Västvärldens migrationspolitik är dagens form av slaveri

image
Ada protesterar utanför Märsta förvar

”Inom församlingen skall samma stadga gälla för er och för främlingen hos er, en evig stadga från släkte till släkte. Som det är för er, så skall det vara för främlingen inför Herrens ansikte. Samma lag och samma rätt skall gälla för er och för främlingen som bor hos er.” – Fjärde Moseboken 15:15-16

UD avråder samtliga resor till Afghanistan på grund av säkerhetsläget. Beslutet togs 2006 men UD bedömer att säkerhetsläget blivit ännu mer osäkert sedan dess, med ökad risk för bland annat terrordåd. Redan 2007 uppmärksammades det hur makabert det är att Sverige samtidigt tvångsutvisar människor till Afghanistan. Samma situation råder idag.

På Migrationsverkets förvar i Märsta sitter Ashkan Nurzahi, som jag skrivit om förut. Han kommer från Afghanistan, sökte asyl i Sverige, och fick avslag. Han har konverterat till kristendomen och har varit aktiv i en församling, och han är väldigt orolig för det öde som väntar honom i Afghanistan då han är jagad där.

Jag är rätt övertygad om att ingen på Migrationsverket, nej ingen västerlänning överhuvudtaget, skulle vilja bosätta sig i Afghanistan utan något hopp om jobb, bostad och trygghet. Inte ens om alla pratade samma språk som en själv och man kunde kulturen. Terrordåden, konflikten, fattigdomen, den bristfälliga sjukvården, frånvaron av sociala skyddsnät – ingen av oss skulle vilja uppleva det. Men vi kickar ut folk till såna förhållanden hela tiden, smuttar på lite vin hemma i vår varma lägenhet och ursäktar oss med ”ja vi kan ju inte ta emot hela världen, höhöhö”. 

Inom EU råder fri invandring. Fransmän och danskar tar sig hit hur lätt som helst. De har verkligen inget skyddsbehov. Men det gör ingenting, för de är ju fransmän och danskar. När afghaner och somalier kommer hit däremot, ojojoj. Då röntgar vi deras tänder för att avgöra hur gamla de är, då ställer vi faktafrågor om påven för att avgöra vilken religion de har, då kräver vi att de bevisar med trovärdiga dokument om de blivit tillräckligt förföljda och lemlästade för att de kanske skulle få privilegiet att kunna bo där de vill.

4 Mos 15:15-16 säger att samma lagar och rättigheter ska gälla för invandraren som för den infödde. 3 Mos 19:33-34 säger att invandraren ska räknas som infödd och att Guds folk ska älska invandrare och absolut inte förtrycka dem. Sverige praktiserar motsatsen. Alla svenskar föds med permanent uppehållstillstånd och kan på grund av vår enormt privilegierade ställning i världen praktiskt taget resa och bosätta oss nästan var som helst. Men vi vägrar ge den rätten till svarta och fattiga, rädda för att det skulle utjämna ojämlikhetsklyftan mellan oss och dem.

Det är fullständigt förkastligt att Sverige släpper in fransmän men stänger ute afghaner. Västvärldens migrationspolitik är det största exemplet på strukturell rasism och klassförtryck som existerar idag. I klass med slaveriet strävar det efter att hålla den mörkhyade delen av världens befolkning i fattigdom medan västerländska medborgare ska fortsätta åtnjuta ett ständigt växande pengaberg och spendera det på shopping och lyx.

image
Aktivister från Dessa mina minsta

Kyrkan måste protestera mot detta. Kyrkan måste revoltera mot detta. Igår frös jag i tolv timmar utanför förvaret i Märsta för att vara med och försöka blockera en tvångsdeportation till Afghanistan. Många, kanske till och med de flesta, av aktivisterna där var kristna tack vare nätverket Dessa mina minsta. Dessutom fick vi support och hejarop från många systrar och bröder runtom i landet. 

Deportationen blev aldrig av. Jag är orolig för att den kommer bli idag istället. Men kampen går vidare, och det är otroligt uppmuntrande att veta att så många står med i den. Sätts bara viljan i praktisk handling så är jag övertygad om att vi kan göra stordåd.
Allt förmår vi i Honom som ger oss kraft (Fil 4:13).

12 kommentarer

 1. Micael, du har en för låg definition av slaveri. De som verkligen upplevt slaveri hade uppskattat att få byta liv med dagens invandrare. Läs P A Fogelströms böcker om hur de fattiga svenskarna levde i Stockholm på 1700 – 1800-talet. Då kan man tala om slaveri.
  Alla i Sverige har det oförskämt bra, inkl de som kommit hit från andra länder.
  Mvh

  Gilla

  1. Hej SÅ!

   Det verkar som du syftar på de asylsökande som lyckas få uppehållstillstånd, medan jag ovan diskuterar den majoritet som får avslag. Sen verkar du och Hans förstå mitt inlägg ovan som att jag menar att migrationssystemet är identiskt med slaveri, vilket jag inte har sagt.

   Det jag syftar på var att den koloniala slaverihandeln var ett system där mörkhyade hölls i fattigdom medan ljushyade åtnjöt rikedom, och använde de mörkhyade för att föröka denna rikedom. På samma sätt är det västerländska migrationssystemet designat så att mörkhyade fattiga hålls utanför västvärlden medan ljushyade rika får åka fritt där de vill.

