Vi tillhör ett annat rike

En mycket bra video med Greg Boyd, evangelikal amerikansk pastor, om Guds och Världens riken:

Något skrämmande håller på att ske i Sverige (och även Finland). Vi börjar älska vårt land. Detta obibliska fenomen verkar till ytan harmlöst, man säger sig bara vilja fira ”att vi har det så bra här” och poängterar att man därmed inte tycker mindre om andra länder. Men det håller inte. Det ligger i nationalismens och fosterlandskärlekens essens att man ser det område man föddes i som högre ställt än alla andra – om man verkligen var internationalist och såg alla länder som jämlika skulle man naturligtvis vifta med alla länders flaggor på deras nationaldagar. Eller strunta i att vifta med någon flagga alls. Men att välja ut en tygbit och vifta med den leder till, även om det inte är ens avsikt, att man efter ett tag avtrubbas mot främlingsfientlighet och nedvärderande av andra länder. Man älskar inte sin nästa som Jesus uppmanade oss till (Matt 22:39), man älskar bara de som föts vid rätt sida gränsen och som dansar kring midsommarstången.

Nationaldagsfirandena växer år för år, nu är det större än någonsin, och kommuner och staten hejar ivrigt på, hela tiden med förtydligandet att man inte stöder främlingsfientlighet. Men vad har man för nytta med att hylla Sveriges nationaldag om man är internationalist? Det gynnar inte internationalismen det minsta, däremot får främlingsientligheten en stor knuff. BLand allt folk som var på stan idag med blågula flaggor i handen var en man med tröjan ”Absolut svensk”, en tydlig rasistisk paroll. Ingen höjde på ögonbrynen. Han passade ju tvärtom in i den blågula bilden. Nationalismen hyllar sitt land sin stat oavsett vad den gör. Det är en idiotisk kärlek som klänger sig fast vid våldsapparaten även om den börjar bryta mot mänskliga rättigheter som aldrig förr.

Men vi kristna ska inte vara nationalister. Vi tillhör en annan stat – Guds Stat (gammaldagssvenska: ”rike”) – och vi har en annan Stadsminister än världens riken.

”Nu är de här också, de som har vänt upp och ner på hela världen… De handlar alla mot kejsarens påbud och säger att en annan, en som heter Jesus, är kung.” (Apg 17:6-7)

Inte så att de kristna gjorde revolution mot Staten i ett försök att skapa ett kristet rike, i enlighet med Rom 13 underordnade de sig den och betalade skatt till den. När den anföll dem med våld vände de andra kinden till och slog inte tillbaka. Men aldrig att de var nationalister! De kallade sig främlingar på jorden (1 Petr 1:1, Hebr 11:13), och medborgare i Himlen (Fil 3:20). De applicerade inte GT:s hyllningar av Jerusalem på Rom utan på det Himmelska Jerusalem (Upp 21:2, Hebr 11:16). De respekterade att staten hade en funktion i samhället som upprätthållare av lag och ordning, men det var en oren uppgift som kristna själva inte skulle beskaffa sig med. De upprätthöll lag och ordning själva i sina kyrkor med bättre metoder än staten – förlåtelse istället för dom och kärlek istället för våld – dock krävde de inte att staten skulle använda sig av de metoderna eftersom de kräver att den sanne Guden griper in och ger en kraft. Men själva vägrade de att inneha statliga ämbeten och använda statens smutsiga metoder.

3 kommentarer

 1. Hej Micael! Hoppas att din sommar blir bra – jag är tillbaka i Halmstad nu 🙂

  Om jag inte har nämnt det så tillhör jag Greg Boyds fans (när jag läste det här lyssnade jag på en predikan av honom i bakgrunden), och då även i hans kritik mot nationalismen. Dock vet jag inte om han skulle driva kritiken av nationalismen så långt som du gör det, i alla fall vet jag inte om jag skulle göra det.

  Överdriven nationalism är knappast något man kan anklaga de flesta svenskar för att vara… Sverigedemokrater är ett undantag, om än ett undantag som växer! Men istället tycker jag att svenskar bör lära sig en sundare uppskattning av sin egen kultur. För även om alla nationer är lika inför Gud och vi skall uppskatta alla kulturer, så finns det ju något fint över att vara (exempelvis) svensk också!

  Jag håller dock med dig om mycket av det du säger, men jag tycker att det finns en skillnad mellan att vara glad över att vara svensk och att hylla staten Sverige!

  Gilla

 2. PS. För övrigt ger Fredrik Lindströms TV-serie ”Världens modernaste land” en utmärkt bild av svenskars ambivalenta inställning till nationalism. ”Osvensk stämning” är positivt, men när det gäller hur man skall sköta ett land med skatter, regler och liknande är de flesta övertygade om att Sverige trots allt gör det mesta bra.

  Utlänningar gör god mat och har ett trevligare temperament än oss, men aldrig att man skulle lyssna på hur de sköter deras land, typ 😛

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s