Kan en kristen delta i krig? Del 1

Detta är del 1 i min bloggserie ”Kan en kristen delta i krig?”. Läs de andra inläggen i serien här.

I Uganda härjar just nu den kristna rebellrörelsen ”The Lord’s Resistance Army”, känd för att hugga av civilbefolkningen händer eller läppar om de anser att de förbrutit sig mot dem, med hänvisning till den Bibliska vedergällningslagen ”Öga för öga, tand för tand” (2 Mos 21:24)… De krigar mot staten för att inrätta ”Tusenårsriket” där de tio budorden ska vara lag. Barnsoldater, massvåldtäkter, alla medel används för att främja ”Herrens verk”.

Två kvinnor vars läppar blivit avhuggna av LRA
Två kvinnor vars läppar blivit avhuggna av LRA

Så här snett kan det gå när man ger folk en Bibel och ett svärd. Man kan förstå att LRA hämtar inspiration från de krig som finns i Bibeln. Men faktum är att NT upphäver GT:s krigiskheter, liksom det upphäver offerlagarna (Hebr 10), kosherreglerna (Mark 7:19) och omskärelsen (Gal). NT uppmanar oss att älska våra fiender (Luk 6:27), inte stå emot någon ond med våld (det som översätts till ”stå emot” i vår Bibel används 44 gånger i Septuaginta för att bjuda motstånd med våld) utan vända andra kinden till när vi blir slagna (Matt 5:39), besegra det onda med det goda (Rom 12:21) och sticka vårt svärd i skidan (Matt 26:52). Vi strider inte mot kött och blod (Ef 6:12) och för inte krig på världens sätt (2 Kor 10:3) utan vi strider endast mot djävulen och hans demoner. Redan GT:s profeter förutsade att med Kristus skulle pacifismen komma, att Messias är en Fredsfurste.

Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl. Jag skall utrota vagnar ur Efraim och hästar ur Jerusalem. Stridens bågar skall utrotas, och han skall tala fred till hednafolken. (Sak 9:9-10)

Ja, varje stövel buren under stridslarm och varje mantel vältrad i blod skall brännas upp och förtäras av eld. Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fredsfurste. (Jes 9:4-6)

Detta predikades i den tidiga kyrkan då en kristen förbjöds att vara soldat och utgjuta blod på annat sätt (t ex genom dödsstraff).

I denna serie blogginlägg ska jag skriva om kyrkans pacifistiska rötter och krossa de vanligaste invändningarna mot den kristna pacifismen.

10 kommentarer

 1. Jesus uppmanade sina lärjungar att köpa svärd. Principen om icke-våld är mycket god, men den får inte dras till absurdum. Jag är glad över de soldater som kämpat mot Hitler, över de poliser som skyddar oss med våld osv. Tyvärr behövs det…

  Gilla

  1. Hallå Pontus.

   Kolla in https://helapingsten.wordpress.com/kan-en-kristen-delta-i-krig/ . Där visar jag vilka inlägg som kommer komma i den här serien framöver. Del 9 heter ”Lärjungarnas två svärd”, del 6 heter ”Hitler”. Jag kommer alltså ta upp de här invändningarna mycket noggrant framöver, om några veckor. Men för att inte hålla dig på halster ger jag några korta motargument redan nu:

   Jesus uppmanar lärungarna att köpa svärd i Luk 22 – men varför? Två svärd räcker knappast för att försvara tolv man, och när svärden används skriker Jesus genast ”Nu räcker det!” (Luk 22:51)! Svärdens syfte var inte självförsvar.

   Att så många tyskar dog under andra världskriget, inklusive Hitler, är en fruktansvärd tragedi. Att säga att våld är den enda utvägen i sådana situationer är en grov förenkling av verkligheten – för världens människor är det absolut så – men för oss kristna har vi en Gud som alltid kan erbjuda en tredje väg. John Howard Yoder skrev mycket om det här, och jag kommer att skriva ännu mer om det känns det som (Del 4: Pacifism är inte passivism).

   Att säga att våld är nödvändigt är att nedvärdera Guds makt. Om människorna hade vänt sig til Honom istället för sina vapen skulle Hitler stoppas direkt, utan krig. Men när människorna vänder sig till vapnen istället för till Honom låter Han dem få inse hur fasanfullt kriget är.

