Vad skulle Jesus göra åt kriget i Ukraina?

Putins groteska anfall på Ukraina har funnit stöd hos den ryskortodoxa kyrkans patriark, som kallar ukrainare för ”ondskans hantlangare” och har välsignat ryska vapen som används i kriget. Det är givetvis inget som Fredsfursten Jesus står för, han som sa att vi ska älska våra fiender och vända andra kinden till (Matt. 5:40-48).

Om Jesus hade vandrat på jorden idag, hur hade han gjort för att skapa fred? Välsignelse av vapen sker inte bara på den ryska sidan, för några dagar sedan såg jag någon som skrev:

”Gud, skydda Ukraina även denna natt. Ge de ukrainska robotskyttarna god verkan och ammunitionsbrand i målet […] Låt drönarpiloterna få bra väder och fina måluttag.”

Hade Jesus ägnat sig åt att entusiastiskt skjuta och spränga ryska soldater som i många fall egentligen inte ville vara en del av Putins kampanj? Eller hade han valt en annan väg?

Forskning visar att ickevåldsmotstånd tenderar att vara dubbelt så effektivt som våldsamt motstånd, och att samtliga ickevåldsrörelser under 1900-talet som har omfattat minst 3,5 % av befolkningen har fått igenom sina mål även om de gjort motstånd mot en väldigt auktoritär och förtryckande regim.

Tänk om fiendekärlek inte är en naiv, orealistisk dröm, utan ett fantastiskt verktyg Gud har gett oss för att skapa varaktig förändring? För frågan är ju inte bara vad Jesus hade gjort om han var här som människa, frågan är vad han vill göra redan nu när han bor i våra hjärtan.

Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus Jesusfolket

För några veckor sedan var det releasefest för Micaels nya bok Dokumenterade språkmirakler – och vilken fest det blev! Rickard Lundgren var på plats och berättade om hur han vaknade upp en morgon och kunde albanska och fick använda det för att bedriva missionsverksamhet i Albanien. Bland annat fick han möjlighet att prata om Jesus med den albanska presidenten och predika i bergsbyar med många omvändelser som följd. Rickard har aldrig studerat albanska men många albaner har påpekat att han talar det som en infödd. Jonas Andersson delade flera vittnesbörd om språkmirakler. Bland annat berättade han om hur han hade predikat evangeliet i Benin 2005 för omkring 600 människor ute på landsbygden. Hundratals fängslades av det han predikade och ungefär hälften kom fram för att ta emot Jesus som sin frälsare. Efter att han hade bett för dem såg många av dem förvirrade ut. Det visade sig att de varken förstod engelska eller språket bariba som Jonas predikan hade översatts till från scen. Istället vittnade folk om att de hade hört Jonas predika på sitt eget språk – såsom yom, berba och peul. Allt det här kan ni höra mer om i detta poddavsnitt! Här kan du beställa boken: https://www.sjobergsforlag.se/bocker/apologetik/dokumenterade-sprakmirakler-micael-grenholm  Här finns några av vittnesbörden från boken: https://dokumenterademirakler.se/om/sprakmirakler/  God jul och gott nytt år! 🌟 Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus
 2. Dokumenterade språkmirakler är här! Men varför behövde den skrivas?
 3. Varför kyrkan har nycklarna till att motverka klimatkatastrofer
 4. SD och talibanerna som de vill skicka kristna till
 5. Språkmirakler i Sverige och Nepal – med Hans Sundberg

Om detta pratar jag och Jacob i senaste avsnittet av Jesusfolket. Vi diskuterar även de ortodoxa kyrkornas problematiska förhållande till nationalism, vi kritiserar Jimmie Åkessons analys av Putin och ger tips på vad man kan göra för att hjälpa dem som drabbas av kriget.

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

12 kommentarer

 1. Jag tycker det är omöjligt och makalöst fräckt att kräva av ukrainare att göra icke-våldsmotstånd mot denna fasansfulla aggression utförd inte av 19-åriga ryska pojkar utan av Vladimir Putin som inte bryr sig ett dugg om gråtande soldatmödrar eller ukrainska liv. Nu är inte tid att läxa upp den som vill försvara sin demokrati. Bön och fasta , ja, bland oss som ännu inte anfallits av tok-Putin. Men att ens i detta minimala svenskspråkiga (många ukrainare kan svenska men tittar förhoppningsvis inte in här just nu ) läxa upp ett folk som drabbats av en fullkomligt hjärtlös invasion därför att de inte håller händerna och sjunger We Shall Overcome i detta läge, känns obarmhärtigt och inte alls Jesus-aktigt.

  Icke-våld funkade i Indien pga att Storbritannien hade någon slags demokrati och decency. Putin har ingetdera. icke-våld var verksamt i USA pga av samma orsaker. Putins Ryssland är inte USA på 1960-talet. I Sydafrika bedrevs både icke-våldskamp och våldsam dito mot apartheid OCH Sydafrika var isolerat och fullt av människor och kyrkor som insåg hur sjukt systemet var. Inget av detta stämmer på Putins plågade Ryssland där till och med den största kyrkan välsignar hans vansinne.

  Putin och Hitler är lika varandra och jag är då glad över att WWII krossade Tredje riket. Utan våld är jag helt säker på att det inte hade gått. De som dog i utrotningslägren gjorde inte motstånd , de dödades ändå. Mot samvetslösa skurkar som Hitler och Putin funkar inte Mahatma Gandhis hungerstrejker och Martin Luther Kings medborgarmarscher.

