Böcker jag rekommenderar

Ett tag ville jag inte läsa några andra böcker än Bibeln. Det var inte särskilt konstigt, det finns väldigt många kristna böcker i västvärlden som är så lama och ägnar all tid och energi åt att bortförklara Bibelns bud istället för att lyda dem. Om du blivit matad av sådant skräp och fått för dig att en kristen livsstil inte ska vara radikal och övernaturlig – öppna Bibeln och läs. Det är den galnaste och underbaraste bok jag känner till, och kyrkan i Sverige skulle må mycket bättre om man läste den och predikade den. Men därtill finns ju människor som har upptäckt Bibliska sanningar och som har upplevt mirakler i sina egna liv och inte bara läst om dem i Bibeln, och ett av de sätt de berättar detta på är böcker. Dock ska man inte läsa för läsandets skull, om du redan håller med om det dessa böcker argumenterar för ska du inte köpa dem utan ge pengarna till de fattiga och gå ut och predika Guds Rike. 

favoritböcker

Helandets kraft av John Wimber. Helande har alltid vart centralt inom Vineyard eftersom det visar på Guds omsorg och Hans vilja att lindra lidande. I Helandets kraft tar Vineyardrörelsens grundare upp hur Biblisk helande innefattar kropp, själ och ande och hur vi aldrig får skilja på människors fysiska och psykiska välbefinnande. Wimber blandar praktiska erfarenheter med gedigen Biblisk undervisning. I de sista kapitlen beskriver han sin femstegsmetod för bön för helande som hjälpt tusentals att be för sjuka: 1. Intervjua personen, ta reda på vad det är för problem. 2. Fråga Gud vad som orsakat sjukdomen, om det har kroppsligt, psykologiskt eller demoniskt ursprung. 3. Fråga Gud hur du ska be. 4. Be med öppna ögon, fråga då och då under bönens lopp om personen känner den Helige Andes närvaro. 5. Ge råd efter förbön, uppmana till läkarbesök om ni tror att personen blivit helad.

Den oemotståndliga revolutionen av Shane Claiborne. ”Jag vet att många brukar säga: ‘Mitt liv var en enda röra tills jag mötte Jesus, då blev allt bra.’ Gud välsigne dem, men för mig var det inte så. Jag hade ordning och reda i mitt liv tills jag mötte Jesus, då blev allt kaos!” Shanes bok är egentligen en massa one-liners likt denna radade på varandra om hur kyrkan är kallad till att vara en radikal motkultur till Världen, vi ska utan att tveka bli bästisar med fyllona, ge allt till de fattiga och älska våra fiender, precis som de första kristna. Shane har vårdat döende människor tillsammans med moder Teresa, han har besökt Irak under brinnande krig för att sprida fred, han har startat en kommunitet tillsammans med sina vänner i Philadelphias slum för att betjäna de utsatta, men framför allt har han förälskat sig i Jesus, och han vill bara sprida Guds radikala kärlek vidare. Och han vill absolut inte att vi ska uppfatta hans och Jesu livsstil som något exotiskt. Han kallar sig för en vanlig radikal, han gör det enda som är vettigt i en ganska sjuk värld.

Surprised by the Voice of God av Jack Deere. Deere är cessationisten som överumplades av Andens kraft och blev en väldigt inflytelserik teolog inom den tredje karismatiska vågen (en cessationist är en person som menar att Andens gåvor har upphört). Den här boken är den bästa jag har läst efter Bibeln om det profetiska, och det är ju inte särskilt underligt med tanke på att Deere som professor i Gamla Testamentet citerar friskt ur Bibeln hela tiden för att få sina läsare att söka Guds röst. Han kryddar detta med många exempel på hur han själv och människor i hans närhet har hört Gud (jag publicerade ett exempel för några veckor sen här på bloggen) och flera praktiska råd för hur en sund profetisk församling kan se ut. Jag rekommenderar den här boken väldigt varmt.

Always Enough av Heidi och Rolland Baker. Den här boken sprudlar av kärlek, skriven av ett missionärspar som Gud har använt till att starta en väckelse. Medan kyrkan i Västvärlden diskuterar hur vi ska vara kulturellt relevanta och hur man ska våga prata med sin okristna granne har man väckelse nere i Moçambique där blinda ser, döva hör, döda uppstår och de fattiga får ett glädjens budskap. Heidi är sprängfylld med kärlek till Jesus och kärlek till de fattiga, och hennes vändpunkt var när hon under Torontovälsignelsen fick ett löfte av Jesus att det alltid skulle finnas tillräckligt, som videoklippet ovan berättar. Always Enough berättar om hur den profetian uppfylls dag för dag när familjen Baker får ge tiotusentals människor mat, evigt liv och mirakler i den Helige Andes kraft. Det här är kristendom som den är tänkt att vara.

