Kreativa kristna: gör musikaler om konvertiter!

Den här texten skrev jag ursprungligen för att publiceras som insändare i tidningen Dagen. Men eftersom Dagen valt att (ännu) inte publicera den, så lägger jag ut den här istället, med smärre ändringar. 

3 mars initierades en debatt av Per Edler, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Hamburg, om kristna konvertiter med muslimsk bakgrund som flyr Sverige. Detta eftersom de här fått utvisningsbeslut till länder där de riskerar förföljelse och dödsstraff. Vi är många som deltagit i protester mot detta och jag tror en majoritet kristna ställer sig bakom Edler i hans ilska och desperation. Kanske instämmer vi också i hans “Jag vet inte heller vad jag ska göra”. Trots namninsamlingar, debattartiklar, medieuppmärksamhet, det digitala kristendomstestet och annat hårt arbete verkar Migrationsverket och regeringen vilja fortsätta utvisa våra vänner och syskon till döden. 

Men låt oss inte tappa modet! Den här kampen är för viktig och rättfärdig. Däremot kan vi prova fler metoder i vår aktivism. En idé fick jag av ett par andra artiklar i samma nummer av Dagen. Bara ett par uppslag tidigare berättade man om musikalen Lukas, som skapades i Filadelfiakyrkan i Stockholm på 80-talet. Den blev en fullkomlig succé genom det stora intresset den väckte, och nådde ut till mängder av skolungdomar, bland vilka en del ska ha kommit till tro. Enligt Urban Ringbäck, en av ledarna bakom musikalen, banade den också väg för nya uttryck i frikyrkan. Nu önskade han “mer av kreativitet och nytänkande i dagens frikyrka.” Dagens Ann Jonsson instämde på baksidestexten och konstaterade att “Det kanske är dags att skaka om”. 

Ser ni möjligheten? Kreativa uttryck kan skaka om på ett helt annat sätt än konventionella nyhetsartiklar och namninsamlingar. Det så kallade Kristendomstestet var ett lysande exempel på detta: kreativ aktivism som hjälper människor att sätta sig in i konvertiters situation, väcker medkänsla och upprördhet och stimulerar till engagemang. Även sådant som musik och scenkonst kan användas i dessa syften!

Som Ringbäck konstaterade: “Det vi höll på med var ju storytelling och vi behöver fundera kring hur vi berättar den bästa berättelsen som finns i en ny tid.” Konvertiters berättelser är visserligen inte den bästa berättelsen, men några av de viktigaste i vår tid för att bidra till politisk förändring! I bokform är en sådan berättelse redan på väg: Micael Grenholm har tidigare här på Hela Pingsten berättat att hans bok Konvertiten är planerad att publiceras i höst hos förlaget Sjöbergs. Varför inte skriva en musikal utifrån den? 

Aktivism mår bra av konst och kreativitet, och det utnyttjas redan av andra rörelser på gator och torg. Klimatrörelsen Extinction Rebellion använder exempelvis kostymer, musik, dans och färger för att dramatisera sitt budskap och väcka känslor. På samma gång uppstår i bästa fall något attraktivt: en glädjefull feststämning. För hur mycket svårare är det inte att förbli oberörd av en finurlig gatufest än en genomilsken motprotest? Och hur mycket lättare blir det inte att fortsätta kämpa om man kan ha roligt mitt i det svåra?

Går det att förmedla glädje och humor i konvertitaktioner? Jag vet inte. Men låt oss inspireras till att också som kyrka ta med oss kreativitet ut i det offentliga rummet!

Så, alla musiker, dramatiker, tekniker och andra kreativa i kristenheten: ert skapande kan rädda liv. Använd era gudagivna förmågor och Andens inspiration för att förmedla konvertiternas orättvisa situation för omvärlden, både i kyrkobyggnader och utanför. Och gärna många andra orättvisor också! 

Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s