Är det meningen att vi ska hata Breivik som han hatar oss?

Nu när Breivik iskallt och systematiskt gått igenom hur han mejade ner ungdomar på löpande band (något som för mig ger starka paralleller till dataspelet i klippet ovan som Breivik sagt att han använt sig av när han ”övade” inför massakern) så är det förståeligt att många än starkare känner ett överväldigande hat mot den mannen. Och det var just hat som drev honom, har mot ”islamismen”, mångkulturen, vänstern och den ”politiska korrektheten”. Det är omöjligt att döda utan hat. Så vad ska då vi hata för?

När nu denna förfärliga känsla som utgjorde drivmedlet i Anders massaker riktas i oerhört hög grad mot honom själv, är det värt att dra sig till minnes massakern i West Nickel Mine School för fem år sedan. Den var lyckligtvis inte lika förödande, gärningsmannen sköt tio flickor i åldrarna 6-13 varav fem dog, men det som de flesta betraktar som spektakulärt var inte blodsutgjutelsen utan det som skedde efteråt.

Skolan drevs av Old Order Amish i Nickel Mines, och flickorna och deras familjer var amish. Amish är kända för att ha stannat på 1600-talet för att de anser att civilisationen har spårat ur totalt, och många hånar dem för det, å andra sidan borde vi hånas för att vi lever i en civilisation som spårat ur totalt. Vad amish är mindre kända för är att alla är radikalpacifister och tar Jesu ord om att vända andra kinden till och älska sina fiender på allvar.


Världen stod förbluffad och häpen medan föräldrarna till de döda flickorna gick ut och förlät gärningsmannen offentligt. Han hade avslutat massakern med att ta sitt liv, så själv hörde han inte ursäkten men de ansåg det viktigt att vända det hat som samhället hade börjat få för honom. De började genast samla ihop pengar till gärningsmannens hustru och barn för att hjälpa dem genom det fasansfulla lidande de gick igenom. Hälften av dem som besökte gärningsmannens begravning var amish. Läs mer här.

Hatet mot Anders växer, och människor överträffar varandra i allt mer kreativa förslag på plågsamma straff, men det inte bara offren och deras anhöriga behöver göra utan även hela samhället är att sluta hata för att fullkomligt läkas. Många protesterar och säger att det är omöjligt, men det är det inte. Se på amishfolket i Nickel Mines.

Älska era fiender. Älska dem. Oavsett hur onda, knäppa och syndiga de är, älska dem.

Eller som syster Signe så klockrent uttrycker det:

det gick ju med paulus

hata inte denne man.
be för honom istället.
gud har gjort större saker än förlåtit och räddat en människa som förföljt och dödat.

låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda
romarbrevet 12:17må kärleken övervinna allt
syster signe

Nyare artiklar: SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8, 9, 10. DN: 1, 2, 3, 4, 5 6, 7, 8, 9, 10, 11. SR: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SVT: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Äldre artiklar: DN: 1234567891011. SR: 123456. SVT: 12345678910111213. SvD: 12. Dagen: 1234.

10 kommentarer

 1. finns ett väldigt bra uttryck: Gud hjälp mig att inte själv bli ett monster när jag är utsatt av ett.
  men vad som är viktigt tycker jag i medmänskligheten är att vi måste förstå varandra när någon drabbas svårt att hat kan uppstå, vi får då inte förkasta varandra utan vara med som medmänniska i förståelse och Guds kärlek till befrielse från hatet.

  Gilla

 2. Våld är inte lösningen, det är bara en ytlig smärta. Jag ser hellre att Breivik får bli förnedrad – att han misslyckas. Att han aldrig får ha kontakt med omvärlden så att han får ytterligare chanser att sprida sin propaganda. Då har man knäckt honom, när han inser att allt hans arbete var förgäves och att toleransen i samhället segrar. Vi måste alla bli bättre på att respektera olika kulturer, inte vara så misstänksamma om varann och peka finger hela tiden. Så ska vi bekämpa Breivik och alla hans likasinnade. Samtidigt måste vi vara vaksamma och bemöta personer som Breivik, inte bara se dem som konstiga människor och låtsas att de inte finns. Ta främlingsfiendliga åsikter på allvar så kan vi stoppa människorna innan de hinner begå såna här hemska handlingar.

  Gilla

  1. Breivik misslyckas ju inte. I hans värld har han ju redan lyckats. Han har ju redan utplånat hela den nya generationen av engagerade och organiserade ungsocialister i Norge.

   Om man nu vill se Breivik lida så finns det väl bara ett sätt. Genom att genom vård få honom att inse det oerhörda i vad han gjort. Då skulle han förmodligen ta livet av sig om han inte är psykopat.

   Det bästa sättet att förebygga vansinnesdåd av den här typen tycker jag är att inte stöta bort folk med extrema åsikter. Försök bli vän med dem istället. Därefter kan man peu om peu ta en diskussion och i bästa fall påverka dem. Något jag praktiserat med nazister i bekantskapskretsen.

   Gilla

 3. Mycket bra inlägg! Jag har ofta undrat vad om skulke hända om te x Usa efter 9/11 INTE startade krig…. Tänk om de, som respons sänd matsändnibgar… Hur mycket skulle inte det bekämpa terrorismen?

  En vän från Iran sa att skulke Usa skicka hundratusentaks missionärer in i landet, istället för ev bombningar så skulle tusentals missionärer dö, MEN regimen skulle falla av sig själv och en myket stor andel Iranier skulle bli kristna…

  Kanske något att tänka på när så många kramlar med vapnen nu…

  Sorry för ot Micael!

  Gilla

  1. Den här Jonas Lundström är inte jag (www.jlundstrom.se). Dessutom måste jag gå via Twitter för att kommentera på wordpress, oklart varför. Finns det två Jonas Lundström på Kristen Underjord eller är det någon som roar sig med att kapa mitt namn?

   Gilla

 4. Jonas: jag har klart deklarerat att jag INTE är du… Se några inlägg upp. Det finns en hel del Jonas Lundström….71 st vid en snabb sökning på hitta.se

  Kristen underjord vet jag inte vad det är, jag är inte religiös.

  Obs! Jag har aldrig påstått mig vara dig! Tror att Micael kan intyga detta.

  Gilla

 5. Sorry se inlägg under ”vem är skyldig till Beiviks brott”.

  Så är det tyvärr när vi delar namn med så många.

  Gilla

 6. Öga för öga, tand för tand ligger nörmare till hands och i linje med dagens officiella kristna ledares handlande.

  Alla riktiga kristna är socialister. Det går inte att tjäna mammon och gud samtidigt.

  Gilla

  1. Hej Kalle Kula! Jag håller med om att kristna i den Helige Andes kraft ska verka för fred, ickevåld och ekonomisk utjämning, men att sätta likhetstecken mellan att vara riktig kristen och socialist går knappast eftersom socialismen kom mycket senare än kristendomen och innehåller flera saker som inte finns i Bibeln. Det är en ideologi som i sin tur relaterar till kapitalismen, som inte heller den existerade på Jesu tid.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s