Varför är inte alla kristna aktivister?

Offer för jordbävningen i Bolachistan, Pakistan
Offer för jordbävningen i Bolachistan, Pakistan

2 Kor 8 innehåller en fantastisk beskrivning av de kristna i Makedonien:

”Vi vill tala om för er, bröder, vilken nåd Gud har gett församlingarna i Makedonien. Fastän de varit hårt prövade, har deras översvallande glädje och deras djupa fattigdom gjort dem överflödande rika på uppriktig hängivenhet. De har gett efter sin förmåga, ja, över sin förmåga och helt frivilligt, det kan jag intyga. Mycket enträget bad de oss om nåden att få delta i hjälpen åt de heliga.” (vv. 1-4)

Fattar ni? ”Snälla, snälla Paulus låt oss få ge till de fattiga! Här ta allt jag äger, ta ännu mer!!” Här framträder en närmast manisk humanitär passion, en ostoppbar hunger som måste hjälpa de fattiga. Folk lider nöd i Jerusalem, hjälp, ta allt jag har!

Var finns den humanitära passionen idag när 50 000 dör av fattigdom varje dag?

Lukas skriver:

Jesus kom därefter in i Jeriko och vandrade genom staden. Och se, där fanns en man som hette Sackeus och var förman vid tullen, och han var rik. Han ville se vem Jesus var men kunde inte för folkskarans skull, ty han var liten till växten. Då sprang han i förväg och klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att kunna se honom, eftersom Jesus skulle komma den vägen. När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: ”Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus.” Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje. Alla som såg det mumlade förargat: ”Han har tagit in hos en syndare.” Men Sackeus stod där och sade till Herren: ”Herre, hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga, och om jag har bedragit någon, ger jag honom fyrdubbelt tillbaka.” (Luk 19:1-8)

Den här killen mötte Jesus en (1) gång och beslöt sig för att ge hälften av det han äger. Det finns folk som möter Jesus 30 000 gånger men som aldrig kommer i närheten av en sådan generositet. Vad är det som är normalt? De första kristna hade allting gemensamt och utjämnade klyftorna mellan rika och fattiga (Apg 2:44-45), helt enkelt därför att Jesus och den Helige Ande smittat dem med en passion för att utrota fattigdomen. Var finns den passionen idag?

Det är få gånger man som aktivist med fokus på fattigdomsbekämpning får höra att det man gör är något dåligt, däremot hör jag väldigt ofta ”det är jättebra, men det är inte min kallelse” eller ”jag stöder genom bön” eller ”ja jag ger ju en liten hundralapp till Unicef jag”. Var finns passionen? Var finns resonemangen som inte försvarar passivitet utan som hungrar efter aktivitet? Var finns makedoniernas ivran att ge över sin förmåga?

Det behövs mycket mer humanitär passion i kyrkan. Jag höll en predikan om detta för några veckor sen i den spansktalande Kyrkan för alla, kolla gärna in den nedan om du har tid. Be om eld. Gå i eld. Vi kan inte tolerera att tusentals människor dör på grund av andras inaktivitet. Att vara kristen är att vara aktivist, och aktivism kräver passion.

10 kommentarer

 1. ”Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare.” Ef 4:11

  Gud har inte gett några aktivister, anarkister, socialister, kommuniser eller syndikalister till församlingen. Men vi skall vara aktiva och a(e)nergiska, sociala, kommuniserande och synliga för att hans goda verk skall ha framgång. 🙂
  Gud välsigne dig Guds kämpe!

  Gilla

  1. Hej SÅ! Att aktivist eller nåt liknande inte finns med i Ef 4:11 är väl bara ett argument FÖR att alla kristna ska vara det, det är inte en kallelse som bara vissa har fått. Ef 4:11 täcker för övrigt inte in alla funktioner i församlingen utan är bara en kort lista av vissa (men inte alla) urkyrkliga ledarpositioner.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Det naturliga för en kristen är att arbeta hårt och ge av sitt överflöd. Men först har man ansvar för sina närmaste, att bygga ett hus (inte större än vad som behövs). Inte låna mer än nödvändigt. Betala av lånen så fort som möjligt. Ordna bostäder till barnen när de växer upp, så de inte behöver delta i lånekarusellen. Sedan är det också naturligt att inte konsumera mer än vad som behövs. Det överskott som sedan blir över tror jag man till viss del man kan njuta av tillsammans med sina närmaste, samt ge bort överskottet till andra som inte kan försörja sig. T.ex. genom läkarmissionen etc.

