Kommer alla människor leva för evigt enligt Bibeln?

Både universalismen och läran om att helvetet är en evig plåga utgår från att alla människor är skapade odödliga och kommer leva för evigt, oberoende av om de tror på Jesus eller ej. Men säger Bibeln verkligen att vi är sådana ”evighetsvarelser”, eller är odödlighet något man bara kan få ta del av genom evangeliet? Och vad händer i så fall med dem som väljer att tacka nej till det eviga livets gåva?

Micael fortsätter i det här avsnittet att gå igenom debatten om helvetet i tidningen Dagen tillsammans med Daniel Hultberg och Elin Prather. De pratar bland annat om betydelsen av att Gamla Testamentet aldrig nämner någon evig plåga, hur ”Gud är god” inte kan betyda ”Gud är vad som helst” och vilken syn på helvetet som var vanligast under kyrkans första 400 år.

Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”) Jesusfolket

För ett tag sen blev jag (Micael) inbjuden att prata om mirakler i podden Två osaliga andar, en sökarpodd vars publik framför allt finns utanför kyrkan. Det var fantastiskt att få dela vad Jesus kan göra för människor! Jag berättade om helanden, språkmirakler och hur jag för tio år sedan intervjuade en sydafrikansk pastor som kom tillbaka till livet efter att ha blivit dödförklarad på sjukhus. Frågan kom även upp hur jag ser på övernaturliga fenomen inom new age och andra religioner, och jag sa att jag som kristen inte har någon anledning att förneka att övernaturliga saker kan ske i ickekristna sammanhang – Bibeln själv hävdar detta vid flera tillfällen. Däremot tror jag inte att det är orsakat av Gud utan av det Nya Testamentet kallar för "orena andar". Det finns många krafter och andligheter där ute, men det bästa och säkraste är att vi söker oss till Guds helige Ande – den enda Ande som aldrig kommer försöka manipulera eller förråda oss. Jag var lite orolig att mitt svar inte skulle tas emot väl i podden men tvärtom hade Sara och Jens stor respekt för mitt kristna perspektiv och ställde fler frågor om bön, Jesus och hur jag blev kristen. Det blev ett väldigt bra samtal som vi också fått tillåtelse att dela här i Jesusfolket! Haka på konferensen Pingst23 om Andens gåvor i slutet av maj: http://pingst23.se/  Avsnitten i sin ursprungsform: https://podcasts.nu/avsnitt/tva-osaliga-andar/20-intervju-med-micael-grenholm-om-dokumenterade-mirakler-del-1-2-v7ksWfU3SQ och https://podcasts.nu/avsnitt/tva-osaliga-andar/21-intervju-med-micael-grenholm-om-dokumenterade-mirakler-del-2-2-lhNmkRveY  Min intervju med Francis Shongwe som kom tillbaka från döden: https://www.youtube.com/watch?v=vLJnHGVVuw0  Dokumenterade mirakler: https://dokumenterademirakler.se/  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”)
 2. Kommer AI ta över kyrkan? (Med IT-pastorn Lars Gunther)
 3. Tolv dokumenterade mirakler i vår tid
 4. Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener
 5. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus

Lyssna på första delen av samtalet här!

En djupgående studie av relevanta bibelord.

Här kan man läsa alla debattens texter!

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

10 kommentarer

 1. Somliga invänder mot Universalismen och säger att Bibeln talar ju om att vägen till himlen och frälsningen är smal och att det är få som finner den och att det stora flertalet går på den breda vägen OCH GÅR FÖRLORADE. Och så är det; det stora flertalet i mänskligheten har inte här i tiden tagit emot Jesus som sin personlige Frälsare. Men då ska vi ha i minne vad Jesus i sin undervisning har att säga om vad det är att gå förlorad. I Lukas 15 ger han oss tre mäktiga liknelser som med stor tydlighet och tyngd förklarar vad som händer med FÖRLORADE, de borttappade (förtappade). Han talar om herden som har 100 får och tappar bort ETT av dem. Han säger inte att jag har ju 99 får och jag struntar i det enda som kommit bort. Nej, säger Jesus, han ger sig ut och letar efter DET FÖRLORADE TILLS HAN FINNER DET.

