Tre miljarder människor riskerar att dö eller drivas på flykt av klimatkrisen. De flesta av dem har aldrig hört talas om Jesus

I somras dog 15 000 européer på grund av att vi upplevde den varmaste sommaren som någonsin har uppmätts, enligt WHO. Europa värms upp dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet av klimatförändringarna. Vid århundradets slut riskerar nästan 100 000 européer att dö om året ifall vi inte snabbt överger fossila bränslen.

Men det är inte det största problemet.

En ny rapport från FN och Röda korset bekräftar det som flera studier tidigare har pekat på – att en tredjedel av världens befolkning riskerar att dö eller drivas på flykt om några årtionden. Idag räknas 0,8 procent av jordens yta som obeboelig – en yta som nästan uteslutande utgörs av Sahara (och som ändå befolkas av ca 30 miljoner människor som lider av uttorkande fattigdom). Om ungefär femtio år kommer det istället vara 19 procent av jordens yta som är obeboelig, där tre miljarder människor bor idag, givet att klimatkrisen inte stoppas.

Klimatförändringarna höjer dessutom risken för nya pandemier såväl som kärnvapenkrig, enligt en ny studie från Cambridges universitet som pekar på att moderna samhällen löper en ”katastrofal risk” att kollapsa de kommande årtiondena. En färsk artikel publicerad av National Academy of Sciences menar att oförhindrade klimatförändringar lär resultera i en ”trasig värld” där civilisation efter civilisation kollapsar och drar ner varandra under det kommande århundradet.

Framför allt drabbas 10-40-fönstret, där majoriteten av alla folkgrupper som aldrig hört evangeliet bor. Miljontals riskerar att dö. Nordafrika, Mellanöstern och södra Asien kommer utsättas för det största folkmordet i världshistorien innan århundradet är slut om vi inte snabbt överger saker som bensinbilar, fossil energi och omfattande köttkonsumtion.

Just nu samlas världens länder på klimattoppmötet COP27 i Egypten för att försöka förebygga klimatkatastrofen. Kristna behöver verkligen be för förhandlingarna och att fler förstår allvaret i det som händer. Även om tiden är kort kan framtiden fortfarande förändras. Och vi har förmånen – och ansvaret – att förändra den.

Gå med i God Jord om du ännu inte gjort det – Sveriges största kristna förening för miljö och rättvisa!

Annons

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s