Därför måste Tobias Billström avgå

Billström
Billström

Jag och några kompisar har skrivit följande debattartikel på Dagens webbdebatt:

Det är ironiskt att samma vecka som migrationsminister Tobias Billström förespråkar minskad invandring och hårdare invandringskrav, har Svenska Dagbladet uppmärksammat hur Migrationsverket har beslutat att tvångsutvisa homosexuelle Lawrence Kaala till Uganda. Få kan ha missat hur utsatta och förföljda HBT-personer är där, och den svenska regeringen har ofta kritiserat detta. Ändå är detta inte första gången Migrationsverket beslutat om tvångsutvisning av en homosexuell ugandier. I höstas drabbades Karim Ssempijja av samma sak.

Detta är ett av många exempel på hur svensk migrationspolitik lider av allvarliga strukturella fel som utsätter människor för stort lidande. Som kyrkliga asylaktivister ser vi en stor kontrast mellan ett ofta varmt engagemang för samhällets mest utsätta på gräsrotsnivå, medan politiken generellt är väldigt hård och kall. Sverige tvångsutvisar på tok för många som borde ha fått stanna.

För ett år sedan avvisades Jean Kabuidibuidi till Kinshasa trots att han var livrädd att han skulle bli fängslad på grund av sin regimkritik. Mycket riktigt blev han också fängslad och torterad strax efter att han anlänt, men till slut lyckades han med hjälp av många engagerade aktivister fly och komma tillbaka till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Hans fall var inget undantag från ett annars säkert migrationssystem: Sverige är det land som fällts flest gånger i FN:s kommitté mot tortyr på grund av våra utvisningar.

Både Iraks regering och parlament har uppmanat Sverige att sluta tvångsutvisa människor till Irak, eftersom läget i landet är instabilt och de vill att återvändande irakier ska komma frivilligt. Trots detta utvisar Sverige irakier i hög grad, något som ibland får dödliga konsekvenser. Hösten 2011 tvångsutvisades Khaled Khodena till Irak, trots att han sa att terrorister var ute efter hans liv. Kort senare mördades han, och efterlämnade en sex månader gammal son.

En sådan händelse borde ha sänt en chockvåg genom det svenska migrationssystemet, men istället har vi fortsatt utsätta människor för livsfara genom tvångsutvisningar. Migrationsverket försökte utvisa de kristna konvertiterna Amireh och Zeinab till Iran, där de riskerade dödsstraff, tills medieuppbådet kring detta gjorde att verket ändrade sig. I februari 2012 tvångsutvisades det lesbiska paret Awas och Sofiya till den irakiska delen av Kurdistan, trots att homosexuella är väldigt förföljda där. Migrationsverket uppmanade dem att ”leva i det dolda”. Efter utvisningen skickade de ett brev till svenska vänner där de skrev ”Hjälp oss från detta helvete!”

Alla dessa fall bildar en tydlig trend av ett migrationssystem ur funktion. Avslöjandet att handläggare på Migrationsverket sålt uppehållstillstånd förstärker denna bild. Systemet är inte rättssäkert, ändå hävdar migrationsministern att det är det och att det ska bli hårdare. För att försvara minskad invandring pekar Billström på att Sverige tar emot flest flyktingar per capita i EU. Men för det första är vi bäst i klassen i en urdålig klass: utvecklingsländer tar emot 75 procent av världens flyktingar trots att de har färre resurser än EU. För att jämna ut den orättvisan krävs det att vi tar emot fler.

För det andra är asyl en mänsklig rättighet som inte ska få inskränkas genom att man plötsligt bestämt sig för att vi ska ha färre invandrare. Så länge Billström inte lyckas minska våldet och förföljelsen ute i världen kan han inte börja tala om att ”minska volymerna”, varje asylfall ska prövas individuellt. Som vi illustrerat ovan fungerar systemet så illa i dag att många utvisas på felaktiga grunder.

Migrationspolitiken behöver ändras, men inte på det sätt som Billström menar. Hans politik har hittills visat på en verklighetsfrånvänd ignorans till asylsökandes situation. Därför bör han avgå och ersättas med en mer ansvarsfull migrationsminister.

Micael Grenholm, Elin Lundell, Niclas Persson, Matilda Utbult,
aktiva i det kristna flyktingnätverket ”Dessa mina minsta

4 kommentarer

 1. Visst är det så att vi tar emot flest flyktingar i världen per capita?
  Om vi tänker oss att det fungerar problemfritt, att de här människorna kan försörja sig, att de vill bli en del av det svenska samhället, att de INTE kan ta hit anhöriga som heller aldrig kommer att kunna sköta sin egen försörjning, som inte vill ha koranskolor och särlagstiftning baserat på sharia, om de INTE är överrepresenterade i brottstatistiken, speciellt i vissa typer av sexual- och våldsbrott…Att de assimileras kort sagt.
  Ja, då är det väl bara att fortsätta som tidigare. Då är jag helt med dig.

  Om inte..så behöver vi absolut en ny invandringspolitik, helst för 20 år sedan.
  Det är varken snällt eller speciellt kristligt att med vilja gå in för att bygga in en mängd problem i det svenska samhället. Det är inte rätt emot de människor som redan bor här. Röd, gul, vit eller svart gör det samma har han sagt.
  Det man kan invända mot Billström är att han är fortsatt flat och oansvarig. Det ansvariga vore att helt styra bort flyktingströmmen från lilla Sverige och få EU att ta ett utökat ansvar för alla dessa migranter.
  Vårt land kommer att behöva ett par generationer att återhämta sig och vi behöver en arbetsmarknadspolitik som fungerar. Därefter kan vi åter börja diskutera flyktingmottagande, möjligen.

  Gilla

  1. Hejsan!

   Näpp, det är inte Sverige som tar emot flest flyktingar per capita utan Jordanien. 75% av världens flyktingar hamnar i utvecklingsländer: http://www.migrationsinfo.se/migration/varlden/asylsokande/flyktingar

   Jag vet inte hur noga du läste texten ovan men där beskriver jag och några vänner hur mängder med människor tvångsutvisas till lidande och ibland död. Tycker du det är okej? Varför vill du tvångsutvisa invandrare och inte svenskar? Anser du på allvar att det finns invandrare som ALDRIG kommer kunna försörja sig, dvs aldrig någonsin få ett jobb? Anser du på riktigt att de inte ska få ta hit sina anhöriga utan separeras från dem för tid och evighet?

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s