Kräv rättvisemärkt elektronik!

Den 4 september publicerades en insändare som jag skrivit i DN där jag hänvisade till en artikel i Södra Afrika (OBS: länken visar bara en del av artikeln) som handlar om att kassiterit, kobolt och andra mineraler och metaller bryts av tvångs- och barnarbetare som knappt får någon lön i livsfarliga gruvor i östra Kongo och omkringliggande länder. Inte nog med det: Mineralfyndigheterna är den främsta anledningen till de otaliga krig i regionen som har skördat flest offer sen andra världskriget jämfört med andra konflikter. Lokala rebelledare och milisgrupper vill kontrollera gruvorna för att kunna sälja de dyrbara mineralerna och metallerna till – just det – oss. Kassiterit och kobolt är viktiga beståndsdelar när man producerar bärbar elektronik: Mobiltelefoner, laptops, digitalkameror, mp3-spelare o. dyl. Med andra ord: våra hi-tech-grejor bidrar till afrikaners lidande och död.

Under vilka förhållanden kom din mobil till?
Under vilka förhållanden kom din mobil till?

I min insändare uppmanade jag därför till att resurser ska spenderas på att identifiera varifrån metallen kommer ifrån när man producerar bärbar elektronik. Detta är svårt i dagsläget, det kongolesiska tennet som kommer från kassiterit smälts samman med tenn från t ex Brasilien som grävts fram under schysstare förhållanden. Men med ökad övervakning går det att spåra vilka mobiler och datorer som är garanterat fria från skit och som man kan sätta en fairtrade-logga på.

Ärligt talat trodde jag att jag mest skrek ut i tomma luften, jag har aldrig hört talas om några som krävt rättvisemärkt elektronik.  Men nu har jag upptäckt att det finns fler än jag som uppmärksammat detta, bl a inga mindre än Sveriges Kristna Råd! Inför kyrkornas globala vecka som de anordnar 15-22 november har de startat en kampanj för rättvisemärkta mobiler. Halleluja!

De skriver några saker som jag inte visste innan, t ex att vi i Sverige köper 3 000 000 mobiler per år (!!!) och att massor av de mobilerna inte återvinns, vilket är mycket farligt för miljön (en del av kampanjen går ut på att samla in massa mobiler för att återvinna dem).

Organisationen Global Reporting har också uppmärksammat frågan om rättvisemärkta mobiler, och internationellt finns organisationen Make IT Fair som brinner för den här frågan. Vi måste fortsätta uppmärksamma de miserabla förhållandena i Kongos gruvor – många personer känner inte till dem – så att rättvisemärkta mobiler och datorer blir verklighet en dag. Gud vet hur många av våra mobiler som bidragit till lidande. Eftersom 49 % av all världens kobolt finns i just Kongo är antalet förmodligen fruktansvärt högt.

Den 9 september fick jag ett svar på min insändare där skribenten (kommer inte ihåg namnet) skrev att 90 % av Kongos mineraler som används till bärbar elektronik köps upp av Kina. Jag har inte fått det bekräftat men det kan ligga mycket i det. Detta gör frågan ännu svårare, om det till största del hade varit västerlänningar som köpt mineralerna hade det varit enklare att kräva rättvisemärkt elektronik, men många kineser bryr sig inte om arbetares villkor så länge de kan producera billiga produkter som sedan säljs till väst (många västerlänningar bryr sig inte om det heller, men det är ännu mer utbrett i kommuniststaten Kina). Men att det gör frågan mer komplicerad innebär bara att vi bör satsa ännu mer resurser på att lösa den. Tills vidare bör vi bojkotta digatalkameror, mp3-spelare, mobiler och bärbara datorer.

Dagen skriver mer om bistånd idag härhär och här.

4 kommentarer

    1. Inte vad jag vet. Nån borde skapa ett. Sveriges Kristna Råd kommer i sin kampnaj som jag beskriver ovan sätta press på Ericsson och andra företag att rättvisemärka sina produkter.

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s