbli fysiska varelser, men på ett ännu mer fullkomligt sätt.

Och inte bara det – Bibeln säger även att hela skapelsen längtar efter och hoppas på dagen då Guds barn uppenbaras (Rom. 8:19-25). Paulus jämför hela naturen med israeliterna som levde i slaveri i Egypten och som befrias av Gud till löfteslandet.

Det Jesus har möjliggjort på korset är inte bara själars frälsning utan hela skapelsens upprättelse – han är världens hopp!

Det som skiljer detta hopp från alla andra saker vi kan hoppas på här i världen är att det är något vi kan få visshet och kunskap om (Hebr. 11:1), Gud är trofast och därför kan vi orubbligt hålla fast vid hans löften (Hebr. 10:23-24). Vad som än händer oss i det här livet väntar oss en evighet av lycka om vi tar emot Guds gåva i Jesus. 

Det är därför de tidiga kristna valde att kalla sitt budskap evangelium – goda nyheter! Goda nyheter för våra själar, kroppar och hela naturen runtomkring oss. Och som förvaltare av det hoppet har vi glädjen och kallelsen att påbörja skapelsens upprättelse här och nu, så att Guds vilja sker på jorden såsom i himlen! 

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s