Gazas överlevande kristna firar påsk mitt i kriget

Det här är bilder från när kristna i norra Gaza firade påsk i helgen, mitt i krigets och svältens fasor. Budskapet om Jesus seger över döden får extra stor tyngd när det förkunnas bland ett folk där nästan varje person har förlorat familjemedlemmar.

Denna församling var nyligen med om hur Israels armé dödade några kristna kvinnor i tron att de tillhörde Hamas, och många riskerar svält och plågsamma sjukdomar då tillförseln av mat är starkt begränsad av Israel och Gazas största sjukhus har helt förstörts i striderna.

Långfredagen har pågått i sex månader” sa en av kyrkoledarna för katolska kyrkan i Gaza. Församlingens kyrkoherde Gabriel Romanelli skrev:

”Gazas Golgata idag är en katastrof, så många döda, skadade, sjuka, hungrande… I Gazas många gravar väntar många på den slutgiltiga uppståndelsen. Men vi som så ofta har sett hela folkslag resa sig från askorna får tro att även i Gaza kan uppståndelse ske innandess.”

Be för fred, vapenvila och frihet för de fångna i Gaza. Och stöd organisationer som hjälper civilbefolkningen i detta fruktansvärda krig.

Om Jesus red in i Gaza idag, vad hade han gjort då? Nästan all sjukvård har kollapsat med Gazas största sjukhus i ruiner. Människor äter sopor och hundmat för att inte svälta. Rädda barnen rapporterar att ca 75 barn har dött varje dag i sex månader. Det är tre skolklasser om dagen. En femtiondel av alla barn i Gaza har förlorat livet eller blivit allvarligt skadade.

Hade Jesus ställt sig upp och predikat att det här var ju tråkigt men det är det som krävs för att bli av med Hamas? Hade han förklarat för alla gråtande mödrar och fäder att deras barn minsann hade varit mänskliga sköldar, och medan det inte är okej att använda mänskliga sköldar så är det okej för Israels armé att döda dem? Hade han predikat att Gazas befolkning bara får acceptera svälten som en jobbig men logisk konsekvens av att de bor på ockuperad mark?

Nej, han hade gjort det han alltid gör. Botat de sjuka. Matat de hungriga. Predika ett glädjens budskap för de fattiga, och finnas med mitt i lidandet.

Just nu finns det modiga människor som gör sitt yttersta för att nå Gazas befolkning med mat, mediciner och annan nödhjälp. Det är de vi bör stötta. Inte de som ursäktar att 14 000 barn har dött genom att hävda att de alla är ”mänskliga sköldar”.

Här kan du hjälpa:

UNICEF

Swish: 902 00 17

Bankgiro: 902-0017

LÄKARE UTAN GRÄNSER

Swish: 900 60 32

Bankgiro: 900-6032

3 kommentarer

  1. Vadå ”hävda att de är mänskliga sköldar” det är ju fakta att de är mänskliga sköldar. Ingen, vad jag vet, ser detta faktum som en ursäkt att inte hjälpa på alla sätt vi kan. Mycket konstig formulering som bara ägnar till avståndstagande från den part, Israel, som anfölls av Hamas; de som startade kriget med ett avskyvärt illdåd och fortfarande håller gisslan.

    Gilla

  2. Mikael, vad säger du om Aktuellt 8 maj?

    I ett av inslagen berättade man att hamasledaren Ismail Hainyehs tre barn
    dött vid en israelisk flygräd i Gaza. ”Dessutom har flera av den
    militante ledarens barnbarn dött vid attacken. Han tog emot dödsbeskedet i
    Quatars huvdstad Doha, där han befinner sig
    .”, sades det.

    Mig veterligt inte bara ”befinner” han sig där. Han lever och bor
    där. Några reflektioner kring detta i inslaget? Absolut inte!

    I inslaget visas även när han fick dödsbuden per telefon: ”Ahmad och
    Hazem, Mohammed, Amir, Khaled och Razan … De är borta och även deras barn.
    Det är Palestina värt.
    ”, hör man på telefon, varpå Ismail Hainyeh
    säger: ”Må Gud välsigna dem. Må Gud vara med dem. Må Gud vår herre…
    Må Gud välsigna dem. Kom, vi måste jobba. Vi fortsätter
    .”.

    Inte heller Ismail Hainyeh är mer än en människa, och kanske höll han god
    min trots att han höll på att gå sönder invärtes. Men nog kan man undra om
    världen har större omsorg om Gazas befolkning än vad deras egna ledare har?

    Israel brukar inte skjuta raketer mot Gaza i fredstid, men det motsatta är inte ovanligt. Märkligt nog tycks västvärlden ändå inte ha några som helst betänkligheter angående Hamas mångmiljardinvesteringar i avancerade tunnelsystem ditt Gazas befolkning inte har tillträde.

    Hur ser du på det?

    Samtidigt ökar trycket på Israel och Netanyahu ytterligare”, är det första som sägs i nästföljande inslag. Sedan följer en mängd avståndstaganden och förespråkande av en tvåstats-”lösning”.

    Vad säger Bibeln om en sådan lösning?

    Gillad av 1 person

Vad tänker du?