Stoppa underhållningsvåldet i film och dataspel!

Både terrordådet i Aurora och det i Norge har otäcka kopplingar till våldsunderhållning. Breivik spelade ohälsosamt mycket dataspel som innehöll våld, bland annat Modern Warfare 2 som innehåller en kontroversiell bana där man genomför en terrorhandling på en flygplats (se ovan). Enligt honom själv spelade han MW2 för att ”öva” inför Utøya.

James Holmes utförde sin terrorhandling på premiären av våldsfilmen The Dark Knight Rises, vilket fick till följd att många först trodde att terrorhandlingen var en del av bioupplevelsen. Fortfarande vet vi inte så mycket om Holmes och hans motiv, men DN har visat att det finns en stark parallell till dådet i en Batmanserie från 1986, The Dark Knight Returns, där en man dödar människor urskiljningslöst i en biosalong.

Även om det visar sig att båda dessa förövare är psykiskt sjuka är det viktigt att minnas att dödandet av civila inte nödvändigtvis betyder att man är psykiskt sjuk. Många säger att det är klart att friska människor inte kan göra något sådant, men det kan de visst. Se bara på andra världskriget. Psykiskt friska tyskar klarade av att genomdriva ett fullskaligt folkmord av sju miljoner människor, och psykiskt friska amerikaner klarade av att bomba över 150 000 civila japaner. Allt som krävdes var några års hjärntvättning. Människans syndiga natur är möjlig att böja sig för vilka djävulska krafter som helst om ingen hindrar henne.

Vad för hjärntvättning är det vi utsätter oss själva och våra barn för när vi inte bara tycker att våld är okej utan till och med kul? Varför är det ”underhållning” när människor lider och dör?

image

Att säga att våld i film och spel inte påverkar oss är orimligt. I så fall måste man i konsekvensens namn hävda att vi inte påverkas av något annat vi ser på skärmen heller, som leksaksforskaren Krister Svensson säger:

–Om det är så, som en del forskare menar, att krigsleksaker och även våldsamma dataspel inte har någon som helst påverkan på användaren – då får vi dra en konsekvens av det. Då påverkas barnen inte heller av pedagogiska spel och leksaker, eller av kulturella uttryck som film, musik och litteratur. Då har ingenting någon betydelse. Men har vi enats om att man kan påverkas positivt, kan vi inte samtidigt säga att man inte kan påverkas negativt.

Hur länge ska detta få pågå? Hur länge ska vi tycka att våld är kul? Hur länge ska våldsunderhållning vara norm att spendera tid och pengar på medan aktivism och engagemang för fred och rättvisa inte är det? Hur länge ska vi älska att döda virtuella fiender medan vi struntar i att älska våra fiender?

Vi kan aldrig känna oss helt trygga från ytterligare terrordåd så länge vi fortsätter betrakta våld som underhållning. Våld är aldrig det minsta kul. Fråga dem i Aurora och Oslo.

DN: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14. Dagen: 1,2,3,4. Ekot: 1,2,3,4,5,6,7. SvD: 1,2,3,4,5. Rapport: 1,2,3.

36 kommentarer

 1. Att du blir påverkad av våldsamma spel och filmer ær vetenskapligt bevisat. Før att de inte skall påverka dig så behøver du ha någon motvikt mot de influenserna i det verkliga livet. Vilket Breivik uppenbarligen inte hade. Det ær ju också bevisat att Breivik inte var psykiskt sjuk. Vilket gør det jobbigare før oss omkring. Att acceptera att en psykiskt sjuk mænniska gør något sådant ær møjligt att førstå, men att en frisk mænniska har gjort något sådant ær svårare och det væcker fler frågor såsom – Ær det något fel i vårt samhælle ifall mænniskor gør sådana saker? Måste VI ændra på oss før att slippa att någonting liknande sker ænnu en gång?

  Bra inlægg.
  Ha det bra

  Gilla

 2. Ursäkta men det här var nog det dummaste jag hört…

  Du drar prallellen att två hemska dåd har en koppling till datorspel och därför är allt våld datorspelens fel? Jag har svårt att se att terrorsist organisationer, amerikanska armen mm.. består av datornördar?

  Genom att förbjuda att folk tittar på våld så löser vi alla världens våldsproblem? Jag tror inte riktigt att vi kommer undan så lätt, men jag delar din vision.

