Riksdagsledamot för KD använder SD-retorik

image
Roland Utbult

Igår blev jag förvånad och upprörd när jag såg detta blogginlägg av den kristdemokratiske riksdagsledamoten Roland Utbult. Han skriver om hur han tillsammans med riksdagsledamöter från andra partier tillfrågades om huruvida ramadan är en svensk tradition. Även om moderaten tvekade var Utbult den enda som sa klart nej, de andra sa ja (SD verkar inte ha blivit tillfrågade). Anledningen till detta är enligt Utbult ”politisk korrekthet”:

Det man frågar sig är varför de ja-sägande politikerna svarade som de gjorde? Jag tror att de gjorde det av rädsla för att stöta sig med de muslimska väljarna. Att den breda allmänheten har en annan uppfattning stör dem inte eftersom de tror att de på det här sättet framstår som progressiva, om inte annat så i medias ögon.

Det kallas att svara ”politiskt korrekt”, förkortat PK.

Problemet är att PK hindrar oss från att få en ärlig och öppen debatt om olika frågor. PK håller borta människor från att diskutera viktiga frågor samtidigt som samhället förändras. PK sätter munkavle på personer med sunda och bra åsikter.

Alla som studerat SD och den främlingsfientliga miljön vet att detta är deras retorik till 100%. De talar oerhört ofta om politiskt korrekthet – föregångaren till Avpixlat hette Politiskt Inkorrekt – och menar precis som Utbult skriver att PK-politiker och PK-media tystar ner de som vågar tala ”sanningen” om svenskhet och islam. Detta vet förstås Utbult och han gör inget försök i att försöka distensera sig från dem i sitt blogginlägg trots att han tydligt använder deras retorik. Orsaken är förmodligen att han vill locka över SD-are till KD.

Jag vet inte vad Utbult tycker om SD, men om han anser att man genom att ta över deras retorik och problemformulering minskar deras inflytande skjuter man sig förstås i foten – oberoende av vilka procent de får har deras idéer ju redan blivit mer inflytelserika. Detta är i stora drag vad som skett i Danmark, där andra partier smittats av Folkepartis främlingsfientlighet och islamofobi. Man säger ”jag är inte främlingsfientlig, men här är anledningarna till att de främlingsfientliga har rätt”.

Men de främlingsfientliga har inte rätt, för de har en felaktig problemformulering. Frågan Roland Utbult svarar på kräver ett subjektivt svar som säger mer om den som svarar än om muslimska traditioner. Precis som användandet av PK-begreppet säger mer om användaren än om det verkligen ser ut i det politiska landskapet. När en kristdemokrat beter sig på det här sätter tycker jag att det är kristnas plikt att ryta ifrån och öka sin kamp mot främlingsfientlighet och dumheter.

10 kommentarer

 1. Stor heder till Utbult som har mod att säga det som är sant. Ramadan är nämligen ingen svensk tradition och att hävda det har inget med främlingsfientlighet att göra. Inte heller den judiska högtiden chanucka är en svensk tradition, men både ramadan och chanucka skall respekteras eftersom det är religionsfrihet. Att ett sant konstaterande uppskattas av SD, blir inte mindre sant för den skull.

  Det är denna typ av missriktat invandrarkramande som Miicael Grenholm ägnar sig åt får SD att växa.
  Vänliga hälsningar!

  Gilla

   1. Din slutsats är ett önsketänkande av en som är enögd på båda ögonen. 🙂

    Fast den sista meningen kan jag supportra.

    Gilla

 2. Politiskt korrekt är inte något som SD har uppfunnit. Man bör påpeka politisk korrekthet och utan att för den delen, bli kallad för att man har SD-retorik. Ramadan är faktiskt inte en svensk tradition och jag tror att alla muslimer där länderna som har haft islam och ramadan så länge, skulle egentligen känna sig kränkt om vi plötsligt började säga att deras tradition är svensk.

  Tänk om man plötsligt började säga att kristendomen kommer från mellanöstern.

  Eller vänta lite.. eheh…

  Hoppas du förstår poängen iallafall. Och givetvis är det till stor del politisk korrekthet som får politikerna att inte våga svara nej på den frågan. Då kommer tabloider som denna med sina moraliska pekpinnar och säger att aja baja, nu var du allt en liten sverigedemokrat.