   Kombinera detta med orättvis handel, internationella skulder, klimatförändringar och andra miljökriser, imperialistiska krig och maktcentrering i Väst och du får en neokolonialism som är minst lika effektiv, om inte effektivare, i att behålla global ojämlikhet och förtrycka de fattiga som under slaveriets tid.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Micael, hur tror du att du kan ändra på detta, om det nu är som du beskriver?
    De fattiga har ni alltid ibland er, sa Jesus.

    Ser du några större spår av dina älsklingsämnen i Paulus verksamhet?
    Förkunna du de goda nyheterna och undervisa, så gör Gud resten. 🙂
    Gud välsigne dig till detta!

    Gilla

    1. Hej SÅ!

     Du verkar mena att orden om att det alltid kommer finnas fattiga, som Jesus säger Matt 26:11, används som argument för att det inte är mycket lönt att försöka utrota den? Det uttalandet är förmodligen ett fritt citat från 5 Mos 15:11

     Fattiga kommer nämligen aldrig att saknas i landet, därför befaller jag dig: Du skall villigt öppna din hand för din broder, för de behövande och fattiga i ditt land.

     Att fattiga alltid kommer finnas hos oss är alltså ett argument för att hjälpa dem än mer. Det onda ogudaktiga Systemet kommer skapa fattigdom och förtryck så länge synden finns i världen, men det ger oss ännu större anledning att bekämpa den. Och Jesus betonar ju att de fattiga alltid finns HOS oss, att de kommer till oss för hjälp, och det går ju tvärtemot tvångsutvisningar utan vi ska visa gästfrihet och finnas hos de fattiga.

     Guds välsignelse!

     Gilla

     1. Jag anser du har rätt om de fattiga, vi skall naturligtvis hjälpa dem. Det Jeshua menade då han citerade detta ord, var att han var inte hos dem så länge till så att den dyrbara smörjelsene som ”slösades” på honom var försvarligt.

      Det som är problematiskt är att du proppsar på att hjälpen skall ske på ett visst sätt genom att de som har pengar nog för att ta sig till Sverige, skall hjälpas. De är inte de som är fattigast, utan de som du aldrig träffar eller som aldrig har medel att kunna sitta på Stockholm gator för att tigga. Om vi istället satsar stort på att hjälpa i närområdet, slipper vi alla dyrbara problem med hedersrelaterat våld och mord och övrig kriminalitet. Jag har en kompis som jobbat på Kumla-anstalten och han vet vad det kostar att hålla den importerade kriminaliteten inspärrad. Han vet också proportionerna mellan ursvenska och invandrare som hålls inspärrade.
      Gud välsigne dig att fira Guds och Jeshuas sabbat! 🙂

      Gilla

      1. Risken för våld, mord och kriminalitet är ju högre i osäker flyktingläger än i Sverige. Det är inte billigare eller bättre att hjälpa i närområden, eftersom ett flyktingläger inte kan erbjuda samma välfärd och trygghet som en välfärdsstat. Det går inte att köpa fred med lite bistånd. Att ge tält och mat till flyktingar i UNHCR-läger är jätteviktigt men det kan inte kallas billigare eller mer effektivt än att vi tar emot flyktingar här, för UNHCR kan inte på långa vägar erbjuda det skydd och den välfärd som flyktingar får här. Vidare kostar tvångsutvisningar massa pengar medan invandrare som får uppehållstillstånd ger pengar till Sverige iom att de jobbar och betalar skatt.

       Guds välsignelse!

       Gilla

 2. Micael, visst betalar en del skatt genom att arbeta, men vad kostar bara en enda av de många kriminella som inte betalar skatt? Hur många svenskar finns det som inte hittar ett arbete utan går arbetslösa år efter år?

  Vad tror du ”22-åringen” kommer att kosta oss skattebetalare, han som misstänks för att dödat sin invandrande rumskamrat och skottskadat en ung kvinna i Gyttorp? Hur många något liknande.

  Samtidigt beslutade kommunen där jag bor att pensionärerna som får mat genom hemtjänsten inte längre får två olika maträtter att välja mellan, utan bara en. Det blir för dyrt, anser kommunen.
  Mvh
  SÅ Gerdvall

  Gilla

  1. Som du säger finns det många infödda svenskar som går arbetslösa, och därtill många som är kriminella – borde vi inte tvångsutvisa dem också? Varför ska människor betraktas i ekonomiska termer? Kommer vi hjälpa en kriminell medmänniska genom tvångsutvisning? Nej. Alla ska vara lika inför lagen, vi kan inte ha ett system där invandrare straffas med tvångsutvisning där infödda skulle fått en helt annan påföljd.

   Alliansen struntade i att göra nödvändiga investeringar för äldrevård, järnväg, miljö mm. för att istället spendera miljarder och miljarder på jobbskatteavdrag och skattesänkningar för framför allt de rika. Jag skulle vara mer sur på de rika än på andra fattiga om jag var du. Sparka inte på de som ligger längst ner i samhället utan kritisera de rika, precis som profeten Amos gjorde.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s