  Det är ingen vad jag vet som påstår att våldsspel inte påverkar oss, det har du hittat på själv. Men att det inte skulle påverka någon att bli våldsam är däremot mer sant. Själv är jag och istort sett alla jag känner uppväxta med våldsamma rollspel och TV-spel och känner ingen som ens varit inblandad i ett krogslagsmål.

  Våld är kul, det är därför det säljer! Det är väll bättre att folk får leva ut sina fantasier framför TV´n istället

  Sluta försöka bestämma vad folk ska göra med sin fritid, fokusera på att lösa dom verkliga problemen istället!

  Gilla

  1. Hej Anton! Om du kollar efter ovan ser du att jag inte påstått att allt våld är datorspelens fel eller att om vi stoppar underhållningsvåldet så kommer vi lösa all världens våldproblem. Min poäng är att när vi betraktar våld som något underhållande blir vi avtrubbade och anser det vara mindre avskyvärt än om vi inte hade betraktat det som underhållande.

   För några år sedan älskade jag att spela våldsamma TV-spel. Idag står jag som kristen pacifist inte ut med tanken på att njuta av att leka mord. Våld är inte kul som du säger, fråga de överlevande från Utøya. Jag tycker att underhållningsvåld i film och spel är avskyvärt, och ju fler som tycker detsamma, desto mindre risk kommer det finnas för att folk utför terrordåd.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Ja varför inte förbjuda all underhållning precis som talibanerna gör. Extrem åsikter är farliga åsikter. Inga terrordåd eller våldsdåd har påvisats från något datorspel eller filmvåld. Är det en sjuk människa så räcker vad som helst att tända en liten gnista. Att hänvisa till film och datorspel är bara löjligt.

    Gilla

 3. Jag är emot förbud. Fast vi måste ta ansvar för vad vi gör. Där tycker jag att problemet är.
  Sen att dataspel, filmer etc påverkar oss är ju så självklart att det är otroligt att det skall påpekas. Vad gör vi med de som inte är i tillräcklig balans, tappar greppet om den verklighet de lever i? Barn under 18, inget dataspel (förstår att vi är olika mogna, men ……. ?????) Det är föräldrarnas uppgift att fostra barnen. Konsekvens, kärlek, uppmärksamhet, och vara med.
  Sen tycker jag att det är ett fattigdomsbevis att man behöver dataspel, filmer etc, för att leva ut sina fantasier.
  Till sist det finns våldsfilmer med hög kvalitet. Nyskapande, berörande etc.
  Akira Kurosawas samurajfilmer, Sam Peckinpahs orgier i våld, Stanley Kubricks Clockwork Orange, Roman Polanski, Brian de Palmas Scarface etc mm osv.
  Sen vill jag inte att någon omogen ser dem.

  Må livet vara med er.

  Gilla

 4. http://www.statensmedierad.se/Publikationer/Produkter/Valdsamma-datorspel-och-aggression/

  Sammanfattning:
  http://www.sweclockers.com/nyhet/14808-inget-samband-mellan-valdsamma-datorspel-och-fysiskt-vald

  Det finns alltid någon/något att skylla på. En instabil människa som får tag på något som inte är bra för dem kan alltid gå väldigt fel. Se bara till bibeln, hade det funnit folk med din logik och avsaknad av forskning i makten under de senaste två tusen åren hade någon sagt ”Bibeln får ju folk att dra runt på korståg, bränna häxor m.m. Visst, de flesta kan hantera bibeln, men ett par kan det inte. Bäst att förbjuda att den ges ut”.

  Människor som kan utföra vansinnesdåd är inte tillräkneliga, och vi bör därför inte ge deras förklaringar några meriter.

  Gilla

 5. Micael

  För en gångs skull håller jag med dig. Var själv indragen i massa spel med demoniska inspiriationer. Och jag blev beroende helt och hållet av spelet, kunde sitta med det 20 timmar i sträck ibland. Mina vänner blev bortprioriterade, familjen med.
  Kunde även strunta i jobb för att kunna spela en heldag.

  Våld i dataspel, TV, med mera.. påverkar oss enormt mycket. Sen kan vi ju prata om hur man glorifierar utomäktenskapligt sex på TV, och på internet.

