Insamling för husbygge i Rumänien

Crina, Denis och Mures
Crina, Denis och Mures

Stöd insamlingen till Mures, Crina och Denis här.

I vintras volontärarbetade jag på Uppsala Stadsmissions natthärbärge för hemlösa EU-migranter, och det var en omskakande upplevelse då jag var med under de sista dagarna innan härbärget stängde. Kommunen som lånade ut lokaler till Stadsmissionen sa att de måste vara tömda första april, och jag fick hålla om kvinnor som grät i mina armar på grund av den kyla och smärta de visste att de själva och deras barn snart skulle tvingas gå igenom. Mest orolig var vi för ett ungt par som hade fått barn medan de sov på natthärbärget: Mures Carlan, Crina Sardar och lille nyfödde Denis. Stadsmissionen skickade ut ett nödrop om att vi måste hitta ett nytt boende åt babyn.

Uppsala Nya Tidning snappade upp händelsen och gav den stora rubriker: kommunen tvingar ut nyfödd bebis på gatan. Socialdemokraterna anmälde händelsen till Socialstyrelsen, socialnämndens ordförande Anders Aronsson (FP) fick stor kritik för att han kallat Mures och Crina ”oansvariga” som kommit hit, och en privatperson tog emot Mures, Crina och Denis i sitt hem. Detta var alltså för tre månader sen. Sedan dess har de couch surfat mellan olika privatpersoners hem, Socialstyrelsen har inte gett dem ett boende, och Mures har lönlöst försökt skaffa sig ett jobb. Han kan varken svenska eller engelska, vilket förstås försvårar väldigt mycket. Jag kommunicerar med honom på tyska, som han tillsammans med italienska och franska lärt sig på tidigare resor.

I maj gav de upp och bestämde sig för att åka tillbaka till Rumänien. Men eftersom det enda de har där är ett skjul med odrägliga villkor kom de fram till att det bästa för barnet vore att lämna det på barnhem – något som kommer ge det men för livet i så tidig ålder. Vi pratade med dem och kom fram till att det vore bättre för dem att få en bra bostad i Rumänien, och sen satsa på att försöka få ett jobb där då de ändå kan språket bra.

Vi tog kontakt med Habitat for Humanity, en organisation som specialiserat sig på att bygga hus åt fattiga familjer. De har en omfattande verksamhet i Rumänien och arbetar bland annat i Bacau. De säger att för att bygga hus på beställning så krävs det att någon annan än de själva samlar in pengar för att det ska rymmas inom deras budget. Uppskattningsvis krävs det 20 000 leu, eller 40 000 kronor, för att bygga ett litet, enkelt hus.

På grund av detta startade jag och mina två vänner Andreas och Dan-Jakob en förening  – Stefanushjälpen! Med  inspiration från den bibliske Stefanus som blev utsedd av apostlarna till att hjälpa de fattiga (Apg 6:1-8) satsar vi på att hjälpa människor i nöd, främst hemlösa EU-migranter. Vårt första projekt handlar om att hjälpa Mures och Crina.

Om du vill hjälpa till, så ge gärna en gåva på konto 6501 – 830 713 808 (Handelsbanken). Märk gåvan med ”Hus”. Om du ger minst 100 kronor kan du bli medlem i föreningen genom att fylla i detta formulär. Be gärna också för familjen och föreningen. Tack så mycket!

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s