  Usch så besviken jag blir av denna högmodiga inställning från unga männsiskor födda i ett land med 2 sekel fred i ryggen. En kristen borde nu göra som Jobs vänner, innan de började prata gallimattias:
  sitta stumma i sorg över Ukrainas öde. Som sagt: bön och fasta, anstår oss här i Sverige. Men bara sluta mästra ett folk i Putins våld! NU!

  Gilla

  1. Hej Alma-Lena! Du verkar utgå från att våldsamt motstånd skulle vara mer effektivt än ickevåldsligt? Det är en vanlig föreställning, men forskningen visar alltså att det i själva verket är tvärtom. Ickevåld är ett mer effektivt motstånd ÄVEN när regimen man gör motstånd mot är auktoritär och förtryckande, som militärjuntan i Burma eller diktaturen i Filippinerna. Det stämmer alltså inte att ickevåld bara fungerar gentemot demokratiska eller svaga regimer, inte heller är ickevåldsmotstånd samma sak som att hålla händer och sjunga sånger. I grund och botten handlar det om att vägra samarbeta och fortsätta göra motstånd även om Ryssland skulle vinna kriget.

   Som jag säger i avsnittet är det som ofta sker när ett land bli invaderat att man försöker döda angriparen med massa olika medel och om man förlorar kriget så lyder över 99% den nya regimen. Det ickevåldsforskningen visar är att om så få som 3,5% av befolkningen gör ickevåldsligt motstånd kommer de sannolikt få igenom sina mål, eftersom samtliga ickevåldsrörelser under 1900-talet som var så stora lyckades med just det.

   Av just den anledningen kanske kriget till och med upphör genom att det ickevåldsliga motståndet som växer just nu i Ryssland störtar Putin. Har du läst om de massiva protester som pågår där nu, och hur alltifrån vanligt folk till oligarker protesterar mot Putins krig. Historien visar oss att en sådan motståndsrörelse når bättre resultat om den avstår från att ta upp vapen och motarbetar diktatorn Ickevåldsligt. Vilket ju är vad även Jesus undervisar i Bergspredikan.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Jag vet att de protesterar och jag beundrar deras mod eftersom det kan kosta dem frihet och livet. Oss kostar det absolut ingenting, som du vet. Men att i detta läge teoretisera kring icke-våld som en smartare metod är verkligen inte på sin plats. Jag vet vad Jesus predikade, utan och innan. I detta läge är dock predikandets tid över. Framförallt är det inte tid för överlägset docerande från en trygg position. Det är så respektlöst.

    Den forskning du hänvisar till har inte ha undersökt vare sig IS eller Putin. Det är inte möjligt att nå de resultat ni talar om då. Icke-våld är effektivt i vissa historiskt specifika fall och som kristen är det naturligtvis mitt eget val, men att mästra andra som lever i en helt annan verklighet än min och slåss mot en person som har NOLL respekt för människoliv är verkligen überdrygt.

    Gilla

 2. Men att få hela fyra procent av befolkningen i ett land att aktivt engagera sej i ett ickevåldsförsvar, är inte det ett väldigt svårt projekt?

  Gilla

  1. Det är lättare än att få fyra procent av befolkningen att ägan sig åt våldsamt motstånd, då ickevåldsmotstånd är mycket billigare, mindre farligt och kräver mindre träning.

   Gilla

 3. Saxat från DAGEN:
  ”KG Hammar är vanligtvis en skarp kritiker av svensk vapenexport, men han står bakom Sveriges beslut att skicka pansarskott till Ukraina i kriget mot Ryssland.” SLUT CITAT

  Berndt

  Gillad av 1 person

 4. Som jag ser det ger historien inte något klart utslag åt någondera hållet. Indien är ett specialfall eftersom det brittiska imperiet var på dekis efter andra världskriget. Det tjeckoslovakiska civilmotståndet 1968 hade ingen effekt, men det hade inte heller det väpnade ungerska motståndet 1956. Däremot bidrog den polska Solidaritets icke-våldsaktioner till sovjetimperiets fall, men det gjorde också det väpnade motståndet i Afghanistan. Så detta känns väldigt oklart.

  Gillad av 1 person

 5. Rom..13.4..överheten bär icke svärdet förgäves..utan är en Guds tjänare..en hämnare till att utföra vredesdomen över den som gör ont…här står det att straffa den som gör ont är sanktionerat av Gud……Gud älskar alla ..men ingen har rätt att skada döda andra..då har samhället rätt att sätta stopp…..hela pingsten verkar bygga på att alla är goda…

  bara man är god själv blir dom andra också goda…ickevålds principen fungerade inte på hitler …fungerar heller inte på Putin…vara snäll mot någon som bra vill döda..det finns onda männsiskor..som man bara stoppar med våld..
  hur ska man stoppa bankrånare med icke vålds principen….skulle hela pingsten bestämma i Sverige skulle varenda beväpnad polis bort…..dom kriminella skulle ta över för det finns inget som stoppar dom….
  det kommer soldater till Jesus dom säger vad skall vi göra…Jesus säger nöj er med er sold röven icke…….

  Jesus säger inte åt soldaterna bli pacifister släng era vapen….röven icke anfall inte..men var soldater….

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s