  Sedan berättar Jesus liknelsen om kvinnan som hade 10 silvermynt men förlorade (tappade bort) ett av dem och då ”söker noga” TILLS HON FINNER DET.

  Och den tredje liknelsen handlar om den förlorade sonen som lämnade fadershuset för ett liv i synd och självförnedring. Men fadern stängde på inget sätt sitt hjärta för den förlorade sonen utan väntade i dagar och år på att han skulle återvända hem. När sonen kom tillbaka var faderns hjärta vidöppet och han välkomnades hem med en stor välkomstfest och mycket glädje. Fadern säger ”min son var död men har fått liv igen, HAN VAR FÖRLORAD men är återfunnen.”

  Alltså; på ett trefaldigt sätt proklamerar Jesus att DE FÖRLORADE kommer Gud söka och vänta på tills de alla har nåtts av den stora frälsningen, det stora återupprättandet. Och Guds nådeserbjudande handlar om att vi redan här i tiden kan få ta emot frälsningen i Kristus, vilket ju är det allra bästa.

  Berndt Isaksson
  Equmeniapastor

  Gilla

  1. det finns ingen andra chans…Gud tvingar sig inte på någon..människan har en fri vilja..Det är förelagt människan att en gång dö sen dömas…antingen döms man som rättfärdig eller orättfärdig….det finns dom som säger i sina hjärtan ..det finns ingen Gud…Isaksson menar att Gud skulle mer eller mindre tvinga folk att bli frälsta efter döden..
   det står i bibeln om Guds barn och Djävulens barn…att Gud skulle tvinga sig på Djävulens barn och göra dom frälsta mot sin vilja är obibliskt…alla har en fri vilja..Gud går inte emot människans fria vilja….

   Matt.25.41 gå bort ni förbannade till den eviga elden som är tillredd åt Djävulen och hans änglar….det finns ingen andra chans i den eviga elden..en gång dö sen dömas….Att alla ska bli frälsta är humanistiskt flum…är det så att man inte tar emot Jesus som frälsare under jordelivet…så blir det en evighet utan Gud..

   Gilla

 2. Om inte Universalismen är den lära som bäst sammanfattar Bibelns budskap om frälsning, så innebär det i så fall att det är djävulen som vunnit det stora slaget (numerärt sett) om mänskligheten.

  Berndt Isaksson

  Gilla

  1. Hej Berndt,

   Du skriver:”Om inte Universalismen är den lära som bäst sammanfattar Bibelns budskap om frälsning, så innebär det i så fall att det är djävulen som vunnit det stora slaget (numerärt sett) om mänskligheten.”

   Vapenrustningen som Paulus uppmanade församlingen att ta på sej är fortfarande en aktuell uppmaning:

   Ef 6:10ff:”Till sist, mina bröder, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft.
   Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
   För vår strid är inte mot kött och blod utan mot furstendömen, mot makterna, mot mörkrets världshärskare i denna världen, mot ondskans andemakter i himlarymderna.
   Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen, och förbli stående när ni har fullgjort allt. Stå därför fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar och ha som skor på fötterna den beredskap som fridens evangelium ger. Framför allt ta trons sköld, med vilken ni kan släcka alla den ondes brinnande pilar. Och ta frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord, under all bön och åkallan, be alltid i Anden. Och vaka med all uthållighet och bön för alla de heliga, och för mig, att ord ska ges mig när jag öppnar min mun, så att jag med frimodighet gör evangeliets hemlighet känd,för vars skull jag är ett sändebud i bojor, så att jag i detta kan tala frimodigt, som jag bör.”

