Första tidningsrecensionen av Konvertiten är här: ”En bladvändare”

”BOKEN DÄR RUBRIKERNA OCH ORDEN BLIR KÖTT”

Konvertiten har fått sin allra första tidningsrecension, och jag måste säga att jag blev alldeles varm i hjärtat när jag läste den! 💛 PO Flodström skriver i Sändaren:

I Micael Grenholms högaktuella bok Konvertiten får läsaren stifta bekantskapen med den afghanska flyktingpojken Hossein, Lidingötjejen Helena och hennes far, den allvarsamme migrationsminister Oscar. Boken är en bladvändare där författaren med ett ungdomligt novellspråk greppar taget om dig som läsare och naket låter dig följa tre personers berättelser som utspelas i samtidens Sverige och Afghanistan.

I boken, som föddes ur kampanjen ”Är jag kristen nu?”, får vi lära känna en sida av myndighetssverige som för många av läsaren troligtvis kommer vara helt obekant. Ett Sverige med svårbegripliga lagtexter, byråkratiska abrovinker och resultatmål där den enskilda individen, alltid är långt ifrån rättssäker i våra handläggningar.

HOSSEIN ÄR en fiktiv karaktär, men hans motsvarigheter i verkligheten möter jag nästan dagligen i mitt arbete som arbetsmarknadshandläggare och vuxenlärare i Borlänge kommun. Samtidigt som jag upplever Oscar som en rättvis gestaltning av vem jag som konservativ socialist är i den dagsaktuella migrationsdebatten.

Grenholm som brukar placeras in i kategorin bland vänsterliberala flyktingaktivister hade kunnat falla för frestelsen att i göra en parodi på dem som i likhet med mig företräder en traditionell socialdemokratisk linje, men lyckas som i fallet med övriga karaktärer teckna en bild som läsaren kan känna igen sig i.

JUST SPRÅKET är bokens främsta litterära förtjänst, där författarens gestaltning av Hossein är hjärtevärmande och autentisk. Grammatiken är rumphuggen och säregen på ett vis som kommer att få alla med erfarenhet av att umgås med flyktingar att finna sig småleende genom stora delar av läsningen. Uttryck som ”bränd kladdig kaka” och ”jag vill känna” kommer för alltid vara inpräntade i min framtida vokabulär.

Jag vill uppmuntra dig att låta Micael Grenholms bok även drabba dig. Oavsett vilken syn du har på välfärdsstaten och det svenska samhällets förmåga att integrera tusentals människor på flykt – inte minst du som befinner dig i församlingsmiljö eller arbetar med integration och vill ta med dig en ökad kunskap om Afghanistan och de omständigheter människor du möter har flytt ifrån. I Grenholms bok blir människorna bakom rubrikerna, kött.

***

Tack PO för de orden! För mer info om Konvertiten och hur man beställer den, besök konvertiten.se

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s