Den växande kyrkan av Carl-Erik Sahlberg. När Sahlberg blev kyrkoherde i S:ta Clara kyrka i Stockholm kom ett halvt dussin på den första Gudstjänsten. Idag är det en av de största svenskkyrkliga församlingarna i Sverige och en stor förebild för många andra kyrkor. I den här boken går Sahlberg igenom fem perioder i kyrkohistorien när kyrkan har växt dramatiskt och undersöker om de har några gemensamma nämnare. Det visar sig att det är det de har, och det visar sig att S:ta Clara delar dessa gemensamma nämnare. Om kyrkan ska växa ska den: 1. Vara öppen för alla. 2. Betjäna de fattiga och utsatta. 3. Utgöra en kärleksfull gemenskap. 4. Predika Kristus. 5. Uppmana till ett heligt liv. 6. Vara beredd att lida. 7. Be mycket. 8. Använda lekmän. 9. Leva i den Helige Andes kraft. (Kolla för övrigt in vad Dagen skriver om församlingsplantering och -tillväxt: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.)

Den himmelske mannen av broder Yun. Undertiteln är ”Bibelns mirakler i vår tid” och även om boken är fylld av berättelser om under är det inte det som i vart fall jag tog fasta på när jag läste den och definitivt inte det som Yun själv fokuserar på. Den här boken handlar framför allt om hur en ung, fattig, kinesisk pojke kallas av Gud till att bli pastor för att därefter spendera 30 år i oavbrutet lidande. Yun har suttit i fängelse åtskilliga gånger, han har blivit skadad för livet av tortyr, han har gjort gigantiska uppoffringar för Guds Rike. I allt så prisar han Jesus, förlåter dem som gör honom illa och för människor till tro. Den kinesiska väckelsen är en direkt återupprepning av urkyrkan, och mot slutet av boken har Yun några väl valda ord till den västerländska kyrkan om dess apati.

Prophetic Evangelism av Mark Stibbe. Stibbe skriver att enligt vad han vet är detta den första boken om profetisk evangelisation, med andra ord är kyrkan i västvärlden rätt så noga med att vi själva ska sprida Evangeliet och inte Gud. Stibbe argumenterar dock för att evangelisationen går så mycket bättre när Gud presenterar budskapet om evigt liv i Jesus, antingen genom att han ber en kristen profetera för en ickekristen eller genom att Han direkt talar till en ickekristen. Stibbe öser rikligt med både Bibliska och nutida exempel på detta, och i slutet ger han praktiska råd för hur man blir en profetisk evangelist.

Mirakler av Niels Christian Hvidt. Klippet ovan visar Myrna Nazzour, en syrisk-katolsk kvinna vars händer och ansikte rätt ofta börjar drypa av olja. Oljan har undersökts av flera oberoende vetenskapsmän och de har funnit det vara äkta olivolja. Detta är bara ett av alla fascinerande mirakler som Hvidt tar upp i sin bok, några andra är s:t Gennaros blod som förvandlas tre gånger per år, den oljedrypande ikonen i Panagia Maleví samt den heliga eldens mirakel i Jerusalem när eld från himlen tänder ljusen i den Heliga Gravens kyrka på påskaftonen. Hvidt redaogör noggrant vetenskapliga undersökningar, han diskuterar miraklets betydelse och ställer sig frågan varför skandinavier tenderar att ignorera mirakler.

Jesus for President av Shane Claiborne och Chris Haw. Under Obama-vs-McCain-hysterin turnerade den förut nämnde Claiborne med sina kompisar och spred en annan valkampanj – nämligen den för kungars Kung. De visar på vilken politisk bok Bibeln egentligen är och hur Guds kallelse till sitt folk alltid har varit att vara avskilda och sprida ett Rike som inte är av denna världen. Politikers maktmedel är vapen, Jesu maktmedel är den trasa Han tvättar sina lärjungars fötter med. Varför har kyrkan gått från att vara pacifistisk till att vara laglydande, varför ropar inte folk om oss: ”De handlar alla mot kejsarens påbud och säger att en annan, en som heter Jesus, är kung” (Apg 17:7)? Claiborne och Haw visar på ett annat, Bibliskt alternativ där vi låter Herren vara vår Statsminister.

5 kommentarer

 1. Frälsningen tycker jag visar på Guds omsorg och borde vara det självklart centrala i alla försömlingar.

  Gilla

  1. Amen. Jag har fått se flera bli frälsta när jag varit ute med Pannkakskyrkan nu i tre veckor. De flesta blev frälsta för att de kände Guds kraft och/eller blev helade. Helandet visar på Guds existens, kärlek och omsorg och leder många gånger till frälsning i Bibeln.

   Gilla

  1. Ja många har skadats av trosrörelsen, sant helande är inte i motsats till uppenbarelse om synd, rättfärdighet och dom utan går hand i hand med det.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s