Tre saker som Uppenbarelseboken glömde

En pensionerad kvinna kontaktade mig häromdagen och tackade mig och Sarah för vårt poddavsnitt med Mikael Tellbe där vi pratade om vad vilddjurets märke egentligen är.

Den här kvinnan hade i hela sitt liv matats med spektakulära och skräckinjagande spekulationer om att allt möjligt är tecken på att antikrist snart tar över, och hon hade vant sig vid att vara rädd. Rädd för vilddjurets märke och att mot bättre vetande ”råka” ta det.

Hon var så tacksam att hon hade hittat vår podd och lyssnat på avsnittet! Hon förstod nu att coronavaccinen inte har något med antikrist att göra, att vilddjurets märke – vad det än är – inte är något kristna kommer kunna ta emot för vi har Lammets sigill, och att poängen med Uppenbarelseboken inte är att vi ska vara rädda utan känna hopp!

Mikael Tellbe är helt enkelt väldigt bra på att förklara för människor vad Bibeln egentligen säger om den sista tiden, och vi har satt oss ned med honom ännu en gång för att prata om Uppenbarelseboken – specifikt om vad som inte finns där!

Tre saker som spelar en otroligt stor roll för många kristnas syn på den sista tiden och Jesu återkomst är helt och hållet frånvarande från den bok i Bibeln som talar mest om den sista tiden och Jesu återkomst. Varför är det så – och hur skulle det se ut om vi fokuserar på det som Nya Testamentet fokuserar på istället?

Det här blev ett väldigt bra och intressant bibelstudium som jag hoppas att ni får lika stor behållning av som jag och Sarah fick!

Varför Apostlagärningarna är en perfekt guide för livet Jesusfolket

Apostlagärningarna är vår bästa inblick i hur den tidiga kyrkan levde, och en fantastisk inspirationskälla för att leva ett Jesus-likt liv! Boken berättar om apostlarnas missionsstrategier, hur den Helige Anden både gjorde mirakler och utjämnade klyftorna mellan rika och fattiga, samt hur Gud hjälpte sitt folk när det såg allra mörkast ut. En perfekt guide för livet som kristen idag! Här får ni lyssna på ett bibelstudium Micael hade i Pingst Falköping om Apostlagärningarnas övergripande budskap och vad vi kan tänka på när vi försöker imitera de tidiga kristnas liv. Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Varför Apostlagärningarna är en perfekt guide för livet
  2. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  3. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  4. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  5. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

6 kommentarer

  1. Menar ni att det är en felaktig tanke att åtminstone något av vilddjuren skulle syfta på fenomenet antikrist, även den termen inte använts? Men då kan man väl även säga att treenigheten lyser med sin frånvaro i Bibeln…

    Gillad av 1 person

    1. Hej Mikael! Självklart är allt som har med djävulen antikristliga fenomen, men Bibeln talar ju aldrig om en enskild person som kallas Antikrist, när Johannes använder begreppet syftar han på många olika personer och fenomen. Så medan treenigheten är ett ord som inte förekommer i Bibeln men som på ett bra sätt sammanfattar förhållandet mellan Fadern, Sonen och Anden som Bibeln beskriver, är idén om en enskild Antikrist med stort A som instiftar en världsregering eller liknande en efterbiblisk konstruktion som de tidiga kristna överhuvudtaget inte tänkte sig. Om vi åker i en tidsmaskin till apostlarna och frågar dem vad de tror om antikrist skulle de peka på allt som förföljde dem och var emot dem, inte börja prata om en diktator som ska uppstå tusentals år senare.

      Allt gott!

      Gillad av 1 person

      1. Jag tror inte att Antikrist behöver syfta på en specifik individ. Däremot tror jag att det är rimligt att Johannesbrevens antikrist och Uppenbarelsebokens vilddjur (och även ”laglöshetens människa”) syftar på samma fenomen. Därför har jag inga problem att säga att Antikrist ”finns” i Uppenbarelseboken.

        Sedan finns det mycket inom dispensationalismen som jag tycker är väldigt problematiskt, som synen på ”uppryckandet” mm. Grundproblemet med dispensationalismen, och det som verkar vara dess unika bidrag till eskatologin, är väl att man identifierar Daniels 70:e vecka med ”vedermödan”, och därigenom – med tveksamt exegetiskt stöd – rycker loss den från de föregående 69 veckorna.

        Gillad av 1 person

  2. Det är inte fel att vara vaksam.
    Biblisk vaksamhet ska ske i kärlek, tacksägelse och salighet 🙂

    1Kor16:13 Vaka, stå fasta i tron, var modiga och starka! 14 Låt allt hos er ske i kärlek. 

    Kol4:2 Var uthålliga i bönen. Vaka och be med tacksägelse.

    Upp16:15 …Salig är den som vakar och bevarar sina kläder, så att han inte går naken och man ser hans skam.

    Gillad av 1 person

  3. Det ska bli intressant, om jag får tid, att lyssna på avsnittet. Min egen slutsats av att studera frågorna är att det stora vilddjuret och 666 (eller 616) anspelar på kejsar Nero, som kallades för vilddjuret av sina undersåtar och krävde att alla tillbad statyer av honom innan de fick komma in på torget för att köpa och sälja (Upp 13).

    Guds folk i Gamla testamentet skulle även bära Guds Lag i handen och på pannan. Detta står för tanke och handling, att tänka och handla efter Guds Lag, och inte bokstavligen att ha en miniatyr av Torah lindade runt handen och pannan, som dock vissa judiska traditioner har tolkat det som.

    Att ha 666 på handen eller pannan handlar alltså inte om en bokstavlig märkning, ett chip, en valuta eller ett vaccin, utan om att tänka och handla enligt en människas lag: Neros lag om att tillbe kejsaren innan man får handla på torget, och därigenom bryta Guds Lag. Nero torterade även de kristna som vägrade att tillbe honom och därför skriver Johannes att de som tillber vilddjuret/Nero, i stället ska bli torterade i evighet (Upp 13:10; 14:9-11).

    Gillad av 2 personer

Vad tänker du?