Guds Rike: Evigt liv, karismatik, fred och rättvisa

Det centrala i Jesu förkunnelse var Guds Rike. ”Jesus vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i deras synagogor och predikade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket.” (Matt 4:23) ”Han sade: ‘Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium!'” (Mark 1:15). Det är väldigt viktigt att vi förstår vad Guds Rike innebär, att vi predikar det vidare och inte minst att vi ser till att vi blir medborgare i det riket.

Lyckligtvis är det inte särskilt svårt att lista ut vad Guds Rike är – det är Himlen. De allra flesta gångerna termen används i Bibeln syftar det på den plats där vi kommer tillbringa evigt liv med Gud om vi vänder om från våra synder och lämnar över dem till Jesus. Matteus kallar det ofta för ”Himmelriket”. Jesus kom till jorden för att dö för oss så att vi skulle få evigt liv och träda in i Guds sfär – Hans Rike. Så kunde Paulus skriva i slutet av hans liv när han visste att han skulle bli avrättad för sin tros skull: ”Herren skall också rädda mig från alla onda anslag och frälsa mig till sitt himmelska rike. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen.” (2 Tim 4:18)

Budskapet som Jesus predikade var inte ren information om att Guds Rike existerar – att det finns en plats där Gud regerar och där det finns evigt liv – utan budskapet var att Guds Rike har kommit, Himlen har trängt ner till jorden genom Jesus som var sann Gud och sann människa. Kristna befinner sig redan i riket. ”Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike.” (Kol 1:13). Riket är här redan, men inte fullt ut. Det kommer ske genom Jesu andra tillkommelse (Matt 25:34, Luk 21:13).
Jesus lät tre av apostlarna se Guds Rike i full härlighet på förklaringsberget (Mark 9:1ff.) På samma sätt är kyrkan kallad till att låta Himlen tränga fram på jorden, vi ska be ”Låt Ditt Rike komma!” (Matt 6:10). När Jesus predikade om Guds Rike botade Han också sjuka och drev ut demoner. Dessa under bekräftade att budskapet om Riket var sant (Mark 16:20). ”Ty Guds rike består inte i ord utan i kraft.” (1 Kor 4:20).

I Himlen finns ju inga plågor och ingen död, så då är det självklart att när vi sprider Guds Rike ska vi inte bara använda ord utan även kraftgärningar som botar sjukdomar och uppväcker döda. Det är också självklart att vi ger allt till de fattiga och betjänar de svaga. I Himlen finns inga ekonomiska eller sociala klyftor. I Himlen råder fullständig kärlek, och om vi blundar för den nödlidande har vi inte den kärleken i oss (1 Joh 3:17).

Många klamrar sig fast vid sina ägodelar trots att så många fattiga lider nöd, de älskar sina saker så mycket att de behåller saker de egentligen inte behöver. Till dem säger Jesus: ”Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern. Himmelriket är också likt en köpman som söker efter vackra pärlor. Och när han har funnit en mycket dyrbar pärla, går han och säljer allt vad han äger och köper den.” (Matt 13:44-46). När man förstår värdet av evigt liv har man inga problem att sälja allt. Problemet med kyrkan i Sverige är att vi inte är tillräcklit överlåtna, vi har inte totalt hängivna till Gud. Om vi insåg hur stort och fantastiskt Guds Rike är skulle vi praktisera ett mycket radikalare lärjungaskap.

Slutligen är det väldigt viktigt att komma ihåg att medan judarna väntade på en Messias som skulle starta ett väpnat uppror mot romarna och frälsa dem genom att slåss istället för att låta sig avrättas, deklarerade Jesus klart och tydligt: ”Mitt rike är inte av den här världen. Om mitt rike vore av den här världen, hade mina tjänare stridit… Men nu är mitt rike inte av den här världen.” (Joh 18:36). Om man är nationalist, om man förväntar sig att kyrkan ska gå i statens ärenden, om man strider och slåss och om man vill bygga ett världsligt imperium, så har man inte alls fattat vad Guds Rike handlar om. Guds Rike är en stat där Han är kungars Kung och som är fyllt av evigt liv, brinnande karismatik och kärleksfull fred och rättvisa.

Och glöm inte att anmäla er till Mosaiks sommarläger 25-30 juli som kommer handla om Guds Rike.

5 kommentarer

 1. Det är en intressant och viktig sak Du tar upp. Håller med dig att Guds rike inte innebär att kyrkan skall skaffa sig en världslig maktbas osv. Precis som Jesus tror jag att vi skall inrikta oss mot att förvandlas inifrån, vårt sanna jag, genom Guds Ande och Ord.

  När vi förvandlas själva så förändras världen samtidigt. Om vi går andra vägen och tror att man kan förändra världen genom politik, så når man inte så långt. Man bara ändrar på vissa yttre beteenden.

  Men sedan, Guds rike är nog inte riktigt detsamma som himlen, precis som Du indirekt egentligen skriver längre ner.

  Guds rike, som jag ser det, är Guds ”värld”, det andliga/gudomliga/eviga, inom oss, både i världen och i himlen.

  Gilla

  1. Jag slog upp Guds Rike i en Bibelkonkordans eller vad det heter för några dagar sedan och då slog det mig att Jesus använder termen nästan uteslutande om Himlen. Hans budskap är att Himlen har kommit ner till jorden, Guds Rike är här. Det är inte någon gräns mellan himmel och jord utan Guds Rike – Hans värld – är här.

   Gilla

 2. Det här med Guds rike och himlen är rätt så djupsinniga saker, när man börjar tänka lite extra på dem.

  Det osynliga och ohörbara tillhör både vårt fysiska liv och vårt andliga. Men har det fysiska någon anknytning till himlen? Nej, på ett sätt tillhör ju det fysiska den förgängliga världen och det duger ju inte i himlen.

  Men å andra sidan, om det fysiska kan bli tempel för Anden, så förefaller ju även det fysiska tillhöra Guds rike, eller? Hur kan Anden annars bo i det?

  Eller är det kanske inte det fysiska i kroppen som är Andens tempel utan bara själen, dvs tanken och andra osynliga saker, vilka i sin tur är beroende av kroppen och det förgängliga, ungefär som en högtalare är nödvändigt för att förmedla ett ljud, som i sin tur förmedlar en känsla och en tanke?

  Nåja, glöm det jag nu skrivit! Det var bara ett infall av djupsinnighet, som snart går över……

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s