  Att sitta och titta på allt detta och tro att man blir oberörd eller att säga Gud beskyddar mig är inte OK! Varför skulle ens Den helige Ande vilja vara med när massa snusk eller våld visas på en tv , dator .

  Musik, samma sak där.

  Men detta är ganska lätt att genomskåda egentligen. Det svårare är att se det som sker på den sk ”kristna arenan” hehe ska inte gå in på det för mycket nu för jag vet att du inte håller med. Och debatten kommer bli ändlös.

  Gilla

 6. Om datorspel påverkade barn skulle alla som växt upp med pacman springa runt i mörka rum ätandes färgglada piller till repetitiv musik

  Gilla

  1. Datorspel kan ge demoniskt inflytande över barnen, och det plågar själen.

   (Psalm 101:3a) Jag vänder ej mitt öga till det onda.

   (Matteus 6) 22 Ögat är kroppens ljus. Om ditt öga är friskt, får hela din kropp ljus. 23 Men är ditt öga sjukt, ligger hela din kropp i mörker. Om nu ljuset i dig är mörker, hur djupt är då inte mörkret!

   Gilla

 7. Datorspel och tv påverkar naturligtvis barn. Barn leker ofta det som de har sett, både positiva och negativa saker. Att påstå att sådant vi ser på skärmar inte kan påverka oss negativt är ett problematiskt påstående, då vi vet att digitala läromedier är mycket effektivt. Det finns flera fall av våld mellan barn där dåden är tydligt inspirerade av saker de sett på tv.

  En annan sak med vuxna. Frågan för vuxna är vad som sker med ens empati. En fråga för kristna är om Jesus skulle spela Grand theft auto med sina lärjungar, eller om det finns underhållningsvåld i himlen. Ske din vilja på jorden såsom i himlen…

  Det handlar inte om förbud, utan om att våga ifrågasätta vår tids digitala Kolosseum. Mycket tråkigt att se ilskan hos de som kommenterar här på bloggen. Är inte avvikande och icke-mainstreamåsikter viktiga? Eller gäller inte åsiktsfriheten de som drömmer om en värld helt utan våld? Jag tycker Micael är ett föredöme och ilskan borde riktas mot olika former av ondska och orättvisa istället för fredsälskare.

  Guds FRED & frid! 😉

  Gilla

 8. Idioti!
  Att skapa ännu fler förbud löser inga problem. Breivik är en sjuk människa; alla som spelar MW2 blir inte terrorister…

  Gilla

 9. i så fall vore det väl rimligt att förbjuda bibeln också eftersom det förekommer en hel del våld i den.

  Gilla

 10. Jag förstår vad du menar. Man vill alltid hitta någonting att lägga skulden på, någonting att rengöra. Så att säga. Men jag vet att du har missförstått sambandet. Så låt mig förklara hur det, enligt det vi vet i dag, ligger till?

  Våld har alltid funnits och så länge kultur funnits har det funnits våldsam kultur. Det är vi människor som skapar kultur och så länge det finns våld så finns det våldsam kultur. Den ska man inte gå in och ändra på. Kultur är nog den viktigaste kanalen vi har för att bearbeta det som sker i samhället.
  Vi har aldrig funnit några belägg för att spel, film eller musik skulle ha bidragit till ökat våld. Det har gjorts mycket forskning inom ämnet som jag har gjort till min plikt att ta del utav. Det har funnits ett samband mellan spel och en temporär ökning av frustrationen, men det våldsamheten har i regel minskat.

  Krig, misshandel, våldtäkt, terrorism, etc. har funnits så länge vi kan minnas. Det har inte datorspel. Vi har också andats och ätit mat så länge vi kan minnas. Det är alltså mer logiskt att hävda att de våldsdåd som begås till synes spontant beror på andning och mat.

  Det vi bör fokusera på är våldet och var det kommer ifrån. Varför krigar vi? Varför slåss vi? Varför uppskattar vi våldsam kultur? Alla uppskattar våldsam kultur. Se bara alla ”tanter” som slukar deckare i pocketformat och läser ”månadens mord” i hemmets journal och jag vet inte allt…

  Men jag uppskattar ditt initiativ, jag vet bara att vi måste gå betydligt djupare. För svaret finns antagligen djupt, djupt rotat inom oss alla. Tar vi bort alla anledningar till att slåss, såsom religion, politik, ägande, etc. så kommer bara våldet att kvarstå. Vad gör vi då?