  Gilla

 3. ”Tradition är ett latinskt ord i betydelsen ”överlämnande” och det som lämnas vidare är det kulturella och sociala arvet. Hit räknas förutom invanda seder och bruk, olika synsätt, språk och värderingar.” ur Wikipedia
  Man kan alltid diskutera när ett visst firande blir tradition. Man brukar säga att fira jul är en svensk tradition men vi måste vara medveten om att kristendommen är en ”importerad” religion. kristendom, judendom och islam har alla sina rötter i mellanöstern. Bara asatron är ”genuint nordisk”.
  Eftersom numera vi har många muslimer i Sverige har det för dem blivit en tradition så kalla den svensk tycker jag ok för den som vill. liksom judar i sverige firar sina högtider. För folken i det heliga landet ( Israel och Palestina ) där dessa tre religioner lever sida vid sida är denna råga en ickefråga där pågår de olika religionernas firande sida vid sida, och ibland deltar man i varandras högtider kristna blir inbjudna till festen som avslutar ramadan och muslimer deltar i julmässor ” Den palestinska presidenten deltog i en julafton massa i Betlehem i kyrkan Födelsekyrkan, anses av många vara den plats där Jesus föddes. Mahmoud Abbas, själv muslim, deltar varje år i ”

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/12/muslimer-och-julfirande.html

  Min kristne vän på Västbanken skrev ”Det är roligt att den första personen som ibland ringer mig att önska mig en riktigt God Jul är en omtänksam muslimsk lärare från Jenin.”

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/06/muslimer-i-mitt-liv.html

  Gilla

 4. På vilket sätt är det främlingsfientligt att påstå att ramadan inte är en svensk tradition?

  PÅ vilket sätt är det främlingsfientligt att använda begreppet PK?

  Gilla

  1. Hej Emanuel!

   Som jag skriver ovan är det retorik som främlingsfientliga använder, kombinationen islam, ickesvenskt och censurerande PK-elit hittar du hos alla sverigedemokratiska politiker. Detta vet Utbult men ham bemödar sig inte om att ta avstånd från dem, vilket tyder på att hans syfte är att locks främlingsfientliga till KD.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 5. Jag tycker att det låter som ett association by guilt argument det som du skriver. Jag har tagit mig friheten att formulera det i premisser och slutsatser.

  1. Främlingsfientliga tycker inte att Ramadan är en svensk tradition.
  2. Utbult tycker inte att Ramadan är en svensk tradition.
  3. Slutsats: Alltså är Utbult främlingsfientlig.

  Huvudfrågan är ifall man PER AUTOMATIK är främlingsfientlig ifall man inte anser att Ramadan är en svensk tradition. Eller? Ifall du svarar ja på frågan så undrar jag varför? Med samma typ av resonemang så skulle jag kunna argumentera för att du skulle vara SD-sympatisör 😉

  1) Sverigedemokrater är kritiska mot abort.
  2) Micael Grenholm är kritisk till abort.
  3) Slutsats: Alltså är Micael Grenholm sverigedemokrat.

  Gilla

  1. Hej igen! Tror du missförstår mig, jag talar inte om åsikter utan om retorik. Det är en viktig distinktion. Att Utbult inte tycker att ramadan är en svensk tradition har jag inte så mycket åsikter om, och det ensamt gör en inte främlingsfientlig (även om 99% av främlingsfientliga tycker så), det jag reagerar på är att han kombinerar detta med att tala om en censurerande PK-elit.

   För att ta ett annat exempel, tänk dig att en person kritiserar att judar omskär pojkar, och benämner detta judefrågan som kräver en slutgiltig lösning. Även om åsikten inte i sig är antisemitisk är retoriken det. På samma sätt kan Utbult omöjligen ha missat att den retorik han använder delas av främlingsfientliga. Han gör dock inget för att distansera sig från dem, vilket tyder på att han vill ha deras röster.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 6. Tack för klargörandet! Nu förstår jag dig bättre även om jag inte nödvändigtvis håller med dig.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s