Det blir värre på Afrikas horn

DN skriver: ”Drygt 3,7 miljoner människor i Somalia är i akut behov av mat­leveranser, vilket motsvarar hälften av landets totala befolkning. Av dessa 3,7 miljoner har 1,7 miljoner tvingats lämna sina hem vilket skapat en folkvandring av bibliska proportioner. Men det är inte bara Somalia som är drabbat – FN:s samordningsorgan OCHA beräknar antalet människor under akut hot till 12 miljoner över hela Afrikas horn. Situationen kommer att förvärras ytterligare under hösten, spår samtliga bedömare.”

Katastrofen är inte något som ligger bakom oss utan ett fortsatt akut problem. Snälla, ge ännu mer för att få stopp på detta förfärliga lidande. Om ni redan har gett pengar så är det underbart och bra på alla sätt, men vad jag vill är att ni ska tänka igenom vad ni kan skära ner på av lyx, underhållning och skönhetsprodukter för att rädda liv och lindra nöd på Afrikas horn.

Här kan du kräva att politiker ser till att alla katastrofens offer får hjälp och att inget liknande ska få ske i framtiden. Ta också och gå med i Facebookgruppen Stöd till Afrikas horn.

Gör biståndsorganisationer någon nytta då? Jajamen, de stora och seriösa organisationerna är mycket pålitliga:

Röda korset har mobiliserat 120 000 frivilliga från Somaliska, Etiopiens, Kenyas och Djiboutis Röda Kors och Röda Halvmåneföreningar. 162 000 personer har fått nödhjälp. 350 000 personer tilldelas regelbundet vatten från tankbilar. 250 000 personer har fått köksutrustning. 5 500 barn får stöd på särskilda kliniker för undernärda. Somaliska Röda Halvmånen driver 72 hälsokliniker och fyra mobila kliniker som ger vård till 600 000 människor. 18 av klinikerna är särskilda kliniker för undernärda barn. Under perioden mars-juni i år fördubblades antalet personer som sökte hjälp på klinikerna. Svenska Röda Korset har hittills bistått Internationella rödakorskommittén och Somaliska Röda Halvmånen med 7 miljoner kronor (5 miljoner kronor som vi fått från Sida till denna insats och 2 miljoner kronor av våra egna medel). Stöd dem här.

Svenska kyrkan är genom ACT-alliansen med och ger akut katastrofstöd inne i Somalia. De fokuserar på utdelning av matpaket, vatten, tvål, myggnät, konstruktion av latriner och annat som är nödvändigt för direkt överlevnad. Så snart som möjligt ska sedan arbetet komma igång för att hjälpa människor att få igång sin försörjning igen. Lutherska världsförbundet, en av ACT-alliansens medlemmar på plats, samordnar alla internationella organisationers insatser i de tre flyktinglägren i Dadaab, Kenya, och spelar därmed en avgörande roll för att flyktingarna i lägren ska få den hjälp de behöver när de anländer. Slutligen stödjer Svenska kyrkan akuta insatser i Etiopien i form av bland annat mat, vatten och utbildningar i hälsa och hygien i lägren i Dollo Odo. I Oromia-regionen får torkdrabbade på landsbygden akut hjälp med mat, men också omedelbart stöd för att kunna börja odla igen, för att inte missa den regnperiod som förhoppningsvis startar i oktober-november. Stöd dem här.

UNICEF stödjer 800 mat- och näringscenter runt om i Somalia. 500 av dem ligger i de södra delarna av landet där svälten är som värst. Hittills har 7000 barn/månad fått hjälp här, men genom att öka insatserna räknar man nu med att kunna hjälpa 17 000 barn i månaden. 200 000 familjer i månaden kommer att få matpaket under de kommande sex månaderna. Två miljoner barn kommer att vaccineras mot mässling. 300 mödravårdscentraler och barnavårdscentraler kommer att förses med sjukvårdsutrustning, så att de är rustade för att hjälpa upp till 2,5 miljoner kvinnor och barn. Utökade vattentransporter och fler borrade brunnar beräknas ge ytterligare 300 000 barn tillgång till rent vatten. Stöd dem här.

 
Diakonia hjälper 400 familjer som drabbats av torkan med mat, logi och andra nödvändigheter. Efter en analys av läget har Diakonia tillsammans med lokala och internationella organisationer kommit fram till en ”dagsranson” mat som ska ge varje människa ca 2 100 kcal per dag. Denna innehåller t ex ris, socker, vete och matlagningsolja. Andra saker som flyktingar får hjälp med är presennningar som kan fungera som tält, myggnät och filtar. Stöd dem här.

Läkare utan gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och ger gratis sjukvård i åtta av landets regioner. Över 1 400 lokalanställda, stöttade av ett hundratal internationell personal i Nairobi, bistår befolkningen med gratis sjukvård, kirurgi, behandling för undernäring samt vattenförsörjning och utdelning av akuta förnödenheter till flyktingar. Läkare Utan Gränser bistår också med sjukvård till somaliska flyktingar i Kenya (i lägren kring Dadaab) och i Etiopien (Liben). Stöd dem här.

4 kommentarer

    1. Underbart! Eftersom du har wordpress borde du kunna kopiera inlägget rakt av via ”blog this”, om jag fattat det rätt. Jag trodde faktiskt jag redan länkat till dig men det hade jag tydligen inte, nu är misstaget åtgärdat 🙂

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s