Riskkapitalbolaget Swedfunds missbruk av svenska biståndspengar

Swedfund - en av de största missbrukarna av svenskt bistånd
Swedfund - en av de största missbrukarna av svenskt bistånd

Jag har flera gånger argumenterat emot den extrema biståndskritik som till exempel Timbro står för som säger att vi borde lägga ned biståndet. Det är ett absurt påstående eftersom biståndet gör så mycket nytta och bekämpar fattigdom. Dock är det viktigt att belysa att bistånd flera gånger missbrukas, men lösningen på det är inte att avskaffa biståndet som Timbro argumenterar för utan att förbättra det. Ett exempel på en aktör som missbrukar bistånd något enormt är det statligt ägda riskkapitalbolaget Swedfund. Eftersom Timbro får pengar från Svenskt Näringsliv ser de till att inte kritisera Swedfund, vilket är ironiskt då de har gjort och gör några av de största missbruken av alla biståndsaktörer jag stött på.

Vinst framför fattigdomsbekämpning

För drygt två år sedan skrev jag om hur ironiskt det var att näringslivet fick mer och mer svenska biståndspengar för sina investeringar samtidigt som informationsbidraget till biståndsorganisationer kraftigt sänktes. Detta fick till följd att Swedwatch som undersöker om svenska företag bryter mot mänskliga rättigheter i utvecklingsländer fick mycket mindre medel att bedriva sin verksamhet på, medan Swedfund fick mycket mer medel att bedriva verksamhet i utvecklingsländer. Det var inte en lyckad kombination, både Riksrevisionen och biståndsgranskningsorganet SADEV kritiserade Swedund för att de ”först och främst tänkt på lönsamhet och affärer och mindre på effekter för fattiga människor” och ”för att arbetet mest handlat om tillväxt och alldeles för lite om fattigdomsbekämpning”, enligt Magnus Walan.

Biståndspengar till skatteparadis

Ett drygt år senare kunde ActionAid avslöja att fossilgasföretaget (!) PanAfrica som Swedfund byggt upp placerade sina pengar i skatteparadis istället för att betala skatt till den tanzaniska staten, vilket innebar att massvis med pengar som kunde gått till vård, skola och utveckling hamnade i rika gubbars plånböcker. De skrev även att ”[m]ajoriteten av de fonder Swedfund har investerat i har sitt säte i skatteparadis.” (s. 10). Flera svenska biståndsorganisationer lobbar aktivt för att skatteflykten från fattiga länder, som snor åt sig runt tio gånger mer än vad länderna får i bistånd, ska avskaffas. Sådan opinionsverksamhet begränsades i och med att informationsbidraget sänktes, medan biståndsanslagen till Swedfund, som alltså använder sig av skatteflykt, ökade. Det är något de fortsätter med 2012. Sjukt är ordet.

Främjar svensk export – men inte de fattiga

Det slutar dock inte där. I slutet av förra året kom Diakonia och Svenska kyrkan med den första granskningen någonsin av svenskt bistånd till privata aktörer. Där visade de bland annat att Swedfund bedriver exportfrämjande insatser (s. 7), och till s.k. bundet bistånd, vilket måste avskaffas enligt Parisdeklarationen som Sverige skrev under 2005. Exportfrämjande innebär att biståndsinsatserna syftar till att främja svensk export, till exempel genom att bara investera i ett projekt om man använder svenska bilar, något som gynnar svenska kostymnissar men sällan de fattiga (det kanske finns några andra bilar som är billigare eller effektivare). ”Under 2010 gjordes 56 procent av investeringarna med svenska företag. Utöver detta fanns det även svenska intressen i de investeringar som inte kallas för svenska, till exempel en samfinansiering i energisektorn tillsammans med Vattenfall.” (s. 10). De slog även fast att Swedfund var en av de privata aktörer som fick ”sämst resultat” när det gällde utvecklingsresultat, dvs. deras verksamhet hjälpte inte de fattiga särskilt mycket (s. 15).

