2022 var ett förödande år för mänsklighetens framtid – nu behöver kristna visa vägen

Det är helt ofattbart hur mycket extremväder som präglade 2022, ett av de varmaste år som någonsin har uppmätts. Här är bara några exempel:

Precis som forskare har påpekat i decennier blir sådana här katastrofer allt vanligare ju mer fossilgaser våra bilar, fabriker och flygplan spyr ut.

2022 släpptes dessutom flera vetenskapliga studier som pekar på att om vi inte ställer om till ett helt fossilfritt samhälle så snart som möjligt riskerar två miljarder människor förlora sin nuvarande tillgång till rent dricksvatten, en femtedel av jordens yta blir obeboelig och nästan alla människor på planeten kommer uppleva minst fem extremväder per år – allt detta innan århundradet är slut. Forskare på Cambridge konstaterar även att risken för kärnvapenkrig och dödliga pandemier ökar massivt med global uppvärmning.

Det är det här folk menar när de säger att klimatet är en ödesfråga och att det råder ett akut nödläge. Att eliminera alla koldioxidutsläpp handlar inte om valfri välgörenhet eller en fråga bland många, det är helt och hållet nödvändigt.

Här tror jag kyrkan har en fantastisk möjlighet att visa vägen och inspirera till en hållbar livsstil som inte sker på andra människors bekostnad. Vi klarade oss bra i 1800 år utan att släppa ut koldioxid, nu är det dags att gå tillbaka dit. 🌱

För att hjälpa de fattiga som redan nu drabbas värst av klimatkatastrofen kan jag rekommendera följande organisationer:

UNICEF
Swish: 902 00 17
Bankgiro: 902-0017

ACT SVENSKA KYRKAN (märk gåvan AKUT)
Swish: 9001223
Bankgiro: 900-1223

PMU
Swish: 900 0506
Plusgiro: 900050-6

Annons

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s