Sverige utvisar dödshotade tonåringar till Afghanistan – protestera!

Immad
Immad

Immad Samim kom ensam till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan, då talibanerna dödat hans familj och planerade att göra detsamma med honom om han vägrade hjälpa dem. Han går nu vad klassas som Sveriges mest utmanande gymnasielinje, på vilken han har en termin, det vill säga ett halvår, kvar. Igår morse blev han utan varning hämtad av polisen för att bli utvisad tillbaka till Afghanistan. En avslutad utbildning kan vara totalt avgörande för Immads framtid, som annars är osäker, möjligtvis livshotande. Det enda Immad vill är att få avsluta sin gymnasieutbildning i Sverige och mottaga sina betyg tillsammans med sin klass och sina vänner.

Hjälp kommer redan från många håll – Asylkommittén i Gävleborg hjälper till med kontakten med media, politiker börjar bli engagerade, och information sprids på Internet. Vi är många, och vi tänker inte låta detta ske. Hjälp Immad genom att skriva på namninsamlingen!

Skriv under så att Immad kan avsluta sin gymnasieutbildning i säkerhet!

Younas Yari är en kristen 18-åring som är född i Afghanistan. Hans pappa blev dödad av talibaner efter att en släkting angivit pappan som kristen. I Afghanistan innebär att lämna islam i praktiken en dödsdom och att vara kristen gör det om möjligt ännu värre. Därför söker Younas asyl i Sverige.

Migrationsverket tror dock inte att han är ”kristen på riktigt”. Detta efter några timmars intervjuer utförda av en person som inte är insatt i kristen tro och med en tolk som bara kan muslimsk terminologi. Younas församlingspräst, Maria Ytterbrink, som lärt känna honom under det knappa år han har bott i Hasselfors, upplever hans tro som mycket uppriktig. ”Som präst har jag handlett blivande präster och sedan gett ett utlåtande till biskopen om ifall de är lämpliga för yrket. Jag upplever Younas tro vara minst lika djup och allvarlig som tron hos dem som jag rekommenderat för vigning.” Prästens vittnesmål, det att Younas är döpt i Svenska kyrkan och att han har sökt sig till dess församlingar oavsett var migrationsverket placerat honom, tas det inte hänsyn till. Migrationsverket tror nämligen inte att det kan finnas kristna i Afghanistan, utanför de stora städerna.

Younas sitter nu i förvaret i Flen, trots att han samarbetat med migrationsverket och gränspolisen. Han riskerar att utvisas till döden, på grund av att Sveriges hantering av flyktingar på religiös grund ännu inte följer de prejudicerande domar som finns på internationell nivå. Verkställighetshinder prövas nu av migrationsdomstolen.

Vi ber nu om din underskrift för att rädda den unge mannens liv! 

Delta även i denna aktion för att stoppa Yousefs avvisning – kontakta flygbolaget och/eller protestera på Arlanda!

2 kommentarer

  1. Fick höra av en säker källa att när man kommer till Sverige som flykting så ska man absolut inte säga att man är ”kristen”. Bekänner man sig som muslim är chanserna större tydligen.. detta lärs ut till många innan de når Sverige. Man kan ju ställa sig frågan varför? Hur kommer det sig att detta kan ske? Är det kanske så att de fått sådana direktiv ovanfrån?

    Gilla

  2. Migrationsverket says Sweden is looking for more asylum seeker from Afghanistan then why deports teenagers and others. Migration Board should know this each who arrives Sweden pays $25,000/- to smuggler to them there. Why Sweden deports?

    What cases are acceptable for Migration Board?

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s