Flera svenska partier har sänkt sina klimatambitioner – nu behövs omvändelse!

Hur går det här ens till? DN skriver att flera svenska partiers klimatambitioner har sänkts sen förra valet. Miljöpolitiken hos de stora partierna S och M rankas som svag och i botten ligger SD. 🤦‍♂️  

Det här är så skrämmande. S, M, SD, KD och C har sänkt sina egna klimatambitioner, som de själva hade definierat. De har även brutit vallöften på miljöns område som de själva satte upp – KD gav tolv vallöften om miljö 2018 och har brutit varenda ett.

Samtidigt blir klimatkrisen alltmer akut. Antarktis och Arktis var nyligen 40 respektive 30 celsiusgrader varmare än normalt. Över en tredjedel av USA:s befolkning uppmanas stanna inomhus på grund av en rekordhet värmebölja med dödliga konsekvenser som förväntas bli normaltillståndet framöver. FN har återkommande larmat för att klimatförändringarnas effekter snart är ofrånkomliga och oföränderliga. Men istället för att agera ännu kraftfullare för att ställa om till ett hållbart, fossilfritt samhälle så verkar många politiker medvetet föra oss in i en ännu farligare värld.

Magnus Malm skrev i en Dagenkrönika för ett tag sen om hur många har blivit förhärdade i klimatfrågan. Ju mer man hör om den desto mer kryper man in i sitt skal snarare än att bli motiverad till att motverka den. Känns de här tankegångarna igen?

“Jag kunde inte motstå den här blusen, trots att jag redan har för många.”

“Vi kommer att flyga till Rom, fast jag vet att jag egentligen borde ta tåget.”

“Jag vet att planeten är allvarligt hotad, men vi måste prioritera partiets väljarsiffror.”

Lösningen på detta, skriver Malm, är omvändelse:

”Inför makterna står våra kunskaper och värderingar bokstavligen maktlösa. Precis som alkoholisten är maktlös inför sitt begär, trots att han vet. Vändpunkten kommer, som AA brukar säga, när de fina fraserna om allt jag ska förändra äntligen avslöjas och jag inser att jag kan inte ta mig ur det här.

Det finns ett gammalt kristet ord för det där: omvändelse. […] Det tillhör den kristna församlingens kärnverksamhet att kalla människor till omvändelse. I dag mer än någonsin, när hela jorden håller på att kvävas av avgudarnas stryptag.”

Det är hög tid att vända om från den fossila livsstilen! 🌱

För att engagera dig för klimaträttvisa, gå med i den kristna organisationen God Jord!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s