   Gilla

  2. Matt 25.41 Gån bort i från mej ni förbannade till den eviga elden som är tillredd åt Djävulen

   Hur kan man anse att det finns en andra chans i detta bibelställe.
   När det står att deras mask aldrig ska dö..när likmaskar äter på en köttslig kropp…när köttet är borta dör maskarna..det finns ingen kropp kvar att äta på..

   Den andliga kroppen kommer aldrig att ta slut…därför att det en liknelse att deras mask aldrig dör..en evig andlig kropp har alla människor

   Gilla

 3. Naturligtvis kommer inte alla att leva för evigt.. Bibeln lär redan från början att den som syndar skall dö.
  ”Den som har Sonen han har livet”. De ogudaktiga skall förgås. Joh 3:16.
  Detta är Bibelns klara budskap.

  Gilla

  1. Hej Stig,

   Du refererar till Joh 3:16. Den versen lyder så här: ”Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.”

   En parallellvers till Joh 3:16 är 1 Joh 4:9 ”Genom detta uppenbarades Guds kärlek till oss, att Gud sände sin enfödde Son till världen, för att vi skulle leva genom honom.”

   I Joh 3:18 står det så här: ”Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds enfödde Sons namn”. Den versen påminner om det som hände omkring Jesus på golgata. På båda sidorna om Jesus var två syndare korsfästa. Vi vet att den ena syndaren fick följa med Jesus till paradiset:

   Luk 23:42-43″Och han (syndaren som trodde på Jesus) sa till Jesus: Herre, tänk på mig när du kommer in i ditt rike. Då sa Jesus till honom: Sannerligen säger jag dig, i dag ska du vara med mig i paradiset.”

   Jag tror att det finns en fundamental mening med att det var två lika stora förbrytare som delade de där timmarna med Jesus på golgata. Att det ska få synas att det är tron på Jesus och Jesus som Guds enfödde Son som avgör. Tron på hans namn som Frälsaren. Förbrytaren var helt i händerna på Jesus och erkände Jesus som sin Herre och Frälsare. Och Jesus höll sitt löfte, ”var och en som tror på mej får evigt liv”. Den andre förbrytaren som hånade Jesus hade samma chans, men tog den inte. Notera att Jesus blundade för anledningen till att förbrytaren var där han var. Alla syndare som tror på Jesus får uppenbarligen vara med Jesus. Han dog för alla människor, eftersom alla har syndat, och har låter alla som tror på honom, uppstå med honom så som den ena förbrytaren fick göra med Jesus.

   Om förbrytaren hade mött Jesus tidigare hade han sannolikt tagit emot omvändelsens dop men för sådant fanns ju inte tid på korset att göra, och Jesus visade att ett munnens bekännelse och bönen om frälsning var tillräckligt då. Han lämnar ingen som tror på honom.

   Gilla

   1. Blir alltid lika förvånad när rövaren på korset tas upp. Att det vid det här laget inte är allmän vetskap att det finns inte kommatecken i grundtexten. Så här ska det vara: sannerligen säger jag idag, du skall vara med mig i paradiset.
    Men Jesus sa ju dessutom efter uppståndelsen att han hade inte farit upp till himlen ännu så det var helt omöjligt att ta med rövaren till himlen när han själv inte skulle dit!!!

    Gilla

    1. Tänker två saker:
     -”Du skall vara med mig i paradiset” betyder att Jesus lovat mannen frälsning. Det är huvudsaken.
     – Finns saker som vi människor inte kan eller ska ha helt koll på. T.e.x hur Jesus (som en del av Gudomen) kan verka på flera platser och tidrum samtidigt.

     Gilla

    2. Fadern och sonen är samma person…Fadern bor i sonen..sonen bor I Fadern.. När Jesus säger du ska vara med mej I paradiset ..Fadern är i paradiset..sonen är i Fadern..
     Gud var både i dödsriket och i paradiset samtidigt

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s