Korruption och uthängning av kritiska aktivister

Som om allt detta inte vore nog så avslöjade Ekot vid samma tid om hur antikorruptionsaktivisten Dotun Oloko från Nigeria kontaktade Swedfund och avslöjade att deras största Afrikafond var inblandad i avancerad korruption tillsammans med James Ibori som förskingrat miljoner och som sitter häktad i Storbritannien. Oloko förvånades över att Swedfund inte blev förvånade över tipset. Kort därefter får han reda på att de utlämnat hans kontaktuppgifter till denna Afrikafond, vilket gjort att han ”blivit hotad och förföljd och nu fruktar han för sitt liv.” Nils Erik Schulz på Riksenheten mot korruption säger ”Min uppfattning är att här borde Swedfund ha gjort en polisanmälan, man bör inte direkt konfrontera den utpekade med den information som whistle blowern (tipsaren) skickat in”. Idag bad biståndsministern Gunilla Carlsson Oloko offentligt om ursäkt för detta skamfulla beteende från Swedfunds sida.

Sammanfattning

Trots alla dessa brister får Swedfund mer och mer pengar från Sida. Rapporten från Diakonia och Svenska kyrkan säger: ”Sedan Swedfund bildades 1979 har staten skjutit till ett kapital på 2,4 miljarder kronor. Av dessa har merparten – 1,4 miljarder – skjutits till efter 2007.” (s. 10) Och ”i budgeten för 2012 har regeringen aviserat att den ska skjuta till 400 miljoner kronor” (s. 6)! Detta strider mot biståndsminister Gunilla Carlssons krav på att biståndet ska ge resultat. Swedfund måste omedelbart ändra sin verksamhet så att inga pengar går till skatteflykt, korruption eller investeringar som är skadliga för människa och miljö och som inte hjälper de fattiga. Om inte det sker finns inget alternativ än att avveckla biståndet till Swedfund och ge pengarna till biståndsorganisationer som inte ägnar sig åt dessa missbruk.

Uppdatering 2 maj: Idag avslöjar SR att Swedfund-eländet ägnar sig åt land grabbing som gör fattiga människor hungriga: 1, 2, 3, 4. Läs även Gunilla Kallenius kritik av riskkapitalbolaget.

Uppdatering 18 maj: (den här bloggposten verkar jag kunna uppdatera hur länge som helst) Idag avslöjar Ekot att Swedfund i samarbete med Vattenfall, som inte heller är kända för att sätta miljö och fattigdomsbekämpning i första rummet, skövlar ett område med gummiträd i Liberia för att sedan sticka därifrån så att de lokala bönderna inte har försörjning på sju år, innan gummiträden växer upp igen. De är ju inte kloka.

6 kommentarer

 1. Du är en klok och medkännande människa tror jag. Är det inte så oxå att biståndspengen oxå innefattar flyktingmottagande det var i alla fall förslag på det.

  PS Hej till dig syrran om du läser detta. DS

  Gilla

 2. Det som ligger bakom mycket av detta är de mycket höga avkastningskraven på Swedfund, inte långt bort från Nordeas som Borg ofta skriker om som orimligt höga. Här förväntar sig regeringen samma för bistånd.

  Det är ju ganska klart att biståndseffekten inte hamnar i fokus då. Men man kan boka investeringskapital som en del i biståndsbudgeten på detta sätt, vilket kanske var syftet.

  Gilla

 3. SIDA i samma båt ?
  Många märkliga turer har skett i spåret av den svenska enorma etanolsatsningen sedan energiministern fick en etanollobbyist tillika försäljare av etanolbilar till rådgivare.:
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.144053

  1,7 kommunala miljarder har – i strid mot bestämmelserna i kommunallagen –
  satsats i SEKAB. I Tamzania och Mocambique försvann 170 milj – innan projektet såldes för ynkliga 400 kr till tre styrelsemedlemmars (bl.a. Mauds rådgivare) företag. Nu söker de genom ett dotterbolag i ett skatteparadis, 100 milj. från SIDA för att fullfölja projektet i något tillrättalagd form.
  http://widgren.blogspot.se/2011/12/havnevik-om-sida-och-bagamoyo-ecoenergy.html

  Varför ska f.ö. Swedfund överhuvudtaget med skattemedel i hundramiljonerklassen sponsra ett rikt schweiziskt oljebolags exploatering av afrikanska jordar för odling av grödor för framställning av etanol till törstiga svenska förbränningsmotorbilar som blir ännu törstigare av etanol ?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s