Gott nytt år!

Låt oss likt kyrkofäderna ignorera de hedniska högtiderna och sätta vår främsta lojalitet till Herren Jesu kristi kyrka, som firar nyår idag. Det profana nyåret, med rötter i avgudadyrkan och vars främsta ritual är att bokstavligen bränna pengar framför ögonen på fattiga människor, bör vi som Jesu lärjungar vänligt men bestämt strunta i.

Ni har kanske märkt att jag blivit sugen på väckelse i Sverige. Jag har skrivit om väckelse ända sedan bloggen startade, men det är först nu som det sjunkit ner på djupet dels att vi verkligen behöver en väckelse akut, dels att det inte är en omöjlighet att väckelsen kommer – tvärtom bör vi förvänta oss det. En väckelse likt den som skedde på Azusa eller den som sker idag i Kina med en enorm Andeutgjutelse som låter Himlen komma närmare jorden än vi trodde var möjligt kan förverkligas i Sverige – i år! Allt som krävs är att vi ödmjukar oss under Gud och låter Honom ta över helt och fullt.

Hur kommer då det nya året att bli? Jag vet inte, men vi har inte råd att stå och trampa på samma plats som kyrkan till stor del gjort det senaste decenniet, i varje fall enligt min erfarenhet. Det är dags att den lilla brinnande eld som finns här och var sprider sig vidare till hela kyrkan. Vi måste be och arbeta aktivt för en ny väckelse som förenar karismatik med engagemang för fred och rättvisa. Och vi får inte nöja oss tills den är här. Vi får inte sänka ribban.

Kärleken gör inte något ont mot sin nästa. Alltså är kärleken lagens uppfyllelse. Och det skall ni göra, väl medvetna om tiden, att stunden redan är inne för er att vakna upp ur sömnen. Ty frälsningen är oss nu närmare än då vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss lägga bort mörkrets gärningar och klä oss i ljusets vapenrustning. (Rom 13:10-12) Låt oss leva i denna brinnande kärlek, som Gud redan planterat i våra hjärtan (1 Joh 4:7). Frälsningen är oss närmare nu än förra året, väckelsen likaså. Vi måste ödmjuka oss i förkrosselse för vår synd, bekänna för Gud att vi försökt göra något på egen hand som bara Han kan göra och omvända oss från högmod och lättja. Vi måste klä oss i ljuset.

Så gör denna bön, som bads av hundratusentals kristna vid sekelskiftet 1900 och ledde till Azusaväckelsen, till din egen: ”Herre, sänd oss en väckelse och börja med mig själv, i Jesu Namn, amen.” Be den varje dag, och nöj dig inte tills du får bönesvar. Om du ber den med uppriktigt hjärta och verkligen brinner för en hel pingst kommer Gud plantera väckelsen i ditt hjärta. Och med tusentals som ber denna bön återigen kommer väckelsen komma snabbare än vi kan blinka. All ära tillhör Gud i evigheters evighet.

7 kommentarer

 1. När och om man firar nyår är knappast en viktig fråga. Det finns många olika nyårstraditioner (se här http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=53394&a=512281). Det står väl inget i Bibeln om att kyrkan ska fira nyår 1 advent? Jag tror mer på att man kan fira fester och högtider som firas i den egna kulturen och göra det på ett gudfruktigt och kärleksfullt sätt. Vi brukar fira nyår den 1 januari och det tror jag nog att vi fortsätter med.

  Gilla

  1. Jag provocerade lite, men jag kvarstår vid positionen att kristna inte ska delta i profana högtider. Det är väldokumenterat att utrkyrkan vägrade göra det. Dock är det snarare för att de ofta kräver en massa resurser i onödan som kan läggas på annat än att de i sig är ”onda” – vilket särskilt blir tydligt med nyåret, som ju kretsar kring alkoholkonsumtion och fyrverkerier (som krasst sett är att bränna pengar framför ögonen på fattiga). Att träffa släkt och vänner för en middag är dock inte på samma nivå – vilket man ju också kan göra även om det inte är nyår.

   Gilla

  1. Snälla, du, du är helt hjärntvättad av hat. Gud älskar dig och vill att du ska älska dina medmänniskor. Lyssna till Hans röst och vänd om från din självdestruktivitet.

   Gilla

 2. Håller såklart med om att vi borde fira det kristna nyåret. Mest! Men jag ser ingen konflikt i att man deltar i firandet som sina otroende Eller annan troende vänner håller i så länge detta inte innebär en direkt avgudadyrkan. Däremot finns det vissa undantag som jag inte tror vi skall fira, inte som en kosher förbud, utan snarare som en pedagogisk päng i att uppfostra kyrkan att vara kyrka, t.ec inte fira nationaldagen.

  Jonas jag tycker du ibte riktigt ger micaels resonemang en chans. Bara för att inte Bibeln påbjuder nyårsfirande eller att vi inte får fira nyår en annan gång betyder ju inte detta att det ite kan finnas en pedagogisk poäng i att lära oss vara en del av ett annnat rike och inte först identifiera oss med en svensk, norks eller emedan kultur.

  Micael och Jonas: däremot undrar jag o inte kyrkan tappat bort sig själv löite. Sina högtider. Vart tog alla judiska högtider vägen? Joag ser såklart inga problem i att fira både kyrkoåret o en del judiska högtider men kyrkan frbjöd mycket av de judiska firandet av högtider och ersatte det med sina egna, av anledningen att just rensa ut det judiska. här har vi som kristna en skuld, låt oss försöka återupptäcka lite av vårt ursprung och se om vi kan lära oss nått av det judiska högtiderna.

  Som slutpunkt så är vi inte bundna att fira några högtider överhuvud taget, men det innebär j inte att det inte är bra att göra det!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s