  Gilla

 11. De kristna (och andra religiösa) måste ha spelat en jävla massa datorspel genom historien…

  Hör du, tokstolle, problemet ligger i människans natur och inte i underhållning. Mohammed mördade tusentals, våldtog småbarn och över en miljard människor följer hans läror än idag…att ens lägga ner en sekund på att klaga på WASP (vasssssssp, som en annan från din sekt kallade dem), datorspel, TV eller ens nyheterna är att slänga bort en sekund som man hade kunnat lägga ner på att diskutera saker som spelar roll…som hur vi kan bli av med religion t.ex (svaret är utbildning i det fallet).

  Gilla

  1. Vi får se den dagen Jesus kommer tillbaka. Jesus älskar just dig och har en särskild plan för just ditt liv. Hans vilja är att du skall lära känna honom och komma till Himlen efter ditt liv tar slut här på jorden. Men han respekterar din fria vilja och kommer inte bestämma hur du vill leva ditt liv. Jesus är den enda vägen till Himlen. Alla andra vägar leder till den eviga eldsjön där alla demoner tillsammans med alla människo som sagt nej till Jesus kommer brinna i evighet. Utbildning som håller sig till sanningen är bra. Bibeln är den bok vetenskapsmän söker sig till när de forskar för att de vet att det finns en oerhörd sanningshalt i just denna bok. Arkeloger, forskare alla använder Bibeln som rättesnöre när de forskar. Inget annat så gammalt historiskt dokument har betytts så mycket för vetenskapen.

   Guds rika välsignelse önskar jag dig

   Gilla

   1. ”Jesus älskar just dig och har en särskild plan för just ditt liv.”

    Vad är Jesus plan för alla de som helt enkelt aldrig kommer att höra talas om honom eller hans budskap?

    ”Jesus är den enda vägen till Himlen. Alla andra vägar leder till den eviga eldsjön där alla demoner tillsammans med alla människo som sagt nej till Jesus kommer brinna i evighet.”

    Så de som fötts i ett sådant sammanhang att de aldrig kommer att höra talas om Jesus är därför på förhand dömda till evigt lidande i helvetet. Är det ”rättvisa” enligt dig? Inser du inte hur grotesk en sådan lära är? Och det här är ju bara ett av tusentals exempel på vansinnet i den lära du försöker sprida.

    Hur kan du t.ex. försvara det som Sam Harris kritiserar i följande videoklipp?

    Jag kan bara konstatera att din lära är ren ondska, och att din frälsare snarare har svans och bockfot än änglavingar.

    Gilla

    1. Hejsan! Se till att inte gå till överdrift och säga sådana saker om Jesus, Han lever och är verksam och alla kommer behöva ta ställning till Honom:

     Även om jag inte anser att Bibeln ger särskilt mycket stöd för att helvetet innebär evigt lidande – se http://www.helltruth.com/ – är det ett faktum att alla som inte älskar och tillber Jesus kommer säga nej till att älska och tillbe Honom i evighet. Dock kommer ingen gå under av missionärers lathet, Gud kommer uppväcka alla från de döda och ställa dem framför sig, och alla kommer få ta ställning till Jesus. Ingen kommer ångra sig för att ta ställning för Honom.

     Gud välsigne dig!
     Micael

     Gilla

     1. Alltså, vänta lite nu. Menar du att bara för att man aldrig hört talas om Jesus och ägnar sig åt låt oss säga svart magi och häxkonster. Får man en andra chans enligt dig efter att dött? alternativt på Herrens dag?

      Gilla

     2. Vänta, jag kan alltså fortsätta med mitt (enligt din synvinkel) syndiga och eländiga liv, dö i ofrälst tillstånd och ändå kunna bli frälst på yttersta dagen?

      Gilla

       1. Hej Ståhl!

        Jag har hela tiden utgått från att du är kristen, men här låter det som att du inte är det? Om det stämmer, får man fråga varför?

        Gud välsigne dig!