  Gilla

  1. Mimmi, mycket sunda åsikter! Ordet aktivist låter som laglös i mina öron. Gud är emot all laglöshet. Paulus skrev att all överhet är förordnad av Gud, trots att Romarriket var en ockupationsmakt. Han var dessutom medborgare i Romarriket och utnyttjade även detta för egen del. Han visade inga tendenser för att vilja avsäga sig det eller varnade för detta.

   Att all överhet är tillsatt eller förordnad av gud, innebär inte att all överhet är god eller att varje person är handplockad av Gud. Det är själva myndigheten som håller brottslighet i schack så att ondskan inte växer folk över huvudet, som han avser.
   Den som inte förstår detta kan se hur det blev i New Orleans när polisen var utslagen vid den stora översvämningen.

   Gilla

   1. Snälla SÅ, jag tror du har hängt upp dig på ord. ”Aktivist” betyder naturligtvis inte samma sak för Micael som för dig – att döma av de associationer du nämner. Var nämner Micael laglöshet, uppmuntran till uppror mot överheten, eller ett uppförande som liknar det i ”New Orleans när polisen var utslagen vid den stora översvämningen”? Läs om texten. Bortse från ordet ”aktivist” och försök se vad han menar. Jag tror med ”aktivist” Micael menar någon som är aktiv i att ge till de fattiga, för det är det texten handlar om.

    Gilla

    1. Mitt första inlägg hade som du kan se en smiley och skrevs med lite humor.
     Aktivist i betydelsen att aktivt ge till de fattiga, är naturligtvis föredömligt, men det är inte enbart den betydelsen som min käre Micael lägger i det ordet. Om jag inte misstar mig bekänner han sig till att vara anarkist. Jag har stött på dessa kristna anarkister, men det ordet är en kollision med bibelns lära. Anarki = laglöshet är vad det varnas för i hela bibeln.

     Annars tycker jag bra om Micael, en mer skärpt grabb får man leta efter. Kan han sedan omvända sin älskade och älskande moder till full bibeltro, så kommer han att få många stjärnor i det himmelska diplomet. 🙂

     Gilla

 3. Det är viktigare att ge pengar till troende än icke troende. Alla insamlingar i NT gick till kristna. I Matt 25 talar Jesus om vad man gjort för andra troende.

  Därför vill jag annonsera ett mejl jag fick i går :

  ”PRAYER STILL NEEDED THIS MORNING as many of you know TWO DAYS AGO there was an attempted beheading of one the new converts here in Athens. Nearly, 300 former Moslems have come to Christ in the last few months. They thought he would lose his hearing but last night he could hear. They think now they may be able to even save his ear. The doctors are amazed. Also, after services today we are going to go see his attacker who is on sucide watch as he thinks he failed ( Allah) pray HE RECIEVES CHRIST….. WE STILL HAVE SOME NEED OF FUNDS FOR SAFE HOUSE thank those of you who are giving and praying…. please pray for this new church full of new believers this incedent has caused much free….. if you can help us we are http://www.internationalhumanitarianaid.org

  Gilla

 4. Eller Detta som kom för två dagar sedan :

  UPDATE….. as many of you know yesterday there was an attempted beheading of one the new converts here in Athens. Nearly, 300 former Moslems have come to Christ in the last four months. Our brother did lose an ear and will need reconstructive surgery. Today we are going to the hospital to see him and pray for him. Also, today we are going to go see his attacker who is on sucide watch as he thinks he failed ( Allah) pray HE RECIEVES CHRIST….. WE ARE IN GREAT NEED OF FUNDS FOR SAFE HOUSES….. four Pastors recently were released from prison in Persia because of your giving. One his wife was raped and two had their houses burnt down….. PLEASE HELP US HELP THEM by giving for safe houses…. http://www.internationalhumanitarianaid.org

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s