   Istället för att döda onda män kan vi kristna driva ut de onda andarna ur dem, och på så sätt besegra det onda utan våld. Men som sagt, jag kommer skriva mer om detta, ett litet kommentarinlägg räcker inte för att få ut det jag vill ha sagt. Stay tuned.

   Gilla

 2. Hur skulle du själv göra om du kom hem och såg att ett antal gerillasoldater våldtog och misshandlade din gravida fru, för att sedan förstöra hennes underliv genom att riva sönder det med en gevärspipa. Barnet i magen dör, och du ser hur andra soldater skär halsen av dina övriga barn.

  Ber du för gerillasoldaterna medan du fortsätter att se på, eller ber du för dem >>och<< tar till det våld som krävs för att soldaterna ska sluta?

  Det går säkert att göra praktiska invändningar mot mitt scenario, men du förstår säkert vad jag vill komma till. Polis och militär hamnar ofta i situationer där de "måste" använda våld för att hjälpa oskyldiga.

  Bön räcker inte för att få bort ondskan, i sådana fall skulle vi varken haft martyrer eller sjukdom i den tidiga kyrkan. Guds rike kommer inte av fromhetsövningar, utan av nåd, även om vi förväntas be om det.

  Nåväl, jag väntar med spänning på kommande inlägg i stället! 🙂 Läs gärna min blogg om du är intresserad också. Den har lite annan profil men… (pontusl.wordpress.com)

  Gilla

  1. Det är precis det här Yoder tar upp i sin bok ”Om en beväpnad man anfaller din familj – vad gör du då?” Jag kommer sammanfatta den boken och göra egna reflektioner i del 5 som du kan se på den förut nämnda sidan. Jag skulle be för dem, ja, men inte bara det. Jag skulle driva ut demonerna ur dem. Gud har gett oss makt att driva ut demoner. Det är inte bara våld som krävs för att soldaterna ska sluta som du säger, Gud ger oss massa alternativa vägar. Sen finns det som Yoder skriver inte två alternativ (jag använder inte våld och min familj dör/ jag använder våld och min familj räddas) utan sju. Men jag tar dem i bloggpost nr 5 i den här serien som kommer om ca 3 veckor.

   Martyrskap är något som de kristna älskade och bad för att få uppleva! De avstod med glädje från våld för att uppleva det gudomliga martyrskapet (mer om det här). Sjukdom kan också ha ett syfte; jag tror inte på framgångsteologin som säger att man automatiskt blir frisk om man har en stark tro, Gud kan låta en bli sjuk av ett syfte (det kommer jag skriva mer om i en bloggpost som kommer om ca 3-4 dagar).

   Som kristna måste vi omvärdera ordet ”om”. Allt sker för att Gud har ett syfte med det. ”Om” jag hamnar i den situation som du målar upp har Gud ett syfte med det, och jag tror att det är att vittna om ickevåldets Gud och berätta för soldaterna hur mycket Gud älskar dem, snarare än att döda dem.

   Gilla

 3. Många längtade efter martyrdöden, men vi litar för blint på Kyrkans romantisering av sig själv om vi tror att alla gjorde det. Några avsvor sig tron när döden hotade, och andra led säkert samma ångestfyllda död som Jesus, bedjandes att bägaren skulle tas ifrån dem.

  Det finns dock en avgörande skillnad mellan martyrdöd och vanligt mord. Polis och militär skyddar många gånger civila som aldrig erkänt Jesus som sin räddare. Om de mördas och torteras vittnar det inte om annat än att ondskans makter växer.

  Guds Ande kan säkert hjälpa oss att avstå från våld när vårt eget skinn hotas. Jag hoppas att jag också bara ber för min mördare om jag någonsin får möta en sådan. Frågan blir dock mer komplex när det gäller beskyddandet av andra. Gud kräver som sagt rättvisa, och jag har svårt att se hur vi skulle kunna avveckla polis och militär. Paulus säger att de ska bära sitt svärd för att vreden ska drabba den som gör det onda (Rom 13:4).

  Gilla

  1. Rom 13 kommer jag också ta upp. Men jag håller bestämt med dig om att vi ska skydda och försvara människor som utsätts för våld och tortyr – dock menar jag att vi som kristna ska göra det på andra sätt än genom våld, sätt som Gud öppnar för oss. Det är en annan sak när det gäller ickekristna, man kan inte klandra dem för att använda våld när det inte funnits en annan utväg. Men för kristna finns det alltid en annan utväg. Jag kommer som sagt utveckla allt det här framöver.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s