        Gilla

        1. Jag tror han är kristen , Han ifrågasatte dock din syn på frälsning, som jag med gjort ovan 🙂

         Gilla

        2. Det får du.

         Vad jag förstått finns det en hel del felaktigheter i Bibeln, till exempel profetior i Gamla Testamentet som Jesus sägs uppfylla som antingen inte är profetior alls eller Jesus egentligen inte uppfyller. Detta är dock inget ämne jag är någon expert på och de personer jag lyssnat på kan ha haft fel.

         Men ett annat och större aber är de filosofiska problemen. Varför skapade Gud en värld där smärta, ondska och våld är möjligt? Visst, till en början var världen perfekt, men fröet till elände fanns ju uppenbarligen, och då Gud vill att världen i slutändan ska åter bli som den var i begynnelsen, varför överhuvudtaget skapa ting som död, våld och annat hemskt?

         Och sedan förstår jag inte varför Jesu Kristi död var nödvändig för att frälsa världen. Om Gud vill frälsa världen behöver han bara knäppa med fingrarna och världen är frälst. Det är ju inte direkt så att han måste tillfredsställa någon högre auktoritet, han är ju själv capo di tutti capo. Logiken bakom Jesu Kristi offer begriper jag inte: Gud offrar sig själv till sig själv, alltså är världen frälst?

         I alla fall den del som tror på Jesu Krists gudomlighet och följer hans bud, och jag har inga problem med att tro att Gud belönar rättfärdiga människor och bestraffar orättfärdiga, men varför vill han ha människors tro? Räcker det inte med att de är goda, anständiga människor? Säkerligen hjälper tro på Gud människor att bete sig gott, men utöver det ser jag inte värdet.

         Min egen tro på Gud är väldigt influerad av antikens filosofer och jag bekänner mig inte till någon nu existerande religion.

         Gilla

         1. Hej igen! Tack för att du delade detta.

          Jag tror att synd, ondska och död är avsaknad av kärlek, godhet och liv snarare än att det är något i sig självt, ungefär som att mörker inte är något i sig utan bara frånvaro av ljus. Det är konsekvenser av att gå bort från Guds närvaro men inget Gud skapat, allt Han skapat är gott.

          Frågan är då varför Han gett oss möjligheten att gå bort, varför Han inte tvingar oss att tro på Honom. Ja, då skulle vi inte ha fri vilja. Då skulle inte sann kärlek finnas, endast påtvingad konstruerad kärlek. Gud vill ha en relation med människor, inte robotar.

          Thor Leif Strindberg skriver om detta på http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/gudond.htm

          Ondskan kommer inte någonstans utifrån. Den är inget objekt eller ting som ”kommer” någonstans ifrån. Ondska är vår benämning på en attityd, en inställning, som innebär att man väljer att sätta sig själv, sina egna intressen och sin egen tillfredsställelse främst och agerar utifrån detta utan empati, utan förståelse och hänsyn till andra varelser.

          Denna attityd uppstår ur människans möjlighet att välja fritt och att tänka fritt, en möjlighet som är en förutsättning för att hon ska kunna bli lik Gud. Men att Gud har skapat människan med möjlighet till ett fritt tänkande – med förmågan att kunna tänka alla sorters tankar – behöver inte betyda att Gud måste ha tänkt samma tankar dessförinnan. Gud har gett oss redskapen (tankeförmågan) men han har inte producerat alla möjliga resultat (tankar) på förhand.

          En fri vilja och förmågan att tänka fritt ger ofrånkomligen utrymme för uppkomsten av detta som vi kallar onda (eller goda) tankar och handlingar. Ingetdera kommer ”utifrån” och ingetdera behöver ha tänkts eller gjorts tidigare av Gud, utan denna inställning och dessa tankar uppstår hos individen. Det gäller både människor och änglar.

          Försoningen har jag skrivit om på https://helapingsten.wordpress.com/2011/07/22/forsonade-till-evigt-liv/ och https://helapingsten.wordpress.com/2011/07/28/jesus-dog-for-oss/ Kortfattat finns det flera aspekter av Försoningen: Jesus dör i vårt ställe och tar vårt straff på sig, Han besegrar syndens och dödens makt över våra liv, Han blir fullständigt lik oss fast utan synd och lider och dör som människa.

          Varför knäpper Gud inte med fingrarna istället? För det första har inkarnationen, att Gud blir människa, ett egenvärde och en viktig del i Försoningen – Gud blir människa för att människan ska gudomliggöras – det är inte bara en trnsportsträcka till korset. För det andra måste synden utplånas, det är en makt som hindrar oss från gemenskapen med Gud, och denna utplåning av syndens och dödens makt väljer Gud att göra på korset i sin Son, den enda människa som varit syndfri. För det tredje är syndfrihet ett krav för att vara i Guds närvaro och synd är oacceptabelt för en helig Gud, syndens lön är döden (Rom 6:23), syndare kan inte se Gud och leva. Jesus tar det straffet på sig genom att bli som oss fast utan synd.

          Bibelns budskap är att det inte är de goda, duktiga och syndfria som kommer till Himlen. Sådana människor finns nämligen inte:

          Alla har avvikit, alla har blivit fördärvade. Ingen finns som gör det goda, inte en enda… Alla har syndat och saknar härligheten från Gud. (Rom 3:12, 23)

          Ingen förtjänar Himlen, alla har förlorat Guds härlighet. Är det då kört? Nej, för Jesus har dött för våra synder. Han tog vårt straff på sig för att vi skulle få evigt liv!

          Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen, det gjorde Gud genom att sända sin egen Son som syndoffer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden. (Rom 8:3)

          Lagen, alla de budord som Gud gav i det Gamla förbundet och som Jesus själv sammanfattade som ”Älska Gud av hela ditt hjärta och älska din medmänniska som dig själv”, kan inte ge oss evigt liv, för alla har vi brutit mot den. Men genom att Jesus sändes av Gud som offer för synderna tog Han syndens straff på sig så att vi kunde få det eviga liv vi inte förtjänar. Jesus var till det yttre lik en syndig människa, men Han var syndfri, och just därför den enda som kunde dö i vårt ställe.

          Därför behövs inte gärningar för att bli frälst, utan endast att vi tar emot den förlåtelse som Jesus ger oss. Bibelns ord för tro, pistis, är inte bara att man ansluter sig till en intellektuell världsbild utan att man sätter tillit till en person. Tro förutsätter Gudsrelation och kärlek. När Jesus har gjort ett så stort offer för oss och uppenbarar sin makt bland oss med under och tecken – se videoklippet ovan där jag intervjuar min kompis Samuel – så kan vi omöjligen avvisa Honom. Det är vad tro innebär.

          Och de som aldrig hört talas om Honom då? Ja, som sagt kommer de möta Honom när Han uppväcker dem, så det är inget större problem. Men de som hör Honom, ser Honom och möter Honom redan men säger nej till Honom är jag rädd för kommer säga nej till Honom på den yttersta dagen också, även om jag hoppas att de omvänder sig.

          Gud välsigne dig! Be gärna att Gud uppenbarar sig för dig och talar till dig. Låt oss söka Sanningen tillsammans.
          Micael

          Gilla

    2. Det är rättvist. Ingen synd kommer in i himlen. Själen som syndar skall dö. Guds vrede blir kvar över dem. Joh 3:36.

     Inga andra chanser eller liknande. Bibeln motsäger inte sig själv.

     Gilla

 12. Människor älskar att skylla på något konkret när hemska saker inträffar.Man står handfallen inför verklighetens grymhet och vill bara greppa något fast, peka på något framför en och säga ”detta var felet”. Det förstår jag, det är en mänsklig reaktion.

  Påverkar vår omgivning (nyheter, filmer, tidningar, samtal, spel, förhållanden, lekar, arbeten) våra barn? oss? Självklart utan tvekan. Har människan nån slags inneboende våldsamhet som vill ut? Absolut. Kalla den arvssynden eller biologi eller bådadera, men i rot och grund är människan ett vilddjur. Vi underhålls av våld och spänning.

  Men att förbjuda spel och lekar som visualiserar våld har nog ingen verkan. Jag tror det är långt viktigare att lära barn och vuxna empati och samarbete än att försöka kväva våra inre vilddjur.

  Jag tror problemet med människan är att vi är på primal nivå stammar. Allt är vi och dom. Vi förenklar och demoniserar ”dom”, och vi glorifierar och skyddar ”vi”. Lösningen, tror jag, är att dom blir del av oss, att vi motarbetar sånt som grupperar och delar in, bygger på sånt som förenar och bryggar. Det är viktigare än att gå på häxjakt.

  Gilla

 13. Du säger dig själv vara en kristen pacifist. Jag är en datorvålds pacifist. Vill bara påminna dig om att det är fler som dör och blir utsatta i religioners namn än i datorspelens namn.
  Du nämner Utöya som ett exempel. Anders Breivik spelade både datorspel samt var kristen, beskylla båda? Nej absolut inte, det handlar inte om vad utan om vem. Det spelar ingen roll vad dessa störda människor skulle göra eller titta på, dom kan hitta inspiration i allt, vrida och vända så att diverse texter passar in på just dom själva. Datorspel är inte problemet det går djupare än så.

  Gilla

  1. Nu vet vi ju att Breivik spelade datorspel. Bara för att någon säger sig vara kristen, måste inte alls tyda på att den personen är det. Jag kan säga att jag är vegetarian, men fortfarande äta kött alla dagar i veckan – gör det mig inte till en lögnare och hycklare? Eller vill du fortfarande anse mig vara vegetarian?

   En bra video för alla att se, som berör disskusionen.

   Gilla

 14. Då våra kommentarer mer och mer började likna anorexia-offer så skriver jag svar här nere.

  Vill börja med att tacka för svar.

  Om Guds ansvar för ondskan så kan jag inte hålla med ditt resonemang: liksom Gud skapat gravitationen och andra lagar inom fysiken så måste han ha skapat lagar som resulterar i allt ont. Ingen annan var ju närvarande vid skapelsens begynnelse, så ansvaret måste vara Guds, och som allsmäktig och allsvetande finns det inget utrymme för misstag.

  Så varför måste konsekvenserna av att välja bort Gud vara så grava? Utöver det elände som syndafallet skapat så kommer ju de som väljer bort Jesus att dö för evigt alternativt lida oerhörd smärta i all oändlighet. Om vi skulle likna Gud vid en fader så är det ett väldigt hårt sätt han straffar oss på för våran ungdomsrevolt.

  Får tacka för din visade välvilja, men om det visar sig att Kristus är Gud så misstänker jag att jag är en av de som kalvinisterna tror är predestinerad för fördömelse.

  Gilla

  1. Hej igen!

   Även om jag är tveksam till att använda begreppet lag håller jag med dig om att Gud har gett människan möjlighet att välja ondskan genom att göra uppror. Det ligger som sagt i den fria viljans natur, om vi tvingas älska Gud är det ingen kärlek. Se gärna denna video:

   Varför är konsekvensen av att gå bort från Honom så grava? Ja, för att allt gott bara finns i Honom! Gud är källan till allt liv, all godhet, all lycka. Att gå bort från Gud är som att sluta andas och sedan undra varför det blir så svårt att leva. Utan Gud överlever vi inte, med Gud lever vi för evigt.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 15. Seriöst, är det okej att lägga skulden på film, tv och dator/tv-spel för något som en knapp procent av alla som utövar dessa intressen? Om det nu är så att människor blir påverkade av våld i film, tv-serier och spel hur kommer det sig då att spelutvecklare, skådespelare, regissörer, videoredigerare och alla andra som ligger bakom skapandet av dessa medier inte har blivit massmördare för länge sen?

  Gilla

  1. Hejsan Nils! Alla som ägnar sig åt våldsunderhållning blir inte massmördare, men alla massmördare i Västvärlden ägnar sig åt våldsunderhållning. Våldsunderhållning gör underhållning av något som egentligen är groteskt och avskyvärt, och bryter således ner människans moral. Tänk dig att spel och filmer om våldtäkt var lika vanligt som de om våld. Även om bara en procent av de som tyckte våldtäktsunderhållning var kul blev våldtäktsmän vore det väl ett lika stort problem att så många tyckte det var kul att leka våldtäkt? Det är här det stösta problemet ligger: att våld ses som underhållning.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Inse fakta, våld har alltid funnits i människans historia, både före och efter införandet av film och spel. Skulle det vara bättre att totalt förbjuda filmer, Tv och datorspel helt och hållet? Varför inte göra som talibanerna, förbjuda i stort sett all form av fritidssysselsättning? Nej, det går inte eftersom ni har missat ett pytteliten men ändå en viktigt detalj: Vi har nämligen Yttrandefrihet i det här landet!

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s